Aki a cseresznyét szereti és szeretne cseresznyefát nevelni udvara előkertjében díszfaként, vagy gyümölcsösében a terméséért, az itt sokmindent megtudhat! ("A cseresznye édes meggy, a meggy savanyú cseresznye".)
Mi van akkor, ha a meggy alanyt ékoltással oltom be cseresznyével 20-30 centi magasan, aztán 20-30 centivel mélyebbre ültetem el? Azaz a törzs alsó 20 centije föld alá kerül.
Erre még senki sem válaszolt érdemben. (Ali-bá tippelgetett, hogy tán működhet, de biztosat ő se tudott.)
Egyáltan milyen hátránnyal jár a magas oltás az esztétikai problémán kívül? Mármint, hogy a cseresznye rész gyorsabban vastagszik.
Persze milyen az ember,először vásárol,aztán kérdez.Sajnos nincs sok helyem gyümölcsfa ültetésre,de úgy gondoltam,hogy a gyerekek miatt csak ültetek valamit.
Mivel a germersdorfit az egész család kedveli,erre esett a választás.
Megvettem a fát,elültettem,és utána kezdtem keresgélni,hogy mik is a teendők vele.Ekkor akadtam szerencsére erre a fórumra!
Szeretném szuperorsóra nevelni!Erre már megtettem az első lépéseket.
Ha valaki tud tanácsot adni,hogy mit tegyek még,szivesen venném.
A növényvédelmis szaktanácsadóm mondta, hogy új fajta cseresznyelégy érkezett hazánkba amik nem egyszerre rajzanak. A fenyegetés miatt célszerű a teljes május hónapban védeni a fákat. Sokszor permetezni.
Végig rügyes? Én az első két fával ugy jártam, hogy hosszura hagytam az alsó néhány oldalhajtás után a vezért, aztán csak a felső 20 centinél hajtott oldalágakat, a közbe eső rész kopasz mardt.
Én szívem szerint lecsipném a legtetjét most. kb. -2-3 cm et. Már most virágrügyet láttam rajta. Szerinted hagyjam még egy évet, vagy megtegyem a visszametszést, a karcsú orsó eléréséhez.
Tavaly márciusban oltottam egy vega cseresznyét sikerrel, átültettem tavaly ősszel. Kb. 80-90 cm magas, ha nem is a szuper, de a karcsú orsóhoz megindíthatom a visszametszést.
Én a kisebbiket, a kék cédulást szuperorsó koronára alakítanám, a nagyobbikat meg nagy fának. Ez utóbbinál a földtől mell/fej magasságig levágnék minden ágat még most, fiatalon mert később gond lesz vele az alacsonysága miatt. A többi ágnál arra törekednék, hogy széjjelebb terüljön a korona. (Lekötözés, oldalágra metszés, visszavágás:)
A Kavicsom még nem termett, de a 2009 őszén ültetett és szuperorsóra nevelt Katalin és Sumburst gyümölcsét már megkóstoltam tavaly nyáron, igaz csak pár szem termett.
Ja és még a Kavics fajtáról is érdeklődnék, mármint az ízéről. Továbbá az érdekelne, hogy az idei cseresznyeoltványok leghamarabb hány év múlva teremnek?
Felpillantva az ölemben tartott pereces zacskóról, nem sikerült az összes szememmel ugyanoda fókuszálni, így majdnem egy egész sort befogtam, csak kissé zavarosnak tűnt.
Valami ilyesmit láttam elsőre:
"A szomszéd cigányasszonytól kaptam egy csemetét. Olyan 1 méteres."
A szomszédasszonytól kaptam egy cigánymeggy csemetét. Olyan 1 méteres, egy centi széles törzse van, amin van 3 rövidke 20 centis elágazás (korona-kezdemény). Ez leghamarabb mikor teremhet? Jövőre?
Szeretnék pár cseresznyefát ültetni, melyek a legfinomabb fajták? Nem érdekel a bőtermőség és egyebek, az íz a lényeg. Inkább teremjen keveset, de finomat.
Nem tudom, nincs különösebb oka. Sosem kóstoltam még ezt a fajtát, csak olvastam a leírást róla és valahogy szimpatikusnak tűnt. Korai, nagyszemű, jóízű fajta, ami minden évben megbízhatóan és bőven terem. Kb. ennyi. Van már pár fajtám, gondoltam kipróbálom ezt is.
Még mindig keresek Valerij Cskalov oltóvesszőt... Senki sem tud megszánni 2 kis ággal? Az se érdekel, ha némileg kihajtott már. Cserébe küldök más fajtát (természetesen nyugalomban levőt).
Érési idő: június vége Gyümölcs nagysága: középnagy (22-23 mm) Gyümölcs színe , alakja: sárga, tompa szívalak Porzása: más fajtákkal→Hedelfingeni óriás