Drága nagymamám kedvenc becsapós kérdése volt. És azt ismered, amikor az ember számolja az ujjait? Egyem kettőm, hármam, négyem, ötöm, hatom, hetem, hétem, nyolcam, kilencem... Óvodásokat simán át lehet verni vele. :)
(Szerintem a "semmilyen" szó miatt tényleg egyre gyakrabban látni ly-nal a semmi birtokos formáját is. Olyan ez, mint a fiúk/fiuk, lassan már annyian írják összevissza, hogy összezavarodik az ember.)
Több szép őszi levelet fotóztam a héten jártamban -keltemben, meg akartam osztani veletek, a szép kerek számra nem is gondoltam. Egészen véletlenül vettem észre a páratlan lehetőséget, igaz sose figyeltem ilyesmire. Az erdei manócska lett volna az igazi (bár nem saját termés), hát így sikerült.
Magamat Nagy Újrahasznosítónak tartom, most még sincs ötletem, ezért előadom a problémát.
Feleslegessé váltak 5-20 éves építészeti és lakberendezési folyóiratok: Magyar Építőművészet, Octogon, Alaprajz, Lakáskultúra stb. (Az Építész Kamara könyvtára csak két régi MÉ számot kért, egyet meg is találtam számukra.) Ki kéri ezeket a lapokat házhoz szállítva?
A vári házunk lakói a régi lakónyilvántartó-könyvnek köszönhetik, hogy végül megvehették bérlakásaikat, ugyanis Gyulai Endre szeged-csanádi püspök azt állította, hogy ez a ház az övék volt és ebben a házban csupa egyházi személy és funkció működött a háború előtt.
A kerületi hivatal meg is írta a bérlőknek, hogy senki ne izguljon, nem kerül az utcára, mert még van hely a mátyásföldi orosz lakótelepen.
Az egykori házfelügyelőnk a pici lakásában szerencsére megőrizte az óriási méretű lakónyilvántartó-könyvet, ami cáfolta az egyházi méltóság szavait. Már csak a képviselőnk, Dornbach Alajos segítsége kellett, ő három miniszternek összesen hétoldalnyi levelet írt és kilendült a holtpontról az ügy. Igaz, hogy utána még volt egy kis harc, amiben bebizonyítottuk, hogy nincs barlang a ház alatt, majd megvehették a lakásokat a bérlők. Ezután már csak fel kellett újítanunk kívül-belül...
Aha! Szóval a gépet kezelő személyzet valójában nem alulfelszerelt közmunkáshad, hanem bátor katonák kicsiny csapata, akik arra gyakorlatoznak, hogy majd a radioaktív port is letüdőzik, ha eljön az ideje, és így mentik meg az életünket? Mindent értek.
>amikor összetalálkozom egy ilyen járdatakarító készséggel, ...
Nem tudom, tudod-e, amit Honvédelmi ismeretek tárgy körében tanultunk, hogy az ilyen gépeknek atomháborús jelentősége van. A sugárterhelt területekről a szél fújta por viszi tovább a sugárzást, ezért ilyenkor a pormentesítés nagyon fontos a sugárterhelés lokalizálásához.
Már-már úgy látszott, hogy minden veszély és balsors nélkül érik el az Erzsébet-szorost, amikor, szemben a Hauer-romokkal, hirtelen robajszerű zúgás töltötte be a levegőt.
-A ponyvát! – kiáltotta a tábornok! – Ez a Fecs-Ken-Deő orkán!
De nem fejezhette be a szavait. A következő percben zuhogó vízszilánkok kavarogtak szemeik előtt. Borzasztó kiabálás, tolakodás támadt: mindenki az életére gondolt csupán. A nyitott ablakon keresztül ellenállhatatlan erővel zúdult be a halálos, kérlelhetetlen zuhatag.
A tábornoknak még volt annyi ideje, hogy elmondhassa Pussnak, miről van szó. E vidéknek borzasztó elemi csapása az itt Utca-Fecs-Ken-Deőnek nevezett vízzuhatag, mely egészen váratlanul tör elő néha valahonnan és vakon, vadul lerombol mindent, ami útjába kerül. Gyakran egész Villamosokat süllyeszt el, utasokkal együtt.
Biztos én vagyok a nem normális, de amikor összetalálkozom egy ilyen járdatakarító készséggel, és iszkolok előle, mindig végiggondolom, milyen egészséges ez így, szájmaszk nélkül isten tudja hány órán át beszívni a vizes locsolás által fellazított, a kefék által felkavart, majd szétkent kutyaszart, port, különféle emberi nedveket... Brrrrr.