Keresés

Részletes keresés

Emi2 Creative Commons License 2011.05.06 0 0 657

Emlékszem, nálunk meg az első 3 hazai mérkőzés, akkor így nézett ki:

Ftc 3-1

Videoton 4-0

Újpesti Dózsa 4-0

Mind 15 000 néző előtt. Felejthetetlen!

Előzmény: Törölt nick (652)
Törölt nick Creative Commons License 2011.05.06 0 0 656

Egyébként a nem volt x, most is bevezetném és lövetném a 11-et.

Törölt nick Creative Commons License 2011.05.06 0 0 655

Igen 5/5 volt.

Előzmény: maribor (654)
maribor Creative Commons License 2011.05.06 0 0 654

Asszem, az a 6. forduló volt. Előtte úgy nyertünk, hogy még gólt sem kaptunk. Rögtön utána egy sima 2:0 az Üllőin a puttonyba a pécsi 4 mellé.

Előzmény: Törölt nick (652)
Törölt nick Creative Commons License 2011.05.06 0 0 653

Szarvast csak Csodaszarvasnak hívták. Győrben ő volt a szupercsere. Teltházat igért nekik Reszeli teltházas meccseik is voltak.

Molnár-Korsós, Lakos, Stark-Mracskó, Csató, Somogyi, Salagean-Fodor, Fehér, Vayer.

Cs: Ferenczi Pista, Szarvas, Sütöri, jut eszembe már szabad ember, Oross, Csiszár stb.

Előzmény: Törölt nick (651)
Törölt nick Creative Commons License 2011.05.06 0 0 652

1989 szeptember 17-én ez a címlap fogadott: Mecsekalján kisiklott a lila express. Kaptunk egy 4-est...

Törölt nick Creative Commons License 2011.05.06 0 0 651

Szarvas-csapásra tévedtek a zöld-fehérek, ilyesmi volt másnap az NS címlapja. 1994. augusztus rémlik és 5-2, kint voltam azon a meccsen. Aztán bajnokok lettünk és BL.

Előzmény: Emi2 (143)
maribor Creative Commons License 2011.05.06 0 0 650

Nekem is az ugrott, mennyire érdekelhette őket. De nincs összképünk, 1954-ben csak úgy besétáltál egy moziba és vettél egy jegyet, vagy hasonló lehetett a belépőhöz hozzájutni, mint húshoz és otthoni telefonvonalhoz...

Előzmény: Feyd-Rautha (648)
Törölt nick Creative Commons License 2011.05.06 0 0 649

Te meg el se jöttél! :-)

Előzmény: Feyd-Rautha (648)
Feyd-Rautha Creative Commons License 2011.05.06 0 0 648

Ott éltem meg az 1954-es, svájci vébédöntőt is. Apuék kettő nullánál elmentek moziba...

Ez mekkora lazaság.

Előzmény: Bubba 'dózsás' Rubinstein (647)
Bubba 'dózsás' Rubinstein Creative Commons License 2011.05.06 0 0 647

Olimpiai ezüstérmes, s az Újpest aranykorában futballozott a Dózsában Juhász Péter. Hétszer volt bajnok a lilákkal, s ma főállásban a Megyeri úti stadion igazgatóhelyettese, mellékesen játékosmegfigyelőként segít a futballcsapatnál. Azt mondják – sok-sok sikere ellenére –, nem futotta ki magát. Pályafutása így is szép volt, de igazából torzóra sikeredett.

– Úgy tudom a Felvidéken, Losoncon született. Hogyan került át Magyarországra? Akkoriban nem lehetett olyan könnyen átmászkálni a határon, mint mostanság?

– Három-négy éves lehettem, amikor a szüleim átszöktek, engem meg a nagyszülőknél hagytak. Aztán nem sokkal később apám a befagyott Ipolyon vitt át télen, ami persze beszakadt. Én nem lettem vizes, mert a feje fölé emelt, ő azonban derékig elsüllyedt. Állítólag le volt játszva a határőrökkel, de azért nem volt veszélytelen, telihold volt, jól lehetett látni, hogy határt sértünk. De végül nem lett gond. Sződligeten laktunk, és én évente, amikor már lehetett, visszajártam nyári szünetre a nagyszülőkhöz. Ott éltem meg az 1954-es, svájci vébédöntőt is. Apuék kettő nullánál elmentek moziba, amikor visszajöttek, nem akarták elhinni, hogy kikaptunk.

– Hatéves gyerekként hogyan élte meg a vereséget?

– Sajnáltam, hogy kikaptunk, de különösebb jelentőséget nem tulajdonítottam neki. Arra viszont emlékszem, gyászba borult a Felvidék, mert nagy magyarok voltak azért arrafelé is.

– A szlovák nyelvet mennyire bírta, bírja?

– Még mindig tökéletesen beszélem. Gyerekként gyorsabban tanul az ember, meg sokat néztem a tévéjüket, ahol laktunk, lehetett fogni. Főleg a hokit imádtam, a Sparta Prahának szurkoltam.

– Ha annyira imádta, miért nem hokizott?

– Itt azért nem voltak olyan lehetőségek, mint odaát. Szinte alig volt Magyarországon jégpálya. Sőt, még most is rendesen le vagyunk maradva.

– Így maradt a foci?

– Apám a rákospalotai gépgyárban dolgozott, s ő lett a sportköri elnök a XV. kerületi Vasasnál, amiből később lett a Volán, a mai REAC. Az apám haverja volt az edző, és látott engem a téren focizni. Mondta a faternak, hogy menjek le, szívesen lát. Az öreg csak annyit reagált: „Lusta, nem szeret ő edzeni”.

– Ez igaz volt?

– Edzeni tényleg nem szerettem, de lusta nem voltam. Abban maradtunk, elmegyek a hét végi meccsekre. Jól ment a játék, s tizenhét évesen leigazoltak a BLSZ I.-es csapathoz. Akkoriban volt nyolc-tíz csapat ebben az osztályban a környékünkön. A Duklo Bányagépgyár ellen játszottunk bajnokit a feljutásért, és 5–1-re nyertünk, én négy gólt rúgtam középcsatárként. A meccs után több csapat vezetője is följött a lakásunkra, s győzködtek, hogy hozzájuk igazoljak. Mifelénk mindenki a Dózsának szurkolt, s felháborodtak, mit keres egy Tichy-kép a falon. Imádtam Tichy Lajost, ám többnyire csak egyedül mentem ki a tujával a Kispestre. A barátaim közül senki sem szurkolt a Honvédnak, nem voltak hajlandók elkísérni. Majd valahogy lemorzsolódtam én is, s egyszer csak azon vettem észre magam, hogy véresszájú Újpest-drukker lettem. Szuszát még láttam focizni. Hát, mit mondjak, mocskosul tudott rúgni. És Göröcsöt is csodáltam, balra nézett, jobbra passzolt, zseni volt, na.

– Aztán pár évvel később már közelről, a pályáról is láthatta őt.

– Mit ad isten, két-három évvel utána már mellette öltöztem. Először Göröcs és Bene közé kerültem, aztán Baróti Lajos bácsi mellé, ami már nem volt olyan jó hely.

– Miért nem?

– Hát jó lehet egy edző mellett ülni? Ott nem lehetett másnaposan megjelenni, mindig fegyelmezettnek, komolynak kellett lenni.

– Volt, hogy kimaradozott? Ezt csak azért kérdem, mert akivel csak beszéltem önről, mindenki azzal kezdte, hogy egészen kiváló bekk volt, és azzal folytatta: csak szerette az éjszakát.

– Előfordult egy-egy győztes meccs után, hogy kiruccantunk, elmentünk egy jobb helyre, mondjuk például a Nirvána bárba. Szórakoztunk kicsit, ha meg jólesett, akkor nagyon. Nem fogtuk vissza magunkat. De tudtuk, hol a határ, mert könnyen kikerülhetett az ember a csapatból, és abba a Dózsába nagyon nehéz volt visszakerülni. Én például csatárként kezdtem, de hát olyan csatárok voltak, hogy csak álmodozhatott az ember, hogy egyszer közéjük kerül, így aztán balbekk lettem. Igaz, jobbhalfon és kapuson kívül minden poszton játszottam.

– Sokak szerint a hetvenes évek Dózsája Európa egyik legjobb csapata volt. Miért nem lettek BEK-győztesek?

– Nagy csapat volt, az igaz. Háromszor a későbbi bajnok ellen estünk ki a negyeddöntőben vagy az elődöntőben. A legfájóbb mind közül a Juventus elleni hazai meccs volt. Már 2–0-ra vezettünk, amikor Altafini fejelt egy gólt, majd Anastasi csukafejessel egyenlített. Elszúrtuk, fegyelmezetlenek voltunk, vitt bennünket a hév, s végül az idegenben lőtt gólokkal ment tovább a Juve. Az Újpest akkoriban termelte
a gólokat, mentünk, mentünk előre, s hátul nem figyeltünk eléggé.

– Nagyon jó futballistának tartották, ám csak két éven át volt válogatott. Pedig sokan állítják, évek maradtak önben, sokkal többre vihette volna.

– Talán igen. De volt egy afférom Illovszky Rudi bácsival. Komlón játszottunk bajnokit, külön kisbusszal hoztak fel minket a válogatotthoz. Órákig ültettek kint a margitszigeti szállóban étlen-szomjan. Persze tudom már, ki kellett volna menni enni valamit, de nem mertünk, féltünk, hogy megbüntetnek, amiért elhagytuk a hotelt. Amikor megjöttek a többiek, megjegyzést tettem a szövetségi kapitánynak, hogy senki sem foglalkozott velünk. A sajtó akkor azt írta, hogy elküldtem az anyjába, de ez nem igaz. Utána még játszottam egy meccset az NDK ellen, s csak utána hagyott ki Illovszky. Ezután tényleg nem fogtam vissza magam.

– Tudom, akkor nem volt egyszerű külföldre igazolni, de a fradista Bálint aztán mégis kimehetett. Ön nem szeretett volna Nyugaton futballozni?

– Dehogynem. Hívott a Real Madrid, de mivel nem engedtek, így a Breitnert vették meg a spanyolok. Vitt volna az Inter is. Nagy szurkolójuk voltam, de oda sem mehettem. Persze lepattanhattam volna valamelyik külföldi túrán, de velünk mindig jöttek kukkosok. Ha lelépek, minimum egy év eltiltás vár rám, és ezt már nem mertem bevállalni. Megbántam, hogy nem mentem ki, valószínűleg ma semmi gondom nem lenne.

– Miért, mi baja van?

– Különösebb nincs. Újpesten élek, van egy szép, húszéves, egyetemista lányom, de azt az anyagi biztonságot nem tudtam magamnak, magunknak megteremteni, mint amit a játéktudásom alapján ma megtehetnék. Látom, itt Újpesten is milyen futballisták vannak, és viszonylag milyen jól élnek. Nem túlzok, ezek a maiak a harmadik csapatunkba sem fértek volna be.

– Naprakész az Újpestből, akkor tehát jár még meccsre.

– Hát hogyne. Egyrészt valamivel mérgezni kell magam, másrészt a Megyeri úti stadion a munkahelyem. Igazgatóhelyettes vagyok a létesítményben. Ez a főállásom, másodállásban pedig besegítek a futballcsapatnak, fiatal játékosokat kutatok, Északkelet-Magyarország tartozik hozzám.

– És vannak ügyes gyerekek?

– Legalább háromezer ügyes focistát láttam az utóbbi időben, ám jó, azonnal használható nincs köztük három sem. Ezek az akadémiák elszipkázzák a fiatalokat, ha meg nem, akkor a szülők őrültek, és irreális dolgokat követelnek.

– Hogyan látja, mennyi esélyünk van a felzárkózásra?

– Kevés. Nézze, nincsenek pályák, nevetséges pénzért dolgoznak az amúgy gyenge képességű edzők, és van olyan, hogy csak fél év csúszással kapják meg azt a kevés pénzt is. Hogyan várhatjuk el, hogy jó, minőségi munkát végezzenek? No és a gyerek sem akarnak ma már annyira futballozni. De valami legalább megmozdult. Ez az új kormány odafigyel a sportra, az pedig szívderítő, hogy a miniszterelnök imádja a futballt. Volt olyan, hogy a sportminisztert a Fóti úton kellett összeszednem, úgy eltévedt idefelé jövet. Kereste az UTE-pályát.

– Ki volt az?

– Hát a Gyurcsány. Ő a másik véglet volt, lövése sem volt a sportról. Szerencsére ez már a múlté.

Pályakép

Juhász Péter (1948. augusztus 3., Losonc, Csehszlovákia). Posztja: hátvéd. Klubjai: Újpesti Dózsa (1967–1976, 148 mérk./6 gól), Tatabányai BSC (1976–1978, 48/10), Volán SC (1979–1982, 73/8), 22. sz. Volán (1982–1983), Göd (1983–1986), Chinoin (1986). Eredményei: magyar bajnok (1969, 1970-tavasz, 1970–71, 1971–72, 1972–73, 1973–74, 1974–75), Magyar Kupagyőztes (MNK) (1969, 1971, 1975), Bajnokcsapatok Európa-kupája (BEK) elődöntős (1973-74), negyeddöntős (1971-72, 1972-73), Vásárvárosok Kupája (VVK) döntős (1968-69), Európa-bajnoki 4. (1972, Belgium), olimpiai ezüstérmes (1972, München). Magyar válogatott (1971–1973, 24/1).

Törölt nick Creative Commons License 2011.05.06 0 0 646

ok

én is, csak nem írok oda

Előzmény: maribor (645)
maribor Creative Commons License 2011.05.06 0 0 645

Rendszeres látogatója vagyok annak a topiknak:)

Előzmény: Törölt nick (644)
Törölt nick Creative Commons License 2011.05.06 0 0 644
Előzmény: maribor (643)
maribor Creative Commons License 2011.05.06 0 0 643

De jó kis csapatok voltak. Bármelyiket nézem, egyik sem ismeretlen. Ma meg Dvorschákot is kizárásos alapon ismerem csak fel a Megyerin...

Előzmény: Törölt nick (638)
Törölt nick Creative Commons License 2011.05.06 0 0 642

fogadjunk, hogy te a nagyon alternatív irányzatok híve vagy

Előzmény: Szittya Fergeteg (639)
Törölt nick Creative Commons License 2011.05.06 0 0 641

mit akarsz, ma a hazaiban vannak annyian

Előzmény: maribor (605)
Emi2 Creative Commons License 2011.05.06 0 0 640

Kösz! :-)

Előzmény: Törölt nick (638)
Szittya Fergeteg Creative Commons License 2011.05.06 0 0 639

Bodnár Boci-Szabados,Hahn,Fabulya-Topor,Kiser,Marozsán,Szlezák,Pecha-Schrőter,Wukowics.

Előzmény: Feyd-Rautha (547)
Törölt nick Creative Commons License 2011.05.06 0 0 638
Előzmény: Törölt nick (637)
Törölt nick Creative Commons License 2011.05.06 0 0 637
Előzmény: Emi2 (634)
Szittya Fergeteg Creative Commons License 2011.05.06 0 0 636

Sopronba,majd Pécsre igazolt.Évekig volt a Pécs kapitánya.

A 71-72es generáció tagja volt,korosztályos válogatott.Halmai,Hámori,Lipcsei(még Kazincbarcikáról) és Bekő volt tagja annak a csapatnak.

Előzmény: Emi2 (543)
maribor Creative Commons License 2011.05.06 0 0 635

Jó, hogy jöttél, mert már veszettül féltem, elvisznek délelőtt katonának + a semleges Emike.

Előzmény: Törölt nick (632)
Emi2 Creative Commons License 2011.05.06 0 0 634

Az gondolom a Dottore lesz.

Előzmény: Törölt nick (632)
Vid ispán Creative Commons License 2011.05.06 0 0 633

Vagy bedobásból De ehhez Csábi kell, aki félpályáig bedobja a labdát.

Előzmény: rich.mond (625)
Törölt nick Creative Commons License 2011.05.06 0 0 632

nem tévedsz. De én a szakma legnagyobbjaitól tanulok

Előzmény: Emi2 (630)
Emi2 Creative Commons License 2011.05.06 0 0 631

:-)))))

Előzmény: rich.mond (625)
Emi2 Creative Commons License 2011.05.06 0 0 630

Ők mind belső védők, de lehet tévedek.

Előzmény: Törölt nick (622)
Törölt nick Creative Commons License 2011.05.06 0 0 629

azért viszont szégyellem magam, hogy Szlezák eszembe sem jutott, pedig abszolút a válogatottban a helye.

Törölt nick Creative Commons License 2011.05.06 0 0 628

a te csapatod jó lesz a kispadra - úgyis azt hittem, hogy B-válogatottat írsz :)

Előzmény: rich.mond (627)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!