Keresés

Részletes keresés

punasok Creative Commons License 2009.03.15 0 0 399

Milyen testreszrol beszelsz?  Na ne mar , hogy ilyen magas szinten is igy mukodjon a dolog?

Bordeauxt nem ismerem, a ferjem mindig azt mondta, hogy eleg "sznob" varos, ha nem vagy igazi bordeaux-i nem igazan rughatsz labdaba. Bar nem tudom, hogy korhazak teren, hogy all a dolog.Montpellier eleg szar hely, mint montam mi negy evig laktunk ott, vissza nem mennek. Viszont, korhazak es klinikak teren eleg nagy a valasztek, s eleg jo a szinvonal, a hagyomany kotelez, elso orvosi egyetem...stb.

De szerintem Toulouse a legjobb, dinamikus, az emberkek szinpatikusak, gazdasagilag jobban mukodik minden.

Előzmény: ad5lib (398)
ad5lib Creative Commons License 2009.03.15 0 0 398

Ha van regio Franciaorszagban ami erdekel akkor az a Sud Ouest. Meg akkor is ha neha nagy viharok vannak.:) Toulous nagyon tetszett, dinamikus varos. Bordeaux is es Montpellier is, igaz egyik varosban sem laktam.

A Canceropole erdekel. Lattam a terveket a netten es szep lesz. A korhazi reszt ha jol lattam csak iden kezdik epiteni. Persze az is kerdes mennyire a szokasos francia hitbizomanyi rendszer alapjan jutnak a posztok. Nalunk  x evre le vannak vajazva a poziciok es nem feltetlen a tudas, hanem mas testreszek alkalmazasa jelenthet elonyt az elorejutasban:)

Előzmény: punasok (396)
Nicsinyo Creative Commons License 2009.03.15 0 0 397
Az jo, hogy a férjed ilyen "normàlis". Biztato, hogy a fiatal generàcio màr nem annyira soviniszta.
A magyar intézetröl én is azt hallottam, hogy nagyon "lezüllött". En sajnos olyan messze lakom, hogy egy évben egyszer jövök csak Pàrizsba, vagy még akkor sem.
Mi annak idején a Katolikus Misszioba jàrtunk, ahol minden vasàrnap mise volt (aminek igyekeztünk a végére odaérni:-)), majd magyaros ebéd; s talàlkozo, beszélgetés a többi magyarral. Ezek érdekesek voltak, mert sok mindet tanultunk az "öregektöl", föleg a magyar történelem terén.
Előzmény: punasok (392)
punasok Creative Commons License 2009.03.15 0 0 396

Azon nem lepodom meg, hogy a magyar intezet semmit sem szervezett 15.-re. Nem tudom mi ertelme,  s haszna van ennek az intezetnek!

Csak onnan tudom, hogy a parizsi korhazakban mi zajlik mivel van egy- ket dokink a mutoben akik elotte fent dolgoztak , s mind azt mondja, -mint amit te is tapasztalsz- rengeteg beteg, nagyon keves ido.Bar a technikai feltetelek jok.  

Ha kutatni akarsz , ujra a regi notat enekelem, le kell jonni Toulouseba  a Future  Canceropole-ba, ami meg nem letezo, tudom- na de itt alitolag kemeny kutatast terveznek.

Előzmény: ad5lib (395)
ad5lib Creative Commons License 2009.03.15 0 0 395

Eleg sok mindent csinalok munka mellett kulonben begolyoznek.:)) Nem tudom, mi van altalaban a parizsi korhazakban mivel eddig csak egy helyen dolgoztam. Itt nagyon jol meg van szervezve a  betegut es az ellatas. Minden digitalizalva, pompas kornyezet. A gond az, hogy keves az orvos es sok a beteg. Csak az onkologiarol tudok nyilatkozni de ott hatalmas a hiany. Raadasul az intezetem egy kieemelt kutato intezet/korhaz is igy rengetegen jonnek videkrol es DOMbol. 

Kicsit unom, hogy nem vagyunk elegen es raadasul kutatni sem tudok mellette igaz nem is engednek, mivel akkor valakinek helyettesitenie kellene de nincs kinek.

Kellemes marcius 15et nektek is!! Neztem, hogy a parizsi magyar intezet csinal e valamit de nem kellett csalodnom: semmit sem csinaltak, amugy is nagyon gagyi az egesz.

Előzmény: punasok (394)
punasok Creative Commons License 2009.03.15 0 0 394

Szoval sokat dolgozol, amit el is hiszem, mivel itt videken is olyan hirek jarnak, hogy a parizsi korhazakban katasztrofalis a helyzet melo szempontjabol.  Vegul is, nem is olyan rossz a mi kis videki eletunk. Viszont ami azert meguti a fulemet , hogy te meg e mellett is talalsz energiat arra, hogy a lanyokat nezegesd!!! Bravo.

Mas: vegre itt a tavasz , a kertunkben mar teljesen viragba borult a "MAJUSI ARANYESO", csodaszep, s olyan jo tavasz illata van mindenek.

" Tavasz van, gyonyoru! Jot rikkant az eg!

Mit beszelsz? korai? Nem volt itt sose tel!

Pattantsd ki a szived, elo a rugyekkel-

A mi tudonkbol szall ki a tavaszi szel!"

Egy pici idezet a mi Jozsef Attilanktol, s kellemes unnepet mindenkinek, ma van Marcius 15.-e!!  TALPRA MAGYAR...!! Kellemes napot minden francia es mas kulhonban elo magyarnak, s persze azoknak a magyaroknak is akik otthon vannak.

Előzmény: ad5lib (393)
ad5lib Creative Commons License 2009.03.14 0 0 393

A parizsi lanyok kozott kb ugyanannyi csinos es nem csinos akad mint pl Budapesten. Munkahelyem is fele-fele aranyban. Feluletesnek valoban kicsit feluletesebbek de ez nem mindig gond, sot!:)

Kardio1, hogy megy az ipar?:) Van sok munka? Milyenek az astraintek? Nekem egyre brutalisabbak a konzulataciom. Marmint beteg/nap aranyban. Van, hogy csak 5 percem lenne a beosztas szerint egy betegre. Embertelen.

Mindenki keszul a kovetkezo sztrajkra?:) Nalunk holnaptol a gogyszereszek egy resze sztrajkba lep. Igy nem tudom, hogy lesznek meg a kezelesek. De fura modon a fonokseg nem nagyon ideges es a tobbiek is eleg lazan veszik.:) A masik erdekes jelenseg ami otthon nincs, hogy aki sziv az is szimpatizal a sztrajkolokkal. kb 8%os beremelest kernek mert 5 eve nem emeltek. Legalabbis szerintuk.

Szep hetveget!

punasok Creative Commons License 2009.03.13 0 0 392

A ferjem 100% tamogat abban , hogy magyarul beszeljek a lanyokkal. Ha nem igy lenne, nem is lenne a ferjem. Eleg jol meg is erti amit a lanyoknak mondok. Viszont az a furcsa ha az apja magyarul szol hozza teljesen ki van akadva, azt mondja, hogy csak az anya beszelhet magyarul.  

Igaz tovabbra is magyarul beszelek vele, s ha nem erti, vagy amikor ugy csinal mintha nem ertene , megismetelem franciaul.Viszont az esti mese, esti enekles tovabbra is magyarul zajlik, s az egyaltalan nem zavarja. Meg interneten is lehet talalni gyerekeknek szolo oldalakat magyarul, s az is tetszik neki. 

Szerintem az zavarja, hogy a pici magyar tudasat  senkivel sem tudja ervenyesiteni, senkivel sem, az ovodai baratai kozul.

milyen a francia orr? NAGY es csunya, mint az en, -egyebkent csinos ferjecskem orra. Ami egy ferfinal elnezheto, egy kislanynal REMES.

Előzmény: Nicsinyo (390)
Nicsinyo Creative Commons License 2009.03.13 0 0 391
Ez igaz. A pesti és a pàrizsi emberek is a legkevertebbek, ezàltal föleg nem lehet àltalànositani. A nagyvàrosokban sokan elveszitik gyökereiket, hagyomànyaikat, szokàsaikat. Egy màs vilàg. Van ebben jo, meg rossz is....
Előzmény: digicat (383)
Nicsinyo Creative Commons License 2009.03.13 0 0 390
Ertem. Hàt ha a leànykàd nem akar magyar szot sem hallani, akkor nagyon nehéz...
De ha mered, akkor is megmondhatod neki, hogy Te magyar vagy és neked könnyebb magyarul beszélni, ugyanugy, mint ahogy neki meg könnyebb franciàul. Amiböl megértheti, hogy nemcsak Te kell,hogy eröt végy magadon, hanem ö is.
Persze kérdés, hogy a papa hogy àll hozzà a dolgokhoz? Melletted àll-e? Helyesli-e, hogy mindkét kulturàt vegyék àt a gyerekek? Az angol férfiak pl. ebben sokkal rugalmasabbak és halado szellemüek.
Előzmény: punasok (386)
Nicsinyo Creative Commons License 2009.03.13 0 0 389
Igy van. Mi nagyon sok rajzfilm-kazettàt, könyvet kaptunk annak idején otthonrol, amit a gyerekek szerettek.
Nicsinyo Creative Commons License 2009.03.13 0 0 388
Tényleg? Nem viccelsz?:-)
Előzmény: digicat (382)
Nicsinyo Creative Commons License 2009.03.13 0 0 387
Szia!
Az én gyerekeim közül a két legidösebb két nyelvü, (ir , olvas is magyarul), a többi màr csak ért; de àltalàban egyik sem akar màr magyarul beszélni. Amikor a nagyok kicsik voltak, itthon mindig csak magyar szot hallottak (a papa is magyar), ezért pl. a lànyom mikor ovodàba ment egy szot sem értett franciàul. (az ovonö pedig haragudott rànk). Nehéz idöszak volt ez nekik, de a példa mutatja, hogy miutàna többiekkel màr nem voltunk olyan szigoruak a magyar nyelv terén, elöször csak egymàs között, késôbb pedig hozzàm is franciàul kezdtek el beszélni, most màr tul nehéz nekik megtalàlni a magyar szavakat, s nem vesznek semmi eröt magukon. (azért én igyekszem magyarul beszélni hozzàjuk).
A te eseted màs, mert gyerekeidnek apja francia. Màr az is haladàs, hogy nincs ellene annak, hogy magyarul beszélj velük. Nekem volt több ismerösöm (magyar nök, francia férjjel), akiknek a férje megtiltotta, hogy magyarul beszéljen a gyerekekkel. Bizonyàra a francia kultura felsöbbrendüségére hivatkozva. Legjobb baràtnöm férje is francia, egyszem lànyuk màr 25 éves és beszél magyarul, mert baràtnöm nem hagyta magàt befolyàsolni. Szerintem ha Te magyarul beszélsz a lànyokkal (megtanithatod olvasni is magyarul), s rendszeresen hazajàrtok, hogy magyar nagyszüleikkel is talàlkozzanak, akkor nem fogjàk elfelejteni a magyart. De hogy szeressék is a magyar nyelvet és kulturàt, ahhoz azt kell làssàk, hogy Te is szereted és àpolod, s akkor Téged fognak utànozni. Mindez persze nem jelenti azt (meg kell nekik magyaràzni késöbb,ha màr értelmesek), hogy francia gyökereiket ne szeressék, az teljesen természetes, föleg, hogy itt születtek. Viszont minden, ami francia az automatikusan jön: közösség, iskola, tv stb, tehàt nagyobb hangsulyt kell fektetni a magyar dolgokra.

Jaj, ezt a rokonok közötti hàzasodàst szörnyünek tartom én is. Nekik pedig ebben nincs semmi megdöbbentö, a szerelem mindennél fontosabb (mondjàk). Nem is csoda, hogy az összes kiràlyuk idiota vagy beteg volt.
Milyen az a "francia orr", amiröl beszélsz?

Képzeld, amikor én kijöttem, különcnek szàmitottam, hogy gyantàztam a làbamat. A francia nôk nem epilàltàk magukat. Nem véletlen, hogy en olyan régen még Julia Roberts is azzal mentegetözött (amikor egy paparazzi lefényképezte, s szörös volt a honaalja), hogy: "na és, a francia nök nem szörtelenitik magukat!" hahaha!

Tudnék mesélni sokat...
Előzmény: punasok (381)
punasok Creative Commons License 2009.03.13 0 0 386

Mese , rajzfilm, enek... ezeket mar mind csinaljuk, de azt hiszem elerkeztunk ahhoz az  eletkorhoz ami eleg , mondhatnank "kemenyfeju". Eleg csakran hallom azt a mondatot a szajabol, amikor magyarul beszelek hozza: Dis en français !! S oszinten bevalva ez egy kicsit elkeserito, viszont azt sem akarom, hogy eroltetes utan megutalja a magyar nyelvet , az igazi tragedia lenne szamomra. Donc... ezert gondoltam arra, hogy tanacsokat kerek olyan emberkektol akiknek a gyerekei mar nagyobbak, hatha van egy -ket szamunkra is hasznalhato jo otlet.

Soha nem gondoltam, hogy ilyen nehez az anyanyelv atadasa!!

punasok Creative Commons License 2009.03.13 0 0 385

Jo reggelt kivanok, holgyeim es uraim!!! Vegre mindenki felebredt, a provokacio mukodott. Hi, hi.

Dobri:  En azt soha sem mondtam, hogy a francia nok szepek, de attol meg lehet szep not talalni franciaorszagban, pl: magyar nok.(egeszseges onbizalom)

Előzmény: Dobri (384)
Dobri Creative Commons License 2009.03.12 0 0 384
Nem Te voltál az ,aki "lekiabálta a hajam" azért a kijelentésemért,mert nem láttam jó nőket a kórházban?:)
digicat Creative Commons License 2009.03.12 0 0 383
"Az teny, hogy a francia eleg felszines, engem az idegesit a legjobban , hogy csak hallgatjak amit mondasz , de nem halljak."
Van egy olyan érzésem, hogy keveset laktál Budapesten :-)

"Adhatnal egy ket tanacsot, hogyan lehet elerni azt, hogy egyre erdekesebb legyen egy 4 eves kislany szamara a magyar nyelv."
Gyerekem még nincs, csak találgatok: mesék, rajzfilmek, énekek, játékok nem segítenek?
digicat Creative Commons License 2009.03.12 0 0 382
"Olyan,hogy francia fajta, nem létezik. Ebbe az orszàgba évszàzadok ota folyamatos a bevàndorlàs (meg màr ösidökben is az alapnépesség eléggé szerteàgazo volt);"
Napjainkban ez a legtöbb nemzetre érvényes, a magyarra is :-)
Előzmény: Nicsinyo (380)
punasok Creative Commons License 2009.03.12 0 0 381

Az teny, hogy a francia eleg felszines, engem az idegesit a legjobban , hogy csak hallgatjak amit mondasz , de nem halljak. Eleinte azt gondoltam, biztos unalmas lehet amit meselek, de utana rajottem, hogy nekik teljesen termeszetes, egy elmeselt tortenetet ketszer, haromszor is visszakerdezhetik toled,- mivel elfelejtette- hogy az utolso talalkozasunkor mirol is beszeltunk.Eleinte azt gondoltam, hogy mind idiota, de rajottem, hogy csak udvariatlanok.(legalabb is az en neveltetesem szerint)Francia no szepsege, szerintem a legszebbek az en lanyaim, francia apuka-magyar anyuka. Azt hiszem az eredmeny magaert beszel, bar az teny, hogy mar az ultrahangon is azt figyeltem, hogy nehogy francia orruk legyen, a nagyobbiknal tuti, hogy megusztuk, a kicsinel meg van egy kis veszely.

Ha igazi franciat akarunk talalni, irany normandia, kicsi falvakban ahol evek ota unokatestverek kozott hazasodnak, igy legalabb a fold a csalad kezeben marad.Bar az is igaz ezen a videken , nagyitoval sem talalni olyat, hogy "szep no".Es ugyan ez a helyzet a Cantal megyeben is , a videki francia paraszt nem igazan keveredik senkivel sem.

Egyebkent a te gyerekeid beszelnek magyarul?Adhatnal egy ket tanacsot, hogyan lehet elerni azt, hogy egyre erdekesebb legyen egy 4 eves kislany szamara a magyar nyelv.   

Sminkeles szempontjabol azt imadom: amikor tok jol ki van sminkelve, de kozben izzadsag szaga van mivel elfelejtet megmosakodni!

Előzmény: Nicsinyo (380)
Nicsinyo Creative Commons License 2009.03.12 0 0 380
Visszajöttem..
Ami a francia nök szépségét illeti:
Olyan,hogy francia fajta, nem létezik. Ebbe az orszàgba évszàzadok ota folyamatos a bevàndorlàs (meg màr ösidökben is az alapnépesség eléggé szerteàgazo volt);
Nem messze hozzàm van egy bànyavàros, ahol minden màsodik embernek "szki" végzödésü a neve, ugyanis lengyel bànyàszok leszàrmazottai.
Pàrizsban 8 évig laktam. Ugy talàltam, hogy vannak szép nök (màr ha a szabàlyos vonàsokat vesszük szépnek), ugyanakkor làttam sok csunya nöt is (nagy orral).
Akkor lehet meglàtni, hogy szép-e valaki, ha lemossa magàrol a sok festéket. Mert a maquillage-zsal egy jelentéktelen, szürke kinézetü nöt is széppé tudnak varàzsolni. A francia nö nem megy ki az utcàra maquillage nélkül. Ugyanakkor ez a szo azt is jelenti, hogy àlcàzni valamit: pl. szépséghibàt; mindezek nagyon jellemzök a franciàkra, a külsöségek szàmitanak nàluk. Ha valaki jolàpolt, jolöltözött egyböl bizalmat adnak neki, ellenkezö esetben észre sem veszik.( A férjem akkoriban a pàrizsi hàzak belsö felujitàsàban dolgozott, s ö tapasztalta, hogy a mocskos falakra, tapétàra volt ràtéve az uj, vagyis letakartàk ami alatta volt.)
Valaki emlitette Isabelle Adjani-t. Szerintem is helyes nö, én is kedvelem; csak az a baj, hogy ö sem francia, algériai szàrmazàsu. Különben is ezek a hirességek mind màr több plasztikai mütéten estek àt. Tehàt nem lehet megitélni.
Előzmény: Nicsinyo (379)
Nicsinyo Creative Commons License 2009.03.12 0 0 379
Sziasztok!
jo régen néztem utoljàra a topikra, s teljesen beindult! ( Miota megjelent "punasok" nick, szoval tartja a népet.:-)
Végignéztem 4-5 oldalt és elmosolyodtam azon, hogy mennyire különbözik az én véleményem sok vonatkozàsban (igaz, én màr közel 27 éve élek ebben az orszàgban).
Pl. szerintem E. Leclerc egy arànylag olcso àruhàz (a minöséget megörizve), sok pereskedése volt màr, mert a konkurencia nem viselte el, hogy olcsobban adja a màrkàs arukat, üzemanyagot is.
A Neuf telecom-bol kiàbràndultam, mert a reklàmjàban ugy volt, hogy az elöfizetés is benne van az àrban, de a végén kiderült, hogy nem minden helyen, tehàt ahol én lakom, tovàbbra is a France Telecom-nak kellett külön fizetni az elöfizetést (vagyis két helyre); amikor visszaküldtem nekik mindent, leàllitottam az elöfizetést, még 6 honap mulva is küldték a szàmlàt, hogy fizessek...Azota orange-om van.
Ami a kajàt illeti, azokkal értek egyet, aki utàlja a tengeri herkentyüket, csigàt, békàt.
Az àtlagos csalàdok konyhàja elmarad a magyartol, àltalàban ugyanazokat az ételféleségeket fözik minden héten (föleg ha a feleség is dolgozik). Nem a kifinomult, többcsillagos hotelek, éttermek konyhàjàt kell értékelni.
Utàlom a nyers hust (gyerekeknek nyers daràlthus), ezek meg azt mondjàk, hogy csak igy lehet értékelni a husnak a zamatàt. Aztàn meg csodàlkoznak, hogy vache-folle-t kaptak néhàny évvel ezelött. De nemcsak a marhahust eszik nyersen, a disznot sem sütik elég ideig (bonjour les parasites), a kacsànak is rozsaszinnek kell lenni, szerintük.
Egy-két salàta-féleséget eltanultam és értékelek. Kenyér nélkül meg nem tudnék élni, naponta eljàrok a pékhez, hogy friss baguette-et vegyek (igaz, hogy màsnapra màr vagy nyulos, vagy kökemény). Aki megvan kenyér nélkül, Angliàba menjen.
Aztàn még sorolhatnàm, de most mennem kell...
Nicsinyo Creative Commons License 2009.03.12 0 0 378
Borzasztoan szégyellem, két honapja nem néztem a topikba. Te meg valami jo kis munkàt ajànlottàl..-(
A lànyomnak van valami munkaajànlat, de még semmi sem biztos. Ugyanis Lille-ben laknak az illetök és talàlkozni akarnànak elöször vele. Mi nem tudunk oda fölmenni, igy nekik kellene lejönni, legalàbb Dijonig. A munka augusztusra szol, amikor valahovà a tengerpartra utaznak nyaralni, ott kellene pàtyolgatni egy tolokocsis leànyt.
Lehet, hogy Te màr talàltàl valakit? Van egy fiam is, aki màr elmult 18 éves (amugy kereskedelmi iskolàba jàr),neki is jo lenne egy kis munka nyàrra.
Ne haragudj, hogy ilyen sokàig nem vàlaszoltam (kérdés, hogy a csalodàs utàn rànézel-e még a topikra, te is?)
üdv.
Nicsinyò
Előzmény: kalacsfr (209)
areacode212 Creative Commons License 2009.03.12 0 0 377
koszi koszi!

kellemes napot!

Z:)
Előzmény: Dobri (376)
Dobri Creative Commons License 2009.03.12 0 0 376
lettre recommandée
Előzmény: areacode212 (375)
areacode212 Creative Commons License 2009.03.12 0 0 375
pontositva: hogyan mondjak az ajanlott levelet franciaul.

koszi

Előzmény: areacode212 (374)
areacode212 Creative Commons License 2009.03.12 0 0 374
hello mindenki!

Valaki esetleg meg tudna nekem mondani, hogy FO-ban hogyan kell kerni a postan az ajanlott levelet?

koszike!

Előzmény: Nikki84 (373)
Nikki84 Creative Commons License 2009.03.09 0 0 373

Sziasztok,

Köszi az infokat. Majd végigolvasom a korábbi levelezéseiteket is, azokban is sok hasznosat találtam eddig.

Üdv:

Nikki

Előzmény: punasok (372)
punasok Creative Commons License 2009.03.08 0 0 372
En 2001 ota lakom franciaorszagban, jelenleg Toulouse kozeli falvacskaban lakunk.(delen, del-nyugaton)Abban viszont egyetertek "csengevel", amig nincs munkaszerzodesed egyik ingatlankozvetito sem fog veled szerzodest kotni.Nekem is csak azok az oldalak jutnak eszembe amit Dobri megadott, alberlettel kapcsolatban.
Előzmény: Nikki84 (369)
csengevagyok Creative Commons License 2009.03.07 0 0 371
Pont most irtunk arrol, hogy eleg nehez alberletet kapni; szerintem nehez lesz ugy idekoltozni hogy nincs biztos bejoveteled. A munkakereses siman eltarthat 6-12 honapig, foleg ha Fr.o.ban csak minimalis kapcsolati tokevel rendelkezel...
Dobri Creative Commons License 2009.03.07 0 0 370

Üdv!

Néhány oldal: http://www.abonim.com/  ; http://www.seloger.com/ ; http://www.vivastreet.fr/ ; http://www.pap.fr/ ;

Hirtelen ezek jutottak az eszembe.Ha megvan a kiválasztott régió,akkor annak az újságában is lehet keresni.Mivel az észak-keleti rész is érdekel és mivel  én ott élek(Strasbourg),így az itteninek meg tudom adni az elérhetőségét. http://immo.dna.fr/.

Inkább a nagy/obb/ városok vonzáskörzetében lehet munkát találni.

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!