Tudomàsom szerint magyar àllampolgàrként tkp. ugyanolyan jogaid vannak, mint egy franciànak. Azaz szerintem, ha pàlyàzol a montaubani kh.-ba, csak azért, mert magyar vagy, nem utasithatnak el.
Nem volt eseménytelen äz astreinte-s hét, de azért elvoltam vele :)
Egyébként pedig természetesen nem müködik mindenkinek jol a szive a megyében, különben munka nélkül lennék :) màrpedig van mit csinàlnom !
Kéne egyszer valamiféle talàlkozot tartani, ha nem is orszàgos szinten, mert nagyon nagy Franciao., de legalàbb az egymàshoz viszonylag közelebb lakok közt. Végülis néhànyszàz km nem akadàly :)
Mivel mindenki szankozni ment!(siszunet) - vagy alszik. Lehetek en magyar allampolgarkent, francia kozalkalmazott ? Regen csak a franciaknak volt lefoglalva ez a szfera. S mivel en az apoloi iskolat a Croix Rouge-nal vegeztem el, utana automatikusan a klinikaknal palyaztam. Lehet, hogy palyaznom kellene a montaubani korhazba? Ui.:Az ugyeletek jol zajlottak? A Lot et Garonne megyeben mindenkinek jol mukodik a szive?
Én otthon BT keretében dolgoztam, ezt nem számoltam fel, csak pihentetem. Itt "közalkalmazott" vagyok, a munkáltató vonja le a járulékokat, az adót meg évente egyszer kell fizetni. nem tudom, Ti otthon, ill. itt Fro.-ban milyen státuszban dolgoztatok/dolgoztok. Ettől sokminden függ.
Más: van már neufboxos internetem és telefonom. A TV egyelőre még várat magára, remélem, nem sokáig...
Tenyleg a 181.-ben talalsz valaszt a Tb-vel kapcsolatban, meg annyi kiegeszites, hogy neha a munkaadod kifizeti a muttuelle-t is , attol fugg kinek dolgozol.S ugyan ugy mukodik , mint a carte vitale(tb kartya) , ha te biztositva vagy kerheted az egesz csalad biztositasat.( a mutuelle biztositast) Adoval kapcsolatban fogalmam sincs en soha nem fizettem adot magyarorszagnak miota itt elek. (remelem jol tettem?)
Szerintem az egy Pic du Saint loup volt, igazan jo kis bor, az viszont teny, hogy a Lang. Rouss. bortermelok az utobbi 10- 15 evben nagyon feltornasztak magukat , s jo borokat lehet talalni, olcson.
A fehérbort nem szeretem, de Languedoc-Roussillon nyugati részén olyant adtak, hogy még kértem belőle :-) Sajnos nem jegyeztem meg mi volt a neve, bár itt Magyarországon biztos nincs, valami helyi bornak nézett ki.
Bon courage! mi 4 evig laktunk Montpellier-be, a vilag osszes penzeert sem ternek vissza ! A delfrancia nagyon kepmutato , lusta dolgozni es kozben a kulfoldieket - foleg arabokat -kritizalja, hogy ellopjak tole a munkalahetoseget. Bar szerintem provence kornyeke azert szebb, languedoc-roussillon nem valami nagy szam, meg a strand is csunya, pl:grand-motte.
Mostmár nagyon úgy néz ki hogy irány Franciaország...(Provence)de ennyi intézni valót ami ezzel jár!! Megmondaná nekem valaki mi a helyzet ha külföldi vagyis magyar állampolgárként Franciaországba megyek dolgozni, hová adózok???
Franciaországba vagy M.o -nak?
_Itthon be kell mennem az APEH-hoz bejelenteni, hogy mostantól válltozik a helyzet?
_És a TB???
2 gyerekkel , egy férjjel aki asztalosként fog dolgozni ha minden jól megy (egyenlőre 4-5 állás ajánlata van) remélem össze is jön de ezek a hivatalos ügyek nem túl tiszták ha valaki tudna néhány infóval szolgálni megköszönném!!!
Hat meg szep, hogy magyarul beszelek a lanyokkal. A nagy aki most lesz 4 eves, mindent megert magyarul(amikor akarja, mivel neha meg franciaul sem erti...normale)Viszont miota oviba jar, ugy gondolom nem igazan latja ertelmet a magyar nyelvnek ,- mivel csak velem lehet beszelni-,azt mondta: egyik baratom sem beszel magyarul az oviban, mit er ez nekem? Egyenlore most itt tartunk, ettol fuggetlenul folytatom tovabbra is.Az a baj, hogy senkit nem ismerek itt a kornyeken (magyart) akinek pici gyerekei vannak, s akik szinten gagyognak valamicsket magyarul.
Köszi a választ.A szülésfelkészítö tanfolyamon mondták PMI -vel kell felvenni a kapcsolatot ..ismerösök sem igen kedvelik a védönöket... gyermekeidet tanitod magyarul beszélni?
Ami a rendszámot illeti, akkor kell cserélni ittenire, ha van itteni domicilem és több mint 6 hónapot itt töltök évente. ezt majd a prefektúrán kell intézni, azt hiszem.
Nem tudom, jól járok-e a cserével, egyelőre nem sürgetem. Itteni lakcímem végülis van már.
Pontosan igy mukodik, ha minden ok. A futes pedig , gondolom a radiatorodat kulon be tudod kapcsolni es este 10 utan kevesebbet fizetsz erte, ennyi. Ha ilyen kozel laksz a korhazhoz, tenyleg az a legjobb megoldas , hogy a korhaz parkolojaban hagyod a kocsit, s elvileg neked jogod van a kulon orvosi parkolohoz. Hasznald ki a helyzetedet!!!Merde, el sem tudod kepzelni, hogy Toulouseban milyen harc megy a parkolohelyekert a korhazak es klinikak kornyeken, vagy ha dolgoztal pesten akkor tudod mirol beszelek. S tenyleg a magyar rendszamtablat nem kell kicserelned? En most fogom megkapni a francia jogositvanyomat , mivel bevonjak a magyar jogsimat, szabalysertest kovettem el, igy levonhatjak tolem a pontokat. A szep magyar eu.-s jogsi helyett kapok egy rozsaszin Wc papirt . Igazi serteskent eltem meg a dolgot !
Nem résidence-ban van a lakàs, bàr ùgy hivjàk, ez egy alapvetoen régi hàz. A korhàz gyalog 4-5 percnél nincs messzebbre. Egyébként sok auto parkol az utcàn gond nélkul, bàr lehet, hogy a kulfoldi rendszam vonzo a rosszarcùak szàmàra.
A heures creuses este 10-kor kezdodik, reggel 6-ig tart. tehàt ha van àram, ilyenkor kapcsol be, futi fel a vizet, és ezzel lehet gazdàlkodni màsnap estig? Es a futés is errol megy, gondolom.
GYEREKORVOS, meg mit nem akar magacska, ritka, mint a feher hollo!!!Viszont van egy lehetoseged, PMI ez az otthoni regi Liganak felel meg(fogalmam sincs mi a mostani neve otthon)amikor a kisfiad vilagra fog jonni adnak egy orvosi konyvet a babanak(ami elete vegeig elkiseri-nagyon jo dolog, kar, hogy nalunk nincs ilyen)-carnet de santé aminek a vegen talalsz egy terkepet a hozzad legkozelebb levo PMI cimevel(PMI ingyenes). Felhivod oket es ok megmondjak, hogy melyik nap lehet hozzajuk menni. Altalaban hetente egyszer van sulymeres, tanacsadas meg havonta ketszer lehet a gyerekorvossal idopontos RDV kerni. Altalaban a gyerekorvossal van egy vedono, aki csak akkor megy hazhoz, ha valami hatalmas nagy baj van.A PMI nem rossz csak az a baj, hogy akkor mehetsz o hozzajuk amikor a baba jo egeszsegnek orvend.Amikor beteg talalnod kell egy haziorvost.Mi igy jatszottunk a ket doki kozott a nagylanyom eseteben, mivel Toulouseban a pmi-s dokino nagyon szimpatikus volt.Sokat segitett szoptatas meg miden szempontbol. Viszont a masodik lanyunkkal mar csak a haziorvosunkhoz jarok, mivel az itteni pmi-s orvos: rosszat nem illik mondani, jot meg nem tudok mondani rola. Altalaban a francia haziorvosok hozza vannak szokva a gyerekek apolasahoz, mivel ez nem ujdonsag , hogy ennyire keves a gyerekorvos.A ferjem 31 eves s nem surun latott gyerekorvost, o meg base normandiai.
Garazs szempontjabol, szerintem sincs ra szukseged foleg ha tudsz a korhaznal parkolni, de nem egy olyan appartot talaltal ami egy residence-ben volt, s nincs parkolohelyed az apparttal egyutt ? Mi amikor Toulouseban laktunk mi is egy ilyen zart residenceben eltunk , van ket autonk soha semmi gondunk sem volt.Pedig egy ciganytelep es egy arab quartie kozott laktunk, soha nem volt problemank.Cumulus tekinteteben , az tuti, hogy nalad is van "ket ido" heures pleins et heures creuses(ami a mi regi nappali es ejszakai aramfogyasztasnak felel meg) az itteni cumulusok ugy vannak beallitva, hogy az EDF amikor atkapcsol h.creuses-re a cumulusnek akkor kell magatol bekapcsolnia.Ha nem igy tortent, hivd fel az ingatlankozvetitot, mi a tehendo.Ami teny, hogy nem szabad barkacsolni, mivel barmihez hozzanyulsz radverik az arat.
Köszönöm kérdésedet. egyelőre még nem költöztem az új lakásba (bár a lakbért fizetem...). Valószínűleg a hétv égén kapok ágyat (egy nővérnek van felesleges), ha az megvan, akkor költözöm. TV-t vettem, meg telefont is, holnap megnézem, van-e a lakásban élő telefonvonal. ha van, márcsak a neufboxot intézem. ha nincs, még azt is kell rendelni. A lakásban minden elektromos. Cumulus van. Minden biztosítékot felkapcsoltam, a cumuluson semmi állítási lehetőséget nem láttam, melegvíz mégsincs. Van valami ötleted?
Béreltem egy garázst is, de alaposabban csak a bérlés után néztem meg. Mit mondjak, nagyon keskeny, van kb. 230 cm széles. Azaz egy, visszapillantó tükrökkel együtt majd 2 m széles kocsival nem egyszerű oda beállni, főleg, hogy előtte is kevés hely van manőverezni. Ahogy elnéztem, itt nemigen lopják a kocsikat, úgyhogy lehet, inkább felmondom a garázsbérletet és a kórház udvarán parkolok. Eddig sem vitték el a kocsimat :) legalább megtakarítanék havonta 50 eurót.
Mivel en mar 2001 ota itt elek, s vegul is 2002 ota dolgozom igy minden segelyt (jarulekot) megkaptam. Vagyis: a baba szuletese elott 4 hettel betegszabadsagon vagy, nekem 2 het bonusom is volt mivel egeszsegugyben dolgozom, de mivel a baba 2 hettel elobb erkezett igy semmit nem nyertem ! Ezt a SECU(otthoni-tb) fizeti, a baba szuletese utan van 10 het, igen 10 HET gyes , amit szinten az egeszsegbiztosito fizet. Utana vissza lehet menni dogoozni! Vagy ha eleget dolgoztal a baba erkezese elott, az elso gyerekkel otthon lehet maradni 6 honapot, s kaphatsz 374 €+ ami mindenkinek jar a baba utan 177 € (allocation de base-Paje, a gyerek 3. szuletesnapjaig)Itt a masodik gyerek erkezese utan kapunk csak csaladi potlekot, ami 123,92€-ket gyerekre.Itt teny a gyes nem jar alanyi jogon.S raadasul, ha otthon maradsz a babaval a 10 het utan, mint ahogy en is teszem ezek elveszett evek lesznek mivel egyaltalan nem szamit bele a nyugdijas eveinkbe, nem ugy mint otthon. Sok sikert a babahoz, kisfiu vagy kislany?
A legjobb hogy á itt sosincsen tél ...minek téli gumi hétfön alig tudtunk elindulni a hoesésben (Haute Normandie) a férjemmel a korházba a napokban fogok szülni.
Punasok!
A CAF-tol kapod a gyest? Én nem rég jöttem ki de mivel nem dolgoztam itt még ezért én nem kapok semmit majd csak a gyerek megszületése után valamicskét.Nálad ez hogy van?