Találtam egy jó oldalt gusztusos fotókkal a leanderbetegségekről. Hátha segit valakinek valami nyavalyát azonositani. http://www.agroinform.com/files/aktualis/agroinform_20060807162238_Leander.pdf
Azért ezz túlzás, de ott valóban nem szoktak velük annyit - no mondjuk nagyjából szalonképesen - tökölni. Idén láttam , hogy az autópályán a sávelválasztó, sok km-en át több színben dúsan virágzó gyönyörű sávleválasztó leander sort az autópályafenbntartók önjáró sövénnyíró géppel vágták. természetesen nem maradt 1 db virág se rajta.Micsoda barbárság - gondoltam. De hát ahol majdhogynem tényleg úgy nő, mint a gaz, és anbnyi van belőle, ott ilyesmire tényleg lehet, hogy nem könnyű figyelemmel lenni. Még capri-n is láttam, hogy a tulaj (vagy a kertésze) gépi sövénnyíróval vágta a keritése mentén a leandersort, mint ahogy nálunk sokan az elburjánzott tuját szokták egyenesre nyírni. Az se volt szép látvány.
Én nem azt írtam, hogy nem kell nitrogén, nagyon is kell, de egy bizonyos határon túl alkalmazva igenis fellazítja a növényi szöveteket. Egy vékonyabb sejtfal pedig áteresztőbb. De mindenki azt hisz, amit akar. (Ennek utána is olvashattok néhány kertészeti szakkönyvben és sem az ujjamból szoptam ki....)
Jó idő volt, sok eső esett (erdélyi hegyekben voltunk), de gomba sajnos egy darab sem. Sétához a gumicsizma néha elengedhetetlen, de volt napos idő is.
Sziasztok! Gondoltam beköszönök így szabadság után.
a leanderek most jobban bírták a hanyagolást, pedig a lányok egyszer sem locsolták meg közben őket. De kiraktuk mindet a fűre, ahol az automata öntözés, és az eső (ami itt nem valami sok volt közben, a szabadföldi echinaceáim teljesen lekonyultak a vízhiánytól) érte őket. Csak a sok csúnya, leszáradt virágtól kellett megszabadítani őket, és máris gyönyörűek.
Ahhoz képest, hogy eddig sose sikerült a gyökereztetés, most 6 darab elültetnivaló hajtás, és további 3 gyökeresedni kezdő várt itthon. Csak az a baj, hogy addig rakosgattam őket, míg már magam sem tudom, hogy melyik milyen fajta. Legalább tudok adni az anyukámnak néhányat - annak idején tőle kaptam az enyémek egy részét, amikor költöztek, és most azóta sem sikerült neki újabbakat begyűjteni, ami van neki, az nem fejlődik, nem szép. Nincs köztetek martonvásári, aki tudna neki adni egy-két gyökeres hajtást? Az enyémek nem tudom, hogyan jutnak el, mostanában nem készülök utazni hozzájuk.
Hehe, most már attól is parázok, ha valami szép! :D Dehogy zavar, csak már vmi táphiányra gondoltam, csak egyelőre fogalmam sincs, hogy a sok "betűből" N, P, K mi mire van hatással. Azért bátorkodtam..., de már szívom az infót, mint leander a vizet! :D
Majd azért mutatok róla képet, elég nagy a különbség a levelek között..., nem ám később meg kiderül, hogy én nem voltam résen! ;)
az idén kapott szép növények új (nálam született) levelei jóval világosabb zöldek, mint a régiek... Ez mitől lehet? Egészségesek, szép nagyok. Eddig Muskátlidoktorral tápoztam hetente, most ajánlották a Volldüngert, de annak még nem látszódhat a hatása, mert csak 1x locsoltam még vele...
Vajon majd besötétednek a levelek? (Lehet, hogy másfajta tápot kaptak korábban? Ha jól tudom, magánháztól, tehát nem kertészetből származnak...)
A régi növényeim új levelei rendes színűek, nem ilyen világosak, mint az újaké.
Gondoltam, Ti biztos egyből megfejtetitek nekem ezt a rejtélyt, én meg keresgélhetnék órákig a neten... Előre is köszi!