Napóráéknak sok szeretettel gratulálok!
Susok, Piglet listáját ismerem, pár hete néztem utoljára,tényleg nagyon jó, csak ez a steril vatta/gézlap például kikerült a látókörömből, vagy már elfelejtettem.
Köszönöm a nyomatos tippeket. Bár én most már nem megyek a szülésig az orvoson kívül sehova, úgyhogy lehet, hogy majd az után marad, ha majd valamikor lélegzethez jutok :-) bár lehet, ha a kispapa arra jár megnézetem vele.
Gica, sajnálom és örülök .
Azért leírom, ha nem haragszol, hátha vannak még ikerterhesek, akik olvasnak minket: szerintem sokkal hasznosabb az Ikrek könyve, mint amennyi "ijesztgetés" van benne.
Sziasztok!
Ma voltunk a második UH-n. Az egyik babácska 16 mm-esre nőtt, szépen kivehetőek a fejecskéje, kezei, lábai és látszik ahogy dobog a szive. Nagyon édes:-) A másik babácska sajnos most csak 5mm-es (két hete 4mm-esek voltak mindketten) és nem működik a szive, úgyhogy Ő nem fejlődött tovább:-( Emiatt egy nagyon picit szomorú voltam, sajnáltam Őt. Annak nagyon örülünk, hogy a másik babánk szépen fejlődik, bízunk benne, hogy ez továbbra is így marad!
Így aztán az Ikrekről szóló könyv nem is aktuális.
Estee, küldtem neked emailben beszkennelt képeket a Ferkóról!
A vizesedéssel kapcsolatosan én azt nem értem miért kell napi egy litert fogyasztani folyadékból. Én is felpüffedtem a terhesség utolsó pár hetében, de éppen azt mondta az orvosom, hogy semmiképp se csökkentsem a bevitt folyadékmennyiséget, ami nálam bizony gyakran három liter fölött volt. Mindegy, hát ahány orvos, annyi vélemény.
U.i. ma készült újabb sorozat a kicsi fiunkról...abból is küldünk majd.
monix
a rudgosás miatt tényleg ne aggódj, ebben az időben én is csak akkor éreztem a mozgást, ha este otthon nyugiban voltam. Majd később fog még akkor is mozogni, ha nem kéne!!
A vizesedéssel vigyázz, azzal én is kb 4 hónapos korom óta küszködök. Nekem az egyik kezem zsibbadt teljesen. Egyébként a vizesedést arról lehet megismerni, hogy ha megnyomod a bőröd az ujaddal, akkor ott marad az ujjad fehér nyoma, de ez már egészen kicsi nyomásnál.
Nekem sómentesen kellett étkeznem, és nem ihatok többet napi egy liter folyadéknál, abból is nagyrészt a tejnek kell lennie. Ami még jó vizhajtó hatású, és nekem be is jött, reggelente egy grapefruit leve kifacsarva, illetve zeller. Csak simán megfőzöd és megeszed. Amióta ezekre odafigyelek, határozottan elmúlt a vizesedésem, és már nem zsibbad a kezem, és a súlyomat is tudom tartani. Érdemes rá odafigyelni. A vérnyomásodat is legalább kéthetente ellenőizd, mert ha magas, a toxémia jele lehet.
Monix! Szerintem a lábdagadáshoz nagy mértékben hozzájárul a nagy meleg. Nekem most egy kicsit javult a rossz idő miatt. Egyébként a bal lábam jobban dagad mint a jobb. És egyáltalán nem biztos, hogy a dagadás= vizesedés. Régen, anyáink idejében, minden lábdagadásra ráfogták, hogy vizesedés. Nekem mikor a dokim megnézte a lábam kb. 2 hónapja, azt mondta, hogy valószinűleg a baba nyom valamilyen vénát vagy eret és a rosszabb vérkeringés okozza a puffadást. Mindenképp meg kell mutatni dokinak, hogy eldöntse, mi van, mert a vizesedés(vizvisszatartás) lehet a toxémia egyik tünete is. Szerintem alaphelyzetben a legtöbb kismama lába kissé elváltozik a 9 hónap alatt. Én pl. nagyon nehezen találtam olyan lábbelit, amit megfelelőnek tartottam. Végül a La Halle üzletben találtam egy olyan szandit, ami úgy néz ki mint a Scholl gyógypapucsok (két csatos pánttal elöl) és van csatos hátsó pántja is, és ráadásul nem totál lapos sarkú, mint a papucsok általában, hanem 2-3 cm-re emelkedő telitalpú. Ez utóbbi állitólag fontos a gerinc tartása miatt, hogy ne fájjon a derék vagy a hát.
A magzatmozgások miatt ne izgulj, még nagyon picurka a babád, sok helye van mozogni, ezért leginkább még csak a magzatvizet kavarja (bugyborékoló érzés) és csak néha ütközik "falnak". Ahogy nő egyre jobban és többet fogsz érezni. És 1, 1,5 hónap múlva néha már hullámvasúthoz fog hasonlitani a pocakod:) Igazán muris érzés, amikor kidugja mondjuk a térdecskéjét és úgy kidudorodva arréb húzza 10 centit:)))
Biztos, hogy nem lusta, az UH-n látszódik, milyen kis aktivak tudnak lenni!
Mi tegnap voltunk újra 3D UH-n, igazán nagy élmény volt! Sajnos képet nem tudok prezentálni, mivel a kisfiunk megint nagyon bújósnak bizonyult, de a videófelvétel nagyon klassz lett. Az arca előtt szinte állandóan ott volt mindkét kezecskéje és az egyik lábi is, igy felváltva cumizta a hüvelykujjait ill. a nagylábujját:)))
Ilyenkor a 34. héten már ki-kinyitja a szemét is és elképesztően aranyos pofikat tud vágni, amikor épp nincs tele valamilyével a szája:)
Sara
Tényleg úgy volt, ahogy Monix írta: mindig elolvastam, hogy mi történik itt és szorgalmasan írogattam is és lám, most már én is kismama vagyok:-)
Remélem hamarosan még többen leszünk a Babavárban:-)
Monix, Nyúlanyó
Látom figyeltek a "legifjabbra" is:-) Hamarosan majd én is megkérem majd Estee-t, hogy hivatalosan is írjon fel a listára:-) Viszont az már régóta eszemben van, hogy MogyiKriszti nincs rajta a listán! Neki márciusban sikerült, csak otthon nincs internetje, így azóta nem tud írni, de Mankától majd elkérem a pontos adatait és aztán Őt is fel kellene venni a kismamák listájára!
Gyömbér, Susok
Én már most is azt érzem, hogy elég tempósan múlik egyik nap a másik után, telnek szépen a hetek ...:-)
Bie
Köszi a beszúrást! Éppen ezen gondolkodtam a napokban. Most majd szépen alakul a stimulációd és akkor, Neked is lehetnek ilyen "gondjaid":-)
Noa, Berku
Van egy ikerszülés nevű topic is és ott olvastam, hogy (többen is írták) ebben az ikres könyvben kicsit túl sokat ijesztgetik a kismamákat, magyarul egy csomó negatívumot sorolnak szinte minden oldalon! Ez igaz??? Mert, ha tényleg így van, akkor én lehet, hogy inkább meg se veszem, bár biztos vannak benne jó dolgok, de negatív dolgokra nem szeretnék gondolni és azt sem szeretném, ha ilyeneket sugallnának.
Sziasztok,
Egy kicsit nyavajgok. Milyen az a vizesedés? Ha a zokni árkot vés a lábamba, ami órák múlva sem múlik, az az? És nektek mikor lettek határozottak a magzatmozgások? Én most vagyok a 21. héten, és csak este, vagy reggel érzem, amikor hanyatt fekve rákoncentrálok, és fogom a hasam. Akkor rúg egy kettőt, és kész. Vagy csak lusta a drága?
Még egyszer a koraszülöttségről. Snoepjes már leirta, de a Margit kórházban is a betöltött 37. hetet mondták. Az kavart meg minket, hogy egy régebbi rendszer szerint még valóban a súlyt tekintették mérvadónak ebben, de most már a heteket. A kislány, akiről anno azt irtam, hogy nem tekintették koraszülöttnek a súlya miatt, ma már 8,5 éves, úgyhogy akkoriban még biztosan úgy volt, mert a szülei mondták nekem.
Nyúlanyó, Gica! Hihetetlen gyorsan elröpül ez a 9 hónap! Boldog pocaknövesztést kivánok!
Sára, Veled mi újság?
Gyömbér! Tegnap nem jött be valamiért a topic:( Szóval, hétfőn túl sok minden már nem történt. 3 szülőszoba foglalt volt, igy megint ugyanazt láttuk de csak röviden, mert megint vészhelyzet volt, éppen nagy rohamban hoztak valakit a műtőbe is, császárra, mert vérzett. Az egyik fiatal párnak eszébe jutott, hogy meg kellene nézni egy magánszobát, igy velük tartottunk. Nagyon jól néz ki, csak egy a baj vele, hogy sorban állnak rá, és az érkezési sorrend számit. Igy nagyon kicsi a valószinűsége, hogy megkaphatja az ember. Csak 2 ilyen szoba van. Az ára 8000 körüli, ez nem derült ki pontosan. Nekem tökéletesen megfelelne egy kétágyas is, de van sajna hatágyas is. Azt azért nem szeretném. Kérdés, hogy mekkora front lesz akkor:)))
Sikerült a végén négyszemközt felkérni a Pannát, el is vállalt minket azzal a feltétellel, hogy 3 és 4-én családi okok miatt nem tud bejönni. Mi igy is őt választottuk, reméljük, hogy Andris nem pont ezen a két napon szeretne világrajönni. De ha mégis, idáig csupa nagyon kedves és lelkes szülésznővel találkoztunk, úgyhogy biztosan felkérés nélkül is kedvesek lesznek.
Találtam egy cikket, aki még előtte áll, hátha segít eligazodni: a családtámogatási ellátások (GYES, GYED, stb.) igénylésével, összegeivel, és az ügyintézéssel kapcsolatban:
Ez a koraszülés csak azért érdekes, mert nem tudom ismeritek-e a Trivial Pursuit cimű társasjátékot (nem tudom igy kell-e leirni)abban van egy kérdés, hogy mikortól számit az újszülött koraszülöttnek, és abban az van, hogy ha a 36. hét előtt születik. Persze gondolom nem ez a mérvadó.
Nyúlanyó, Gica, majd ti is meglepődtök, hogy milyen hamar a lista elejére kerültök. Én ugy emlékszem arra, amikor a lista alján voltam, mintha tegnap lett volna.
Köszönjük a bíztató sorokat.
Igen szépen esznek az ikreid!
Én azért fejni nem fejek, szerintem tényleg nem mindenkinek van annyi, és van, akinek tényleg nincs elég, szuggerálás ide vagy oda. De azt gondolom, ha elég a babának és nem kell fejegetni, az a legkényelmesebb. Csak ugye semmi pánik, ami szinte a legnehezebb.
Nem panaszkodni akartam..., sőt nagyon örülök, hogy felkerülhettem ebbe a táblázatba.
És eljön az az idő is, amikor Te leszel az utolsó a táblicskuban. :-))) Persze nem sokáig fog tartani az állapot, mert utánad jönnek majd a többiek. :)
Jut eszembe, már nem is én vagyok az utolsó, hanem Gica. Talán néhány hét különbség lehet közöttünk.
Leszel te is itt utolsó Sara, aztán első:-) Gica is így kezdte először írogatott ide, aztán...:-))
Tényleg Nyúlanyó, már csak elméletileg vagy utolsó, mert gyakorlatilag már Gica az:-))
Mosomasa és minden szoptatásban elbizonytalanodott kismama! Remélem tudok segiteni, mert én is keresztülmentem ezeken a fázisokon, és mégis hatodik hónapja sikeresen szoptatom az ikerimet, ma is napi hétszer, az elválasztást pedig még nem kezdtük meg.
Szóval: az elején ha valaki, akkor én igazán nem biztam magamban: a két műtét, négy antibiotikum-kúra, öt hétig folyamatos láz, ikrek, gyászos családi hagyományok, soroljam még? :-)))) Mindig azt kérdeztem a gyerekorvostól, hogyan egészitsünk ki ha nem lesz tejem. Ő csak rámnézett és nagy nevetve azt mondta: "Rengeteg tejed van, alig tudod majd elválasztani őket hét nyolc hónap után, minek izgulsz?" Ő persze nem tudhatta, hogy van-e, de egyszerűen olyan szuggesztiv jelenség, hogy amit mond, azt az ember ösztönösen elhiszi. Akkoriban mindig mértük a babákat szopás után, újszülött korukban mindeg 120-220 között szoptak mindketten. Minden éjjel többször fejtem a szoptatások után (gyakran még ma is), még a második műtét utáni éjszaka is, amikor mozdulni sem birtam.
Aztán egyszer jött egy mélypont: valahogy az az érzésem támadt, hogy nem esznek eleget. Szépen belelovaltam magam ebbe, belepörögtem az aggodalomba és akkor rájöttem, hogy ettől tényleg elkezd csökkeni a tej. A mérleget visszavitettem a kórházba, mivel egészségesen fejlődnek, többet nem mértük szopás után egyiket sem. Most havonta egyszer a gyerekorvos méri meg őket. Szóval a lényeg: mindenkinek van ilyen mélypontja, de el kell magatokkal hitetni: igenis, én nagyon jól tudok szoptatni, nagyon sok tejem van... Nem megijedni, ha kevesebbet eszik, majd a következő szipásnál bepótolja. És az éjszakai szoptatás is nagyon sokban hozzájárul a sikerhez, mert nem hagyja a tejmirigyeket elkényelmesedni. Az enyémek most is szopnak éjszaka.
Én is bepánikoltam, hogy puha a mellem, aztán olvastam, hogy az a jó, mert akkor beállt az egyensúly a termelésben.
Egyébként most volt mellgyulladásom, 38,8 láz, stb. stb. Nagyon fájt, csak antibiotikumra múlt el.
A lányok kb. öt perc alatt megszopnak, mintha éreznék, hogy ikrek, az első perctől fogva profik :-))).
Fejő: Aért irtam, amit irtam, mert én a következőképpen jártam: a kórházi orbitális fejőapparátushoz képest az én kis kézim igen szerénynek tűnt, igy itthon nekiálltam hisztizni, hogy azonnal hozzanak egy elktromosat. Rokonom éppen akkor hajintotta sutba a Medeláját és inkább kézzel (puszta kézzel) fejt, igy odaadta. Azzal hosszú idő alatt keservesen a két gyerek megszoptatása után kb. csak 20 grammot sikerült kifejni és ez is hozzájárult a pánikhangulatomhoz. Igy teltek kinosan a napok, amikor azt mondtam: még egy próbát teszek az én kis kézimmel. És csodák csodája: kétszer-háromszor annyi jött vele feleannyi idő alatt. Szóval én csak azt akartam tanácsolni, hogy érdemesebb előbb a kézit venni, és ha nem válik be végképp (meg kell tanulni a korrekt használatot), akkor ráér mindenki megszabadulni 15 ezer forinttól. Szerintem ez logikusabb sorrend, mint a foditottja :-)))). Egyébként a puszta kézi fejés is nagyon jó a "
Megint nagy menetre készülök, mert ritkán jutok a topichoz, igaz, minden nap olvasom kinyomtatva. Az irással viszont úgy vagyok, mint Berku: mire itt a kedvezményes időszak, annyira kinyúvadok, hogy csak ülök és nézek ki a fejemből.
Anyakönyvi kivonat: érdekes, nekünk elfogadták az eredetit, amely három éves volt, semmiféle hiteles és aktuális másolatot nem kértek. Szerintem mindenki kérdezze meg a kórházban,mi a szokás, mert én is akartam kérni az anyakönyvezetőtől, miután minden terhestanácsadó könyvben ez állt. Amikor aztán biztonság kedvéért a kórházban rákérdeztem, nem is értették, minek buzgolkodom...
NAPÓRÁÉKNAK SOK BOLDOGSÁGOT KIVÁNUNK!!!!!!
Koraszülés: Susok,Balletje, Buksi: "Az igazság odaaát van":-))))). Megkérdeztem egy szülésznőt a Szt. Jánosból és olvastam is, hogy mostanában inkább a betöltött 37. hét (a 36-ra rosszul emlékeztem) előtt született babákat tekintik koraszülöttnek, és nem a súly az elsődleges. Persze szélsőséges esetekre ez nem vonatkozik, de mondjuk egy 40. hétre született 2,4 kg-os baba nem koraszülött, hanem pontos kifejezéssel "kis súlyú újszülött". Adott esetben igényelhet speciális ellátást kis súlya miatt, de nem feltétlenül kell koraszülöttként kezelni, ha érett. Ikres szobatársaim közül kettőnek is a babája 2,5 kg alatt volt, de a 39. héten születtek, igy abszolút semmilyen megkülönböztetésben nem részesültek a többi babához képest. Szóval különböző nézetek vannak, mert pl. a Spock is a Ti verziótokat irja, igaz, az a könyv lassan már klasszikus.
Ikreket váró kismamák!
Berkunak tudom, hogy megvan, de akinek nincs, feltétlenül vegye meg Métneki Júlia "Ikrek könyve" c. művét. Én csak nemrég vettem kézbe és nagyon sajnálom, hogy a terhesség alatt nem volt meg, annyi hasznos dolgot tartalmaz az ikerterhességgel kapcsolatban is, ami, mint tudjuk, sokmindenben eltér az egyestől.
Elküldöm, mielőtt lefagy...
Folyt köv., különösen MOSOMASÁNAK!!!
A VIII. ker.-ben azt mondták, ha a férj viszi be az eredeti házassági kivonatot, és az ő nevén van a baba, akkor elhiszik neki, hogy érvényes a házasság és az ő nevére kerül a baba. Nekünk sem volt igazolásunk Kaposvárról. :-)
Egyébként a törvény szerint a válás KIMONDÁSA után 9 hónapig még a volt férj a vélelmezett apa, ha nincs, aki állítja, hogy az övé a gyerek és ezt el nem fogadja a volt férj is. Tehát abszolút abszurdum az egy hónap.
a Margitban azt mondták, ha pl korábban jön a baba, és még nincs érvényesittetve a HázAKVIKIV, akkor addig a mama nevére veszik a babát, és amikor bevisszük az érvényesitettet, akkor irják a papa nevére. Elég vicces nem, mert azért 1 hónap elég rövid idő. Korábban ez 3 hónap volt.
Engem kissé meglep az egy hónapnál nem régebbi házassági anyakönyvi kivonat, mivel nekünk azt elfogadták, pecsét nélkül, amit esküvőkor a kezünkbe nyomtak. Biztos, hogy mindenhol pecsételt verziót kérnek??? Mert a mi szülészetünk erre remek ellenpélda.
A lényeg, ne felejtsétek otthon!
Én vajúdás közepette pakoltam el :-)
Napóráéknak gratulálok az új családtagjuk megérkezéséhez!
A táblázatban én vagyok az utolsó! De gondolom hamar elrepül ez a néhány hónap és hirtelen a táblázat elején találom magam.:-)))
berku, amit a jere is emlitett IKEA-s macis képek tényleg aranyosak, ezek nem fotok, hanem mintha rajzolva lennének, mi vettünk is belőle 2500 pénz a négy darab. Szerintem ha azt nézzük, a keretezés is mennyibe kerül, akkor nem olyan drága.
A piglet listája tényleg nagyon jó, én is azt használom, de van még a babapont.hu-n is ilyen lista, arra is érdemes elnézni, bár nem sok a különbség
Az az egy hónapnál nem régebbi Házassági AKVI KIv kicsit gondolokodóba ejt, mert mi van ha júli 13-án megcsináltatom, aztán mégsem aug 13-án szülök. Ti mikor csináltattátok/csináltatjátok?
Napóra, gratula a kicsi Annához, és mielőbb várjuk a részletes beszámolót.
Estee már éppen mondani akartam, hgy nem dobnál-e fel egy új listát:-)))
susok, volt még ma valami izgalmas a szülőszobán? Beszéltetek a szülésznővel, elvállal?