Nem szeretnék "Mátyás az igazságos" minőségben tetszelegni, de leírom a véleményemet, mert a nicknevem használatát illetően én is érintett vagyok érintőlgesen a vitában, ami Cserella és AI között mostanság és már korábban is zajlik, zajlott.
Egyrészt: aki erre a fórumra, vagy akár a g.portálos honlapra ad vagy adott valamilyen infót - akár a tartási tapasztalata, akár a lexikális tudása alapján keletkezett az - azt csakis önzetlenül és azért tette, hogy akinek nincs még tapasztalata a leanderek tartásával kapcsolatosan ne essen olyan hibába, amibe mi már esetleg beleestünk az évek során.
Másrészt: Nekem spec. eszembe sem jutott volna a nevemet megemlítettni a honlapon, mert nem azért adtam segítséget a honlap szerkesztésekor, hogy a saját egómat fényezzem ezzel, hogy ott szerepel a nevem rajta. Egyébként bárki szerkeszthet saját honlapot és ott lehet a saját érdemeit kinek-kinek annyira domborítani amennyire nem szégyelli a saját értékrendje szerint. Valahogy az jut eszembe erről az esetről, hogy "Mások büszkesége sérti a miénket".....
Harmadrészt: sosem hivatkoztam én sem azokra a professzorokra, akiktől tanultam egysmást pl. a Kertészeti Egyetemen mikor ide írtam néhány hozzászólásomat. De azokra a könyvek szerzőire sem, akiktől sok okosságot olvastam az évek során. Kedves Cserella! Ugye Te sem minden ismeretedet hoztad születéskor magaddal? Hát persze "a rutin, meg az évek"... ahogy a mondás is tartja...mindenki így van ezzel. A Te hozzászólásaidnál viszont nem található ezekre a forrásokra utalás, furcsa nem? Ha ennyire ragaszkodsz ahhoz, hogy a neved ott legyen, mikor a Te általad először említett ismeretanyag kerül fel a fórumra, vagy a honlapra, akkor legyél következetes a saját esetedre nézve is és jelölj meg forrásokat!
Már idősebb Plinius is írt róla, hogy a mérgező volta miatt a leanderrel érintkezett méhek mézét nem szabad árusítani.
A http://www.oleander.org/toxic.html szerint a nedve tartalmaz egy biz. Cardenolide Glycosides nevű mlreganyagot. Ez akár halálos is lehet, de az íze olyan rossz (mint a rohadt citromé (az milyen? kóstoltátok már?)), hogy gyakorlatilag lehetetlen, hogy valaki ilyen dózist képes legyen lenyelni. Azért tanácsos kezet mosni a a leanderek tutujgatása után. Egyébként mérgező az elégetett leander füstje is., úgyhogy ne használjátok tüzifának a kandallóba, jó?
Ez a cikk is írja, hogy Rómában egerek, patkányok írtására használták és Olaszországban ma is távoltartják tőle a háziállatokat. Méreganyagai a szívizomra hatnak, kis mennyiségben gyógyszer szívbetegségekre, de nagy mennyiségben halálos is lehet.
Hát úgy tűnik ma már senki sem kíváncsi a történetemre, úgyhogy megyek is aludni. Sziasztok!
Bár eléggé ciki, de szívesen elmesélnék egy privát "élményemet" ha másokat is érdekel, bár gyanítom, hogy ez nem közédekű, mert ilyen hülyeséget biztos nem csinál senki:-)
Na, akkor még a cikkben az a rész is érdekes volt, amit a leanderek mérgező hatásáról írtak, mármint azt, hogy a pásztorok olykor elkábultak a leanderekből kipárolgó illóolajoktól. Most már sejtem, miért vagyok gyakorta olyan kába:-) Amúgy gondolkoztatok már azon, hogy ilyen erősen mérgező növényekkel foglalkozunk nap, mint nap..., nem kellene aggódnunk? Ugyan azt mondják, hogy bőrön át nem hat, dehát ki tudja ezt biztosan? Amennyi hervadt virágot én már lecsíptem...
Bocs, de ha a MI honlapunk, akkor miért ne beszélhetnénk róla nyilvánosan? Legalább tisztázódik néhány dolog, a honlapon nem tudunk beszélgetni, szerintem ez így teljesen rendben volt. Örülök, hogy így történt.
Bevallom a dolognak ez a része nem különösebben érdekelt, szerintem az sincs sehová felírva, hogy én hány napot töltöttem a fórumozáson felül azzal, hogy így nézzen ki a honlap. De arra eléggé ügyeltem, hogy lehetőleg mindig többesszámban írjak, és talán éppen az lehetne inkorrekt, ha neveket kiemelünk, merthát itt sokaknak a tudása benne van, mint pl. a tied is.
De elfogadom a kritikát, talán ahogy most beírtam mindenki meg lesz elégedve.
A Talstarról én először LeandErától hallottam, vagy legalábbis akkor figyeltem fel rá. Az, hogy ő honnan tudta, az már igazán nem az én dolgom, talán már ő sem tudta, hiszen emailes információ volt és elég sokakkal levelezett akkoriban. Na, erre mondhatnád, hogy ez nem nyilvános volt, ergo..., azért remélem nem mondod.
Na ne viccelj! Osmocotét sokan használnak és használtak előtted is, a Buvicid és általában a gombásodás után órákat kutattam, mert nekem félszavak nem elegek ahhoz, hogy másoknak átadjam. Bár végülis lehet, hogy igazad van valamelyest, mert ha te nem mondod, akkor eszembe sem jut, hogy egy leander gombás is lehet. Most mit tegyek, töröljem ki??? Szerintem ez egy nyílvános fórum, amit ebben leírnak, bárki, az már közkincs, az, hogy én megjegyeztem és utánajártam, az már az én dolgom, mint ahogy az a tied, hogy beírod-e az infóidat a fórumba, vagy mint teszed olykor, nem írod be.
Én is láttam, és csodálkoztam. Azért tapasztalataim szerint ezek a leanderek tényleg többet bírnak, mint általában gondoljuk. Idén nyáron, volt, hogy a legnagyobb hőségbern is csak kb 3 naponta jutottak vízhez. Van, hogy lekókadnak, és elefonnyadnak a virágok, de locsolás után helyrejönnek. És ettől még nincs levélsárgulás. (az egy következő fázis: amikor júniusban Nápoly-ban voltunk, apám nem jött locsolni pár napig, mert Érden akkora eső volt, hogy csak na, és azt hitte - persze tévesen - ,hogy nálunk is volt . Nos, akkor tényleg volt levélsárgulás, de az a kiszáradás következő fázisa.)
Idén nálam a levél is szép, és a virágzás is( igaz, a múlt heti 5 centi eső egy kicsit megritkította a virágözönt). Nem gondolom, hogy ez vagy-vagy kérdés . Nálad inkább a sok árnyék lehet a probléma (bár nem észleltem, hogy jogosan van hiányérzeted), és emaitt talán tényleg beérnék kevesebb vízzel is. Egyébként most majd megint nem leszünk, úgyhogy újabb palackokat keleltt installálnom víztartálynak a legnagyobbakhoz, mert most holnap reggeltől kedd délutánig kell kibírniuk - és a lehülés mégsem jön.
Az van, hogy mindenki tudja, hogy locsolni kell, tápozni kell, stb., de azt a néhány dolgot, amit kizárólag te tanácsoltál (pl. Wuxal a szárra), nem írtam be, mert nem tudtam korábban.
Azt újra kihangsúlyoznám, hogy ez az újság, ez a cikk rendeltetése szerint kezdőknek szól. Na most ha hazaviszi az új leanderét, aztán mondjuk három napig nem locsolja... Tudom, hogy vannak, akik szószátyárnak tartanak, de éppen ezért igyekszem annyifelé gondolni. Nekem is többféle anyagú edényzetben vannak, nem lehet így egyszerűsíteni. Mondjuk egy esetben egyetértek, Budaörsön én is cseréppel behelyezve a földbe három-négy naponta locsolok. Na de ez nem általános.
Aztán: "Nem érzékeny a betegségekre, ám levéltetvek megtámadhatják." Ennyi. Se pajzstetű, se atka, egyebekről ne beszéljek én se:-)