Ezen a fórumon a citrusfélék és a banánfélék hazai neveléséről osztjuk meg egymással tapasztalatainkat. Bárki elmesélheti sikereit, de esetleges kudarcait is, hátha találunk közösen megoldást az utóbbiak kiküszöbölésére.
Kezdő citruskedvelőknek javasoljuk a http://quicktor57.fw.hu/ weblap Citrusnevelési útmutatójának alapos áttanulmányozását. Ebben átfogó ismeretekre lelnek az otthon nevelhető citrusfélékről, azok beszerzési forrásairól, az alapvető nevelési körülményekről és a gyakori hibákról, kártevőkről, növényvédelemről, a magoncok neveléséről.
Hogy mennyi trágyát raksz rá az nagyban függ a növény( cserép) méretétől is. Anyósomnak vannak több éve termő citromfái, ő a föld tetejére szokott szórni száraz csirke trágyát 2-3 centi vastagságban. És öntözés közben bejutt a tápanyag a földbe. Nekem már egy hete kint vannak a növények huzatmentes helyen.
Nem hiszem, hogy a baromfitrágya használatára valaki felelősséggel fog Neked válaszolni. Kirakással kapcsolatban nézd meg az előjelzéseket, Te tudod, milyen helyen laksz, aztán döntsd el, nálad, a Te körülményeid között mennyire kockázatos. Nincs az egész országra érvényes tanács a kirakás időpontjára.
Tyúktrágyával szeretném trágyázni a citromfámat. Szerintetek mennyit tegyek hozzá, hogy ne égjen ki? Le akarom szedni a földjének a tetejét, bekeverni a tyúktrágyával, és visszarakni. Mennyi legyen? 1 marék, 2 marék, egy fél vödör? Mi az, amit még elbír? Szerintetek ki lehet már rakni?
A kumkvat metszésével nekem is gondjaim vannak, mert vagy tele van terméssel, vagy virágzik. Max a nagyon megnyúlt, kilógó hajtásokat szoktam visszacsípni.
Egy törzses kis kumquat fa formára szinte tökéletes gömb alakú és nem tudom hogyan metsszem. Inkább erősebben vágjam vissza, vagy csak az elágazásokig? Köszönöm előre is a segítséget.
A kipakolás meg az eddigi tartástól függ !!! Ha 0-5 között volt akkor kilehet ha melegebb akkor nem (mert mondtak még mínuszt meg nulla fokot is. A nagy hőmérséklet változás esetleg egy kis széllel egyből (hazavágja)
Gyula ! Nem, a bura a párát biztosítja ! A hőmérsékletet a külső hatások ! Azért sültek meg a levelek az akvárium alatt (mert mondhatni megfőzted) őket. Legyen az olajos vagy pet palack.
Tisztelt citrusozók ! Kérni szeretnék,mert kaptam egy csomó nagy, de nem nemes citomfát. Szeretném beoltani őket (gáborka) már segített de sajnos az alany még nem indult meg és nem volt eredés. Neki már szólni sem merek, mert többször is segített . Most viszont beindultak van olyan aki tudna segíteni ? Csak ehető oltvány anyagot szeretnék kapni (mármint gyümölcsre gondoltam) -))) Bármi jöhetne ami metszésből felesleges. Sajna több betegségem is van rehabos vok és most rokkantanak le. Ami nem egy előny, de különben nem (kéregetnék) . Üdv Lajos
Én nagyméretű tejfölös poharat használtam ültető edénynek, párásító búrának meg pont passzol bele az étolajos üveg, alja levágva, kupaknál lehet levegőztetni.
"Örvendek", hogy sikerült egy nem jellemző problémát kifognom. :) Remélem, a későbbiekben nálam se lesz jellemző.
Azt nézegettem, hogy a limekvatnak a levele puhább és kevésbé sötét zöld, mint a kumkvat levelei.(viszont nem potyog.Még.) Ez normálisan így van, vagy az enyém tér el a kívánatostól?
A levélhullás a legkisebb gondja egy citrusnak, az gyorsan pótlódik. Terméshullás is előfordul, de nem jellemző. Ne hagyd magad rábeszélni az öntözésre.
Elfelejtettem hozzátenni, hogy a leveleiből is potyogott, mostanig talán az 1/4,1/3 rész. Ez szűkítheti valamelyest a kört vagy ezt is okozhatja bármelyik? A párom mindenáron locsoltatni akarja velem...