érdekes kísérlet, erre még nem gondoltam, ill. nem tudtam róla, várom a híreket!
Mi a vélemény Holland(i) óriásról?
Nekem csak a Szentesi és a Nottingham termett csak, bár ettem már hollandit, van is ültetve egy,
de a favorit a szentesi.
Illetve tavasszal ültetem ki a Delice des Vannes, Mosnstrueuse d'Evreinoff fajtákat. (Most a pincében vannak elvermelve, talán jobb is, hogy ősszel nem kerültek kiültetésre az erős mínuszokba a pici csemeték, bár nagy valószínűséggel nem fagytak volna ki.)
Van egy Holland Óriás naspolyám, még 2000-ben ültettem. Szép nagy bokor lett belőle, sokat termett. Tavaly júniusban a sok csapadék miatt a víz elborította a tövét. Sajnos ennek hatására (más oka nem volt) hiánybetegség tünetei jelentkeztek a levelein, emellett a gyümölcsök is kicsik csököttek lettek. A korona mintegy 40-%-án viszont a lombozat szép zöld maradt és a gyümik is megfelelő méretűek voltak. Remélem a vízborítottság hatása elmúlik ez évre. Viszont azutánpótlásról is szeretnék gondoskodni, ezért pár vesszőt dugványoztam. Állítólag a naspolya dugványozással is szaporítható. A tövüket INCIT-8 -al kezeltem, a pet palackokat a lépcsőházba tettem. Várom az esetleges megeredést, erről majd beszámolok.
eperfa/szederfa(Morus alba), (Morus nigra), már termesztett növénykultúránk része, mind a két típushoz volt szerencsém ismerni, még gyerek koromból(1980-as évek), sok helyen még ma is fel lelhető, igaz már nem olyan népszerű mint hajdanán.
Kelet-, és Közép Magyarországon még előfordul, Csongrádon a P3NNY markett parkolójahoz közel az út mellett is van néhány tő, mindkét fajból, típusból!
A topik címe alapján itt is megemlíthetőek azok az a régi alma, körte, stb fajták(ha már van olyan téma akkor is), egyfajta összefoglalás gyanánt, a régi öregek is sok mindent vegyesen ültettek, egy házkörül volt több fajcsoporthoz tartozó fa a vidék adottságainak megfelelően, amit a csapadék eloszlás, a talaj kémhatása szabott meg.
Ennyi átfedés megengedett, hiszen minden topikban van ennyi átfedés legalább!
Jó ölet egy ilyen topikot megnyitni! mert az új meghonosítani kívánt gyümölcsök mellett a régi, a hazai klímán már több évszázada termesztett gyümölcsfajták is nagyobb odafigyelést igényelnek! Jó lenne feleleveníteni a régi alma, körte, szilva, stb fajtákat.amelyek egy részének csak az emléke él!
"Új lehetőség a feketeberkenye termesztése 2016-01-06 14:07
A pincei Horvát József és neje, Renáta két évvel ezelőtt új tevékenységbe vágott bele: a falu hegyoldalán, az Előhegyen egy hektárnyi területen mintegy 1300 darab berkenyebokrot ültettek el. Az ültetvény, a termesztés, a termék feldolgozása számukra is újdonság, s egyben – mint tapasztalják – turisztikai érdekesség is. A gyümölcs és a belőle készült termékek iránt viszont nagy az érdeklődés, hiszen az arónia valódi vitaminbombának, szinte már csodagyümölcsnek számít."
"1976-ban kezdték meg a hazai klimatikus tényezők mellett is sikert ígérő fekete berkenye honosítási kísérleteit (Porpáczy, 1980; Porpáczy és munkatársai, 1987a, b; Porpáczyné és Porpáczy, 1988; Porpáczy, 1988).
Magyarországon az első referenciaültetvényt (2 hektár) 1987 tavaszán ültették Diósjenőn. 1988 tavaszán a Bécsalmási ÁG 5 hektár, a Hevesi ÁG 17 hektár ültetvényt létesített. Jelenleg a hazai összes feketeberkenye-ültetvényünk meghaladja a 40 hektárt. Ezek nagyobb része még nem termő korú."
A könyvet, mint kinyomoztam, 1997-ben adták ki, tehát ez már régi infó.
- OK, ez kakukktojás, nem régi növény Magyarországon (érdekes lesz kideríteni, mi a története itthon), vagy legalábbis nem hasonlítható a kerti berkenye múltjához.
"Az 1970-es évektől nagy területeket ültetnek be vele Németországban. Újabban Magyarországon is fellelhető a cserje. Honosítási kísérlet alatt áll Bulgária, Ausztria és Szerbia területén is." -Wikipédia