Aki a cseresznyét szereti és szeretne cseresznyefát nevelni udvara előkertjében díszfaként, vagy gyümölcsösében a terméséért, az itt sokmindent megtudhat! ("A cseresznye édes meggy, a meggy savanyú cseresznye".)
A Húsvéti rozmaring nem igazán intenzív fajta,de talán meg lehetne próbálni...M27...esetleg M9 alanyon...ha szuperorsót akarsz.Erősebb alanyon is lehet orsót,de az nem szuperorsó lesz ez tuti.
A 8-10 év nem cseresznyére vonatkozik, hanem törpe alanyra szemzett almára, nagyüzemi körülmények között, ahol a nagy termés a lényeg és nem egyedileg gondozzák, kezelik a fákat. A cseresznye egészen más, és 4-5 évenként megújítod az oldalágakat, akárhányszor.
Ali Bá olyat kérdeznék, hogy tudom nem almás fórum de itt többet feljön a szuperor.
Van egy 2 éves kis Húsvéti rozmaring fám. Nem volt jó helye így inkább törpült,mint növekedett. Most átültettem de csak kb 80 cm magam és itt ott vannak oldal hajtásai. Most ez akár tökéletes alany is lehetne. Szerinted megpróbáljam szuperorsóra nevelni vagy ez a fajta nem tolerálná ezt a mókát.
Lassan kinyíthatnának a kertészetek. Venni akarok még 3-4 cserkót aminél szintén gyakorolnám ezt a szuperorsót.
Írjátok többször,hogy élettartam ebben az esetben 8-10 év. Ezt úgy értendő oltástól 8-10 év amiből mire kialakul eltelik 3-4 év. Vagy ahogy termőre fordul onnantól lesz 8-10 év.
(folyt.) Amint látod ennél a kis fánál (okulva az előző évi hibából) már alacsonyabb a visszametszés, igy várhatóan kedvezőbben egyenletesebben helyezkednek majd el az idén növő oldalágak is.
Megígértem, itt van. Amint látod, a közepe tájáról hiányzik néhány oldalhajtás. Ez azért van, mert az alsó oldalhajtások fölött, túl magasan vágtam vissza a központi tengelyt (kb. 170 cm-nél) és csak a felső rész hajtott ki. 120-nál kellett volna! Szerencse, hogy élnek a rügyek középen is. Ezért Atti javaslatára ha megindul, tetőszerű ( ^ ) bemetszéseket készítek fölöttük és igy várhatóan kihajtanak.
Vagy korai Rita nevűt, vagy későit pl. Katalin, Sumburst cseresznyét ültess, mert azokat még és már nem nagyon bántja a cseresznyelégy, ha már nem akarod permetezni.
Két körtefa közé a háromszög alakzat harmadik csúcsa helyére. A garázs-műhely árnyékolása is a célok között szerepel. Természetesen a termése az elsődleges cél. Három és fél unokám van, egy hónapon belül már négyről beszélhetek. Arra is számítok, hogy legalább a cseresznye termése miatt is jönnek majd látogatóba.
A hely nem túl nagy. A három fa közül egyet mindenképpen ki kell majd vágni, ha nagyok lesznek, mert egymást csak zavarni fogják. Valószínűleg az egyik körtefa lesz az, ha megmarad és jó lesz a cseresznyefa. A két körtefa olyan négy éves körüliek, már mutogatták termésüket. Üdv. W8.
Üdv. Fórumozók! Most tavasszal szeretnénk venni (ültetni) egy cseresznyefát. A fajtaválasztékot illetően kérdésem a következő: Tudom, hogy a cseresznyefák olyan hatalmasra is megnőnek, hogy azokat permetezni már csak létráról lehetne, de nem érdemes és nem is permetezik. Mivel a fák ezek szerint éltesebb korukban megvannak permetezés nélkül, mi a helyzet a kisfákkal? Kell őket permetezni az első években, majd ahogy nőnek, el lehet hagyni? Ha ez a helyzet, akkor ez minden fajtára igaz, vagy csak egy-kettőre? Melyik fajtát javasoljátok megvételre. Sajnos csak egy fára van helyem, így jól meg kell gondolnom, hogy melyiket válasszam. Köszönöm az esetleges válaszokat. Üdv. W8.
Megérkezett ma az oltóvessző. A 'Rita' már kicsit bomló rügyekkel, a többi jó állapotban. (Biztos melege volt a hét végén a postán. Meghát Ő a legkorábbi és igyekszik.) Hibernáltam.
Rendben, bár az enyémek még nem alakultak ki teljesen. Az elsőket kicsit eltoltam, túl hosszú volt az első metszés magassága, emiatt középen nem lett oldalág, a fiatalok pedig még csak az első 1-2 évet mutatják.
Addig is nézd meg a 105 és a 299 sz. hozzászólás képeit. Ott láthatod az ideális ágrendszert.
Ali-bá!Megkérnélek, hogy tegyél fel a szuperorsórós fáidról pár képet amin így nyugalmi állapotban vannak a fák.Nézegettem neten, de mindenhol olyan képeket találtam amin mesziről levelesen látszanak a fák tehát magát a vázat nem llehet látni.Csak , hogy legyen valami pontos elképzelésem milyenek kell nevelni. Valamint, bár ezt már kérdeztem(csak nem találom) homokos talajra melyiket javasolod? 40-50 cm mélyen szín homok van.8-10 évet ír az irodalom életkornak.Nálad hogy működik?
Nem véletlenül érezted édesnek, én is azokat szeretem a legjobban, amin van valamilyen begyógyult seb. Ez azért van, mert a fa a sérült gyümölcsbe több energiát fordít, hogy a seb begyógyuljon. Láttam olyat pl. Japánban direkt megvagdalják a gyümölcsöket, lesz egy csomó forradás rajta, de édesebb lesz. :)
A mezsgyére? :-) Még míndig vannak olyan kőris kuglijaim, amiknek közepében drót van. Nem tudom őket elhasítani, drót összetartja, amit benőttek a fák.
Gyerekkoromban, de még most is azok a cseresznyeszemek a kedvenceim, amik felrepedtek valamiért (madár belé csípett stb.). Valahogy édesebbek, aromásabbak.
Mondjuk terméséből nem tudtunk enni. Olyan magasan volt a legalsó is, hogy madaraknak jutott mind. Elég apró termésű volt, de az lehet a kora miatt. Viszont elég nagy a telkem, hogy ne csak termésért tartsak fát. Ha rajtam múlt volna, hagyom. Különösen sajnálom az öreg fákat kivágni. Van még 5 cseresznyém, azok valamivel kissebbek, és elérem a termésüket.