Szóljon ez a topic csak a MANDOLINról. Nem igaz, hogy az egész országban 3 év alatt nem sikerül 2-3 embernél többel találkoznom, akinek van ilyen hangszere. Úgyhogy írjatok bármiről, a mandolinotokról, kedvenc zenéről, példaképekről, itthoni koncertekről, tapasztalatokról.
Közben rájöttem, hogy erre a szóló-hangzás kérsére van egyszerű magyarázat is, nem mindegy, hogy a szólót az ember a 7. bund környékén, a G és D húron nyomja, vagy lent, az A és E húron, sok "üres" hanggal. Az nyilván egészen másképp szól.
Na most ezzel a flat-top vs. faragott mandolinnal jól megkeveredtem. Akkor ezek szerint az archtop fedlapja mindig faragott, ugye? Akár A akár F mandolin. Az ovális lyukú A meg lapos. De ha jobban belegondolok, ez a gitárnál is így van. Viszont kakukktojás az ovális lyukú F-mandolin, mert az tkp. archtop, ugye? tiszta kavarc... :-D
Nem tudom, hogy gitárosabban szól-e az ovális lyukú flattop, nem is azért gondolkodtam ilyenben. Egy mandolin szóljon mandolinosan. Talán az írek sem azért használják azt a típust, mert úgy szól mint egy gitár :-) Viszont valahol olvastam, hogy az ovális lyukúak egy kicsit talán "öblösebben" is szólnak... de ez télleg mind csak spekuláció, én sajnos egyelőre egy kezemen meg tudom számolni, hogy hány mandolint próbáltam.
A rokkerekkel igazad van, de azért hál' Istennek vannak kivételek. Sztem ez a hülye hozzállás is a 80-as években meg a digitális korszakban alakult ki. Egy jó hangszerrel meg jó cuccal aztán nem kell V-ket formálni meg ilyesmi. Off, de a Telecasterem meg a Megabuzi erősítőm télleg úgy szól, hogy azt nem nagyon kell EQ-zni, ezt már stúdióban is mondták. Feltételezem hogy egy jó akusztikus hangszer és egy jó miki esetében sem kell sokat tökölni, mindent középre aztán jól van. Amikor stúdióban voltam, el kell ismerni, voltak gondok az akusztikus gitárom és a mandolinom keverésével egyaránt. A mando egy éles pilinckázás, a gitár meg középmély, bizonyos hangok bebúgnak, néha elnyomják a többit. De Martin-ra, meg Gibson-ra nem is nagyon lesz pénzem...
A Smoothie Song klipjét majd megnézem, tegnap nekem a When You Come Back down klipje ugrott be, ott egy kerek lyukú buzukival játszik, egy koncerten, azt mutatják egy pillanatra.
Hogy a mandolinosok a transzponálás miatt váltanak-e pl. buzukira, nem tudom (én mandolinon nem tudnék lefelé transzponálni :-D ), de az biztos hogy a mandola és a buzuki megállja a helyét önálló hangszerként, csodaszép darabokat lehet velük írni (ld. Radim Zenkl) - bár én szívesen hallgatom a mandolint önmagában is.
Amit viszont Ti inch-csel meg tudnátok mondani, az az, hogy miért van olyan sokféle mandolinhangzás a bluegrass-ben is. Soxor hallok tompább, mélyebb mandolinszólókat, sokszor meg azt a bizonyos fényes hangzást. Pedig feltételezem, hogy legtöbben F-mandolinon játszanak ebben a műfajban. A játékstíluson is múlik? Thile játéka pl. világosabb. Inch mutatott nekem egy all stars videót, ahol egy híres bluegrass mandolinos játszott egy baró szólót a szokásos "fahangon", aztán Thile meg valami őrületet nyomott, nem csak a technikát tekintve, hanem a hangzása is egész más volt.
Inch-csel abban is egyetértettünk, hogy a Fender hangját az igen vastag faragott fedlap adja, vlszleg attól szól "tompábban".
Pedig a madolin az egy eleg sotet hangu hangszer. Foleg az archtopok. Lehet hogy neked inkabb eg ir kivitelezesu flat-top hangszer kene. Annak olyan gitar kozelibb a hangja. Mindenkeppen nyiltabb es vilagosabb, de nekem nem az a mandolin hang. (sot kifejezetten irital.)
A Fender kozepe az tenyleg zenekari jatekra vn kitalalva. Volt a hetvegen akusztikus klubb. Ott volt egy mandolinos srac egy nagon regi Ibanezzel. Gonyoru kis hangszer volt. Mar reg ki akartam probalni egy ilyet. A hangja is fantasztikusan tetszett. Jo chopja volt. Kicsit (nagyon) halk volt de ez jellemzo az akkori japan hangszerekre.
O mondta hogy azert kritizaljak mert nincs eleg alja, de o ennek orul mert nem szolna ki a zenekarbol rendesen ha sok lenne az alja es kevesebb a kozepe.
Szolisztikus jatekra talan nem a legidealisabb, de zenekarba nagon jo.
Beszelgettem egy Amrikai mandolinos sraccal (aki rendelt egy tok ugyanolyan mandolat mint a Thiele.) O mondta hogy sok mandolinos fel a transponalastol, ezert inkabb oktav mandolint vagy buzukit vesz kezebe (btw Thiele buzukia a smoothie songban, faragott fedelu A fazon f lyukas, ha utanna nezel biztos talalsz fotot is). Pedig ezekkel a hangszerekkel az a baj hogy elvesznek a gitar mogott. (Lasd smoothie song, tokeletes pelda.)
Minden hangszernek meg van a szerepe a zeneben. Hol szol ki. A mandolin sem kulonb. Erre foleg rock bandak nem jonnek ra sosem. Mindenki otthon behangszineli a hangszeret hogy ugy szoljon mint az allat. (V alaku eq) Aztan zeneben egy maszlag az egesz. Ha forditott Vt tekerne akkor tok jol szolna a zenekarban mert a gitar alapvetoen ott szol ki. Persze ha nicns tobb hangszer akkor nem szol jol mert se alja, se teteje. De ha ott a bogo meg a cinek akkor...
Szoval erted.
Nem veletlen hogy lapos fedelu mandolint fileg szolistak hasznalnak, meg reneszansz zeneben. A Zepelin, REM, Poco, country-rockosok, stb mind faragott fedelu F lyukut hasznal.
Jelenleg koncerteken egy Led Zeppelin cover band-ben használom a mandolint az akusztikus blokkokban (nagyon szép dolgokat műveltek, ajánlom pl. a Going To California-t meghallgatásra, John Paul Jones ma is rendszeresen mutatkozik Thile-ékkel /legutóbb a lemezbemutatón játszott velük/, meg hívják nagyobb mandolin-bulikra, ld. egy korábban beszúrt fotót), de nagyon régóta írogatok zenéket amiket színpadra vinnék. Nemtom pontosan milyen zene, sima akusztikus hangszerekre írt instrumentális zene, improvizatív vagy megírt szólókkal, ilyesmi. Alapvetően angolszász, legyen az country, blues, rock, cajun, ír stb., bár szeretem a régi európai jazz-t is, főleg Django-t. Ezekből mind van benne egy pici.
Szóval nem vagyok egy kifejezett bluegrass rajongó, de nézni/hallgatni szeretem, mert a legjobb mandolinosok sztem itt fordulnak elő. Viszont a műfajt megtanulni ilyen idősen már nem nagyon fogom. inch-csel beszélgettünk is arról, hogy a Fendernek jó sok a közepe, zenekarba, kíséretnek (meg persze szólózni is) tökéletes, csak jó lenne valami világosabb, szikrázóbb hangzás. Lehet hogy csak a fülemben van az a hang és nincs is oylan mando ami azt tudja, ezért szeretnék minél többet kipróbálni.
Az ovális lyuk sztem a legtöbb európai hangszeren ott van, ír zenészeknél pl. soxor látom. Ír buzukit pl. még nem is láttam archtop kivitelben.
Az en roverem a csucsmodeljuk. Az RM-75osnek allitolag az a szorija hogy a magas kategorias, tiszta fa Kentuckykhoz erkezett fak egyik szallitmanya kozt volt olyan amin szinte semmi flame nem volt. Ezek, bar jo hangszer fak, nem akartak felhasznalni hozzajuk. Igy szuletett az eredeti RM-75 limitalt sorozat abbol az egy szallitmany fabol ami annyira sikeres volt hogy azota felnyomtak az arat es rendesen sorozatban gyartjak (feltetelezhetoen nem osszehasonlithato minosegu anyagbol, bar a franc se tudja).
A hangja nem rossz. Jo fabol van es eszmeletlen moslek a kidolgozasa. A szegely szakad le, stb. Azon sem csodalkoznek ha egyik nap kinyitnam a tokot es szet lenne darabokra esve.
Celnak megfelel amig van. Azt majd ha megdoglott akkor meg az sem lesz baj.
Viszont azt is tudni kell hogy az elonyei semelyik masik (illetve minden valoszinuseggel mar az ujak kozt az RM-75osre sem) Roverre nem vonatkoznak. Egyik sem keszult Kentuckyknak szant, szaritott csak kulseje miatt kiszavazott fakbol. Gondolom a moslek kidolgozas az maradt :))
Szoval nem... nem ajanlom. Foleg nem az A Rovereket. S foleg nem a Fenderrel szemben.
Csak ujra tudom hangoztatni a velemenyem. MK, Rover, Kentucky alja, Morgan Monroe, Washburn, Dean, Tennesee, stb. Egy kutya. Vannak szerencsesebb es szerencsetlenebb darabok es valoszinuleg apro kulonbsegek. Konnyen lehet hogy ua a gyar gyartja oket. (Gondolom mindenki tudja hogy ma a kinai also kategorias hangszergyartas ugy mukodik hogy meg mondod mi kell, mennyi es milyen logoval :)) Ez tuti a mandolinoknal sincs maskent) Ilyen apro kulonbsegek donthettek a Matyinal a Tennesse javara a Deanel valo osszehasonlitaskor. Ez ket gyanezen tipusu markaju hangszenal pont forditva is lehetett volna mert a minoseg nem konzisztens. Es sajna a problemak nem mindig lathatok uj hangszerek eseteben. (Lasd ripityomra szakadt MKs sztorik)
Innentol kezdve, ebben a kategoriaban jobban jarsz egy olyan hangszerrel amirol tudod hogy jonehany eve mukodik. Ezert ajanlottam a Matyiet. (Nem tennem ha nem igy gondolnam.) Ilyen egyszeru.
Egyebkent, nem apam nem olvas forumkat, es nem, en sem jatszottam meg ovaj lyukas A mandolinon. Te egyebkent milyen zenet jatszol ezen a hangszeren? Az ovalost a klaszikusosok szeretik.
Az én Tenessee-mről nem is nyilatkoztál, amikor meglátogattál. Csak annyit beszéltünk róla, hogy van pálca a nyakában, és elég nagy bajom vele hogy hangolódik mint a sz@r. Meg hogy szemét fából van :-(
Hát, reménykedj, hogy apukád nem olvassa ezt a topikot :-) az a balhé egyébként nem 2001-ben volt, amikor ellopták a zenekar autóját, benne a hangszerekkel, aztán még fel is gyújtották a kocsit a végén? Besz@arás, hogy itt mindig lopnak...
az angol helyen bazi drága, télleg már 604-es árban van az 504-es. De ott legalább van róla fotó.
A musik-produktiv-ba megyek karácsony előtt, a honlapjuk szerint sokféle mandolin van ott, rosszabb s jobb egyaránt, úgyhogy tesztelgetni fogok minél többet. Az árai nem túl kedvezőek, venni biztosan nem veszek semmit.
Egy Rover jobb mint egy Fender egyébként?
inch, dec. 2-án és 3-án Pesten leszek, zenéltek-e valahol??
Zsakbamacska sux, bar mondjuk en mar lassan annak sem hiszek amit kiprobalk mert a hangulatom, a beallitas es a hurok minosege eget es foldet tud jelenteni. (S erre volt mar pelda, hogy eszmeletlen szarul szolt egy martin a hangszer boltban, jovo heten kiporbltam es kerdeztem hogy jott uj szallitmany mert ez nagyon rendben van. Athuroztak)
Az szerencses hogy valaki be tudja hozni. A helyzet 8 eve kb ugyaez volt. Sot, aota a magyar vamosok egyre kevesebbet szemetkednek. Kicsit gaz hogy most hogy az osszes Amerikai legitarsasag jogilag csodot jelentett, meg hogy felmentek az uzemanyag arak ujra probalkoznak minden szarral. Levittek a suly hatart 2x32-rol 22 kilora, bar a tulsuly az egesz olcso, de ez nem biztos hogy igy lesz orokke. En a 2x32be sem szoktam beleferni. Nem tudom mit fogok Januarban csinalni mikor ujra ki kell koltozzek egy fel evre. (Tobb ruhat nem akarok venni).
(Mondjuk jon 2 haverom akikkel 1-1 borondot el fogok vitetni, de akkor is.)
Tovabba most a szbalyvaltoztatasok utan elosszor volt bajom a gitarral. Kocsog no uvltott velem egy fel orat hogy azt nem vihetem fel mert hogy nem fer be a merethatarba. Az utaskiserovel megbeszeltem, mert az normalis volt, de ez fel akarta adatni a puha tokot. Ha valakinek nincs egy kis lelekjelenlete es nem tudja hogy kell banni a kocsog amerikaiakkal nagyon meg tudja szivni. A mandolin az persze kevesbe gaz mint egy gitar. Az majdnem az a meret ami megengedett. (Kicsit hosszabb de keskenyebb.) Azt szemre nem szurjak ki.
Persze a vamon is lehet mindig gond. Azokkal is tudni kell banni. Meg ha kotozkodnek tudni kell mit kell mondani, bar ott kevsebb problemam volt.
Az 504 es a 604 kozott a fa a kulobseg, aszem a kidolgozas (szegelyek, stb.) plusz ha jol tudom az 504 az nem "varnish lakkal" van kenve hanem tisztan nitro-celulozal, de ezutobbiban nem vagyok biztos.
Nezegettem en is. Elderlynek nincs raktaron 504, de jol remlett hogy $520. A Giannaviolinsnak sincs raktaron. A tobbit nem is neztem mert mint megbeszeltuk USA az gaz.
Ezt talaltam, de ez mar lassan Europai 604 arbn van.
Nekem most egy Rover F5osom van (lasd talan masodik postomat) ami a $220as arahoz kepest egesz jo. Majd jo lesz masodhangszernek. (Majd en is leviszem a poloba es ott hagyom) Meg keszul a Cseh mandola. Ha az kesz lesz es bejon akkor ra 1-2 honapra rendelem azonnal az F5ot tolle. Nalam valoszinuleg ez lesz a vegleges megoldas. (Eastmanben en is nagyon gondolkodtam, gitarom is kinai es nagyn nagyon rendben van.)
Apamnak a Morrisa vol amit 79-80 kornyeken vehetett Munchenben. (Nevesebb zenekarok akkor mar utazhattak abba az iranyba.) Azt elloptak 1993ban amioris kapott a szponzoruktol, az intermuzsikatol, egy Aria csucsmodellt (ammi 93ra mar eleg gaz volt, made in Korea, talan nem is juhar a hata hanem mahagoni, stb.) Hasznalhato, de a jo az nem ilyen.
Szereztem egy masik Morrist kint Amerikaban ami apam 1 honap mulva megkap az 50dik szulinapjara. (Ezt kerem senki ne terjessze olyannak aki vissza mondhatna neki.) Most elsosorban azon jatszom ha olyan helyen vagyoka ahol o nincs :)) Az egy eleg rendes hangszer.
Kihagytam meg valamit?
Ja igen: szerintem a Matyiet vedd meg :)) Ezzel legalabb mindenki jol jar. En is mert tudom hoy jo helyre kerult, Matyi is mert kap erte valami ZSt, meg te is mert tenyleg egy jo hangszert kapsz.
Aztan gyujts ossze valami nagyobb osszeget es vegyel egy tenyleg rendes mandolint. (Eastman 804, Weber Absaroka vagy Beartooth vagy valami jobb USA manufaktura vagy Cseh mester hangszert.) Ilyen szinten nem erdemes kompromisszumokat kotni. Legyen valamid ami mukodik es celnak megfelel. Aztan idovel vegyel egy rendes hangszert. Nincs ertelme fel-rendes hangszerbe fektetni vesziteni rajta egy vagon penzt mert egy ev mulva feljebb akarsz lepni.
Hidd el (s ezt a tobbiek is ala fogjak tamasztani) en ebbe a csapdaba gyakran bele estem.
Megkérdeztem egy hamburgi hangszerboltot, nincs nekik raktáron. Februárra jönne meg, ha most rendelnék. Akkor már gyorsabb a cseh mester... Egyébként aszongya a fickó, hogy az 500-as meg 600-as széria között egyedül annyi a különbség, hogy utóbbi szebb fából van. Neked erről mit mondtak a kereskedők odakint, levil?
Ezt egy holland zenész honlapján találtam, mivel jóval puritánabbnak tűnik, mint a 604-es, ezért feltételezem hogy ez az 504. Egy német hangszerboltban 499 ajró. De hát, ki kék prószálni...
Köszi a választ! Igazság szerint én sem nagyon gondoltam tengerentúlról rendelni (bár gitár alkatrészt már hozattam a stewmac.com-ról, sokat késett de végül megkaptam), van néhány ismerősöm, esetleg őket kérném meg. Bár tényleg elég nagy kérés, mert aki kint van, az nem csak egy kistáskát hoz haza. Viszont a Telecaster-em is haveri segítséggel ficcent haza, repülőn. Persze az 8 éve volt, akkor még a kutya sem nézte, gondolom.
Én is úgy látom, hogy ki kell próbálni a dolgokat, el kell utazni érte. A München melletti boltot midnenkinek ajánlom, úgy látom, elég nagy üzlet lehet, asszem Streichholz Schachtel a neve, a MK honlapján, a forgalmazóknál találtam.
Az Eastman aminek a fotóját beszúrtam, 604-es. 504-esben is gyártanak ovális lyukút a honlapjuk tanúsága szerint, fotót viszont nem mellékeltek :-/ sőt nem is találtam sehol képet róla. Innen Centrális-Európából télleg nehézkes a dolog...
Te milyen hangszeren játszol most egyébként? Édesapád hol vásárolt és mit, a "nagy lopás" óta?
Nem, dehogy, különben már szóltam volna. Abszolút mellette szól, hogy már volt a kezemben, tudom milyen, nem zsákbamacska. Meg levil véleményére is adok természetesen. Csak ahogy korábban írtam, ki kell próbálnom minél több hangszert, hogy dönteni és összehasonlítani tudjak. Ausztriába készülök a haverokkal, csak mindig halasztjuk, de még Karácsony előtt meg fogom ejteni.
Azért ha egyszer csak beesik valaki az ajtón 100-at lobogtatva a kezében, és futna haza a hangszerrel, ne habozz :-)
Mi volt a baja? Az mind amit felsoroltal meg meg ronda is volt. Ez egy picit szebb amit kuldtel, de...
Szoval ennyi erovel (meg penzert) szerintem megvehetned a Matyi mandolinjat. Az legalabb egyben van. (Sok hosszu ejszakat jatszottam vegig a Poloban kis Fenderrel, kozel all a szivemhez.)
Arrol legalabb tudod hogy egyben van. Az MKkrol a legijesztobb horro sztorik kozt tobb volt olyan hogy szallitas kozven konkretan szetesett a hangszer. Leesett a nyaka vagy a feje. Pedig ha egy rendes (es az MK rendes) kemeny tokon belul ilyen tortenik akkot tudod hogy valami nagyon gaz a hangszerrel es a szemet is kijon a gyarbol (A Fendernel legalabb ilyet nem latunk, legalabbis nem gyakran.)
Az Ebaytol is ova intenelek. Az Amerikaiak eleg kocsogok. Kulfoldre szallitas legtobbszor gond. A szallitas az akar $100-200 is lehet. Neha a fejukbe veszik hogy nekik ok csakis UPSel vagy Fedexel kuldenek, es akkor nagyon draga. A Postaval meg az a baj hogy nekem iden egy Amerikabol kuldott kuldemenyem es egy Belgiumbol kuldott kuldemenyem is "elveszett". Reklamalni nem lehet.
Amerikan belul kevesbe gaz, de nemzetkozi az halal.
Aztan a vamon is jol megbsznak... Mert hat elvileg vannak iskapuk hogy ha ajandekkent kuldi akkor nem kell ra vam, de ezek a gyakorlatban nem szoktak mukodni. Mar csak azert sem mert az Amerikai mentalitasban nincs benne a kiskapu fogalma. Nem az van mint itthon hogy midnenki tudja es erti hogy te most egy szabalyt akarsz kijatszani es boldogan bexeli neked a gift opciot. Nem. Az amerikai meg fel is haborodik hogy miert kered tole hogy csaljon az esetek 80%aban.
Erre raveszed hogy nem tul kommunikativak (foleg ha nem vagy perfekt mert mocskos kulfoldi vagy, akar arab is lehetsz... hmm) Ha eloallsz 65 kereseddel hogy posta, de ajanlva, es gift mert nem akarsz adot fizetni, stb olyan szinten fog elkuldeni a pics@ba hogy meg be is fuj az ebaynek hogy tiltsak le az accountodat mert rohadt bunozo vagy.
Van kivetel, de egyszeruen nem eri meg a szop@st. Es szop@s az egesz hangszer szallitasi logisztika. (Ez igaz mind az olcso es mind a draga hangszerekre, csak a draga hangszernel a plusz koltsegek nem duplazzak meg a hangszer arat, legalabbis remeljuk.)
Megoldas. Menj el magad es hozd el. Persze nem az USAba, hanem akarhova ahol lehet kapni. Fapados/kocsi, azt usgyi. (Konnyen beszelek en rendszeresen jarok az USAba, de sajna kezipogyasznak csak sajat hanszerem fer be.) Sajnos legtobbunknek egy ut. egyszeruen nem eri meg, foleg egy ilyen alacsony kategorias hangszernel. Sajnalom hogy ezt kell mondjam. Gondolom nem ezt akartad hallani.
Ha rendes hangszer kategoriaban keresgelsz az egy mas kerdes. Az Eastmanrol nagyon sok jot hallottam, e meg sajna nem volt hozza szerencsem. Egy 504es eastman is $500 korul lehet, ha talalsz hasznaltan akkor talan egy picivel kevesebb is, de sehol nincs raktaron. Nem is vagyok benne biztos hogy az 500as sorozatban gyartottak oval lyukast. Sokat beszelgettem Eastman dealerekkel es nagon szar az ellatasuk, kereslet nagyobb sokkal mint a kinalat, rendelni konkret dolgokat nem tudnak. Mindig kuldenek egy stoc hangszert aztan ahogy esik ugy puffan. Az van benne ami benne van. A legnagyobb USA dealer azt nem tuta elintezni hogy sajat szemelyenek csinaljanak egyet a specifikacioi alapjan. Annyira pipa hogy keresett egy masik manufakturat es ott kezdi eppen gyartatni a sajat mandolin markajat. De dragabb lesz.
Meg ezekkel is ott a logisztikai problema. S ha az USAban nem lehet kapni akkor elkepzelheted hogy milyen Europaban a felhozatal. Meg hat itt picit biztos fragabb is. stb.
En eleg rendesen atragtam annak a lehetoseget hogy a legjobb aron egy rendes hangszert kapjak es nekem a logisztika nem is annyira problematikus. Egyetlen jo megoldas az amit en is valasztottam. Van 2-3 olcson dolgozo cseh hangszeresz. Ebbol a legolcsobb rendelkezett a legjobb referenciaval. O csinalja nekem eppen a hangszert. Csepp mandolinjai 14e koroba (kb 125e Ft) + 3 honap varakozasba es egy Cseh utba kerul (Bar eskuszik hogy valami nagyon megbizhato szallito ceget hasznal Europan belu ami + 1500 koronaert elhozza az ajtodhoz. Ezt igy talan bevallalhato.)
Osszegezve, szerintem erdemes gyujteni egy rendes hangszerre. De kozben nem art ha az ember tud valamin jatszani, mert egy rendes hangszer sokba kerul, sokaig keszul esetleg, stb, szoval nem egy azonnali vasarlas. (Meg ugyis kell utanna pothangszer, mas hangolas, stb :) mondjuk ezutobbi a mandolinnal kevesbe dominans)
Ennyit irni :)
Kerdezz nyugodtan, biztos merul fel kerdes ennyi vakera utan.
Levire hallgass. Legalábbis akkor ha valamire azt mondja hogy fekália. Ha valamit dicsér, az már nem olyan biztos, mert tetszik neki a Greencards, ami némi ízlésficamra utal. ;)
Azért kérdezem, mert még erősen gondolkodom a hangszer választáson, és mivel nem vagyok bluegrass zenész, rájöttem, hogy nem kell nekem feltétlenül F mandolin, jobb lenne talán egy egyszerűbb kivitel, viszont jó hangszer. Konkrétan a Gibson A4 ovális lyukúért rajongok per pillanat, és ezt nem mindegyik gyártó készíti. A MK-é nagyon szép, de gyárt az Eastman is, meg a Washburn aztán van Stanford meg Oscar Schmidt, amiket a neten leltem. Ezek közül a Washburn meg az OS bagó, gondolom, sajnos olyan is, az Eastman drága mulatság nekem, Stanford meg MK jönne ki az árból (max. 400 € körül tudok rászánni).
Egyébként a hócipőm tele a nettel, itt húzkodják a mézesmadzagokat előttem, midnent a szemnek semmi a kéznek, esélyem senincs ezeknek a 90%-át valaha is kipróbálni. Régen nem volt ilyen gondom, bejártam a létező hangszerboltokat, aztán azt választottam ami a legjobban bejött. Szóval nincs ínyemre a zsákbamacska, d elegalább 800 km-t kéne azért is autóznom, hogy ezt a MK-t kipróbáljam. München mellett van egy nagyobb bolt.
Csináltatni sajnos nincs keret, a fenti áron gondolom nem nagyon vállalnak hangszerkészítést.
Mi volt vele a gáz? Szar a hangja, kidolgozása, kényelmetlen stb.? Akkor az Eastman jó (bár drágább kategória)? A mandolincafé-n utóbbit preferálják a fórumokon, ahogy olvastam, a MK-ről meg erősen megoszlanak a vélemények.
Jatszottam. Eleg (nagyon) sz@r. Szerintem egy alap tipus volt. De alltalaban sok jot nem hallottam roluk, annal tobb rosszat. Mikor mandolat meg oktav mandolin akartam akkor kemenyen bele turtam az MKba mert annak van mind a 2.
Bar az hogy nagyon gaz az a Washburnre is igaz, hacsak nem talalsz valami regi japan darabot. Az MK arkategoriaban a Kentucky jobb IMHO. Illetve joban jarsz egy regi hasznalt japan hangszerrel (Alvarez, Washburn, Aria, Kentucky, Ibanez esetleg bar azoknak jol megkerik az arat, meg a Morris meg ilyen de abbol nagyon keves keszult, apamtol ilyet loptak el.), bar mar azoknak az arat is kezdik felnyomni olyan magasra hogy lassan egy Eastman is bele fer. Ha meg mar itt (200-250e Ft) vagyunk akkor van 2-3 Cseh hangszeresz aki nagyon jo minosegu hangszert csinal neked ennyiert. Sucek F-5 ara pl, 24e korona ami 200e alatt/korul van. de van mas is. Novotny, Pavlu.
"Mandolinon milyen a kapo konstrukcioja, ha mar ily temanal vagyunk :)) ????" Matyi bencsókápót szokott feltenni, mikor elege van a keresztes meg bés hangnemekból. :D
1 centi... A te gitarodon 1 centi a hurtav. Ne keverjuk a dobroval :)
Egyebkent azt figyeltem meg hogy egy jobb dobron tenyleg meg van a 2-3cm, s kell is. Az enyem az nem egy ilyen jobb dobro de mar azon filozok hogyan fogok hozza akkora csontot kapni hogy megemelhessem a hurtavot. Kicsit jobban megkuldom ugy oktav magassagaban es mar hozza is csapodott a vas a "fogo"-laphoz.
Ha meg fel rakom a Jerry Douglas kapot akkor halal van. Az ugy mukodik hogy a hurt alulrol es felulrol atfogja egy rez rud (nyakhoz hozza sem er), s valami miatt a dobron ez kapo hatasakent hat. Ha ez fent van akkor a kapo alja es a fogolap kozt max par mm marad. Na ezek utan ha hozza erek a hurokhoz mar csapodik a kapo a fogolaphoz kellemetlen csattogo hangokkal, meg akkor is ha az elso vagy masodik bundnal van a kapo.
Viszont erdekes modon ezt nem tapasztaltam sem a Rob Ikes oktato DVDn aki ugyanilyen kapot hasznal, (aszem ott hasznalt ilyet) sem a Jerry Douglasnel. S ez azert volt mert (en nem tudok jatszani ok meg igen :), de viccen kivul) sokkal nagyobb hely volt a kapo alja es a fogolap kozott.
Mandolinon milyen a kapo konstrukcioja, ha mar ily temanal vagyunk :)) ????
Ez itt eszmeletlen olcso... Mar szint gyanus, bar a leiras alapjan inkabb fingja nincs a csavonak arrol mit is arul.
Az a dobros csaj. Szerintem az nem dread hanem egy rozonatoros gitar. De akar dread is lehet. G durra van hangolva alltalaban. Ezen meg van emelve a hur magassag olyan 2-3 centivel es egy eleg nehez tomor fem slideal jatszik bal kezzel, jobb kezen meg egy uj pengetok vannak. Ez egy eleg hagomanyos bluegrass hangszer.