Sziasztok! De, jó hogy rátaláltam erre a topikra! Egyből kérdeznék is! Bevallom, alig olvastam vissza egy keveset, így ha esetleg lett volna a kérdésemre már valahol utalás, előre is elnézést kérek!
Szóval: Ahány esetben Olaszországban vagy Görögországban jártunk, mindig hoztam magammal leander ágakat, 20-50 cm-eseket, hol az fiatalabb részekről vágva, hol az idősebb részekről. Legutoljára Görögországból kb 60 ágat hoztam, a legkülönbözőbb színekben. Ott végig vízben voltak, az autóutat is kibírták, műanyag üvegben, ruhába csavarva hoztam haza őket, áganként felcimkézve, melyik milyen színű! (készültem!! :) ) Itthon egy darabig üvegben voltak elosztva, amíg nem jött ki a gyökerük. Utána egyforma módon elültettem őket. A nagy problémám az, hogy eddig akárhányszor és akárhonnan is hoztam, csak a legegyszerűbb rózsaszínűek eredtek meg!!!! AZ összes többi megadta magát, miután elültettem őket, de volt olyan is, amelyik már az üvegből a szemétbe került, mert vagy elszáradt, vagy már nem is tudom, mi lehetett vele... :(
A jövő héten esetleg lehetőségem lesz megint hozni, csak már belefásultam, hogy sosem eredtek meg a különleges színűek! Pedig hoztam már teljesen sötét bordót, gyönyörű citromsárgát (ilyent egyetlen egyszer találtam), nagyon szép barack színűt, fodros, bordó cirmos fehéret....
Mit csináljak, melyik részét vágjam le, hogy esetleg különlegesebb színű is végre kihajthasson itthon is?
Szóval 42 fokos meleg, 20 % relativ páratartalommal nem az ideális. Na még azt kéne elárulnod, milyen is az ideális dugványnak való. Mivel tudlak rábirni, hogy eláruld? Esetleg rózsaszin leanderrel? - elsőfokú vallatás :)
Igen mindenkit mintha már régóta ismernék, olvasgattam a hozzászólásokat és sok gyönyörű magánkertben és -ről készült képet csodáltam. De mára nem bírta a szemem tovább, megijedtem magamtól a tükörben (vérerek meg minden!)
Huhh, egy kicsit jojózik a szemem, jópár oldalt végignéztem hogy megláthassam gyönyörű babérrózsáitokat (ilyen magyar nevet..?,habár nem is olyan rossz)
Nagyon tetszenek a szimplák: a legerőteljesebb sárga, a lazac, a legvilágosabb rózsaszín (bianco rosato-ra emlékszem, ilyenem volt már asszem régebben de kinőtt és elajándékoztam és nem vágtam róla hajtást, én balga, gondoltam úgyis adnak, ha kérek, de mindig csak ígérgetik, hát meguntam...)
És a Chopin. Tehát ha valakinek van belőlük vágható, szeretném megbeszélni, hogy megy ez az akció a küldéssel, mi a menete a dolgoknak? (postaköltség stb.)
A hormonos nem ment? De minek, ha nálad 7-10 nap alatt anélkül is gyökereznek? Ez a kis bénáknak (mint én is), akiknek egyedül nem megy, némi segitség :) Nekem nem ment simán, azért próbálkoztam még a ráolvasással is. (többek között)
Nekem házhoz hozzák, olcsóbban, mint a mg-i boltban van időnként. Alapvetően én is levéltrágyaként használom, aztán lapulevelek nőnek egyes fákon-bokrokon.
Én is használom 3. éve, és tényleg baomi jó. Én levéltrágyaként szoktasm permetzezni vele (gyökerezteétsre még nem próbáltam). sajnos nem könnyű beszerezni, én alkalmi kertészeti kiállításokon szoktam megtalálni. van honlapjuk, www.biokal.hu, rajta az is hol kapható.
Ühüm. A Biokal egy méreg nélküli, biogazdálkodásban engedélyezett növényerősítő szer, tavaly találkoztam vele, azóta használom. (Nem vagyok sem ügynöke, sem kereskedője.) A leirása szerint 'elősegíti a gyökér fejlődését, így a talajban levő tápanyagok, ásványi sók és nyomelemek hasznosulását. ... a növény levélzete erőteljesebb, zöldebb, nagyobb a fotoszintetizáló felület. A jól fejlett egészséges növény ellenállóbb a kórokozókkal és kártevőkkel szemben, jobban viseli a szélsőséges időjárási viszonyokat.' Sok mindenre kipróbáltam tavaly, kontrollcsoporttal együtt, jónak találtam. A leirás eleje miatt szoktam a vízben gyökereztetetteknek önteni a vizébe. A hormonos módszerhez gyökereztető hormon kell (mg-i boltban kapható zöldhöz, félfáshoz, fáshoz, kb 300-500 ft egy dobozzal, kb 100 évre elég). Talajként bányahomokot használok, gombaölővel (Fundazol) kezelve, ebbe dugdosom a félfás, hormonba mártott végü dugványt, és az egészet párásítás céljából nylonzacskóba-szatyorba kötöm. Néha szellőztetni kell, esetleg öntözni, hogy a párás közeg megmaradjon. Levélvesztés nélkül nagyon sok minden gyökereztethető igy a leanderen kivül (vadszőlő, kivi, citrom, füge, stb, én a felsoroltakon próbáltam már ki).