Keresés

Részletes keresés

Stms Creative Commons License 2005.10.27 0 0 209
Írni már felejtesz. :D
Előzmény: levil (208)
levil Creative Commons License 2005.10.27 0 0 208
Hozzaszolni ritkan szoktam. Nehz kerdezek. Anglish megy. Kb 10 eve inkabb kint elek mint itthon. Sokak szerint ilyenkor mar illene a magyart elkezdeni erossen felejteni, de erre nem igazan vagyok hajlando. :)

A Terpesz akkor hasznos a bluegrassben. Teljesen jol latod a helyzetet. Nincs mas hozzafuzni valom.
Előzmény: TheRover (201)
Stms Creative Commons License 2005.10.27 0 0 207
Na, meghallgattam a demót. Menjünk sorjában.

1. Ünnep - Inch már említette nekem a húrcsuszatot. Engem annyira nem zavart, de megoldása: Mikrofont máshova rakod, hogy balkézből ne vegyen be sokat, illetve bevonatos húrt (pl Elixir) használsz. Zene: Elsőre Franco Morone-s vidám hangulat, aztán kiütközik, hogy tanultál klasszikus gitárt. :) A részeket dinamikával, hangszínnel válaszd jobban szét.

2. Little Martha - Nem tudom, ismered-e Don Ross változatát. Arra hasonlít (bár szerintem ismered)

3. Tavaszi zsongás - A kezdeti folyékonyság után elég bizonytalan kapirgálás történik a közepén. Pedig jó lenne.

4. Bron-Yr-Aur - Kissé halk, és szerintem sötétre sikeredett a hangszíne. De kellemes. Itt már némi dinamika is fellelhető. 1145"-nél a váltás nagyon bizonytalan, azt érdemes külön kigyakorolni, elvész a folytonosság.

5. Vödör Völgy - A tetejére valami dallam, vagy ének mehetne. Jó az alapötlet, de önmagában nem elég egy nótához.

6. Búcsú - Ez se rossz, de nem fogott meg.

7. Feelin' Bad Blues - Elég furcsa zörejek kerültek bele. :)

8. Ballagó idő - Na, ez jól kezdődik. Jól is folytatódik. Úgy látszik, hogy ezek az etűdszerű egyenletes mozgások jobban mennek neked. Ide is több dinamika!!

9. Hamburg - Na, ez igazán jó. Kicsit bizonytalan egy-két helyen, meg mintha már hallottam volna ilyesmit (ez legyen a legkisebb baj, jó zenéket kell lopni).

Összefoglalva, nekem tetszik a dolog, nótaszerkezetileg, és technikailag még van mit előremenni, de nagyon biztató.
inch Creative Commons License 2005.10.27 0 0 206

Ja! Azért már megeset velem, hogy a Tibi mellet ülve elpattant ott bent valami, és felcsaptam az első bundba a Shub-ot! :)

El is tévedtem a nyakon! :)

by Matthew Inch

Előzmény: Stms (204)
Stms Creative Commons License 2005.10.27 0 0 205
Megkaptam, de holnap hallgatom meg. Lassan aludni kéne...
Előzmény: TheRover (199)
Stms Creative Commons License 2005.10.27 0 0 204
Nem szidni a G#dúrt, nagyon szépen szól! Az hogy szerencsétlen mandolin olyan pici, hogy mikromechanikai alkatrésznek számít hozzá a kápó, az már egyéni tragédia. :D
Előzmény: inch (203)
inch Creative Commons License 2005.10.26 0 0 203

Hi!

Kérdésedben már a válasz is benn volt :)

Igen, elsődlegessen a choppok miatt tanultam meg azt a 4 fogást, amivel lényegében minden alapakkordot le tudok fogni.

Emellet én is szoktam más fogásokat használni, kényelem (ne keljen annyit ugrálni azon a hatalmas nyakon) és a hangzás miatt.

Anno amikor kölcsönkaptam első mandolinomat a Palásthy Zsolttól kaptam egy fogástáblázatott, azt bevágtam, és készség szinten próbálom váltani.

(Pláne jók ezek a "mindent lefogok akkordok" amikor egy pár elvetemült énekes miatt G# dúrban esetleg F# dúrban kell játszani. :)

by Matthew Inch

Előzmény: TheRover (197)
TheRover Creative Commons License 2005.10.26 0 0 202
úgy látszik, szerdán mindenki próbál :-(
TheRover Creative Commons License 2005.10.26 0 0 201
Jól nyomod az ángílus nyelvet. Gyakran írsz a mandolincafé-ba?
Előzmény: levil (193)
TheRover Creative Commons License 2005.10.26 0 0 200
Imikém, maraggymá'... inkább melózz, mindig csak a netet bújod... Te hogyan játszol a benzinkannából készült afrikai ukulelén? :-)
Előzmény: Mindörökké Csók Zenekar (198)
TheRover Creative Commons License 2005.10.26 0 0 199
Inch, a mai próbára vidd lécci stms-nek a CD-t :-)
Mindörökké Csók Zenekar Creative Commons License 2005.10.26 0 0 198

Igen. Így a Te stílusod green-grass. Üres húr nem ér. Pláne nem ér, lustaságból nem lefogni húrt.
Előzmény: TheRover (197)
TheRover Creative Commons License 2005.10.26 0 0 197

Köszi!

Ha már ennyi mandolinos összejött, menjünk bele kicsit a technikai dolgokba: inch-nél láttam játék közben (de fotókon, videókon is), hogy eléggé "elnyújtott, terpeszett" akkordokat fogott, pl. a G dúrt úgy fogta le, hogy DGHG hangokat játszott, máshol, tabulatúrákon láttam HGHG-t is. Én viszont -az egyszerűség kedvéért- olyan akkordokat tanultam, amikben sok az üres húr: G dúr = GDHG. a D dúrnál meg én ADAFisz-t fogok, inch meg asszem AFiszDFisz-t.

Gondolom, a bluegrass-ben azér fogják le az összes húrt, hogy csapkodáskor (nemtom hogy híják, a chopping-ra gondolok) le lehessen tompítani a húrokat, meg lehessen szüntetni a hangokat. Nemtom, hogy érthető-e amit írok :-(

Van más hátránya, ha sokszor játszom üres húron, vagy ez egyszerűen csak stílusbeli különbség? 

Előzmény: levil (196)
levil Creative Commons License 2005.10.26 0 0 196
www.amazon.com stb.
Előzmény: TheRover (195)
TheRover Creative Commons License 2005.10.26 0 0 195

Sziasztok! Örülök, hogy bővül a csapat :-)

A mandolában (és az ír buzukiban is) az tetszik nekem, hogy a mélyebb regisztere miatt alkalmas önálló darabok előadására is. Radim Zenkl-től van egy lemezem, azon nagyon szép darabok vannak /szívesen felajánlom, ha kell valakinek, cserebere-fogadom alapon :-) /, de az egyik kedvencem a mandolincafé-n letölthető, egy Zetterlund nevű ürge játszik, szerintem mandolán (C-ben van, és hallatszik hogy sokszor üres húrt penget, meg mélyebben szól az egész, mint a mandolin). Majd hallgassátok meg, tényleg csodaszép!

Az új Nickel Creek-en a Somebody More Like You-t őszintén szólva én mindig átléptetem, mert a gitáros srác-féle populáris számokat nem annyira csípem... de eztán ilyen füllel hallgatom, fel sem tűnt, hogy mandola van benne.

Apropó, tudtok olyan zeneboltról, ahol meg lehet venni a CD-iket? Nekem innen-onnan összeszedett mp3-okból kiírt cédéim vannak, a legújabbat meg csak a cmt.com-on hallgatom, szinte minden este :-( szeretném megvenni az anyagaikat. 

PETYUS Creative Commons License 2005.10.26 0 0 194
>Egyebkent mandola az CGDA hangolasu es altalaban 17 colos menzuraju (ez kb 8-9 centivel hosszabb mint a mandolin ami 13.valamennyi).

Érdekes, hogy a nápolyi mandolin családja a 18. században alakult ki, amikor a hegedűfélék készítése már feljutott a csúcsra és virágkorát élte, és a mandolin-család elnevezési konvenciói és hangolása is átöröklődött a hegedűfélékből (a régebbi hagyományokra visszatekintő milánói mandolinnak a formája és a hangolása is más volt). Az is érdekes, hogy az azóta kialakult újabb mandolinféleségek további formai elemeket örököltek a hegedűféléktől (domború fedlap, f-lyuk).
Előzmény: levil (192)
levil Creative Commons License 2005.10.26 0 0 193
Szoval a kepet hagytam le, de meg nem ertem miert... Illetve aszem megfejtettem. Na most kiderul:

Thiele Mandola ua akcioban

S ezen a ...-on nem latom hol lehetne hozzaszolast modositani... Kezdeti nehezsegek. A fotok nagy valtozata es tovabbi ezzel kapcsolatos tarsalgas Megtekintheto Itt.
levil Creative Commons License 2005.10.26 0 0 192
Quimbybol senkit nem ismerek. Esetleg ti? Mikor meg nem volt lemezuk csak egy kazettajuk es csak angolul jatszottak a Souterin nevezetu helyen (kesobb titanic) az Akacfa utcaban akkor gyakran jartam koncertjukre. Nagyon szerettem oket. Azota az ujabb dolgok nem annyira fogtak meg, meg ez igazan csak eloben jo. A hely megszunt. stb.

A finkei melletti Trialt mar mas is ajanlotta :)) El fogok latogatni.

Egyebkent mandola az CGDA hangolasu es altalaban 17 colos menzuraju (ez kb 8-9 centivel hosszabb mint a mandolin ami 13.valamennyi).

Hallhato a Nickel Creek uj lemezen: somebody more like you. Nagyon ut. Az volt az utolso csepp a poharba ami eldontotte hogy nekem ilyen kell es nem jobb mandolin. Mar azt is megallapitottunk hogy a Thiele uj mandolaja amit valoszinuleg hallunk ezen a lemezen is az ez (lasd kep). Egy ilyen vagy hasonlo nekem jo is lenne. Nem vagyok nagy igenyu. (Ertsd nem kell ra csavar vagy szep sunburst.)

Mas kerdes. Tud kozulletek valaki csehul. Most tudtam meg hogy az a mando gyarto akit kineztem a cseheknel az nem igazan beszel angolul.

Szoval magamrol kulon keresre: a becses nevem Littvay Levente. (S a fia vagyok ha valakinek mond valamit a nev. Ha valai talal egy sunburst Morris mandolint azt valoszinuleg apamtol loptak el meg 1993ban es visszavasarolnank :))

Hangszerem egy (Saga Music) Rover RM-75 (Made in China) ami $256 volt szallitassal, beallitassal, Morgan Monroe konnyitett kemenytokkal es egy extra Vinci hurkeszlette ebayrol. Arahoz kepest NAGYON-NAGYON-NAGYON rendben van.

Kidolgozas az eleg moslek. A szegely az nagyon csunan van ra rakva foleg a csavarnal. Csereben tiszta fa es nitrocelulose festeses. Allitolag olyan Kentucky fa szallitmanyol gyatottak ezt a sorozatot ami nem sikerult eleg flame-esre egy Kentuckyhoz. Jo nagy alja van es mar a teteje is jon szepen lassan ahogy kezd rajonni a hangszer hogy o nem erdo. Ja es nem elado. Nem is lesz. Errol foto aszem nincs de keressetek ra a Rover RM-75-re.

Kihagytam valamit?
Előzmény: TheRover (191)
TheRover Creative Commons License 2005.10.25 0 0 191
Viszont neked már van olyanod. Apropó, ukulele-topikot nyitottál már?
Előzmény: Mindörökké Csók Zenekar (189)
inch Creative Commons License 2005.10.25 0 0 190

Van egy jó hírem!

Megyek a mandolinomért, mivel (vállalt határidő előt egy nappal) elkészült!

Kicsit izgulok!!

by Matthew Inch

Előzmény: levil (181)
Mindörökké Csók Zenekar Creative Commons License 2005.10.25 0 0 189
Én meg egy olajoshordó-ritya-mutyán nyomulnék.
TheRover Creative Commons License 2005.10.25 0 0 188
kb., ja. Tulajdonképpen egy oktáv-mandolin, amin a G és D húrpárok egyik tagja egy oktávval vékonyabb. Kábé mint a 12 húros gitáron. Hallható: Smoothie Song (Nickel Creek), Radim Zenkl lemezei. Itt egy szép példány 
Előzmény: Stms (187)
Stms Creative Commons License 2005.10.25 0 0 187
Ír buzuki??? Az valami görög bevándorló nagy szakállal?
Előzmény: TheRover (186)
TheRover Creative Commons License 2005.10.25 0 0 186
Viszont én meg egy ír bouzouki-t szeretnék nagyon kipróbálni, ha esetleg van ilyen valakinek...
Előzmény: TheRover (185)
TheRover Creative Commons License 2005.10.25 0 0 185
Gerdesits Faszinak, a Quimby dobosának van egy mandolája. Ha esetleg az irányban vannak kapcsolataid, ő biztosan kölcsönadja. Meg úgy 1 éve láttam a Blahánál, a Finkey melletti hangszerboltban egyet.
Előzmény: PETYUS (184)
PETYUS Creative Commons License 2005.10.25 0 0 184
Itt vagyok, de szerintem nem én kellek neki.
Van ugyan egy általam visszafejlesztett vándormadárlantom, aminek az őse a Mandola, Mandora, Mandörgen, Mandorlaute stb. neveken emlegetett lapostestű lantféle, aminek a kistestvére az északtalján (lombard, milánói) mandolin, de gyanítom, hogy az a mandola amire ő gondol, az inkább a nápolyi mandolin nagytestvére lehet.
Előzmény: Stms (182)
inch Creative Commons License 2005.10.25 0 0 183

Áh! Egy régi ismerős! Hali!

Azért illene bemutatkoznod, ha már így megjelentél (ezt értsd úgy: bemutatnod a hangszered :). (mármint a mandolinod :D )

by Matthew Inch

PS: Akkor ma a Pólóba csak banjót viszek!

Stms Creative Commons License 2005.10.25 0 0 182
Keresd meg PETYUS-t (akugitártopik, klasszikusgtopik, de asszem itt is előfordult már).
levil Creative Commons License 2005.10.25 0 0 181
Itt kellet fel orat varnom hogy a reisztraio utan beirhassak. Ez mire jo?

1, Te ne mond ekkora szeles vallal hogy Szerdara lesz mandolinod mert lehet hogy hetekig fogunk ezen az allitason rohogni. Te lennel az elso akinek hataridore elkeszit valamit a Fibenare :)

2, Rigel az aranyos. Diamond Rios hasznal ilyet. Elektroakusztikusan verhetetlen allitolag. En mondjuk preferalom a kalsszikus F5os vagy A5os fazont.

S ami miatt feliratkoztam. Kedves magyar mando tarsaim. Nincs valakinek egy manDOLA-ja amit egy talalkozas kereteben megengedned hogy megsimogassak. Nagyon gondolkodom egy megvasarlasan s jo lenne elotte megerzekelni hogy mennyire szamithatok elteresekre akkordokban, ujrendekben, a hosszabb menzura miatt.

Ha van, kerlek irj!

Koszi

L
Stms Creative Commons License 2005.10.24 0 0 180
Ha eccer sok pénzem lesz, befizetek egy Rigel mandolinra.
Előzmény: inch (178)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!