"rockzenét azért nem játszanak, mert ha bejön egy gitárszóló, az emberek munkába menet ijedtükben félrerántják a kormányt"
Tényleg ezt nyilatkozta? Melyik gyökér volt az? Egyébként attól a szartól amit játszanak a ker. rádiók sugárban hányom össze a szélvédőt, az sem kevésbé balesetveszélyes. Vagy a lassú számoktól elalszom.
A magyar közízlés sajnos alapvetően rock-ellenes. Magyarországon a rock sokak szemében a mai napig összekötôdik a bőrdzsekis/csöves/szipus/igénytelen szubkultúrával. PVC-dzsekis, Pokolgép jegyre kannásbortól részegen lejmoló figurák, esetleg sátánisták, ilyesmik ugranak be sokak számára a metal és a rock szavak hallatán.
Milyen reklám-célcsoport lenne az ilyen? - gondolja a menedzser - hiszen ezek csórók, kannásborra költik azt a kevés pénzüket is. Nem küldenének elég fizetős sms-t, nem érdekelné őket a sok autó, bank, telefon stb reklám. Ráadásul a zenéjük is hallgathatatlan. Dzsi-dzsi-dzsi egész nap egy rádióban? Ááááá... Inkább egy kis junájtid, egy kis ámokfutók, egy kis demjén, egy kis boniem. Az a jó. Ilyen egy rendes rádió. Aki magyar ezt hallgatja. Amen.
Én ugyan nem reménykedem abban, hogy valaha lesz itt rockrádió, csak azért jó lenne, igény is lenne rá, meg tudod ez a médiaegyensúly dolog meg hasonlók...
De ez reménytelen. Igazából nem is rockrádióra lenne szükség, hanem arra, hogy a legkeményebb szám a médiában ne bon jovitól a have a nice day, ami szerintem elég nagy szégyen. Meg ne csak Bon Scott szép kis rókázásának mittoménhanyadik évfordulóján hlljunk egy you shook me all night long-ot a slágeren, amire ezer sms jön, hogy ez milyen állat volt és, hogy több ilyen szám kéne a rádiókba, de azért az okos rádiós közvéleménykutatós bácsik csakazértis benyomnak utána egy auth csilla számot, hogy csökkentsék az életkedvemet. Egyszerűen nem képesek felfogni, hogy ez is kell. Nem hiszem, hogy annyira fájna berakni egy rockzenei műsort valamelyik kamu kívánságműsor helyére. Vagy egy jó kis bbc rock show utánzat bruce mesterrel az kéne ide! Nem tudom elképzelni, hogy milyen megfontolásból nincs egy igazi kemény track egy rádiónál sem. Hát csak valamelyiknek mi vagyunk a célközönsége, bazze!
amúgy hidd el, ha megnyernén a lottó ötöst, az első dolgom lenne, hogy létrehozzak egy rockrádiót
az ismerőseim ostoba kérdései és elképzelései a rockzenével kapcsolatban ugyanis, ha hiszed, ha nem, engem is bosszantanak, dehát ez van. az olyan megnyilvánulásokon, hogy berakja a srác a tankcsapda cd-t "csak az én kedvemért", tulajdonképpen csak röhögni lehet - mert én azt biztos szeretem. hát most mondjam azt, hogy "anyádat"? :))
kár ezen ennyire felhúzni magad, annyit nem ér az egész
nem vagyok a rockrádió ellen, csak racionálisan szemlélem a dolgot - kérdés, hogy mit tartasz a legfontosabbnak: hogy így laikusok is megismerkedjenek a rockzenével vagy hogy a rockzenekarok nagyobb médiatámogatást kapjanak?
már hogy ne lenne térítésről szó, mikor a haverod mekiből a gyros-oshoz rángatása maga a "térítés" (hogy a te hasonlatodnál maradjak - mellesleg nem feltétlenül jó párhuzam, ugyanis meki-kajától még sosem voltam rosszul, míg a sarki gyros-osnál való kajálás utánez már előfordult :))
egyébként a rockzenével a legtöbben találkoznak fiatal korukban ilyen-olyan formában, mert divat-rockbandák mindig is voltak-lesznek és ezeken keresztül aki akar, eljuthat a mélységekig: mittomén, az én generációmnak ez volt a guns-metallica a "kapunyitás" (meg a nirvana, amit mindig is utáltam), a tiédnek nem tudom éppen mi, mert nem tudom pontosan, mennyivel vagy fiatalabb
Európában egyébként sosem volt divat a rockrádiósdi, ez amerikai specialitás. Magyarországon meg aztán pláne felesleges ilyesmiben reménykedni. Gondolj bele, ez egy olyan hely, ahol az egyik vezető kereskedelmi rádió vezetője halálosan komolyan lenyilatkozza: rockzenét azért nem játszanak, mert ha bejön egy gitárszóló, az emberek munkába menet ijedtükben félrerántják a kormányt.
Te még mindíg nem érted, mi? Itt nem térítgetésről van szó! Miért eszik az emberek többsége mekikaját, mikor a sarki gyroszos sokkal jobb, finomabb ételt árul? Mert a McDonaldsot lépten nyomon látod, sugalják neked, hogy jobb, mint a többi. Ezt hívják reklámnak. A zenét az reklámozza igazán, ha meghallgatják.
A reklámok miatt mekibe jár egy arc, a sarki gyroszost észre sem veszi, mert a mekivel egész jól elvan. Ám egy napon egy haverja elrángatja a gyroszoshoz, és leűlnek és esznek egyet, és az arc rájön, hogy a gyrosz sokkal finomabb. Ugyanez van a zenével. Mivel nem hall rockzenét fiatalkorában, a kopcsiban is danubius, meg juventus megy, tehát számára nincs reklámozva a rock, persze, hogy egy másik műfajt fog majd hallgatni, mikor kialakul a zenei ízlése. Csak akkor fog a rock felé fordúlni, ha van egy felsőbb segítség, ami meghallgattatja vele, de ilyen nincs sokszor.
Abban igazad van, hogy akinek nincs igénye rá az soha a büdös életben nem fog hallgatni rockzenét, de mivel nincs rockrádió, nem is alakul ki benne igény az ilyesmire.
De ezen felesleges vitatkozni! A válasz egyértelmű: Kell rockrádió! Te meg maradj a lemezeid között, és ha lesz valaha nehogy hallgasd!
akiben nincs igény a másra, többre, jobbra, arra minek ráerőltetni? pontosan ezért nem "térítem" én sem az ismerősöket - ha nekik ez a sok szar kell, ám legyen
te vagy a kivétel a tömegben, aki erősíti a szabályt :)) de neked is volt rá igényed, hogy másképp legyen, máskülönben 10 dickinson lemez sem segített volna
másrészt: azt konkrétan nem írod, hogy jutott el hozzád a dickinson best of - hiszen végülis az volt a fordulópont. "
Azt is a fateről kaptam, pontosabban egy lemezboltos haverjától. Apám megelégelte, hogy csak szar zenének nem nevezhető istentelenséget halgatok, aztán elment a haverhoz, hogy adjon valami modernet. Aztán kaptam ezt. Nem épp modern, de ez 2001-ben volt, akkor jelent meg, és hát kirángatott a mélypontról. Két hónap elektromoszene elvonókúra dickinson módszerrel, majd maidennel guns-al, meg faith no more-ral. Mire vége lett a nyári szünetnek más ember voltam...
De nem mindenkinek van ilye lelkiismeretes édesapja, szóval ha ő nincs, akkor még én is technót hallgatok. Viszont ez az átmenet hozzásegített ahhoz, hogy jobban utáljam az elektromos zenét, mint a sima rockerrek.
Summa Summarum: Rock rádió az kell, lehet, hogy neked nem, de én és szerintem az országban nagyon sokan örömmel fogadnák. És akkor talán nem úgy állnánk, hogy elmész egy átlagos buliba, és a zene miatt rosszúl vagy, mert szar dübörgős antiinstrumentális gagyi, mert a kedves szolgáltatók szerint ez az igény. Érdekes, a fater még úgy beszélt a diszkóról, mint egy olyan helyről, ahol kellemes, bulizós zenék voltak, amit élveztek még a keményebb műfaj kedvelői is, és eltudtak táncolgatni. Akkor a diszkó egy közös nevező volt. Ma meg egy techno hipp hopp omlás az egész. Nem mondom, hogy ha lenne rock rádió akkor nagyban változna a helyzet, de ha az ember nem kap felülről támogatást,lásd mint én, akkor csak a zenetv-k meg a rádiók maradnak, s mivel nem hall más zenét, mint amit ott adnak, meg hülye műsorvezetők szövegeit hallja, akkor azt veszi le, hogy a rockzene lecsúszott, agyatlan zúzás, a rockerek piától bűzlő, igénytelen csövesek. Egy hamis képet alkot róluk, amin igen nehéz változtatni, és mindez azért mert nem tudja meghalgatni a másik oldalt is...
Én nekem is mázlim volt fater zenéivel. 90es évek elején még ilyen best of 92(duran duran meg ub40) cédéket nyúztam tízévesen,aztán idővel levettem az otthoni purple,zeppelin,colosseum meg sabbath cédéket és innen már csak egy lépés volt a rocklexikon a polcon,ahol széles vigyorral feszített Harris Murray s Smith között egy Somewhere-s turnén készült fotón:)Na,mondom,ezeket meg kőő hallgatnom.
egyrészt te baromi szerencsés vagy a faterod kazettái miatt (amikhez aztán később, ha jól értem, vissza is találtál)
másrészt: azt konkrétan nem írod, hogy jutott el hozzád a dickinson best of - hiszen végülis az volt a fordulópont.
valamilyen szinten nyilván mindenkit befolyásolnak fiatal korban a tv-k, rádiók, de végső soron te magad döntöd el, mi tetszik. szóval ez a "jobb híján tetszett, mert mindenhol ez ment" szerintem kicsit furcsán hangzik
Ez nem úgy megy ahogy te gondolod. A rádió nagyban tudja befolyásolni az embert. PL. Úgy hetedikes koromban már meguntam a faterom kazettáit( dire straits, deep purple, sabbath), meg a suliba is kezdtek az emberek a zene felé nyitottabbak lenni, és én is ki akartam alakítani a saját izlésemnek megfelelő repertoárt. A régi kedvenc számaim nem voltak ,,menők", úgyhogy hova nyúltam? A rádióhoz. És Danubiust kezdtem halgatni,(amit azóta utálok) mert a slágeren csak az '50-es '60-as évek zenéi mentek, ami elég unalmasnak tűnt. Nagyjából egy évig halgattam a sok szart, ami jobb híjján már kezdett tetszeni... Érted nem találtam jobbat ennél a gagyi diszkó-szemétnél, és majdnem én is ott ragadtam( bár végig éreztem benne, hogy azért mégse tudja kiváltani azt az eufórikus örömöt, amit a fater régi cuccai, meg zeneileg se találtam vonzónak, és mégis tetszett, mert mindenhol ezek mentek, még a zenetv-ben is). Én bizony megjártam a poklot, és ott is ragadtam volna, ha mint fénycsóva a sötétségben eljött hozzám egy dupla korong formájában Bruce Dickinson: Best of. Már az első számnál hallottam, hogy ez kell nekem, és kilábaltam a szörnyű nyavalyából. Igen. Ezen mind nem megyek át, ha van egy rádió ami rockot játszik. Az emlékbe beleborzongok, amikor csak rágondolok...brrrrrrrrrrr....
Nem persze, de az ember a rádióból vagy a zenei tvkből ismeri meg az új zenéket, ingyen úgy hogy nem kell megvennie a lemezeket, mármint ha játszák őket.
ugy erted, egy olyan gyerek, aki amugy nem rockzenet szeret, csak ugy keresgel a radion, ettol "fertozodne meg"?
akit erdekel, megtalalja, ami neki kell - mittomen, mashol is vannak tematikus radiok, jazz, klasszikus zene stb., de kotve hiszem, hogy egy laikus ezen reven kattanna ra egyik-masik mufajra
nézd, tudtommal a maidennek sem volt soha szüksége a rádiókra, tévékre
meg ha lenne is, úgyis csak az idősebb arcok hallgatnák - nehezen tudom elképzelni azt a fiatalt, aki véletlenül odakapcsol és ottragad, meg azt az éttermet, ahol ez a rádió szól
Már majdnem valami csúnyát írtam neked... Akkor, ha lesz valaha rockrádió nehogy halgasd! A rádió nem csak érted lenne, hogy a kedvenc számaidat meghalgasd, hanem azért, hogy a rockzenének legyen egy állandó helye ennek a stílusnak is, hogy a fiatalabbak, akik még csak kezdenek nyiladozni a zenei stílusok felé ne csak a rágógumi szart, a büdös rappelős majomzenét, meg világcsúfjára elektronikus hányást hallgassanak. Jobb estben slágerrádiót. Igenis kell az országba egy ilyen rádió, hogy legyen ennek a zenének is az országban utánpótlása.
Azért régen a Maidenen kívül rendszeresen jött a Metallica, - az ő elhozataluk szinte kizárt manapság - fénykorában volt itt a Guns, Sabbath több alkalommal is, Bon Jovi, Aerosmith, Def Leppard, Kiss, stb. (+Monsters of Rock)
Ígéretesnek tűnt a Summer Rocks, de aztán kiderült, hogy az sem működik nálunk. Pedig tényleg reneszánszát éli a műfaj. (Csak úgy néz ki, hogy nem Magyarországon)
Csehországban, Lengyelországban, Bulgáriában is színvonalas fesztiválokat hoznak össze az utóbbi években, - annakidején ők irigykedtek ránk a mi koncertjeink miatt - nálunk pedig egyes szervezők inkább a koncertek külföldi megrendezésén gondolkodnak. (Valószínűleg ennek is megvan az oka és magyarázata)
Szóval szerintem is rosszabb a helyzet mint régen!
Én nem mondanám, hogy rosszabbodott a helyzet az Unio után koncertügyileg,sőt!
Maiden is nem 1x nem 2x lépett fel Magyarországon az utóbbi pár évben. Az,hogy a legutóbbi Tour elkerülte hazánkat,(a mostanin még jöhetnek) még nem ok ilyen kesergésre. Na jó,ha valaki csak maiden-t hallgat akkor megértem.
Én pl. nem tudok elmenni annyi koncertre amennyire szeretnék, mert akkora a kínálat mostanság.
Pl. álmomban sem gondoltam volna, hogy itthon valaha fellép egy Fates Warning,és tessék. Morbid Angel fennállása során soha,utóbbi 2 évben 2x volt itt. A klasszikus Heavy stílus művelői rendszeresen jönnek.
Az arénába pedig a 'nagy öregek' Deep Purple,Roger Waters,Peter Gabriel stb, most lesz Toto. Szal bőség zavara.
Ja,hogy a kedcvenc csapat mégse,én is nagyon megnéznék már egy Jag Panzer, vagy Kamelot koncit itthon,de hát ha nem jönnek..
Bazzeg, pont ezt mondom: az, hogy valami populáris, nem feltétlenül jelenti azt, hogy az az adott zene igénytelen szar. :)))
Egyébként a Maiden is populáris abban az értelemben, hogy dallamos, fogós, sok a megjegyezhető fordulat, dalközpontú satöbbi-satöbbi... Abban az értelemben nem, hogy az emberek nagyrészének a rock/metal eleve fogyaszthatatlan akár előítéletek, akár más miatt.
Végigolvasva a mult hét hozzászólásait, igény és erdeklődés - hála istennek - van a metal iránt, csak nem lehet vele gyorsan bazi sok pénzt keresni, mint monduk az ugribugri csöcsös csajokkal.
Természetesen mind a kettőnek vannak korszakai amik különböznek egymástól. Ez normális dolog, hogy az emberek változnak az évek során, és változik a zene is amit készítenek. Szerintem tök unalmas lenne mondjuk ha Ride... készült volna el évről évre újra meg újra (még annak ellenére hogy kedvenc lemezem.)
Nekem a Maidentől most az első két lemez nagy kedvenc " Paul di Anno" :-) énekével. A BBC lemezeket hónapokig ki sem vettel a lejátszóból, de volt Somewhere in time időszakom is.