Ja, elég nagy a pangás. Biztos a trópusi idő miatt. Nekem is az agyamra ment a hőség. Kitaláltam egy dijat, és rögtön ki is osztottam magamnak. Bénasági dijnak hivják, és a leginkább tehetségtelen gyökereztetőnek adható. Még jó, hogy a kis árva nem került a kezeim közé.
Az utóbbi évtizedben hazánkban is megjelent a Pseudomonas syringae pv. savastanoi okozta Pseudomonászos rákosodás. A növény valamennyi zöld részén néhány mm-es méretű, feketés színű daganatok fejlődnek. Különösen feltűnő a virágzaton megjelenő tünete. A baktérium sebeken keresztül hatol a növényben, tehát sebzéseknél fertőzi a növényt. Gyakran 6-8 hónap alatt terjed szét a leánder szöveteiben, szisztemizálódik. A baktériumok terjedését a szétfröccsenő vízcseppek, esőcseppek végzik, valamint az ápolásnál használt kés, olló vágó lapjára tapadt fertőzött növényi nedv a benne lévő baktériumokkal. A fertőzött növény élete végéig fertőzött marad, és minden részében él a baktérium. Ezért a fertőzött növényekről dugványt venni és szaporítani nem szabad. Teljesen célszerűtlen a leánder növények "mentesítése" a rákos daganatok levágásával, mivel a kórokozó a növényben szisztemizálódik. A beteg növény nedvével viszont a gyakori vagdosással a még egészséges növényeket is megfertőzzük.
Reggel olyan kellemes idő volt, nem is értettem hogyan lett olyan rémes meleg! Itt párás meleg van, mert még mindig nedves a föld, még ma éjszaka is esett egy kevéske. Ugye már szinte fárasztó a legszebb virágok látványa is, valóban sok volt a jóból, de azért már reggelente igencsak depressziósnak érzem magam a közelgő ősz gondolatára.