Mint a legkedveltebb mediterrán növénynek szenteltek egy oldalt. Ezzel kezdik:
"Sokféle talajtípushoz alkalmazkodik, lényeg, hogy földje ne legyen túl nedves. Nem szereti, ha túlöntözik, ezért a nyári forró időszak kivételével elegendő neki az aláhulló esővíz. Nyáron három-négy naponta egyszer kell alaposan megöntözni."
Szó szerint idéztem, ittentájt fennakadt a szemem, de aztán tovább olvastam:
"Amennyiben nincs kiültetve, hanem cserépben tartjuk, egy-két naponta locsoljuk,..."
Így azért már más a helyzet, bár mint dézsásnövény elég kevesen tartják beültetve..., és azért az a hőségben 1-2 naponta locsolás..., na jó, hatalmas dézsában talán, de az azért nem jellemző. Én úgy gondolom, hogy egy ilyen cikkben az általános helyzetről kellene írni, azoknak, akik éppen megvették életük első leanderét, aztán csodálkoznak, ha... Azon azért már többször elondolkoztam, hogy talán egy kicsit túlöntözöm őket én is, ezért nem virágzik olyan nagyon-nagyon, csak olyan nagyon:-) Bár a kicsik nagyon se:-( Gyakorlatilag állandóan nedvesek, mert ha nem, akkor jön a kókadás, azt meg nem nagyon szeretem. Viszont a zöldje szebb, mint valaha, sárga levél gyakorlatilag nincs. A mediterrán országokban a levelek rondák, de nem nagyon látni őket a sok virágtól. Persze tudom, az arany középút kellene...
Ti hagyjátok, hogy néha lekókadjanak?, vagy sokan talán nem is tudnak róla, akik munkába járnak, mert estére már maguktól felélednek. És mi a helyzet a sárga levelekkel?
Gondolom piroson bordóval is megelégedne, narancssárgának meg jó a lazac:-) Az Oázis üzletekben valóban lehet általában kapni, bár nemrég volt a nagy kiárusítás, akkor a java elmehetett:-(
Mi is voltunk (tavaly ilyenkor találtuk a Chopint, most semmi hasonló nem volt, de hagyományos volt sokféle, sokméretben, de minket már nem nagyon kötöttek le), vettünk ezt, azt.
Kaptunk azonban egy Oázisos újságot, amiben érdekes dolgok voltak, egy hosszú cikk csak a leanderekről szól, az abban foglaltakat akarnám veletek megbeszélni, elég érdekes, most egy kicsit ráérek.
Bocsi, hogy csak így betörök, de csak most találtam rátok. Pest környékén hol tudok venni sárga vagy narancssárga vagy piros leandert? Elég sürgős lenne, mert az anyukámnak vasárnap lesz a szülinapja, és most nagyon beleszerelmesedett ebbe a virágba. Már fehér és rózsaszín van neki, ezért szeretném meglepni valamilyen másik színnel. Előre is köszönöm a válaszaitokat.
Ha nem látsz olyan bimbót, amelyik 1-2 hét alatt kinyílhat, bizony akkor ők a jövő évi meglepetések lesznek. Nekem is maradtak olyanok. Még egy szimpla sárgára várok, és kész erre az évre. Ő talán az a sárga sárga lesz.
Nekem is van minden évben olyan, amelyik augusztusban megmutatja magát. Ilyenkor tényleg csak 1-2 virág szokott lenni. Csak úgy mutatóba. Aztán tavasszal visszavágom, és utána jön a virágözön.
Amúgy csak azért ajánlottam mellé a honlapunkat, mert éppen te hiányoltad a védekezésmódszert és úgy láttam, hogy nem csak leanderrákkal kapcsolatban voltak képek. Ha a leanderrákot lehetne gyógyítani, akkor bizonyára már hírt kaptunk volna felőle.