Keresés

Részletes keresés

faithlees Creative Commons License 2006.03.04 0 0 1418
Elnézésedet kell kérnem,nem akartam a torkodnak esni!Sajnálom,hogy egy kicsit "felindult"-nak tünt a levelem,nem volt vele semmi rossz szándékom!Való igaz hogy nem neked szólt,csak a te megjegyzésedre szerettem volna reagálni elsősorban!Desculpe!:))
Előzmény: quilla (1417)
quilla Creative Commons License 2006.03.04 0 0 1417
Batorkodom megjegyezni, hogy nekem cimzett kisse felindult soraid nem az en hozzaszolasomra szulettek, ugyanis en csupan annyit jegyeztem meg, hgy ez itt nem egy olcso orszag. Ezt tovabbra is allitom, a tobbit meg nem en irtam...
Előzmény: faithlees (1413)
faithlees Creative Commons License 2006.03.03 0 0 1416
Hello!!szeretnék az előttem szolóhoz csatlakozni!!!Igazad van,csak a Magyar nem buta,hanem "sötét mint a belsőzseb"!!Mindenhol a világon a magyar diplomával kivá ndorolt hazánkfia el van ismerve,hogy jo munkaerő,csak a saját hazájába kell 5 millio év gyakorlat,2 nyelvvizsga,lehetőleg felső fokú,és talán betölthetsz egy call centeri állást valami multinál!!Mindezt 140 bruttóért!!Na ez a sötétség!!
Előzmény: kölni (1415)
kölni Creative Commons License 2006.03.03 0 0 1415
Egy biztos: ha már arról vitatkozunk, hogy egy nép "buta" lehet, (amit én nonszensznek tartok), akkor biztos, hogy a magyarok verik a portugálokat.
linha Creative Commons License 2006.03.02 0 0 1414
A "van szivük"-kel egyetértek, mint írtam, borzasztó kedvesek tudnak lenni, de azért a kedvesség és a butaság mindig is jól megfértek egymással... De a hagyományokat is meg lehet úgy örizni, hogy közben haladunk a korral! Mert azért itt is szeretne mindenki jól élni. A baj csak az, hogy inkább egy állás kellene, nem pediglen munka, ami ugyebár nem mindenképpen ugyanaz. Úgy pedig nem lehet kilábalni ebböl a sokat emlegetett válságból, amit meg rögtön meg is lehet cáfolni azzal, hogy hol a válság, ha a Benfica-Liverpool meccsre a jegyek 3 óra alatt elkeltek... És így megint a mentalitásnál lyukadok ki. Viszont minél többet írok és gondolkodom az egészen, annál kevésbé értem: milyen emberek a portugálok?
faithlees Creative Commons License 2006.03.02 0 0 1413
Hello!!Az áraikról annyit,hogy szerintem a magyar árral megegyezik,szóval én szivesebben fizetem ugyanazt az árat egy olyan országnak,ahol tenyleg jól érzem magam,van Óceán,pálmafa,és nem a balatoni 3 hetes büdös húst akarják megetetni velem a lacipecsenyések !!Szóval a mentalitásuk azért fogott meg,mert nem a rosszat keresték mindenben,azt hogy hogy lehet kihasználni,"lehuzni" a másikat,amit sajnos kis hazám lakóiról(tiszt.kivétel)nem minden esetben lehet elmondani!!Amugy a Portugálok "buták"!!Lehet hogy igazad van,de ez sok esetben áldás,de én kiváncsi lennék,hogy te mint hazafi amikor hallottad hogy Fehér Miklos meghalt,ejtettél-e érte könnyeket???Én láttam öreg asszonyokat,fiatal gyerekeket sirni őmiatta!!Nem azért mert lett volna valami közük hozzá,egyszerüen csak VAN SZIVÜK!!!!Szóval igy végszora lehet hogy buták,még az is lehet hogy maradiak,de szerintem a mai világban a hagyomány örzése(gondolom neked ez nem faction) egy ilyen nép kulturájának megörzése nagyon fontos!!!Üdv a hitetlen!!
Előzmény: quilla (1408)
pbence2345 Creative Commons License 2006.03.02 0 0 1412
Az elozo hozzaszolasban levo felsorolast en meg Aveiroval kiegeszitenem....:-)))
Előzmény: juancarlos (1402)
kölni Creative Commons License 2006.03.02 0 0 1411

Ha Lisszabonból Portó felé mennék, akkor feltétlen megnézném Mafrát, Obidost és Nazarét és Coimbrát.

Nem vagyok viszont biztos benne, hogy márciusban ´jobblesz az idö, mint januárban.

Ha legközelebb bérelt kocsira van szükséged, akkor lenne egy tippem...

Előzmény: juancarlos (1402)
kölni Creative Commons License 2006.03.02 0 0 1410

Ezt nagyon szépen írtad! Azt mondják, hogy vagy csak egyszer mész el Portugáliába, vagy örökre. Igaz, hogy sok minden megváltozott az elmúlt években, de bízom benne, hogy még sokáig megmarad nekünk az az ország olyannak, amilyen!

Te most már nem ott élsz?

Előzmény: faithlees (1407)
linha Creative Commons License 2006.03.02 0 0 1409
Erre én is éppen rá akartam kérdezni, mármint hogy miért is tartod annyira olcsónak ezt az országot... Az is érdekelne, hogy mi az, ami miatt téged az emberek mentalitása megfogott, lehet, hogy az én hozzáállásom rossz, de nekem gondjaim vannak az itteni mentalitással, te "higgadtságnak" nevezed azt, ami szerintem hihetetlen régimódiság és az új dolgokkal szembeni elzárkózottság. Persze sokmindent én is szeretek a portugálokban, pl. hogy végtelenül kedvesek is tudnak lenni. Ezért lehet, hogy megköveztek, de szerintem a portugálok átlagban buták.
quilla Creative Commons License 2006.03.02 0 0 1408

"azért elég olcsó kis ország!!"

eddig szentul hittem, hogy Porto es kornyeke is Portugalia, de asszem tevedesben elek :o)))))))))) nem mintha luxusarak lennenek, de az otthonihoz kepest en ezt nem neveznem olcsonak...

Előzmény: faithlees (1407)
faithlees Creative Commons License 2006.03.01 0 0 1407

Sziasztok mindenki!!Én most találtam erre a topicra,és majd kiugrok a bőrőmből!!!Én kint tanultam Bragában(Universidade do minho)Ott is laktam Bragában,imádom azt az országot!!!Az emberek mentalitása,higgadsága fogott meg,ja és az,hogy azért elég olcsó kis ország!!A közbiztonságról annyit,én éjszaka mászkáltam elég elvetemült helyeken,de soha nem volt semmi problémám!!Persze erről a pszichológia is beszél AZ ÁLDOZATTÁ VÁLLÁShoz vezető út!!:))Más...!!Becsavarogtam majdnem az egész országot,tanultam valamennyit a nyelvet(nem csak a suliban)napi szinten az emberekkel igy kommunikáltam!!!Aludtam anno hálózsákban Espinhonál az óceán parton,(foci vb alatt nem volt szabad szoba)azt hiszem  napfelkeltére kelni...hmm  az semmivel nem pótolható!!Hétvégén gondoltam egyet,volt egy kis szabad időm,és lemásztam az Óceánba fürődni!! Szóval amikor eljöttem onnan,azt mondtam magamban,hogy ott akarom leélni az életemet!!Ezzel csak a erösiteni akarok mindenkit az elhatározásban,hogy menjen ki,és lásson csodát...!!!Üdv mindenkinek

Peti76 Creative Commons License 2006.02.28 0 0 1406

sziasztok

segitsetek, hol lehet beszerezni vagy letölteni PDA-ra Portugália térkép szoftvert.

Köszi Peti

Előzmény: barnao (1387)
Noa Pearl Creative Commons License 2006.02.27 0 0 1405

nem kell foglalkozni, az ilyen remhirekkel.

en is teljesen egyedul voltam kint. Raadasul mindegyik nap vegen, ejjel (!) gyalogoltam Lisszabonban a Rossiorol vegig az Almirante Reis-on (ahol eleg erdekes figuarakkal talalkoztam), de semmi rossz tapasztalatom nem volt.  Szerintem semmivel sem rosszabb a kozbiztonsag, mint mas europai nagyvarosban.

Előzmény: judy05 (1389)
Jozsef Creative Commons License 2006.02.27 0 0 1404

Szia!

A közbiztonság témához én is hozzászólnék: magam 97-ben hosszabb ideig éltem kint, majd azóta is évente-kétévente kéthetet eltöltök Lisszabonban és környékén. Sajnos, azt kell megállapítanom, hogy a tíz évhez ezelőttihez érezhetően romlott a közbiztonság.

Régebben is - most is divat gépkocsifeltörés. Sajnos, a portugál bűnözők nem a "szakma" nagymesterei, inkább csak szétbarmolják a zárat. 97-ben holland lakótársam kocsijánál mindkét ajtó zárját elrontották, úgyhogy a végén már a csomagtartón keresztül szállt be a kocsiba, és onnan engedett be minket. Szintén ezzel a holland barátommal sétáltunk Estorilnál a parton,  mikor előttünk kb. 50m-re megpróbált egy férfi kirabolni szőke német nőt. Mondjuk jól el is iszkolt, amikor egy kő felkapása után eltorzult fejjel, harsány magyar JQA-dal rontottam rá :))

2004. évi termés: a kéthétre bérelt kocsimat kétszer próbálták feltörni, egyszer Lisszabonban a belvárosban, másodszor Portinho de Arrabidában a parkolóban. Mindkét esetben a zárat barmolták szét, hál' Istennek és portugál tudásomnak sikerült elsunnyogni a kocsi visszaadásakor. Már majdnem az utazás végén a Colombo bevásarló központban  zsebemből kilopták pénztárcámat, végülis ez benne van a pakliban, annyiban nem volt fair a dolog, hogy 9 éves keresztfiammal voltam, körbevettek bennünket és elkezdetek lökdösni, én a természetesen a gyereket védtem, közben zsebeltek ki, mondjuk sok érték nem volt benne (50Euro), csak az bank és tbkártya utánajárás volt kellemetlen. Egyébként,  valószínűleg a "idegenlégiós" román cigányok lehettek.

A 90 évekbeli nagy infrastruktúrafejlesztési projektek miatt sok afrikai bevándorló jött az országba, sajnos, ezek nagyrészének vége lett, + portugál gazdaság gyengélkedése miatt, Portugáliában hasonló problémák vannak a bevándorlók gyerekeivel, mint amit Franciaországban láthattunk. Lisszabonban Chelas, Olivais, vagy a másik oldalon Costa de Caparica részeken elég rossz a helyzet, portugál barátaim nem is javasolták ezeket. Ehhez képest 97-ben szinte az összes hétvégémet Caparicán töltöttem a tengerparton.

Ahogy visszaolvastam, elég negatívra sikeredett, de ha betartja a legfontosabb biztonsági szabályokat, akkor kicsi a valószínűsége, hogy ilyen problémája lesz. Másrészt ezek minden nagyváros problémai.

Vidéken pedig sokkal jobb helyzet .

Üdv

József

juancarlos Creative Commons License 2006.02.27 0 0 1403

és a fotó

2005. január - Lisszabon

juancarlos Creative Commons License 2006.02.27 0 0 1402

Sziasztok,

2005 januárban voltam 4 napot Lisszabonban, de akkor elhatároztam, hogy visszatérek. Most márciusban megyek csaknem két hétre, tervem szerint Lisszabonból bérautóval átmegyek Portóba egy pár napra. Szállás, kocsi már lefoglalva. Portó belvárosát és a helyi látnivalókat nyilván gyalogosan nézem meg, de van-e valami javaslatotok arra, hogy Portó 30-50km-es körzetében mit nem szabad kihagyni. A kocsival nem az autópályán megyek majd, hanem amennyire lehet az óceán partvonalán. Estleg ha ott is van kötelező megálló akkor arról is szívesen fogadok javaslatokat.

Közbiztonságról annyit, hogy ottartózkodásom alatt egy pillanatra sem merült fel bennem, hogy veszélyben lennénk. Pedig nyakamban lógott két fényképezőgép. Azért viszont érdekelne, hogy Portóban melyik utcákba nem mennek be a helyiek.

Az időjárástól tartó utazóknak mellékelek egy tavalyi fotót januárból! Márciusban ennél csak jobb lehet!!! :-)

linha Creative Commons License 2006.02.26 0 0 1401

Én is csatlakozom azokhoz, akik szerint nem szabad emiatt nem eljönni Portugáliába, mert nagyon szép ország. És szerintem is ugyanannyira kell vigyázni az értékeinkre és magunkra, mint bármelyik másik országban, én pl. Madrid belvárosában rettegve szorítottam magamhoz a táskámat, ez egy olyan forgalmas utcán volt, ahol mellesleg pl. az AVIS iroda ajtaja mindig zárva van, csengetésre kinyitják az ügyfélnek... Ilyen érzésem Lisszabonban még soha nem volt, megközelítöleg sem. De az is biztos, hogy jobb megérdeklödni, hogy melyik utcácskákat inkább kerüljük, az ember nem is gondolná, hogy az egyik utcán még minden OK, a mellette levöbe pedig nem ajánlatos benézni sem.

quilla Creative Commons License 2006.02.26 0 0 1400
ok, kiegesziteskepen. korabban sem meg most sem allitom, hogy Portugalia maga a bunozes bugyra es nagyobb lenne a vaeszely minden EUs tagalamnal, de azt se allitsuk mar, hogy ezek a jelensegek nem leteznek... mert nemregen eppen otthonrol erkezett eloadoinkat raboltak le fenyes nappal Liszabon belvarosaban... szerintem igaza van Bencenek, jo hely ez, de nem baj ha az ember vigyaz az ertekeire... itt is meg odahaza is...
Előzmény: Törölt nick (1397)
quilla Creative Commons License 2006.02.26 0 0 1399
eddig szerencsed volt (nekem is) valamint ha itt elsz, akkor nyugalmas helyen teszed... vannak Portonak olyan reszei, ahova siman beteved egy turista amde az oslakos messze elkeruli meg fenyes nappal is...
Előzmény: Törölt nick (1397)
Törölt nick Creative Commons License 2006.02.26 0 0 1398
Én Lisszabonban nyugodtan és minden félelem nélkül megyek metróval bárhol akár a Cais do Sodre vagy Marques de Pombal metróállomások,de Kőbánya-Kispest és Határ út már nem igazán ugyanolyan biztonságot keltő érzéssel tölt el.
Törölt nick Creative Commons License 2006.02.26 0 0 1397
Tudod mit?Menj ki a Déli pályaudvarra és a Kőbánya-Kispest metróvonal állomáshoz ,ott lehet félni,de Portugália ehhez képest egy békés és nyugodt hely.
Előzmény: pbence2345 (1396)
pbence2345 Creative Commons License 2006.02.25 0 0 1396

Portugalia egy csodas orszag!!!!!!!!! Ilyen felelmek miatt sem eri meg letenni rola!

Nem ilyesztegetes vegett, de fokozott figyelemmel legyetek az ertekeitek irant! Fenykepezogep, kp, ekszerek, stb

Jobb felni, mint megilyedni!!! Autoban ne hagyjatok semmit!

Jo utat!!!

Előzmény: judy05 (1391)
abbey Creative Commons License 2006.02.25 0 0 1395
Szia Judy!
Mi nyár végén a turistaszezonban voltunk, egyénileg Lisszabonban és Cascaisban. Kirándulgattunk, Lisszabont keresztül kasul kártuk metróval, villamossal, busszal, taxival (nem vertek át). Elózetes terveink ellenére nem béreltünk kocsit, hanem busszal jártuk be a tengerpartot, no meg persze Sintrát. Egy percig sem éreztem a biztonság hiányát. Persze nem vittünk ékszert, nem öltözünk puccosan (de egy turista miért is nézne úgy ki, mint aki bálba megy). Nekem nagyon jók voltak a benyomásaim. Nyilvánvaló, hogy, mint mindenhol ott is előfordulhatnak rablások. Én idehaza Pesten kevésbé érzem magam biztonságban mint ott.
Utazzatok nyugodtan, az ország gyönyörű, az emberek általában kedvesek, segítőkészek.
Törölt nick Creative Commons License 2006.02.25 0 0 1394
Én is voltam Sintrában,Cascaisban,Estorilban,Lisszabonban: az Oceanariumnál,Baixa Chiado,Pombal márki tér,Gulbenkian múzeum,Állatkert,Benfica stadion,Sporting stadion stb. stb. és fényképeztem,filmeztem.Nem akart senki kirabolni.Nem árt az óvatosság persze mert vannak mindenhol tolvajok,de emiatt kihagyni Portugáliát, egy ilyen szép országot és sok-sok látnivalót nem lenne szerencsés.
Előzmény: quilla (1393)
quilla Creative Commons License 2006.02.25 0 0 1393

Pedig attol, hogy egy valakivel (pl velem sem ittlakva) nem tortenik semmi, attol meg sajnos letezik a dolog, es nem csak turistakkal szemben... talan nincs ket hete, hogy Liszabonban elo honfitarsunk meselte nekem, hogy egy csendesebb utcacskaba eppen az iskola fele tartva a szeme lattara huzott el egy motoros es az elotte jaro idos holgy kezebol kitepte a taskajat es mar nem volt sehol... es ez sajna nem egyedi eset, de azt sem jelenti, hogy minden masodik sarkon ez fenyeget. De hat az ember akar tursta akar nem, a vilag semelyik reszen nem pakolja ki az ertekeit a placcra.

Amugy meg tavaly nyari sztori, mikor egy 'banda' fenyes nappal lerabolta a tengerparti strandolokat es senki nem tudott senki ellenuk tenni semmit. Szoval nem art az ovatossag, de nem hiszem, hogy ettol meg Portugalia a brutalis lerablasok helye lenne.

Előzmény: judy05 (1391)
LittleSunshine Creative Commons License 2006.02.25 0 0 1392

barnao: Koszonom szepen a terkepet! Igy most mar egyszerubb lesz megtalalni.

Ja, es amugy hasznaltam a mapquest.com-ot, csak sajnos nem lehetett meg egyet zoom-olni.. : ) 

pbence2345: Koszonom a reszletesebb infot a Nagykovetsegrol. Talan masok is hasznat veszik. : )

judy05: Tavaly az allatkertbe mentem es a buszon egy hatalmas neger pasi ramszolt, hogy vigyazzak a fenykepezogepemre mert a buszokon nagyon lopnak.

Előzmény: barnao (1387)
judy05 Creative Commons License 2006.02.25 0 0 1391

Köszönöm szépen az infót.

Nem értem, hogy miért kell ennyire elrettentően írni a helyről. Ha csak a könyvre hagyatkoznék, akkor azonnal letennék a tervemről, hogy Portugáliába menjek.

Bevallom el is bizonytalanított egy kicsit, sőt még rossz szájízzel is gondoltam Porutugáliára.

Előzmény: Törölt nick (1390)
Törölt nick Creative Commons License 2006.02.25 0 0 1390
Marhaság, én egyedül járkáltam Lisszabonban és környékén nem egészen 2 évvel ezelőtt 1 hétig nagyon sokfele,vonattal,busszal,metróval,gyalog, és soha semmi gond nem volt pedig volt nálam fényképezőgép és néha videokamera is.
judy05 Creative Commons License 2006.02.25 0 0 1389

Sziasztok!

Portugáliába készülünk a nyáron 2 hétre egyéni szervezésben. Vettünk is egy utikönyvet, amiben elég rosszat írtak a közbiztonságról. Turistákat támadnak meg nyílt utcán, előfordult, hogy nappal. A béretl autókat saját kulccsal lopják stb.

Azt ajánlják, hogy jobban tesszük, ha elrejtünk minden olyat, ami arra utal, hogy turisták vagyunk. 

Szeretnénk megtudni, ezt mennyire túlozzák el, ill. mennyi ennek a valóságtartalma.

Előre is köszönjük.

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!