Off. Nekem is van három darab gyönyörű citromom. Első fám! Méghogy nyomkodjam:-((( Én is alig merek ránézni:-) Szóval karácsony körülre érik be? Nagyon fogunk addig izgulni:-) On.
Végülis ez szokás dolga, nekem igy kényelmesebb :) OFF: a citrom attól, hogy ránézel, nem esik le :) Kb karácsonyig rajta is lesznek a fán. Az enyém is tele van citrommal. Hogy kell-e öntözni, úgy állapitom meg, hogy megnyomok egy citromot. Ha kicsit is enged a nyomásnak, akkor kell neki a viz. Ha sok a viz, megdöntöm. A visszaemeléstől szokott a sérvem kiújulni :) ON
Hát sajnálom. Mostanában mintha nehezebben menne a gyökerezés, nyár elején tökéletes volt. Pedig annó Gyuribácsitól azt hallottam, hogy augusztusban kell gyökereztetni és a sötét üveget is tőle hallottam:-)
Sehogy: felszívódott a tó, mert volt szerencsére egy kis napsütés (igaz, szerintem mindjárt jön az újabb zuhé, pedig most készültem futni menni). A megdöntés azoknál se alternatíva, ezért gondolom, hogy azért az alul lyuk mégiscsak a legjobb megoldás. OFF: és a citromfával mit csinálsz, ha van rajta termés? Az enyémen, ami jóval kisebb van 14 db még zöld ctirom, és nagyon félek még hozzájuk is érni, nemhogy döntögetni....)
A nagy bokorról most hogy távolitod el a tocsogó vizet? Ha meg kell döntened, hogy leöntsd a felesleget, akkor a csövesnél is meg tudod tenni, legfeljebb a cső alá teszel egy lavórt, hogy ne az alsó szomszédra csurogjon :) (A citromfám is ilyenben van, kb 60 literes edényben.)
Ez igaz (közlekedőedény, ugyebár), de mivel a kiegyenlítődés nem megy végbe egyből, ezért több vitet leghet nekik egyszerre adni a túlfolyás veszélye nélkül, ha vasstagabb a cső.
Ez így sztem téves, mert a csőből simán át kell folynia a víznek alulra, és a vizszint a csőben pont annyi, mint a földben. Az átmérője meg olyan legyen, amibe kannából kényelmesen bele tudod a vizet önteni.
az ilyen cserépben az a praktikus, hogy biz. mértékig víztározóként használható, és így ritkábban kell locsolni. Az a lényeg, hogy a csőnek minél nagyobb legyen az átmérője (annál több vizet lehet tárolni)
1 ilyen cserepem nekem is van. De azéprt ez is csak kis méretű növénynél segít, egy nagy bokorból már nem olyan egyszerű így kiönteni. Úgyhogy az alul lyukas (+aláétét) azért praktikusabb, pláne ha nem folyatható ki helyben a fölös víz.
Már megírtam annak idején, hogy elhozatal után pár nappal lekonyult, és végelgyengülésben kimúlét sajnos. egyébként vsz ha még tovább nálad maradt volna, akkkor is ez történt volna, mert már amikor elhoztam sem tűnt nagyon erőteljesnek. elimúlt. Sajnos van ilyen.
Nem is kell tudni rajzolni, csak használni a technika vivmányait! (már ha nem a szenilitás az Úr..) A sok szöveg helyett itt van 2 kép. Amiben növény is van, olyat nem hoztam, azon nincs mit nézni :)
Éjjel (1-2 tájban) jöttünk haza Bp-ről az M7en, hát mit mondjak...a peugeot 607tel 70-80nal lehetett menni helyenként az M7-en akkora zuhi volt, illetve felhőszakadás.Félelmetes volt.Szóval somogy kapott rendesen ami azt illeti.Az én leandereimet bevonszoltam a terasz védettebb zugába.Csak a kicsik maradtak kinn.Én leöntöttem róluk a vizet. De most már verőfényes napsütés van.
Jómagam átültetéskor mindig szorok a föld közé agyagcserép darabokat,a jó nedvszívó képességük miatt, igy nem szokott sem a föld tetején megállni a viz,sem a tartó edényekben nem marad sokáig viz.Egyszerüen eltárolják!-))
Ha tudnék rajzolni, könnyebb lenne. Kerestem a neten valami hasonlót, de biztos rosszul, mert nem találtam. Valamikor - pár évtizeddel ezelőtt - lehetett kapni nem kifúrt aljú műanyag cserepet, amiben az alján kb 3 cm magasságban volt egy néhány lyukkal ellátott műanyaglap, egyik sarkában egy kivágott lyukkal, és a lyukban volt a kb 3 cm átmérójű müanyagcső. Gondolom, a panelban lakó növénykedvelők miatt találták ki, ahol egy deci kiöntött vizzel is 2-3 emeletet le lehetett áztatni. A nagy előnye az volt, mint egyszer már itt is leirtam, hogy a csövön keresztül lehet öntözni, megmérni, meddig áll a cserépben a viz, eltávolitani a sok vizet, ha kell, és levegőzik a föld, nem mocsarasodik be. Különösen a vizigényes növények - pl. csavartpálma, leander - tartására nagyon jó a módszer. Ilyen cserepet már sok éve nem találok, ezért csinálom magamnak. Ha a lényeget érti valaki, itt már be is fejezhetném. Ha nem, folytatom: bármilyen zárt aljú műanyag virágpitli, vagy vödör aljára lefelé forditva beteszek egy olcsó műanyag virágalátétet (a magassága adja a légrést a cserép alján), kifúrva néhány helyen, egyik szélén bevágva, hogy a csővet rögzitse. A cső végét ferdén bevágva állitom bele (ha egyenesre van vágva, akkor megáll benne a viz). Bele a növény. A cső sokminden lehet, mg boltban is kapható olcsón többféle átmérővel átlátszó. Egy pitlihez szükséges méret: az aljától a tetejéig. Több napra előre be lehet locsolni a növényt, ha sok a viz, a csövön ki lehet csorgatni. Bármikor megmérhető, szükséges-e locsolás. Amikor a fentiek nélkül, zárt aljú edényben tartottam növényt, két dolog fordult elő: - túllocsolás (mocsárrá változott a föld), - elégtelen locsolás (a növényt kiemelve a tartóból, a földlabda széle nedves, a közepe meg csontszáraz), annak ellenére, hogy a föld teteje megfelelően nedvesnek tűnik. Bocs a hosszúságért.
Bocs, ezt a filozófálgatást nem olvastam eddig. Bevallom, még nem volt időm megnézni, hogy áll-e bennük a víz, csak felállítgattam, amit fel kellett, aztán elmentünk, most jöttünk haza. De gondolom nálam tényleg azért nem olyan gond, mert már jól be van nőve a gyökérzet, hiszen tavaly történt az átültetés. De mindjárt körülnézek:-)
Na most az alattatok lakókra gondoltam:-) Amúgy persze, hogy nem mindegy:-) Attól is függ, hogy még mennyi eső esik és hogy milyen idő lesz, tud-e sokat párologtatni a növény avagy csak úszkál a vízben. Summa summárom nem egyszerű a dolog, persze, hogy jobb a lyukas cserép. Csakhát én azokat a nagy bödönöket 2000 Ft-ért vettem, háromezerért talán kaptam volna hozzájuk aljat..., de szerintem előbb, utóbb én is kilyukasztom őket, nem állítom, hogy ezért szépek:-)