Keresés

Részletes keresés

cserella Creative Commons License 2007.08.11 0 0 16601
köszi. nem virágzik még, de ahogy van valami, azonnal vetítek ! :D
kukk a fríméledbe.
Előzmény: ReeDonLee (16599)
eszter4 Creative Commons License 2007.08.11 0 0 16600

Nagyon sajnálom, együttérzek veled, annál is inkább, mert nemrég bukkant fel nálam is ez a kór. Igaz, csak egy leanderen, ami nem olyan régen került hozzám, még nem virágzott, metszve nem volt, külön is volt elhelyezve. Szóval reménykedek, hogy nem fertőzött még. Akkor olvasgattam a neten, és  találtam egy tud. dolgozatot, amelynek a lényege: a vérehulló fecskefű alkaloidjai markáns antibiotikus hatással rendelkeznek a Pseudomonas savastanoi pv. phaseolicola bakt. sejtekre. Hatásmechanizmusa formaldehidképződésen keresztül valósul meg. Hozzáadott réz-szulfátoldat 3-4 szeres antibiotikus hatásnövekedést mutatott.

A dolgozatot nem olvastam el teljesen, (idő és energiaigényes dolog lenne), azt sem tudom, hogy ez ugyanaz a bakt.-e, ami a leanderrákot okozza, vagy más altípus, és az is lehet, hogy vannak permetszerek, amelyek ennél hatásosabbak,( bár én eddig csak a réz-szulfátról olvastam).

Előzmény: kisidi (16586)
ReeDonLee Creative Commons License 2007.08.11 0 0 16599
Inkább nagy, de innen kidobnak bennünket ezért szerintem. A leandered viszont szép. A "kis titkos" virágzik már????
Előzmény: cserella (16598)
cserella Creative Commons License 2007.08.11 0 0 16598
lehet ? szal mennyi idő alatt szárad ki ?
ha kicsi a cserép, akkor hajlamos ledobálni a leveleket
Előzmény: ReeDonLee (16596)
cserella Creative Commons License 2007.08.11 0 0 16597
valami ilyesmire gondoltál?
Előzmény: Bálint3 (16594)
ReeDonLee Creative Commons License 2007.08.11 0 0 16596
citrusföld-citrustáp-lehet, hogy nagy cserép-sok locsolás-félárnyék
Előzmény: cserella (16588)
cserella Creative Commons License 2007.08.11 0 0 16595
Merre lax?
Bálint3 Creative Commons License 2007.08.11 0 0 16594
Szépek a virágaid. Én alapvetően magastörzsűeket nevelek, a földből egy tő jön ki és 60-90 cm. körül háromfelé ágazik. Kényszer: erkélyen szemmagasságban szeretnék virágokat látni és a szomszéd házat takarni. De szeretnék 1-2 bokrosat is. Most a városban óriási cserepekben látok kitett bokros leandereket, de ezeknél már a földből 10-15 hüvelykújjnyi szár jön ki. Nem tudom, hogy ezek egymás mellé ültetett tövek-e, vagy általában már a föld alatt elágazásra kényszerített egyetlen tő-e? Itt a Fórumon sem igen láttam az ilyen tövek kialakításának módjáról. Te hogy gondolod a bokros kialakítását? 
Előzmény: Böbsi (16424)
Bálint3 Creative Commons License 2007.08.11 0 0 16593
Nem tudom, hogy hogyan léptek be, de én a kedvencekbe raktam be a leandert és egy klikkeléssel vagyok itt. Csak ha írni akarok, kell a Nicknév és a Jelszó. Azt meg, hogy az indra micsoda, nem is akarom megtudni.
Előzmény: rágica (16340)
anblock_italia Creative Commons License 2007.08.11 0 0 16592

A kérdésed kinek szól? Ha netán nekem, akkor a lehullottat bocs, de nem fotóztam le. Igazad van, ez úgy lett volna fair:-)

Valóban olyan érdekes lilásrózsaszínes színe van.

Előzmény: Bálint3 (16591)
Bálint3 Creative Commons License 2007.08.11 0 0 16591

Na most ez milyen (1. kép)?

Diszkrét halványlilás rózsaszín?

És a fakult állapota?

Színskálát kellene beszereznem.

anblock_italia Creative Commons License 2007.08.11 0 0 16590
Hát ez a felismerés elég sokkoló lehetett tényleg, nagyon megértelek! Biztos olvastad, hogy én is hasonlóképpen döntenék, hiszen vagy mindet kidobjuk, ami lehetetlen, vagy semmit, nem érdemes vacakolni vele. Talán előbb-utóbb tényleg mindannyiunkat elér ez a dolog. Persze a bugákat levágod, a sebeket permetezed, biztos érsz el eredményt. Mi is a neten keresgélve ókumuláltuk ki a honlapon ezeket a réztartalmú szereket, konkrét tapasztalata ezzel kapcsolatban még senkinek nem volt, mármint gyógyítási tapasztalata, de betegségi se sok. Ha jól emlékszem szerek is fel vannak sorolva, a dózist meg aztán végképp senki nem tudhatja, csak azt, ami a flakonra van írva.
krampuszka1 Creative Commons License 2007.08.11 0 0 16589

Hát ?

Két órahoszai dörgés és keringőzés után volt szives lejönni

30 mm. A föld elnyelte............

De úgy tűnik, nincs még vége.

Előzmény: esőhozó (16568)
cserella Creative Commons License 2007.08.11 0 0 16588
milyen föld, milyen táp?
mekkora cserép mennyit locsolod?
Előzmény: esőhozó (16572)
bombaba Creative Commons License 2007.08.11 0 0 16587
off: 8-12 hónap az érési ideje. Azért mondtam karácsonyt, mert általában májusban van az egyik nagy virágzása, és annak a termései kb decembertől februárig érnek be.
Ja, és héjában a vitamin. Persze, ha nincs vegyszerrel kezelve. Tényleg van citromos fórum, hozzáértőkkel. on
Előzmény: anblock_italia (16571)
kisidi Creative Commons License 2007.08.11 0 0 16586
Ma teljesen kiborultam. Lehet, hogy hülye vagyok, de még pityeregtem is miatta. Ugye sejtitek már mitől? Hát igen, szembesülnöm kellett a szomorú ténnyel, hogy engem sem került el a leanderrák.
Pedig az idén először sikerült úgy eltalálnom a tápozást, hogy alig volt sárga levél, máskor meg minden reggel marokszám szedte le. Most egy pár napja kezdte el, valószínüleg, mert telis- tele voltak magtokos bugákkal. Ezeket kezdtem leszedni ma reggel, két diszperzites vödör lett tele, és akkor kezdtek bizonyos bugákon gyanus szürke dudorok feltünni. Semmi kétség, azóta visszaoovastam, oldalakat nézegettem, sajna ez a valóság.
Aztán átnéztem jobban és ágakon is gyanús dolgokat találtam. Most így jobban visszagondolva, és analizálva önmagam, azt hiszem amiket a letört ágak csúnya forradásának véltem az nem csupán az volt, csak strucc módjára a földbe dugtam a fejem és reménykedtem...
Az más kérdés, hogy eldöntöttem, hogy NEM FOGOM KIDOBNI ŐKET! A szívem csavarodna ki tőle. Sok emlék meg minden. Mert amit veszel az általában pótolható, még ha várnod is kell egy bizonyos színre, de amit kaptál olyantól aki neked kedves, az nem pótolható.
Ráadásul mind kb.20 db nagy növény már. A legtöbbjük egymás mellet áll, nem beszélve a téli teleltetésről, amikor össze vannak zsúfolva. Nem sok a remény, hogy nem terjedt tovább, vagy fog. Szóval AI. a kis csillagvirágút, bár nem láttam rajta, nem merem ezekután átadni. Pedig jó lett volna, ha tudok adni egy szuperleanderesnek olyat, ami talán még nincs. (Bár ez szinte lehetetlen:)
Azzal együtt lehet, hogy túlságosan felnagyítjuk ezt a problémát, mert itt a fórumon sem hallottam olyat, hogy a betegség miatt ne virágzott volna, vagy hasonló. De szépnek nem szép. bár a magtokok sem azok...
Szóval megtartom őket. Ami még nagyon bánt, hogy mit csináljak, ha valaki kér hajtást, nem leandermániásra gondolok, csak, ha egyszerűen szeretne egy növényt? Szerintetek elhiszik, hogy azért nem adok, mert beteg? Hiszen csak azt látják, hogy gyönyörűen virágzanak, illatoznak. Az idén is adtam szomszédnak, majd minden színből,- persze azokat is törtem, mert így könnyebben gyökeresedik állítólag. Lehet, hogy a nagyobb sérült felületen támadt a baktérium?
Baktériumölők nem segítenek? Mintha a g-portálos honlapon réztartalmú szerekről lett volna szó. Melyik és milyen dózisban esetleg?
Na, kipanaszkodtam magam!
bombaba Creative Commons License 2007.08.11 0 0 16585
Hasonlóképpen érzelmi alapon metszek, csak ezt úgy hívom, hogy 'szadista hangulat'.
Előzmény: esőhozó (16584)
esőhozó Creative Commons License 2007.08.11 0 0 16584

Én "emócionálisan" metszek, a tudományosat az érzelmivel és a helyhiánnyal keverve, ezért nem is vagyok kompetens, mert nincsen bevett szokás nálam.

A tavasszal kényszerből metszett (elfagytak a levelek) viszont csodás virágpompával örvendeztet....

Előzmény: rágica (16581)
oleandro Creative Commons License 2007.08.11 0 0 16583
Ember tervez...
Előzmény: rágica (16582)
rágica Creative Commons License 2007.08.11 0 0 16582
Ajaj!
Nem biztos, hogy a leandercipeléssel kellene a puding próbáját megejteni! Bocs a sérvműtét próbáját.
Előzmény: oleandro (16580)
rágica Creative Commons License 2007.08.11 0 0 16581
Egyetlen évet, a tavalyit kivéve, mindig tavasszal metszek. Tavaly elmaradt, ezért ősszel meg kellett őket, hogy beférjenek a garázsba. Nem tudom melyik a tudományosan megalapozott metszési idő, de én ragaszkodom a tavaszihoz. Akkor nagyon jó eséllyel, igen erős növényeket lehet "gyártani" őszig. És tavasszal ez az egyik első kerti ténykedés, ettől úgy beindulok. (Kéretik nem félreérteni!)
Előzmény: esőhozó (16579)
oleandro Creative Commons License 2007.08.11 0 0 16580
OFF 1. (citrom):De én valahogy mindig úgy félek, hogy mt bírnak azok ax gyenge ágak a nehéz citromokkal) Felesége máig emlegeti, hgoy milyen óvatosan vezettem amikor a citromfát kellett átköltöztetni, rajta 2, azaz kettő félérett citrommal. Bezzeg, amikor őt fuvaroztam sok hónapos terhesen, nem vigyáztam annyira. Szerinte...
OFF2 (sérv): engem is ezzel fognak műteni a hónap végén.
ON: úgy időzítettem a műtétet, hogy a leanderek behordása idejére teljesen felépüljek, és újra cipelőképes legyek.
Előzmény: bombaba (16570)
esőhozó Creative Commons License 2007.08.11 0 0 16579

Igen, az elnyílt bugákat én is levágom, mert egyszerűen zavarnak.....

A késő ősszel mutatkozókat nem, mert tavaszra azok lesznek gyorsan virágok, de most még igen. A metszés Nálad tavaszi, őszi, esetleg hangulati?? :- )))

Előzmény: rágica (16576)
anblock_italia Creative Commons License 2007.08.11 0 0 16578
Hát most jönnek az új bugák, amiken már izgulhatunk, hogy kinyílnak-e ősszel halványan, hitványan, vagy áttelelnek és tavasszal korán örvendeztetnek minket. De nem is a júliusi bugákat kell meghagyni, hanem majd az újakat.
Előzmény: rágica (16576)
anblock_italia Creative Commons License 2007.08.11 0 0 16577

Hát igen..., ahogy a bortermelőknél is vannak szuper évjáratok, hát mi leandertermelők is majd kiemelkedő évjáratként emlegethetjük ezt az ideit! Talán már tényleg kicsit fárazstó is ez az állandó nyüzsgés. Ahogy egyszer Cserella írta, nem volt szünet semmiben, akár szimpla, dupla, tripla, csak virágoztak, virágoztak, ...

De azért még nincs vége, ilyen tél, tavasz és nyár után vajon milyen ősz várhat ránk???

Előzmény: rágica (16573)
rágica Creative Commons License 2007.08.11 0 0 16576
Az elnyílt virágbugákat, sokakkal ellentétben én levágom, és ilyenkor már nem várható új virág, tehát tetszik, nem tetszik, jön az ősz.
(Ráadásul a jövő héten már jön az idézésem...)
Előzmény: esőhozó (16574)
anblock_italia Creative Commons License 2007.08.11 0 0 16575
Van citrusos fórum is, ott talán tudják hol hibáztál. Nekem a tavasszal vetten volt 1 citrom, az leesett, de az új virágzásból maradt 3, azok már hatalmasak, szép a levélzete is:-) Tudni még nem sokat tudok róluk, talán szerencsém volt:-)
Előzmény: esőhozó (16572)
esőhozó Creative Commons License 2007.08.11 0 0 16574

Szia!!

Ez az utolsó mondat kicsit melankólikusra sikeredett..........

Hogyan kell az öszre készülni leanderileg????

Előzmény: rágica (16573)
rágica Creative Commons License 2007.08.11 0 0 16573
Citromillatú esős délutánt kívánok KRAMPUSZKÁnak! És, ha igénylik a többieknek is.
Az elmúlt 2 éjszaka nálunk is esett az eső. Szépen, csendesen, ahogy kellett. A vízzel nekem nincs gondom, alul kifolyik az edényekből. Így mindenkinek éppen annyi jut, amennyit akar. Virág alig maradt a leandereken, de sebaj! Virágoztak eddig épp eleget! Most 1-2 meglepetés virágát várom még, és én már az őszre készülök.
esőhozó Creative Commons License 2007.08.11 0 0 16572
Off: Ha már itt citromozunk, az enyém pedig 2 éve mindig ilyenkor dobja el a leveleit, virág meg nem volt rajta, csak mikor megvettük.:-(((((((( Nagyon elrontom, de nem tudom, hol???
Előzmény: anblock_italia (16571)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!