Valahogy én is így gondolom... A metszéssel kapcsolatban meg átnézegetem a hozzászólásaidat újból, itt is, ott is! ;)
A most gyökeres hajtások cserépbe ültetve vajon már teleltethetők úgy, mint a nagyok (viszonylag sötét pincében)? Esetleg többet kell őket locsolni? Vagy tartsam őket benn a lakásban télen?
Nekem úgy tűnik, olyan mint a többi. Hasonló leveleket hoz, hasonlóan nő. Van egy 30 cm körüli ága, egy fele akkora, és most kezd indulni a 3. ág, lentről. De ezek már megvoltak, nem új hajtások. Nem hoz kisebb leveleket, nem rövidebb a szára, és nem nevezném egyszálbélűnek. Szerintem az 1. virágzás után visszavágom, és egy nagyon jó formájú bokor lesz belőle. Most úgy tűnik.
Narancssárga leanderre is többen áhítozunk, de még nem sikerült megszerezni. Sőt! Látni sem! De nem adjuk fel! Egyébként én a hisztis hálátlanomat magamban narancssárgának nevezem. (Talán, mert amikor vettem egy narancssárga szalag volt rajta.) Kép: 16368 A dupla sárga pedig: 16268
A megfelelő formát metszéssel tudod elérni. A metszés nagyon fontos része a leandernevelésnek. De nem kell megijedni, mert nem ördöngösség! Lehet tudatosan, és csak úgy szemre is művelni. Ajánlatos pár ágat mindig kivágni, a tőtől úgy 20-30 cm-re, hogy hozzon új hajtásokat. Ha nem vágod vissza előbb utóbb "elnyúlik", és nem tudja megtartani a virágait. Csak hajrá! Bátran fogj hozzá!
Örülök, hogy figyelmeztettél! DE! Én már nem tudom, hogy hálátlannak, vagy hisztisnek neveztem, de most haragszom rá. (Bár idén azt hiszem velem van a baj.) Szerintem egy sem fog gyökerezni. Ha krampi besegítene, talán hamarabb jutnál hozzá. Mert Ő meg olyan ügyes lett, pedig tavaly mindig nyafogott, hogy nem tud gyökereztetni. Szóval idén legjobban a dupla sárgák gyökereztek, meg a telt rózsaszínek. Sajnálom. De ágat tudok küldeni. Mit is ígértem még?
Hmmm, azt hiszem bokrost szeretnék, szerencsére helyem is van..., de aminek szép egyenes a közepe, lehet megpróbálok egy fácskát is nevelgetni...
De én is úgy vagyok, ahogy skeva írta, körbejárom a "nagyokat", és nincs szívem most nekik esni. Azt szeretném, ha nem kéne összekötni a hajtásokat, megtartanák magukat.
Ti a frissen beültetett gyökeres hajtásokhoz mennyi ideig nem nyúltok? Felnő ugye kb. 40-50 centire egyenesen, és akkor? Húúúú, de sokat kell még tanulnom, vagy visszaolvasnom... :O :D
Szia.Vas megye,Celldömölk.Nem igazán tudom hogy az éghajlat mennyire befolyásolja a virágzást,de tény hogy ilyen szépek egy évben sem voltak.Ti milyen leandereket neveltek,ezt a Chopin nem ismerem.Ha vkinek lenne narancssárga leandere és virágzó állapotban lévö kép róa szivesen megnézném.Ugyszintén egy dupla sárgáról is szivesen nézegetnék képeket.
És jelentem Bálintnak, ennek a leanderbugának az első virága vasárnap nyílt ki és ma, igaz, némi csendes eső után, lehullott, tehát egy hetet sem élt:-( Pedig elég ideálisak voltak a körülmények a héten.
Akkor két Chopin került hozzám, az egyik teljesen kiszáradva, halálközeli állapotban, nekem adták ingyen. A másikat vettük. Mindkettőt ugyanolyan földbe és ugyanakkora cserépbe ültetem át. Aztán itthon magához tért a kicsike és a hajtásait szétosztottam. Most azon filózom, hogy lehet, a másikat osztottam szét valamilyen okból, talán azon nem voltak bimbók, és ez a kis hitvány volt az, amelyik annyira el volt száradva, akkor rendbejönni látszott, de esetleg a gyökérzete károsodott és ez most látszik meg rajta. Dehát egy leander nagy túlélő, azóta növeszthetett új gyökereket! Vsz. a törpésítőszer is közrejátszik valamelyest a dologban.
Ez érdekes, nekem is van két ilyen cserép leanderem, ami szintén így viselkedik. Locsoláskor sokszor ki kell hagynom őket, mert még mindig vizes a földjük, nem tudják felszívni, és alig nőnek. Ugyanolyan lyukas cserépben vannak, mint a többi, és nem is különleges fajták (hagyományos rózsaszín fehér cirmokkal, a másik zsákbamacska szaporítvány). Én a földkeverékre gondoltam, hogy nekik vmi más fajta jutott, mint a többinek, én elég sokfélét veszek, és kevergetni is szoktam érzés szerint ezzel-azzal. De az is lehet, hogy a talaj vizessége nem oka, hanem következménye a gyenge növekedésnek, nem képes annyit elpárologtatni. De ha jól értem, még csak 1 éves a Chopin, hátha kikupálódik!
Hát ez tényleg fantasztikus, merre felé laksz? Igaz, ez a nyár különleges, egyértelműen mediterrán hőséggel, azokon a vidékeken is tavasszal megmetszik őket aztán nyárközepén már dugig vannak virággal. Nagyon jó lehet nekik nálad, én most boldog vagyok, hogy bimbókezdeményt látok az egyik tavasszal levágotton, igaz, hogy több napot kapjon alig tudunk közlekedni, de nálunk mindenki toleráns anyuci dilijére:-)
Azért ha látnád az én Chopinjaimat, nem lennél nagyon oda értük, pedig az ablakban tartom őket, a lehető legjobb helyen. Tavaly aranyos történet volt, most nem mesélem el újra, de akkor valahogy egyszerre két Chopinom lett és az egyiket szétosztottam a topictársak között (jelzem eddig senki nem jelzett vissza, hogy miként alakult az övének a sorsa, többnyire már nem is fórumoznak, pedig 9 hajtást küldtem széjjel, de páran azért néha járnak erre), az, amit visszametszettem az szép hosszú, kajsza hajtásokat hozott, a hajtások végén lévő bugák miatt olyan, mint egy szomorúfűz, a másik az kicsi maradt, nagyon hitvány kis bugákat hoz és valami különlegessége van, állandóan nedves a földje, pedig jóval kevesebb vizet adok neki, de mintha nem tudná felszívni, ennek ellenére soha nem kókadt különösebben, csak olyan nyamvadtka.
Igen, tényleg törpésített volt, még most is olyasmi, bár már sokat nőtt. Tulajdonképpen mindegy hogy Bach, nem Bach, kedvelem ezt a fajtát a megbízható virágzása miatt. Egész nyáron szép színfoltot ad, míg a hisztis/hálátlan(-ra hasonlító?) hetek óta csak a leveleivel és 1-2 fityegő virággal díszít. Köszönöm a linket, még nem láttam eddig, szép az a sárga is, a pirosas sem rossz... De a Chopin a királynő!
Ez a Bach? Ez nagyon szép, és sehol sincs benne fehér cirom! Nem tudom, ti hogy vagytok vele, de én nem örülök a fehér csíkoknak, inkább szépséghibának
tekintem. Olyan rózsás rózsaszínt szeretnék, amiben nincs fehér cirom, ezek szerint létezik ilyen? Ennél a fajtánál azonban kifejezetten tetszik a fehér csíkozottság,szinte minden virága ilyen:
Nos ha hiszed ha nem,a nagy bokrot leszámitva idén az összes leanderem ápr. elején teljesen kopasz volt.Érted,még szinte levelet sem hagytam rajtuk,ennek több oka is volt,elsösorban télen kaptam egy hatalmas levél tetveséget!Nem sajnáltam metszeni,meg is lett az eredménye.Öszintén megmondom metszettem saját elképzelésem alapján,sem szakképesitésem,sem tapasztalatom nem volt!Az eredmény engem is lenyügözött.Tavasszal átlettek ültetve B-tip földbe,azota napi 1-2 kanna esöviz este,heti egyszeri káliumban gazdag vitaminozás,na meg napi tisztogatás!Tömören ennyi!-))