Keresés

Részletes keresés

Rudolf János Creative Commons License 2009.10.01 0 0 97
Köszöntök minden fórumozót - és felhozom kicsit ezt az elfelejtett topicot - mert kár érte. Már tegnap olvasgattam.

Mi pont most vagyunk lenn a Bosnyák tengerparton Neumba és azért is írok pár sort mert meglepődtem. Egyrészt, hogy mennyire szép és itt még mindig 23-24 fokos azaz meleg a tenger (Porec, Omis felől jövünk arrafelé 2-3 fokkal hidegebb), másrészt azért, hogy itt mennyire "olcsó" (főleg ha az ember Horvátország felől jön és azokhoz az árakhoz van szokva) Pl. egy doboz cigaretta itt 200 Ft (1,5 bosnyák korona) míg ugyan azt horvát oldalon 22kunáért azaz cca 850Ft-ért vettem. Itt bosnyák oldalon ami szintén meglepett, hogy kapható mindenhol magyar(!) bor ami még az étteremben is csak 300Ft egy üveg /javaslom ezt, mert szerintem az itt termelt borok pocsékok ám horvát oldalon csak a saját szar ihatatlan löttyüket árulják/ Az éttermekben itt Neumban a legdrágább (tengeri) kaják úgy 1100-1200 Ft körül vannak, a fullos pizzák 6KM azaz 3euró, de mondjuk vettem a strand melletti boltban fiamnak valami nagy 40-50centis tologathatós játékautót mert kinyüszögte magának és az sem volt 5KM azaz 2,5 euró.
Ma este itt nagy felhajtás volt, rengeteg rendőr jött ment és lezárták a strand egy részét. Aztán beállt az ablakunk alá egy amerikai cirkáló(?) (az osztályozáshoz nem értek, de az biztos, hogy hadihajó és ágyúja is van) nos ez az egyik pillanatról a másikra csak úgy itt termett, hogy a teraszon voltam és mégsem vettem észre mikor pattant ide, majd jött 1 feketerendszámos chevrolett captiva (gondolom amerikaiakkal) akik kimentek a hadihajóra és buliztak. Akkora plazmatévén néztek valami háborús filmet, hogy a szobámból a partról is (pár száz méter) egészen jól láttam. Pont utána viszont a mellettünk /srégen velünk szemben/ levő szálloda teraszán volt buli, helyi-bosnyák élőzenére amire bárki mehetett és egész sokan is voltak.
Nagyon kevés a turista, akik vannak szinte csak mind horvátok. Tudom furán hat, de tegnap egyetlen egy kék eu-s rendszámos kocsit sem láttunk, szóval se német se osztrák, stb.. a legdrágább szállás a Suncéba /az itt az elithotel/ 36euró/szoba, ám szólok, hogy ott nem jó a strand. Itt előttünk pálmafás stb.. és itt még van internet is :) Ez itt egy fiatal 2bébis családé (nekünk is van 2 hasonló korú gyerekünk) és igaz, hogy mondjuk se angol se német nem beszélnek, de kézzel-lábbal is roppant kedvesek a lakrészünkből meg szinte egyből a strandra lépünk ki. (ha valakinek tudok segíteni a nevem.hu-n levő oldalon van mailcímem)
Most pedig gondolkodom tovább, ha ma a Neretva völgy felé csavarogjunk-e, vagy Szarajevo felé, és köszönöm a sok korábbi hozzászólásokban található információkat..
szeva2008 Creative Commons License 2008.10.20 0 0 96

A múlt hónap végén néhány napot töltöttem Boszniában, ha valakit érdekelnek a fotóim, megnézheti: www.indafoto.hu/evuska1

Üdv. mindenkinek: szeva

passager Creative Commons License 2008.09.29 0 0 95
A kórházat azért én szívesen kihagyom
Előzmény: kissárpi (94)
kissárpi Creative Commons License 2008.09.29 0 0 94
2006 augusztusában voltam Dubrovnikban egy kis renault twingoval. Az óváros körüli összes fizetős parkoló totál tele volt. Kb 1 órányi körözés után tudtam egy kis helyet találni, nagyon közel a központhoz, de ez köszönhető az autóm méretének is. Nem szabad feleadni a parkoló keresést, csak nagyon fárasztó. Amúgy a város csodálatos. 2007-ben szintén voltam Dubrovnikban a kórházban egy kis vakbél műtétre. Szuper volt. Mindenkinek ajánlom.
Előzmény: passager (93)
passager Creative Commons License 2008.09.22 0 0 93
A kemping témához nem tudok hozzászólni, de a táj, környezet Dubrovnik és Cavtat között, ahol Kupari is található, nagyon szép. A Dubrovnikkal kapcsolatos megállapítással egyáltalán nem értek egyet, amit a parkolásról írsz, az igaz, de aki a környéken nyaral, hagyja otthon az autót és menjen busszal, kora reggeltől éjfélig rendszeresen járnak. Dubrovnik csodálatos város, egy nap alatt nem lehet megismerni.
Elnést, hogy ebben a topicban írok Dubrovnikról, de ha már felmerült a téma, gondoltam leírom a véleményem. Egyébként Bosznia is nagyon tetszik,eddig csak rövid időt töltöttünk ott, gondolkodom egy hosszabb úton, talán 1-2 éven belül összejön.
Előzmény: kissárpi (92)
kissárpi Creative Commons License 2008.09.21 0 0 92

Valaszolok magamnak. Ez a helyiség Kupari, ami Horvátorszában van. Bemásoltan Béres Hajnal pár mondatát, ami erről a helyiségről szól.

www.utikalauz.hu/horvatorszag/Beres_Hajnal

Dubrovnikot persze nem árt, ha látja egyszer az ember. (Kétszer nem fontos, mert szörnyű a tömeg és a parkolás.) A várfalat jobb, ha kicsit rosszabb időben másszuk meg, mert rekkenő hőségben nem lesz egy kellemes időtöltés. De vissza a "háááááááááát"-ra! Ha tíz kempinget nem néztünk meg, akkor egyet sem, Dubrovnikig, sőt, még attól délre tizen-km-re is egy KUPARI nevű szörnyűséget, ahol is végül egy éjszakát kényszerűségből eltöltöttünk. A higiénia egyenlő volt a nullával, pedig eszméletlen nagy a reklámja. Senkinek nem ajánlom. A dubrovniki újvárosi kemping higiéniai vonatkozásban OK

Előzmény: gmarc (90)
kissárpi Creative Commons License 2008.09.21 0 0 91

Nagyon jók a képek. Hol készültek azok a képek, ahol a nagy fehér szállolda látható és valamilyen víz, vagy tenger féle? Ja, és szerintem nagyon bátrak vagytok, hogy bementetek ilyen épületekbe. Több utikönyv is azzal van tele, hogy az ilyen épületeket csak tisztes távolságból nézzük.

Előzmény: uhuhu (89)
gmarc Creative Commons License 2008.09.16 0 0 90
A környéken érdekességként meg lehet nézni az egykori Belgrád-Szarajevó-Mostar-Hum-Dubrovnik keskenynyomközű vasút maradványait is, amit a 70-es évek elején szedtek fel (építettek át részben normál nyomközzé).
Előzmény: uhuhu (89)
uhuhu Creative Commons License 2008.09.14 0 0 89

további képeket ide tettem fel:

http://picasaweb.google.hu/sakos77/KatasztrFaTurizmusKupariBosniaHUMXYM#

uhuhu Creative Commons License 2008.09.14 0 0 88

sziasztok!

Van közöttetek olyan fórumozó aki tud szétlőtt, elhagyatott várost?

A katasztrófaturizmus jó dolog :)

egyet én tudok, láttam, jártam ott nemrég.

Szóval aki szereti a kalandot, és van térképe annak javaslom e falu megtekintését. nem tudom, hogy a GPS ismeri e én tök véletlenül keveredtem ide el.

A Dubrovnik után lefelé kb 15 km re van egy pici határállomás ott kell átmenni boszniába, és egyenesen az úton valami T betüvel kezdödö város felé, és félúton lesz a falu neve kiirva cirilbetüvel.

A falu neve HUM cirilbetüsen XYM .

Határmenti falu, de már boszniához tartozik. Lakatlan, vagyis 1 házban láttunk életre utaló jele mégpedig azt hogy voltak ablakai a háznak.

ha a kocsit lerakkátok és nekiálltok sétálni az alábbi kép tárul elétek. Nem raktam ki az összeset csak egykettőt ízelitőül:

__BB__ Creative Commons License 2008.09.08 0 0 87

Helló,

Segítséget kérnék. Tudna valaki ajánlani Mosztárban 1 éjszakára olyan szállást aminek van zárt/védett parkolója (motoroknak) ?

Köszi!

Szajci Creative Commons License 2008.08.28 0 0 86
igen. Párdon, véletlenül félreütöttem :)
Előzmény: AZS (85)
AZS Creative Commons License 2008.08.28 0 0 85
kivéve, hogy a B nem c-t, hanem v-t jelent
Előzmény: Szajci (84)
Szajci Creative Commons License 2008.08.28 0 0 84

Talán hasznos lehet, ha leírom a szerb ábécét, hogy a cirill betűket is el tudja olvasni az, aki nem tanulta:

Szerb ábécé        magyar fordítás:

А а                                a

Б б                                 b

В в                                 c

Г г                                 g

Д д                                d

Ђ ђ                                gy

Е е                                 e

Ж ж                               zs

З з                                  z

И и                                 i

Ј ј                                   j

К к                                 k

Л л                                 l

Љ љ                               lj

М м                                 m

Н н                                 n

Њ њ                               nj

О о                                 o

П п                                 p

Р р                                 r

С с                                 sz

Т т                                 t

Ћ ћ                                ty

У у                                 u

Ф ф                               f

Х х                                h

Ц ц                                c

Ч ч                                cs

Џ џ                                dzs

Ш ш                              s

hsoma Creative Commons License 2008.08.25 0 0 83
köszönöm!!
Előzmény: gmarc (82)
gmarc Creative Commons License 2008.08.24 0 0 82
A stoppolásról nem tudok nyilatkozni, a közbiztonság általában jó. Aknákra figyelmeztető táblákkal én őszintén szólva nem is találkoztam, ez nem jelenti azt, hogy nincsenek, de amerre közlekedés van, út, ilyesmi, azt mentesítették már. Összehasonlításképp: Horvátországban Pélmonostor és Eszék között végig aknamező van.
Előzmény: hsoma (81)
hsoma Creative Commons License 2008.08.24 0 0 81
ja, annyi még, hogy valszeg egyedül mennék, vidéken, biztonságra, mennyire kell ügyelni? aknákon kívül...
Törökországban csavarogtam már ebben a felállásban, csak viszonyításképp tudjam hova tenni...

ill. a stoppolás: egyszerű/bonyorult, szokások?

üdv és elősre is kösz;
soma
Előzmény: hsoma (80)
hsoma Creative Commons License 2008.08.24 0 0 80
köszönöm!!!
hsoma
Előzmény: gmarc (77)
Camenzind Creative Commons License 2008.08.23 0 0 79
hát én még nem találtam olyan benzinkutat ahol ne fogadtak volna el kártyát, igaz nem is nagyon kerestem :)
hanem próbáltam "normálisan" kinéző kutakat választani ahol nem is volt ebből soha probléma.

Mondjuk ha csak átutazóban vagy Dalmáciából, akkor boszniai tankolás nélkül is megoldható a legtöbb autóval (<400km), bár nem érdemes, mert ott jóval olcsóbb a benya mint akár nálunk akár a horvátoknál (legalábbis utolsó tankolásom alkalmával még így volt)...
Előzmény: lassagne (78)
lassagne Creative Commons License 2008.08.23 0 0 78
Mi ketten lányok döntöttünk úgy, hogy Dubrovnikból Bisznián keresztül jövünk haza. Nem volt térképünk, csak annyi, amennyit egy Horvátország útikönybe, illetve térképbe még beleraknak Boszniából. Semmi gondunk nem volt, igaz, valahol félúton lezárták a főutat, de azért így is megtaláltuk az északra vezető utat. Egyedül a cirill betűs táblák voltak zavaróak, meg az, hogy alig van olyan benzinkút, ahol kártyával lehetne fizetni. (Merthát nem csak térképünk, de márkánk sem volt.. :) )
Előzmény: Camenzind (72)
gmarc Creative Commons License 2008.08.22 0 0 77
Szia! Talán a Centrolines (helyi busztársaság) jár arra. Amúgy Bihaćból vonattal el lehet jutni Banja Lukába (www.zrs-rs.com, a menetrend a vozni red címszó alatt van), onnan meg már könnyebb talán buszt/stoppot találni Jajcéba. Amúgy még nem jártam arra, csak tervezek...
Előzmény: hsoma (76)
hsoma Creative Commons License 2008.08.21 0 0 76
Sziasztok,
Jajce-Bihac közlekedésről (busz/stop) mik a tapasztalatok? szept. elején benéznék pár napra Jajcébe, fotózni, és eddig nem igen találtam infót az odajutásról...
üdv és előre is kösz;
hsoma
passager Creative Commons License 2008.08.06 0 0 75
Nem lehet, hanem biztos, hidd el. 2 hete mentünk Horvátországból Mostarba, semmit nem kértek sem oda, sem visszauton, csak intettek, hogy menjünk. Tudom, hogy ez nincs mindig így, de a személyi az biztos.
Előzmény: orbiter (74)
orbiter Creative Commons License 2008.08.06 0 0 74

Lehet, hogy személyivel is beengednek, de az útleveleinkbe belenyomták a pecsétet, sőt, kézzel át is írogatták belőlük az adatokat egy A4-es papírra. A bosnyákok így szkennelnek... :-)

Előzmény: passager (65)
gmarc Creative Commons License 2008.08.04 0 0 73
Érdekes, hogy a bosnyák vonatokon semmi ilyesmit nem tapasztaltam, határokon sem, Szarajevóban mindenhol segítőkészek voltak az emberek... Nyilván a kedves turistán is múlik, hogyan viszonyulnak hozzájuk a helyiek.
Előzmény: Szajci (71)
Camenzind Creative Commons License 2008.08.04 0 0 72
az hogy a teszkógazdaságos gps-en nincs rajta Bosznia teljes részleteséggel, az most akkor mégis kinek a hibája? Mintahogy az is kinek a hibája, ha a kedves utazó nem szerelkezik fel megfelelő térképekkel, akár digitális akár papír formában?

Érdekes, engem inkább a horvátok basztattak trisztokunás kerékbilincsekkel, meg egyebekkel. Boszniában sosem volt még hasonló problémám, igaz be is tartom a szabályokat, amennyire ez lehetséges.
De a kedvenc szokásuk horvát barátainknak, hogy kiállnak egy ingyenes(?) parkolóba, és ott szedik a gyanútlan külföldiektől a 20 kunákat... Jóesetben adnak valami cetlit, legtöbbször azt se. A madárka meg fizet, mert még mindig jobb, mint egy leengedett kerék, vagy egyéb okosság...

Az tény, hogy gyorsabb hazajönni Dalmáciából az autópályán, na de mire számított a kedves fórumozó? Ezt is az okos gps-e ajánlotta neki mint leggyorsabb útvonal? kuka...
Előzmény: Szajci (71)
Szajci Creative Commons License 2008.08.04 0 0 71

A horvátország autóval topikban olvastam ezt

Earles

válasz | megnéz | könyvjelző

2008.08.03 08:50:13 © (1856)

Üdv mindenkinek! Megjártuk Horvátországot. Hirtelen felindulásból Oberic mellett döntöttünk, szállásfoglalás meg ilyenek nélkül, "blinkre" mentünk. Odafelé Bosznián át utaztunk. Nem hallgattam az intő szavakra, pedig jobb lett volna!! Ami egy utazás alatt szar tud lenni, az szar is volt! GPS csak nyomokban tájékoztat, térkép hozzávetőleges, a táblák hébe-hóba mutatnak valamit, előzetes figyelmeztetés nélkül egyszer csak az autópályán találod magad, és ott a fizetőkapu... Maszekoló rendőrök minden második sarkon. Nekem 20 Euro és fél óra kiesést jelentett egy Stop tábla, ami valahogy "véletlenül" kifordult a négysávos útra a keresztező vékony utcáról!!! Gyakorlatilag kifordították, és várták a madarakat! Aztán fél óráig kérették magukat, mire hajlandóak voltak zsebbe elfogadni az aprót. Utána még kétszer volt rendőrünk, az egyetlen bevált módszernek az tűnik, ha "nem értesz semmit". Értetlen tekintet, vállhúzogatás és "- Bocs, de nem értem!". Továbbintenek, mert a következő delikvens már úgyis ott áll mödötted leintve, majd begyűjtik attól a kis kenyérrevalót... Hál istennek benzint vittünk kannában, úgyhogy arra nem volt gond. Sarajevoban eltévedtünk (a GPS egy olyan utcán akart vinni, amin volt egy kapu keresztbe). Kérdezősködem, kitalálta egy taxis, hogy majd 10 Euroért megmutatja az utat. Amint mondtam, hogy sok az, köszönés nélkül hátatfordított. Hiába, olyan a hely, mint ahogy a többség mondta: tré ország tele suvernyák gyökérrel. A határokon mi megúsztuk a köcsögölést, de mindenhol láttunk rendesen kicsomagolt autókat. Szívből javaslom, aki teheti, kerülje el nagy ívben ezt a helyet. Visszafele inkább jöttünk a horvátoknál végig. Igaz, hogy 200 km plusz, de legalább nem kellett bekeveredni a Balkán legsötétebb bugyraiba. Időben pedig nem volt hosszabb, nem volt vakarózás térképen nem jelölt, tábla nélküli útkereszteződéseknél... Amúgy Oberic és környéke gyönyörű, a tengerpart sóderes-homokos, máshol köves, a víz meleg. Szállást az első 10 percben találtunk egy idős házaspárnál fillérekért. 40 Euro/nap, kultúrált, 2 szoba 5 ággyal, fürdő, konyha, tengerre néző terasz, egy saroknyira a víztől. Amint lepacsiztuk a bizniszt, a házinéni indult a felespoharakért, a papa pedig előrántott egy üveg rakiját az asztal alól :-)  A bolt és az étterem árai szinte mint itthon. Gyönyörű környék, csak ajánlani tudom. És végül még egyszer: NO BOSZNIA!!!

gmarc Creative Commons License 2008.07.26 0 0 70

Hoppácska! De jó hogy benéztem ide! Sziasztok!:)

Tavaly nyáron még útleveleztünk, de ez igazán jó hír. Egyre inkább érik egy újabb kis boszniai vonatozgatás, meg Jajce megtekintése, ami tavaly kimaradt:)

Előzmény: passager (65)
Szajci Creative Commons License 2008.07.24 0 0 69
Nem hinném, hogy probléma lenne. Ha két hétig nem történik semmi, azután sem fog.
Előzmény: elka1978 (68)
elka1978 Creative Commons License 2008.07.23 0 0 68

Sziasztok !

Elkapták Karadzsicsot !

Szerintetek lesz ebből balhé BiH-ben?

A Republika Srpska fenyegetettve érezheti magát?

Módosítsak a nyaralási útvonalon, kerüljem ki BiH-t ?

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!