Keresés

Részletes keresés

gergerg Creative Commons License 2012.03.19 0 0 1523

Meg még jópár. Az igazán koraiak és a késeiek. A junius közepén érők vannak veszélyben. Nállam már a Hedelfingeni sem kukacos. A szomolyai meg még nem. A Katalin sem. Ha sikerülne most az oltás, akkor az Alexem sem, és a Rita sem. Meg szerintem a Bigaro Burlat sem.

Előzmény: Camille88 (1520)
gergerg Creative Commons License 2012.03.19 0 0 1522

Igen, mi is esszük már sárgán is. Majd lefényképezem amikor érik, meg holnap a fát is.

Előzmény: borsika79 (1521)
borsika79 Creative Commons License 2012.03.19 0 0 1521
Szia gerqerg. Az tuti,hogy kukacos fajta,de írtó finom már féléretten is. Gyerekkoromban volt ilyen fánk,sajna kipusztult. Ezért is örültem meg nagyon,hogy nálad felleltem ezt a fajtát. Amúgy a leírásod teljesen stimmel a volt fánkra és a termésére is. Nekünk sem voltak lecsüngő ágai,hanem hosszú egyenesek. Édesapám(aki azóta már nem él) "germes"-nek hívta ,de jó lenne tudni mégis milyen fajta.
Előzmény: gergerg (1518)
Camille88 Creative Commons License 2012.03.19 0 0 1520

"csak néha elsőrendű csemegefajta"

Ez alapján a mondat alapján nem tűnik a legfinomabb cseresznyefajták egyikének... De mivel magról szaporítják, nem is csodálkozom. Néha jól is elsülhet a dolog, máskor pedig középszerű az eredmény.

Ott van pl. a Szomolyai, az sem kukacosodik és állítólag permetezni se kell. Az íze viszont kitűnő.

http://www.foodandwine.hu/2012/03/02/ambrus-lajos-szomolyai-fekete-cseresznye/

gergerg Creative Commons License 2012.03.19 0 0 1519

Bár szerintem ez a Várkonyi is kukacos. Mitől ne lenne az?

Előzmény: gergerg (1518)
gergerg Creative Commons License 2012.03.19 0 0 1518

Hát az én ismeretlen sárgáspirosas cserkómra ráillik a gyümölcs kinézete, de az én fám lándzsaszerű ágrendszerrel (2-3 m-es egyenes ágak) rendelkezik, nem lecsüngő. És kukacos mint a hétfene.

De egyébként milyen cseresznye az amit magról szaporíottak?

Előzmény: Ali-bá (1516)
Camille88 Creative Commons License 2012.03.19 0 0 1517

Nem is hallottam még a Várkonyi fajtáról. Ezt találtam róla:

"Várkonyi (Cerise de Várkony-Várkonyer Kirsche):
Őseredetű magyar cseresznyefajta, mely a Baranya vármegyei Várkony községből származik. A várkonyiak túlnyomó mennyiségben magról szaporítják.
Június közepe-július eleje közötti időben érik. Többnyire igen nagy, elsőrendű piaci és gazdasági és csak néha elsőrendű csemegefajta. A nagyban való elterjesztést már azért is megérdemli, hogy nem férgesedik.
Gyümölcse némileg tompakúpos, két oldalán ellapított; hosszanti átmérője jóval meghaladja a szélességét. Vágánya csak az árnyékos felén szembetűnő, napos oldalán többnyire elsekélyesedő. Kocsányürege széles, tányérszerűen ellaposodott. Szára középhosszú, nem nagyon vastag, zöldesbarna színű, mindkét felén bunkósan végződő. Héja meglehetősen vastag, sima, fénylő, világos kárminpiros, melyből a sárga alapszín csak az árnyékos oldalon csillámlik elő. Húsa világos-sárgás színű, leves, kemény, ropogós, savanykásan édes, kevéssé fűszeres, kellemes ízű. Magja aránylag kicsiny, két oldalán ellapított, szélesen barázdált tarajú, több részén sima, fahéjszínű.
Fája egészséges, korán és bőven terem. Koronája ritkás, szétálló, gyér lombozatú, szomorúfűzfa módjára lehajló vesszőkkel.
"

http://terebess.hu/tiszaorveny/gyumolcs/cseresznye.html

Ali-bá Creative Commons License 2012.03.19 0 0 1516

Felétek sincs 'Várkonyi'?

Előzmény: gergerg (1514)
Ali-bá Creative Commons License 2012.03.19 0 0 1515

Nálam is szépen virágzik éppen ma néztem.

(Som fórum nincs. Mivel a gyümölcse hasonlít a cseresznyére, - na jó, csak a kinézete, egy félig érett kisszemű hosszúkásra, meg az íze is igen húzós, az egyáltalán nem hasonlít még a legrosszabbra se - azért befogadjuk ide.)

Előzmény: Törölt nick (1509)
gergerg Creative Commons License 2012.03.19 0 0 1514

A cseresznyelégynek azért elég sok fajta "ellenáll". Moníliát meg még nem láttam cseresznyefán. Ezen kívül levéltetű lehet még, de az meg fajtafüggetlen.

Előzmény: Ali-bá (1513)
Ali-bá Creative Commons License 2012.03.19 0 0 1513

Egyik ismeretlen ismerősöm ezt írta ma:

"Cseresznyefa csemetét szeretnék ültetni, mégpedig olyant, amelyiket nem kell permetezni, nem kukacosodik, ellenáll a cseresznyelégynek. Ilyet egyet találtam, a várkonyi cseresznye,  nem tudom hol lehetne beszerezni ezt a fajtát, vagy hozzá hasonlót. Tudna nekem segíteni?" 

Sajnos nem tudok sehol a környékünkön ilyen fajtát.

Van valakinek? Tud valaki valahol?

Camille88 Creative Commons License 2012.03.18 0 0 1512

Valaki itt a fórumon nagyon dícsérte a magról kelt vadcseresznyéjét. Állítólag nagyon finom és fekete éretten, viszont kisszemű. Érdemes oltóvesszőt kérni belőle?

Flanell Creative Commons License 2012.03.18 0 0 1511

Tegnap szedtem pár oltóvesszőt ebből, ha valakit érdekel így név nélkül, tudok adni 1-2 vesszőt. A rügyek már erősen megduzzadtak, de hűtőben azért ki kell nekik bírni néhány hetet.

http://forum.index.hu/Article/viewArticle?a=111045251&t=9206617

A tavalyi szemzéseim nem bírták ki a telet. Vagy a vaddisznót.

Ali-bá Creative Commons License 2012.03.18 0 0 1510

Igen, terem. Az is egyedül van, közel távol sehol sem som.

Előzmény: Törölt nick (1509)
Törölt nick Creative Commons License 2012.03.18 0 0 1509

Terem is a somod ? Nekem is van egy bokor,idén virágzik először...nem tudom egyedül is terem-e majd ?

Előzmény: Ali-bá (1508)
Ali-bá Creative Commons License 2012.03.18 0 0 1508

Somom van, én se permetezem. A berkenyét nem ismerem. 

"olvastam ezekről a bokrokról, hogy ellenálló fajták" írod, csak azt nem, hogy minek állnak ellen? Vírusnak?Gombabetegségnek? Levéltetűnek, vagy a szélnek?

Permetezni mindig 'valami ellen' kell. Ha bántja 'az' akkor 'az' ellen, ha 'amaz' akkor 'amaz' ellen, nem ugy általában!!

Előzmény: Wassernyolcas (1507)
Wassernyolcas Creative Commons License 2012.03.18 0 0 1507

Ali-bá! Köszönöm szépen, megnézem hamarosan. Ma vettünk még egy húsos somot és egy Néró fekete berkenyét. Így most már négy olyan bokrunk van, amelyek kint a "vadonban" is megtalálhatóak.  Ott nem permetezi őket senki. Nem azért kérdezem, mert lusta lennék a fák permetezése mellett ezeket a bokrokat is lepermetezni, de azt sem szeretném, hogy feleslegesen hozzászoktassam őket a növényvédelemhez. Az interneten azt olvastam ezekről a bokrokról, hogy ellenálló fajták. Ebből következhet az, hogy ne permetezzem őket? Szeretném a véleményedet kérni erről.

Csak érdekességként megemlítem: A fiamnak van egy kertje a Börzsönyben egy kis faluban. Nagyon régi (öreg) cseresznye, meggy, alma, körte és szilvafák vannak benne.  Nem permetezte azokat legalább tíz éve senki. Semmi bajuk a terméseknek, minden szépen terem, nem betegek a fák. Az üres helyekre legalább öt éve próbálkozik pótlásokat ültetni. Természetesen nem kezdte őket sem permetezni. A kis fák nem bírják permetezés nélkül, egy-két év múltán kipusztulnak. A szomszédok sem permeteznek, nekik is minden sikerül a régi fák esetében.  Köszönöm, üdv. W8.

Előzmény: Ali-bá (1506)
Ali-bá Creative Commons License 2012.03.18 0 0 1506

Nézd meg a 104 és 105-ös, 298-306. hozzászólást. A szuperorsóhoz kiindulásnak elég annyi. Majd kérdezel, ha gond van.

Előzmény: Wassernyolcas (1505)
Wassernyolcas Creative Commons License 2012.03.17 0 0 1505

Ali-bá! Szót fogadtam. Tegnap vásároltunk egy Katalint és egy Sumburst. Elültettük, egymástól hat és fél méterre kerültek, a lemosó permetezést is elvégeztem rézoxikloriddal. Remélem, hogy a hat és fél méteres távolság elég közeli lesz a beporzás miatt és elég távoli ahhoz, hogy ne nőjenek egymás nyakára. Most   még annak kell utána néznem, mi is az a szuperorsó.

Vettünk még egy Bluefre szilvavát, egy magyar kajszit, két köszmétét, egy jostát, egy fekete berkenyét és egy húsos somot. Szóval jól bevásároltunk. Tegnap és ma egész nap betelt a vásárlással, az ültetéssel és a permetezéssel. Szép tavaszkezdés volt, sokaknak kívánom. 

Köszönöm szépen a tanácsaid, üdv. W8. 

Előzmény: Ali-bá (1424)
Ali-bá Creative Commons License 2012.03.16 0 0 1504

Jól tetted!  

"Öntermékeny, ezért renszeresen és bőven terem. Az időjárás viszontagságainak jól ellenáll. Nagy méretű, akár 12 g-nál is nagyobb gyümölcs! Már június közepén érik. Sokoldalúan felhasználható, befőzésre, friss fogyasztásra kiváló!"

-  írta az egyik áruda.  Nálam kicsit később érett, de tényleg szép és nagy volt a termése.

Előzmény: Fecoboy24 (1499)
zsoltee777 Creative Commons License 2012.03.15 0 0 1503

Szilván tuti biztos, hogy működik, de az almaféléknek szerintem jobb valamilyen orsó.

Előzmény: Kezsu (1500)
zsoltee777 Creative Commons License 2012.03.15 0 0 1502

Sehogy. Hálistennek nálunk nem jellemző a madár kártétel.

Előzmény: Ali-bá (1501)
Ali-bá Creative Commons License 2012.03.15 0 0 1501

Madár ellen hogy védekezel? Le tudod takarni?

Előzmény: zsoltee777 (1492)
Kezsu Creative Commons License 2012.03.14 0 0 1500

Kösz, így már minden világos.

Cseresznye, kajszi, őszin működik ez a korona forma.

Vajon, alma, körte, szilva mit szól hozzá?

Bár elvileg a forma ideális a fényviszonyokhoz, permetezés, szürethez.
Mondjuk széltörés szempontjából viszon veszélyes.

Előzmény: zsoltee777 (1498)
Fecoboy24 Creative Commons License 2012.03.14 0 0 1499

1 Sunbrust fácskát vettem végül. Heidefingeni Óriás, Germesdorfi, Lina,Van, Bigarro, katalin, linda,Stella, Sunbrust van egyik helyen. Itt vettem a Stella,Katalin,Sunbrust.

A másik helyen.: Bigarreu,Germes,Linda található. Itt vettem a lindát.

Most majd a két meggy alanyba majd oltók még vmiket:)))

De épp néztem a Kecskeméti iskolában is sajmeggyre oltották a Sunbrust.

zsoltee777 Creative Commons License 2012.03.14 0 0 1498

Megvetted az oltványt. Ha van rajta rügy szépen 50cm alatt, akkor 50cm-nél elvágod. 4-6 oldalra növő vesszőt meghagysz, meg a legfelső rügyből kihajtó sudarat is. Azt a sudarat kell majd eltávolítani 4-5 év múlva. Az oldalirányba növő vezérágak nekem első évben 80-100cm-t nőttek. Utána egyre kevesebbet, míg végül szinte leállnak és kialakul a termőfelület.

Előzmény: Kezsu (1497)
Kezsu Creative Commons License 2012.03.14 0 0 1497

Nos akkor most elvágom a suhángot vagy csak 4-5 évesen vágom el?

Ha marad a középső, erős suháng rész akkor az oldalsók nem igen nőnek egy évben 40-50 centinél többet.

Vagy marad a középső erős suháng és megpróbálok egy magasan meghagyni 5-6 erősebb oldalágat valahol lent. És az összes többi ágat lemetszem? Így tulajdonképpen úgy néz ki a csemete, hogy vezér ág középen és 5-6 oldalág alul, felette meg semmi.

Mint egy fejrefordtott esrnyő. És 5-6 éves korában vágom ki a középső erős vezérágat.

Előzmény: zsoltee777 (1495)
Fecoboy24 Creative Commons License 2012.03.14 0 0 1496

Szia Ali Bá!

Még nem vettem meg, ma megyek megnézni mi is van. közben meg eszembe jutott nem a legszerencsésebb megoldás de van két pofás kis meggyfa sarjam lehet idén ők kerülnek helyre és jövőre mikor már tökéletesen megy a szemzés,oltás akkor nemessel feldobom őket.

Most követem a tanácsodat a másik topicról. Ha 100 akkor 100 ha 200 akkor 200 gyakorlás lesz a fákon de az a fontos sikeresek legyenek. Most már sikerült kitapasztalnom milyen vastag szál esik kezemre amivel körbe tudom tekerni. Van olyan mirabolán fám ami már csiri csáré szinte a sok szalagtól  de még van szabad ágacska amit oltok. Igaz van rajta már 3-4 sbarack,meg 4-5 fajta szilva :))

Nem tudom nekem Így egyszerűbb lett de lehet rosszul csináltam,hogy oltás előtt jól megmetszettem a fát. Csak azokat az ágakat hagytam fent amivel tudok kezdeni valamit. Így is maradt rajta szépen ág csak nincs már olyan nagy koronája. Gyorsan nőtt majd 2 métert egy évben így inkább csak hosszúak voltak nem olyan vészesen vastagok.

Előzmény: Ali-bá (1456)
zsoltee777 Creative Commons License 2012.03.14 0 0 1495

ott lesz az elágazás, ahol elvágod a suhángot. :)

Én nem koronás oltványból neveltem, nem kötelező 30cm-es törzset kialakítani, lehet az hagyományosan 80-100cm is, csak annyival magasabb lesz a fa.

Ha nem hagyod meg a sudarat középen, akkor minden vázág felfelé fog törni, nem tartja a szöget. Így nem kell kötözni. 5-6 év mire eléri a végleges formát, ezért szokták késleltetett vázának is hívni, mert a sudarat csak 4-5 év után vágják ki.

Előzmény: Kezsu (1494)
Kezsu Creative Commons License 2012.03.14 0 0 1494

Aha, ezekszerint figyelmetlenül olvastam végig. Ezért nem értettem, hogy vajon miert nem törnek felfelé az oldal ágak? De akkor azért mert az eredeti középső sudár megvarad a korona alakitas elejen és ez képviseli a centrált.

De ha nem vágják ki az elején akkor hogy lesz ennyire alacsonyan az elágazás rész?

Mert nekem már most csemete korban magasabban vannak az elágazások.

kb az első oldal ág 60-80 centinél van most.

Meg ha megmarad a középső sudár akkor az oldal ágak elég gyengén nőnek.

Előzmény: zsoltee777 (1491)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!