Hát ebből jól nem jössz ki. Ha lenézés volt benne (szerintem igen, és mostmár csak lapátolod vissza a xart a lóba) akkor azért, ha meg nem hallottál ilyesmiről (ilyen munkakörről) 20 évvel a rendszerváltás után, akkor meg azért. Pfff... na mind1. Téma részemről lezárva.
Én úgy veszem észre, a magyar egyetemek mind hasukra csapva értelmezik, mit jelent a BA és az MA szint különbsége. Aztán a MAB akkreditál valamit, de hogy miért (vagy miért nem), az általában az ő belső titkuk marad. Az esetek többségében hatalmi harcok vannak mögötte.
én arra a segédmunkásra gondoltam, aki harminc téglát a gyár egyik végéből a másikba visz.
de szörnyű csapdába sétáltam ezzel a szóval, mert aszittem, még mindig azt jelenti, amit akkor jelentett, amikor negyedszázaddal ezelőtt a KSH kérdőíveit kódoltam.
erre most kiderült, hogy valami mást jelent, és sokakat megsértettem.
pedig esküszöm, azt tudom, hogy mit jelent az "árufeltöltő", a tanítványaim egy része azt csinálja pénzkeresetként.
Hát hallod-e... ez inkább cinikus válasz volt mint őszinte. Mindjárt az elején ez a szakszervezetes szöveg... persze a vége se rossz. Mostmár tiszta sor, hogy egyes munkaköröket lenézel, hovatovább alacsonyabb rendűnek tartasz. Igaz, iskolai végzettség nem sok kell hozzá, bár nem hiszem, hogy egy munkára alkalmasságnak vagy az elvégzett munka értékének a minél magasabb iskolai végzettséghez lenne feltétlenül köze. Sőt.
Fogalmad sincs mivel jár egy anyagmozgatói munka, a hsz-ed erről tanúskodik. De a lenézés az megy. Lám kibújt a szög a zsákból... lenézel egyes munkaköröket, mondván azok : hülyék. Tovább is van? Vagy megállsz ennyinél? :)
Én az anyagmozgató szóról csak és kizárólag a betörőre asszociáltam (Garaczi nyomán). Még értelmes is volt úgy a mondat. Most meglepődve látom, hogy nem így értetted. :))
Te már harcoltál életedben érdemben? Megmondom őszintén, én még nem, de kipróbálnám...
Nem tudom, mi számít dolgozásnak. Minden fizikai munka dolgozás? Akkor bizony én már sokat dolgoztam, egész egyetemista koromban takarítottam éjszaka, vagy újságot hordtam hajnalban.
Én nem tudom. Erről már beszéltünk, de hidd el, egy rövid számolással ugyanoda jutunk.
200e ember, akiknek átlagos fizetése (bruttó) most 180e Ft, ami teljes bérköltségként kb 300e Ft.
Szorozzuk meg a 300e-t 200e-rel, ami ugye 60.000.000.000, vagyis, röviden hatvan milliárd Ft.
Jól számoltam?
Ez az összeg ugyan nem mérhető össze a 13. havi nyugdíjjal vagy a 13. havi bérrel, amelyek többszáz milliárdra rúgnak egyenként, de azért nem is kicsi.
Nézzük meg, honnan vennéd el. OK, nem vesz egyetlen Audit se senki, meg irodabútort se, és nem nyomtatnak magyarázkodásokat. Ezzel összesen megspórolunk évi 300 millió Ft-ot. Honnan veszed el a többit?
Bölcsészduma. Mintha te egy percet is harcoltál vagy érdemben dolgoztál volna egész életedben. Teóriákat eladni a semmiről, ehhez értesz. A fizikai munkásokra meg hadseregre szükség van, ellentétben a megélhetési rettegtetőkkel!
Látom, az anyagmozgatók szakszervezete erőteljesen tiltakozik.
Elnézést kérek.
Az egyébként nem a szakterület, sőt, mondhatnám, hivatás, lekezelése, ha azt mondom, hogy nem kell hozzá nagyon magas iskolai végzettség. Viszont lehet, hogy tévedek. Kell hozzá?
Számolj. Kétszázezer pedagógus van nyolcszázezer általános iskolásra és további háromszázezer középfokú tanulóra.
Én abban is benne vagyok, hogy az összes pedagógusnak a bérét azonnal emeljük a duplájára, ha te megmondod, hogy miből. Nekem nem fáj, hogy jobban keressenek, megérdemlik, még akkor is, ha nem a legjobb pedagógusok.
"A tanárképzést a Bologna-folyamatba illesztő tervezők olyan ideális hallgatókkal számoltak, akik pedagógus hivatástudattal felvértezve és rendkívüli munkabírással megáldva lépnek be az alapképzésbe." (Csapó Benő)
Én soha nem kedveltem az effajta megnyilvánulásokat. Tán olyan lealázó szerinted anyagmozgatóként dolgozni? Ha nem lennének anyagmozgatók éhen halnál Eszter. Kicsit több megbecsülést, ha kérhetném. Bár egyes emberek mást sugallnak, a munka nem szégyen, légyen az bármilyen munka.
Szerintem ilyenkor az van, hogy lendül az inga át, a másik végletbe.
Eddig, ha cigány volt az elkövető, azt nem volt szabad kimondani, ezért sokan ott is cigányokat látnak, ahol egy sincs.
A rendőrségnek nincsenek meg az eszközei, hogy megvédjen minket, hát előbb utóbb majd elkezdenek az emberek szervezkedni.
A mélyen tisztelt "médiaértelmiség" csak a probléma szőnyeg alá söprésében, a cenzúra betartatásában jeleskedett, ezért most nincsenek e tárgyban normális szavaink, tehát kényszerűségből cigánybűnözést emlegetünk.
Amúgy az elmúlt napokban több hír volt arról, hogy jaj de megfenyegették a romákat, aztán mindig kiderült, hogy szó nem volt komoly fenyegetésről, volt hogy a rendőrt nézték nácinak. Szerintem ezt a mostanit hírt sem kellene még tényként kezelni.
És szoros összefüggést vélsz felfedezni a képzelt személyes állapotom és a vélemény-nyilvánítási szabadságom között? Tedd azt. Úgy látom sokak megmondják itt neked a véleményüket, nyugodtan meghallgathatod őket.
Igen, ezért kérdezem, mert azon merengek, kinek van joga szerinted a közoktatásról valamit állítani, ha a közoktatással foglalkozó szakembereknek nincs. Ha nem mondod meg a választ, akkor nem fogom tudni a választ.
Ne haragudj Eszter, de mindent azért Te sem tudsz rólam :) és általában már megszoktam, hogy mindenfélét összeképzelsz rólam és a véleményemről. A Te dolgod :)
A Tanácsadóknak általában az a kedvező helyzetük van, hogy bőven beszélhetnek bődületes baromságokat, őket kifizetik, aztán ha a megrendelő annyira hülye, hogy a saját felelősségére megfogadja a tanácsait, akkor az az ő baja... nincs az a tanácsadó, aki ne találna valami hibát a megvalósításban, amit nem ő tanácsolt... tehát őt semmi felelősség nem érheti.
Az oktatás különböző szintjein dolgozó pedagógusok kontraszelektáltságáról még nem is beszéltünk. Én régi adatokat ismerek, de nem hinném, hogy a helyzet sokat változott. Eszerint az óvónő- és tanítóképzők hallgatóinak 80%-a fizikai dolgozó családból jön. A tanárképzőkben tanulók 60%-a, attól függően, hogy területileg hol van az intézmény, és a bölcsészkarokon mindössze 20% körül. Javítsatok ki, ha valami változott.
Tehát a "frontvonalban" dolgozók, a legfontosabbak, a tanítók többsége nem rendelkezik azzal a rejtett kulturális tőkével, amivel a középiskolai tanárok. Ugyanakkor a munkájuk lényegesen nehezebb. Az iskolák pedig minél messzebb vannak a centrumtól, annál inkább a túlélésre játszanak. Továbbá ki vannak szolgáltatva a helyi önkormányzatoknak, amelyek leginkább ingatlannak tekintik őket, nem pedig szellemi tőkének. Arra valók, hogy odarakják igazgatónak a jegyző feleségét, vagy pedig eladják az épületet az orvosnak, hogy magán idősek otthonát nyithasson benne.
Ott van jó iskola, ahol az igazgatónak szilárd a poziciója, és elég széles a látóköre.
A cél éppen az, hogy aki nem való tanárnak, mert nem tud hozzátenni semmit egy gyerek tudásához vagy készségeihez, az hagyja el a pályát. Természetesen.
Hogyan adhatnánk normális fizetést kétszázezer pedagógusnak, amikor gyerek már alig van?
A pedagógusok akkor kapnak majd MIND normális fizetést, ha fele ennyien lesznek.
Nem mondtam, hogy könnyű harc lesz, még azt sem mondtam, hogy egyáltalán lesz ilyen. Egyébként nem az én ötletem, hanem McKinsey nyomán az OKA ötlete.
Egyébként mit szólnék? Ma is vannak köröttem egy csomóan, akik többet keresnek az egyetemen, mivel szervezeti szinten tesznek ebbe energiákat, amit nekem jelenleg nem éri meg csinálni. Tehát én különösebben nem szólnék semmit. A kollégáim egy része persze az utcára menne. Dehát az utcára menne a 13. havi bérért meg még annyi minden másért is. Az utcára menne, ha bárki megkérdezné, hogy mi a francot tanít és kinek és miért. Az utcára menne, ha bárki megkérdezné, hogy a tudomány szabadsága nevében nem a színvonaltalanság szabadságát tartjuk-e fenn. És így tovább. Én inkább európai pályázatokat írok, az jobb bérkiegészítés és intellektuálisan is stimulálóbb.
De hát egy idő után "szar tanár" lenne, akit a pályatársai kinyomnak a pályáról. És ha a megtakarított pénze is elfogyna időközben, akkor ugye sírógörcsöt kapó pedagógus lenne, aki képtelen tanítani, és nem kapna állást.
Mi lenne a HVG cikkek címsora? Pl. "akinek nincs pénze ne menjen tanárnak?" vagy "az idős pedagógusokat lelövik, ugye?"
Választhatod azt is, hogy a közalkalmazotti státust eltöröljük, egy éves szerződések vannak, és nem mindenki szerződését hosszabbítják meg. Évi 15%-ot kiejtenek, a bérük pedig fedezi a kezdők és a jók bérpótlékát.
Mindegy hogyan, csak ki kell nyomni a rendszerből azokat, akik 1. pedofilok, 2. alkoholisták, 3. utálják a gyerekeket, 4. unják a tanítást, 5. sírógörcsöt kapnak, ha nincs csend az osztályban, 6. csak a Kiskegyedet olvassák rendszeresen, 7. sajnos nem volt idejük továbbképzésre menni, 8. sajnos nem volt módjuk megtanulni angolul (németül, stb)