Ne mindenfélével foglalkozó kertészeti részleggel (is) rendelkező boltnál vegyed! Keress oltványost!
Vannak oltványosok (neten is), akik postán is küldenek oltványt.
A tő- és sortáv, művelési és metszésmód csomó mindentől függ - a jelenleg használatban lévők mind jók, csak mind másra és másképp.
A cabernet-k kiváló fajták, de késői érésűek, ha nem akarsz magadnak nagy kudarcot, Cinkotán lehet, érdemesebb korábbi fajtával foglalkozni. Ha mindenáron nemzetközi fajtát szeretnél, próbálkozz pinot noirral, de szerintem (főleg, ha most kezded a szőlővel foglalkozást) több sikerélményt adhat valamilyen rezisztens (vagy részben ellenálló) új nemesítésű fajta.
Én most Turánt ültetek, sok jót hallottam róla, bár a leírások alapján nem teljesen rezisztens, viszont cserébe magas mustfokkal érik, s ezt viszonylag korán teszi, ráadásul festőlevű, ami ugye a heteken át tartó négyóránkénti macerációt megspórolja az embernek... :-)
Amúgy mielőtt bármibe kezdenél, feltétlenül olvasd el Rambo blogján a Tanácsadás menüben lévő összes cikket. Ezzel ugyan nem spórolod meg a szakkönyveket, de legalább elképzelésed lesz a dolgokról a kezdet kezdetén.
(Az ültetésről meg többféle nézet van, mindenki mást mond, de nekem eddig a novemberi ültetés vált be leginkább, szerintem Te is várd meg az őszt. Részben addig lesz időd átolvasni dolgokat - piszok nehéz változtatni valamin, ha egyszer már el lett telepítve -, részben tényleg jobb eredéssel, s kevesebb bosszúsággal kezdhetsz.)
Még annyi, hogy az ÉK-DNY sorirány talán a legjobb, legalábbis így a szőlő a nyári kánikulák idején pont a perzselő déli naptól van leginkább védve...
Kertbe szeretnék ültetni 50 tő szőlőt vörösbornak, a sorok iránya a telek adottsága miatt ÉK-DNY-i lenne, a szélesség max 10 m, a sorok hosszúsága 12-15 m lehet max, helyileg Budapest, Cinkota (Ilonatelep). Első körben cabernet sauvignon és francra gondoltam, és az 50-ből 15-20 tövet valami más fajtának/fajtáknak, mit ajánlanátok, és milyen arányban? Meg ami fő kérdésem lenne, hogy milyen tőtávolsággal és sorközzel, valamint milyen művelésmóddal (a szakirodalmat még nem sikerült átnyálaznom, de ültetnék már hogy legalább az meglegyen, a többit menet közben lennék kénytelen tanulni úgy is :D)?
+bónuszkérdés, honnan ajánlott venni a töveket? Visszaolvasva már láttam hogy volt téma, meg a google is dobott találatot bőven, de ha már ilyen viccesen kis "ültetvényre" karaktert pazarlok itt, akkor már ezt is felteszem :)
Megcsináltam életem első fás oltását,talán még nem későn.Bekentem fagéllel,ahol kell.Javasoltok rá (védő)földet,vagy hagyhatom úgy ahogy van?Dróttal szorítottam össze az alanyt.elég az?
A palack alját én nem szoktam kivágni, mert nem öntözöm túl na meg a radiátor is melegít és nem tocsog a földje. De nyugodtan ki is vághatod és tálcát alá, így tuti nem öntözöd túl!
Ha melegen lesz, és a rügyek ki akarnak hajtani, ki is fognak. Ha pedig nem, akkor nem. 2 rügyet mindenképpen hagyj meg, mert van amikor 2-ből csak 1 vagy sem hajt ki.
Én vízben előhajtatok, aztán csak azt rakom földbe amelyeknél a felső 2 rügy közül legalább 1 megindult. Ahol nem indult meg, az kuka. (a pet palack sok helyet foglal, így feleslegesen nem rakom földbe amelyik nem hajt ki.)
A locsolással egyelőre megteszi, hogy a földje éppen nedves legyen, nem kell agyon öntözni. A vessző előéletét nem tudom, de pár napra érdemes vízbe tenni hadd szívja meg picit magát. Amikor hajt a rügy, a páratartalomtól függően érdemes vízzel permetelni! A letakarásos módszerrel nekem az a bajom, hogy nem szellőzik és befülledhet. (de pl a rózsát így szokták, ott műs)
Megfogadván tanácsaitok készítettem iskolát és palackos változatot is, íme egy prototípus, persze megy szobába.Két rügy föld felett nedves virágföldbe.Vagy elég egy?Hogy öntözzem majd?A pet aljára lyuk és tányér,vagy csak permet?
Nekem a szobába vannak, itt száraz a levegő, logikus h permetezem is. De legelső legyen hogy földbe teszed. Amúgy nem értem én sokan akiknek adtam vízbe teszik.... Jó kihajt, szép meg minden.... De a gyökérzet a talajban fejlődik jól nem a vízben....
Igen, úgy van, ahogy juhosttt kolléga mondta. Az a gond, hogy tavaly és most is vízben akartad
kigyökereztetni, és azt remélted, hogy szépen megnő.
Azt javaslom, válts módszert! A víz arra jó, hogy nem engedi kiszáradni a vesszőt.
A hajtásnövekedés a tartalékolt tápanyagból történt.
Ezért ment tönkre kétszer is a növényed egy idő után. És ezért írták, hogy földben lenne a helye. Ahogy gyökeret ereszt (és közben feléli a tartalék tápanyagot), elkezdi a talajból élni,
a további folyamatok már az így kinyert tápanyagoknak a felhasználásával történnek.
Nagyon nagy kérdéssel fordulok hozzátok! Jelenleg így állnak a szőlővesszőim, mindegyik vízben áll, és már javában kijöttek a levelei mindnek! A problémám az az, hogy tavaly ugyanígy kezdődött, szépen hajtottak, és egyszer csak mind elszáradt egyszerre, pedig volt alattuk víz! Mit csináljak most velük? Pet palackot rájuk, vagy mit? hogy biztosan megfakadjon néhány...! Nagyon fontos lenne mert tavaly nem sikerült egy darabot sem szaporítani, most ittvan kb 50 db vessző, és félek hogy megint úgy járok mint egy évvel ezelőtt...! Szóval tanácsokat várnék!
Ha meg akarod menteni őket, akkor próbáld gyökereztetni, s ha nagyon ügyes vagy, akkor még zöldoltás összejöhet róla... Fásoltáshoz most felhasználhatod, hátha, ha nem rügyezik (ha kicsit, akkor akár sikerülhet is).
Köszönöm a gyors segítséget,sok érdekességet tartalmaz a topic!
Zöldbe fás oltáshoz lehet még ilyenkor nemes vesszőt vágni és félretenni?Tartok tőle,hogy a kb. 2 hete leszedett,és azóta hűvös helyen ,vízben tárolt vesszőim erre a célra már nem lesznek elég frissek!