Régebben volt akváriumom, és az üzletben, ahol a növényeket beszereztem, vettem hozzájuk tablettás tápot, amit a homokba kell beásni alájuk. A nagy gyökerűeket még kis agyagcserépbe is beültettem (azt is ott lehetett kapni). Nem tudom, manapság mi a trend, de érdemes beszerezni egy akvarista könyvet, abban biztosan le van írva.
Ez nem kimondottan szobanövény, ahol vetted, ott próbálj meg tanácsot kérni. Nem szokták a halak miatt tápozni a növényeket, inkább az algásodástól kell az egészet védeni, és akkor szépek maradnak a növények is benne. Régen volt akváriumom, az akvarista boltban biztos mindent tudnak, amire szükséged lehet.
Sziasztok, még sosem írtam ide, nem is értek igazán a növényekhez. Néhány napja vettem egy akváriumi növényt (a fajtáját nem tudom, sötétzöld levelek fehér erezettel), amelyet magában tartok üvegben. Nagyon szép, de gyanítom, nem csak vízből él. Mi a teendő, általános tápoldatot csepegtessek hetente a vízbe, vagy praktikusabb lenne egy nagy akváriumba több növényt tenni? Esetleg hol van Budapesten a belvárosban olyan bolt, ahol ilyen és ehhez hasonló kérdéseimre válaszolni tudnak, és megfelelő tápot is beszerezhetek? (Sajnos nem túl jók a tapasztalataim az egyszerű virágboltokkal, vagy nem igazán ez a profiljuk, inkább a vágott virág, vagy olyan is előfordult sajnos, hogy rámsózták a legdrágább vackot, mihelyt kiderült, hogy nem vagyok nagy lumen a témában.)
Rövid idön belül (kb 1 hét) nállunk is lesznek komplett, kész hydrokulturá növények 3 különbözö méretben és reméljük nagyon olcsón. Beaucarnea recurvata, Trachicarpus wagnerianus, Strelitzia nicolai, Phoenix roebeleni, Washingtonia filifera.
kosz a valaszt. tavaly nagyon szep volt, igaz akkor rendszeresen fujkaltam vizzel, (most sajnalom az uj falat) .megprobalom atkoltoztetni, h tudjam fujkalni. hogy csinaljak ilyen pH-ju foldet??
egyebkent a tobbi novenyeim gyonyoruek.
Nekem is csak néhány évig sikerült megtartanom a kávéfát. 4,2 - 5,1 pH-ju talaj szükséges. A leirt levéledobáló jelenség a környezet alacsony páratartalmára utal. A szobában kevés a fény és kevés a pára. Szabadban félárnyékban lehet tartani, a déli naptól óvni. Ugyan hazájában sok a napsütés de a páratartalom is sok.
Ajánlatom: tartsd üvegházban, vagy más gyümölccsöt tarts, ne trópusit.
2-3 eve vettem egy cserepben sok pici "kavefa"t. tavaly nyaron gyonyoru volt, sok uj fenyes zold levellel, de osszel el kezdett kopaszodni ... alul mindig ledobja a leveleit, felul jon gyonyoru uj sotetzold. lehet, h ez normalis?
"savanyu talaj" kell neki ... mit csinaljak?
akkor vehetsz a Brico-ban egy olyan hosszú kezeletlen méretre vágott fenyőpolcot, mint amekkor a láda meg konzolokat, azokat lefestheted olyan színüre, ami megy a szobához és felszerelheted az ablak elé a falra, ha jól sikerül jövő nyáron már dzsungel lesz az ablakod előtt
én a közvágóhíd megállónál levő OBIban vettem granulátumot + vízszintjelzőt, vannak belső cserepek is, de azokat nem vettem, mert csak a legkisebbhez kompatibilis az ott kapható vízszintjelzőkkel
idén nyárom láttam hidrokultúrás erkélyládát, annak volt mindene (a vízszintjelzőben nem vagok biztos)
meg vannak olyan kaspók, amik viszonylag olcsók, majdnem tökéletes henger alakúak és kompatibilisek az ott kapható közepes vízszintjelzőkkel, szerintem először olyanokat vegyél, aztán már össze is állíthatod az első növényeidet: kapspó + granulátum + vízszintjelző + vízben gyökereztetett növény és már kész is van
bármilyen nem, azok alkalmasak, amik jól gyökereznek vízben
íme egy lista a hidrokultúrás eredményeimről (szándékosan a legigénytelenebb szobanövényekkel próbálkoztam):
Epipremnum pinnatum (Scindapsus aureus) 'Aureum' márványos szobaifutóka: vízben gyökereztettem, hidrokultúrban tovább nőtt, de egyszer csak elhaltak a gyökerei (előbb az egyiknek, hónapok múlva a másiknak)
Chlorophytum comosum 'Variegatum' csüngo csokrosinda: földből átraktam, elrothadtak a gyökerei levágtam őket, majd vízben úragyökereztettem aztán vissza hidrokulturába, azóta nő, mint a dudva
Syngonium podophyllum üvegházi nyíllevél: földből átraktam, egy ideig stagnált, azóta nő, mint a dudva
Ficus elastica 'Robusta' szobafikusz: vízben gyökereztettem, hidrokultúrban tovább nőtt, takácsatkák támadták meg
Monstera deliciosa könnyezőpálma: vízben gyökereztettem, hidrokulturában 3 levele nőtt egyre nagyobbak
Nagy vetőmag bolt van a Nyugati téren. Hétfőn zárva. Ott már találtam szakembert. Virágboltban kár érdeklődni mert az ott dolgozók többnyire virágkötő szakemberek nem pedig kertészek.
A József krt-on talán van vagy egy Hermes bolt. Oda, vagy kertészetbe? De hova? (Oázis?) Szívtam már virágboltos eladó miatt, u.hogy csak megbízható virágbolt jöhetne szóba, de olyat sem ismerek. Kösszöm.
többet is láttam már, de csak egynek tudom a pontos helyét
ha leszállsz a kék metróról a Ferenc körút megállónál, elindulsz a Ferenc körút bal oldalán egyszer csak ott lesz, ha jól emlékszem hétköznap 6-ig van nyitva, hétvégén talán zárva van
Halihó. Meg tudná mondani valaki hogy Bp-n hol van Hermes bolt?? Asszem takácsatkák vertek tanyát az angyaltrombitám pár levelén, de szeretném biztosra tudni. Rákerestem, de így nem találtam őket.Tuti hogy nem jól tudom a nevet. Kössszöm.
Orchideával kapcsolatosan lenne kérdésem (Phalaneopsis hibrid). Elvirágzás után a szárat szükséges, tanácsos vagy tilos visszavágni? A kérdés elég naívnak tűnhet, de sehol nem találtam rá egyértelmű utalást.