Nekem a novemberben Angliábol hozatottak növelik a szárukat,ha kinyilnak megy a kép:))
Beszéltem a Pachingerrel,hosszasan beszélgettem vele,van rossz (de általunk feltételezett),és egy jo hirem.Majd mindkettötöknek megirom privát mailben,de csak holnap,mert ma már nincs kedvem hosszu levelet irni:)
Hát már látom mi birta ki.Szinte minden orchidea,páfrány,bromélia kibirta. a hibik közül,csak a friis dugványon közül van ami senyved,vagy pusztult,az 1 évnél idösebbekkel semmi baj.
Az annona purpurea mind elpusztult,meg a kesudiobol is mind.frissen kikelt pilidiocsemeték is voltak,az is,meg az egyetlen duriánom is,ami nyáron olyan szépen nött.(((Hád eddig ennyi a veszteség.Ha lesz magom,ezeket ujra kell vennem.
Másnak mostani állás szerint nincs baja,engem is a fényhiány aggaszt mert most a meleggel nincs baj 15-20 fok van éjjel nappal.
Hát igen a cirko lenne az igazi!! Ami az Annona purpureát illeti , megvan igaz túl sokat nem nött a nyáron! Sajnálom, hogy neked elpusztúltak a növényeid!
Kiváncsi leszek azért, hogy mi birta ki ezt az igen alacsony hőmérsékletet ami nálad volt az üvegházban.
Nálam minden rendben van szerencsére, igaz ez az idei igen borus idő és kevés napfény megteszi a hatását!
Mennyi volt a legalacsonyabb hômérséklet, amit kibírt? Idén eddig bôven elég lett volna egy csapadékfogó... De hát ki tudta... Még lehet, hogy variálok.:) Rakhatnál be fotókat a pálmák-KERTBEN topicba! :)
a Kálvintéren a becsomagolás felé tettek egy csapadékfogót. A német oldalon én is megnéztem hogyan kell. De nem csomagolom, mert 5 éve ez a legjobb módszer. Addig minden évben elvesztettem a gazokat t avaszra! és hidd el 15 éve próbáltam. Tehát a saját tapasztalataim szerint ez a legjobb a mi klimánkon.
Az egyetlen a januári-februári nap. Ekkor túlmelegszik és megindul a növény és az éjszakai fagyok ekkor kárt tehetnek. Tehát a februári nap a veszélyes!!!
A nagyobbikat itthonról szereztem a kisebb 40.000 lira volt. MOst indult be.
A nagyobbik kb 50éve van kiültatva a kisebbik 4 éve. A tél végén kicsit látszik a leveleken a tél. Idén 9! levelet hozott, és tavasszal 7 virágja volt. Fiú. Most 30 centit nő egy évben. De nehezen indult be. Kb fele volt amikor kiültettem és 25 ezerbe került az oázisban.
A telelés roppant egyszerű, bírja ahideget. Csak egy veszély van, nem szabad hog y a közepe vizet kapjon ami megfagy é selrohaszt! Semmi takarás atövén, csak egy nejlon felette, hogy a vizet, havat megfogja. De van hogy elfelejtettem és az ónt úg ykellett letörni a levelekről, amelyek már majd letörtek a súlytól :-))
higgyétek el, minél jobban féltjük, annál biztosabb a pusztulás. Tapasztalat.
előtte sokat elfagyasztottam, ahogy a Varga M ban mondták. Tehát semmi tőtakarás, a levegő mozog, nem tud befülledni, befagyni:-))
A történet hosszú. 20 éve olvastam, hogy hazánkban van törzset nevelő jukka a kinti. Nos addig jártam, míg egyszer újpesten láttam a virágosnál 4000 pénzért. Nos nem vettem.. 20 éve!
Aztán ujpesten dsatornáztak és veszélybe került a szabadba ültetett szerintem törzset nevelő jukka. Nosza megmentettem. Azóta én látom el a kedvelőket. Vannak már sok saját hajtányok. Volt, amit lefejeztek, de az is gyökeresedik. Nos ez feküdt el, kettő is.
a virágja este nyílik illatos és sokkal nagyobb mint amit mindenhol láthatsz. És sárgás.
De hiába utánozom a jukkmolyt nem sikerült még beporoznom:-))