Az állításom nem a nyugati sajtón alapszik, hanem az egyetemi tanulmányaimon, egy féléves kurzuson vettem részt a délszláv háborúk témájában.
Ajánlott irodalom: Juhász JózsefMárkusz LászlóTálas PéterValki László: Kinek a békéje? Háború és béke a volt Jugoszláviában. Bp. 2003. Zrínyi, 328 p.
Amúgy a legjobb csevap tényleg a bosnyák részeken készül.
Én is teszek be 2 térképet: 1991 és 1998. A horvát Krajinából a Boszniai Szerb Köztársaságba menekültek a szerbek 1995-ben.
Ezeken egyrészt látszik, hogy merrefelé kikre lehet számítani (bosnyák, szerb, horvát) másrészt pl az is megtudható hol lehet finom cevapcici-t enni. /én mindenkinek azt javaslom a muzulmán azaz a zöld részeken is próbálja ki, egészen máshogyan készítik és szerintem az ott sokkal finomabb/
Amúgy én csak azt jeleztem, hogy nem tartom valósnak azt a mai magyar (vagy ha tetszik nyugati) sajtó által belénktáplált közhiedelmet, hogy "objektíven nézve a boszniai szerb hadsereg követte el tömegében és súlyában a legtöbbet. " - ugyanis elegendő ha csak a térképeket és az országban fellelhető kiégett-üres házakat összevetjük.. Ugyan ebben a témában talán még: ha jól sejtem akkor Erdélyben ma kevesebb ember mondja magát magyarnak, mint ahány szerbet találhatunk jelenleg Horvátországban és Boszniában..
A személyi igazolvány-kérdésről annyit, hogy semmiféle probléma nincs, mindenhol (csak "Istenhátamögötti" átkelőkön mentem át:) gond nélkül átjutottam: Bihaćnál busszal, Metković/Čapljinánál vonattal, és Brčko/Drenovcinál szintén vonattal. Ismerik, elfogadják, nem akadékoskodnak (személyes megjegyzés: Bosznia sok tekintetben európaibb, mint Magyarország!).
Ami a lerombolt házakat illeti: a Boszniai Szerb Köztársaságot 1992-ben kiáltották ki, amely jórészt Bosznia északi és keleti részét, valamint a horvátországi Krajinát foglalta magába (senki sem ismerte el Szerbián kívül). A szerbek ezen országrészbe tömegesen menekültek illetve telepedtek be a többi bosnyák vidékről, illetve eleve azon a vidéken éltek, így rombolni nem nagyon "kellett". A középső és délnyugati részeken viszont nagy etnikai tisztogatások voltak, bosnyákok és horvátok menekültek el ezerszámra a szerb JNA elől, akik persze felégették a házaikat. A bosnyákok nagyrészt nem tértek vissza, a horvátok pedig Horvátországban telepedtek le. Viszont a horvátok és a bosnyákok is tisztogatták a szerb lakosságot kifelé a középső részekről, mikor az ő kezükön volt, így ott sokkal több elhagyott ház van.
Bár mindegyik oldal követett el súlyos háborús bűntetteket, objektíven nézve a boszniai szerb hadsereg követte el tömegében és súlyában a legtöbbet.
Amúgy Bosznia csodálatos ország, most hogy a vidéket is jobban megismertem, még inkább ajánlom mindenkinek! (2 éve Szarajevó, Mostar, idén Mostar, Szarajevó, Visoko, Jajce, Bihać, Tuzla volt az útvonalam).
Ma voltunk Trebinje környékén. A benzin ha lehet még olcsóbb (errefelé ha a mai árfolyammal számolok akkor 230,55Ft/liter a 95-ös) direktben a városközpontban levő presszóban 2 kapucsinó és 2 kicsi üveges cola kerek 2 euró.. Ha mindehhez pedig valaki azt hinné balkániak az állapotok.. hát nem. 2eurós kávézónk mellékhelységére szerintem bármelyik budapesti körúti üzlet bátran cserélhetne..
Haza úton a várossal hasonlatos folyó mentén jöttünk. Ez igaz kicsibe de a Neretva völgyére emlékeztet. Ami viszont roppant mód meglepett, hogy amíg a szerb falvakon haladtunk sehol sem láttunk elkergetett emberek szétrombolt házait, ám ahogy elértük az első olyan falut (még Boszniában) ahol már a horvát zászló lengett tömegével lehet szándékosan szétrombolt házakba botlani. Fényképeztünk pl olyat is, ahol látszik ez nem is háborús sérülés mert megkezdték az épület javítását (nagyrészt új(!!!) rajta a cserép) ám be már nem fejezhették mert ismét elüldözték őket.. Szóval lehet én gondolkodok most rosszul, de mintha a szerbek az ő vidékükről nem kergettek volna el senkit se, ám a horvátok ezen a vidéken tömegével zavarták el a szerbeket... (csak a magyar sajtóból mintha én ezt nem így hallottam volna mint ahogyan most láttam, hanem talán pont fordítva mesélte Vujity Tvrtko elvtársunk...)
Igen, én csak most, hogy egy picit tanulmányoztam melyik hajó micsoda jöttem rá, hogy a cirkáló nem is olyan pici (pedig magából a cirkál szóból én arra gondoltam ez az apróosztály) - ám közben azt is megfejtettem, hogy ez ami itt van egy "rakétás romboló"
Ott becsaphattak, én egy sor nagyon finom vörösbort ittam már Dalmáciában: a Dingac, Plavac, Posip mind kiváló helyi fajták, amik jól érzik magukat a kopár lejtőkön. (Egy iható fehérjük is van, a Grk, de fehérből tényleg sokkal jobb a magyar választék.)
Megtaláltam. Neumba (Bosznia) most ez van itt: USS HIGGINS (DDG 76) és ha jól olvasom akkor romboló (nem fregatt) és a hivatalos oldalán levő fotó alapján szinte biztos, hogy ez van itt. Elején ágyú, 1 antenna, közepén nem doboz hanem még egy vezetőállás hátrafelé.. Link: USS HIGGINS (DDG 76)
Nézd a horvát az biztosan beenged személyivel és azt a magyar hatóságok is támogatják (nekem pl volt már, hogy a magyar-horvát határon a vámosok mondták, hogy a gyerekeknek ne útlevelet csináltassunk hanem személyit mert a gyerekek azzal is utazhatnak és még pénzbe sem kerül) A Bosnyákoknál meg az van, hogy valamikor régebben ők egyoldalúan(!) kijelentették, hogy a magyarokat bármivel beengedik (tehát nem a szokásos módon a 2 ország kölcsönösségi alapon egyezett meg hanem ők tettek egy ilyen gesztust) amire aztán a magyar külképviselet rögvest ki is szólt, hogy ők ezt nem támogatják és magyarok errefelé utazzunk csak útlevéllel. Nos ennek ismeretében szerintem simán tudsz jönni személyivel Boszniába csak ez valamiért a Magyar Külügynek nem tetszik.. hogy miért nem azt pedig passzolom. (talán azért mert az elég csúnya lehetett, hogy ők bármivel beengednek minket, míg mi viszont ugyan ezt lehet nem adtuk meg az ő állampolgáraik számára - így lényegében a Bosnyákok erkölcsileg lealázták a magyar külügyet)
Ez egy nagyon hosszú téma lenne.. :) Szerintem ugyanis ott kezdődik, hogy jó bort üvegben kapni nem lehet. Cca olyan mint a dobozos tej és az igazi tej közt a különbség, azaz tudsz venni roppant ócska 0,8-as tejet vagy kicsit jobbat akár még 3-ast is, ám egyik sem "igazán tej". Ugyan így üveges borból is csak választhatsz a kicsit rossz és a csapnivalóan szarok közt.. mert olyat, hogy üvegben jót venni lehetetlen :) Ami meg a horvátokat illeti, nos nekik egyrészt lehetőségük sincs rá, hogy minőségi szőlőjük legyen (mondjuk az utóbbi 5-7 évben nem nagyon mentünk itt úgy szőlészet mellett el, hogy ne loptam volna belőle, legutóbb tegnap egy völgyben volt sok szőlő talán Trn a település neve /3 mássalhangzó az biztos/) nos még itt sem lesz még jó szőlőjük sem pedig ott viszonylag még volt hozzá talajuk. De az ország többi részével is lényegében az a baj, hogy itt hiába van napfény, nincs hozzá matéria a földben amit a növény aztán feldolgozhatna. Sziklákon meg ezeken a pár centis piros földeken lehet ugyan szőlőt is ültetni, de látszik az egészen, hogy ez a növénynek is csak egy szenvedés... (különben pár éve volt már hogy "márkaboltot" azaz direkt egy horvát bor boltot valahol az Isztrián szó szerint végigvásároltunk és egy estét azzal töltöttünk, hogy bontogattuk őket szépen sorba és kóstolgattuk. Ekkor a számomra legmeglepőbb az volt, hogy még a roppant drága nagyon dizájnos üvegesek közt is többségük söröskupakos volt.. :( /
Szerintem nem - de kössz az információt. Keresem ugyanis a neten a USS Nicholas -t és ezen az oldalon levőnek más a felépítménye. Pl amelyik itt horgonyoz annak van egy ágyúja(?) közvetlen az orrészében míg a képen levőnek nincs + a másik különbség, hogy ennek itt hátul a "végerész" és a "vezetői rész" közt ez itt nem doboz forma hanem mintha a "vezetői rész" lenne tükrözve hátrafelé " még különbség, hogy az eredetinek 2 árbóca van ennek meg ha jól látom akkor csak 1, ám ennek jóval több darab a fehér gömbje (talán radar?) mint a képen levőnek, stb..stb... Namost tudom jólmegaszondtam, de nézd el nekem én nem vagyok egy hozzáértő.. Viszont lenne egy kérdésem: próbáltam még a hírekben is rákeresni a Nicholasra, de semmi Boszniával kapcsolatosat nem találtam. Te honnét tudsz ilyeneket?
Úgy tervezzük, hogy jövőre, mikor indítanak zarándokutat Međugorjéba, akkor mi is elmennénk a családból. Ekkor viszont szerintem északról lépnénk be, talán Bródnál. Így is elég a személyi szerintetek?
Ha horvát felől jössz és már kék-eus rendszámod van akkor szinte biztosan nem kérik. 2 napot voltunk ugyanis már Krek-be, az a határ másik fele északra mert egyből én sem mertem a mélyvízbe ugrani, nos ezen idő alatt vagy 8--10x biztosan átmentünk a határon oda-vissza és kivétel nélkül mindig csak integettek még lassítani sem nagyon engedtek.. a horvátokhoz pedig ugye elegendő a csak személyi is. Krekről még annyit, hogy azt nem javaslom. Csak egy panzió van nyitva a Hotel Plázs (csak máshogyan írják) ami nemcsak drága, hanem 2 nap alatt engem csak 3x vertek át a számolásnál. Lehet azért mert egyszer sem szóltam, ám a 3-ik az már 38eurómba fájt így kicsit talán érthető, hogy most haragszom rájuk.. (de hangsúlyozom, hogy Krek az a horvát oldalon van nem Boszniában, szóval érdekes mód nem itt vertek eddig át hanem amott :) )
Igen. Köszönöm, persze, hogy "konvertibilis márka" a neve és nem korona csak nagyon reggel volt még.. Teszek be pár képet, igaz reggelre az amerikai hadihajó kicsit odább ment, este még közvetlen itt volt alattunk. Lehet azért mert most is monoton búg, jár a motorja, hát jobb is, hogy nem a fejünk mellett volt az éjjel. (a képek a gagyi telefonommal készültek, a minőségért elnézést kérek de a lényeg talán így is látható)
Egy kérdésem volna. A kum.hu oldalon olvasom, hogy már régóta lehet személyivel menni BiH-be, de ajánlják az útlevelet. Ment valaki közületek személyivel át Boszniába?
Köszöntök minden fórumozót - és felhozom kicsit ezt az elfelejtett topicot - mert kár érte. Már tegnap olvasgattam.
Mi pont most vagyunk lenn a Bosnyák tengerparton Neumba és azért is írok pár sort mert meglepődtem. Egyrészt, hogy mennyire szép és itt még mindig 23-24 fokos azaz meleg a tenger (Porec, Omis felől jövünk arrafelé 2-3 fokkal hidegebb), másrészt azért, hogy itt mennyire "olcsó" (főleg ha az ember Horvátország felől jön és azokhoz az árakhoz van szokva) Pl. egy doboz cigaretta itt 200 Ft (1,5 bosnyák korona) míg ugyan azt horvát oldalon 22kunáért azaz cca 850Ft-ért vettem. Itt bosnyák oldalon ami szintén meglepett, hogy kapható mindenhol magyar(!) bor ami még az étteremben is csak 300Ft egy üveg /javaslom ezt, mert szerintem az itt termelt borok pocsékok ám horvát oldalon csak a saját szar ihatatlan löttyüket árulják/ Az éttermekben itt Neumban a legdrágább (tengeri) kaják úgy 1100-1200 Ft körül vannak, a fullos pizzák 6KM azaz 3euró, de mondjuk vettem a strand melletti boltban fiamnak valami nagy 40-50centis tologathatós játékautót mert kinyüszögte magának és az sem volt 5KM azaz 2,5 euró. Ma este itt nagy felhajtás volt, rengeteg rendőr jött ment és lezárták a strand egy részét. Aztán beállt az ablakunk alá egy amerikai cirkáló(?) (az osztályozáshoz nem értek, de az biztos, hogy hadihajó és ágyúja is van) nos ez az egyik pillanatról a másikra csak úgy itt termett, hogy a teraszon voltam és mégsem vettem észre mikor pattant ide, majd jött 1 feketerendszámos chevrolett captiva (gondolom amerikaiakkal) akik kimentek a hadihajóra és buliztak. Akkora plazmatévén néztek valami háborús filmet, hogy a szobámból a partról is (pár száz méter) egészen jól láttam. Pont utána viszont a mellettünk /srégen velünk szemben/ levő szálloda teraszán volt buli, helyi-bosnyák élőzenére amire bárki mehetett és egész sokan is voltak. Nagyon kevés a turista, akik vannak szinte csak mind horvátok. Tudom furán hat, de tegnap egyetlen egy kék eu-s rendszámos kocsit sem láttunk, szóval se német se osztrák, stb.. a legdrágább szállás a Suncéba /az itt az elithotel/ 36euró/szoba, ám szólok, hogy ott nem jó a strand. Itt előttünk pálmafás stb.. és itt még van internet is :) Ez itt egy fiatal 2bébis családé (nekünk is van 2 hasonló korú gyerekünk) és igaz, hogy mondjuk se angol se német nem beszélnek, de kézzel-lábbal is roppant kedvesek a lakrészünkből meg szinte egyből a strandra lépünk ki. (ha valakinek tudok segíteni a nevem.hu-n levő oldalon van mailcímem) Most pedig gondolkodom tovább, ha ma a Neretva völgy felé csavarogjunk-e, vagy Szarajevo felé, és köszönöm a sok korábbi hozzászólásokban található információkat..
2006 augusztusában voltam Dubrovnikban egy kis renault twingoval. Az óváros körüli összes fizetős parkoló totál tele volt. Kb 1 órányi körözés után tudtam egy kis helyet találni, nagyon közel a központhoz, de ez köszönhető az autóm méretének is. Nem szabad feleadni a parkoló keresést, csak nagyon fárasztó. Amúgy a város csodálatos. 2007-ben szintén voltam Dubrovnikban a kórházban egy kis vakbél műtétre. Szuper volt. Mindenkinek ajánlom.
A kemping témához nem tudok hozzászólni, de a táj, környezet Dubrovnik és Cavtat között, ahol Kupari is található, nagyon szép. A Dubrovnikkal kapcsolatos megállapítással egyáltalán nem értek egyet, amit a parkolásról írsz, az igaz, de aki a környéken nyaral, hagyja otthon az autót és menjen busszal, kora reggeltől éjfélig rendszeresen járnak. Dubrovnik csodálatos város, egy nap alatt nem lehet megismerni. Elnést, hogy ebben a topicban írok Dubrovnikról, de ha már felmerült a téma, gondoltam leírom a véleményem. Egyébként Bosznia is nagyon tetszik,eddig csak rövid időt töltöttünk ott, gondolkodom egy hosszabb úton, talán 1-2 éven belül összejön.
Valaszolok magamnak. Ez a helyiség Kupari, ami Horvátorszában van. Bemásoltan Béres Hajnal pár mondatát, ami erről a helyiségről szól.
www.utikalauz.hu/horvatorszag/Beres_Hajnal
Dubrovnikot persze nem árt, ha látja egyszer az ember. (Kétszer nem fontos, mert szörnyű a tömeg és a parkolás.) A várfalat jobb, ha kicsit rosszabb időben másszuk meg, mert rekkenő hőségben nem lesz egy kellemes időtöltés. De vissza a "háááááááááát"-ra! Ha tíz kempinget nem néztünk meg, akkor egyet sem, Dubrovnikig, sőt, még attól délre tizen-km-re is egy KUPARI nevű szörnyűséget, ahol is végül egy éjszakát kényszerűségből eltöltöttünk. A higiénia egyenlő volt a nullával, pedig eszméletlen nagy a reklámja. Senkinek nem ajánlom. A dubrovniki újvárosi kemping higiéniai vonatkozásban OK
Nagyon jók a képek. Hol készültek azok a képek, ahol a nagy fehér szállolda látható és valamilyen víz, vagy tenger féle? Ja, és szerintem nagyon bátrak vagytok, hogy bementetek ilyen épületekbe. Több utikönyv is azzal van tele, hogy az ilyen épületeket csak tisztes távolságból nézzük.
A környéken érdekességként meg lehet nézni az egykori Belgrád-Szarajevó-Mostar-Hum-Dubrovnik keskenynyomközű vasút maradványait is, amit a 70-es évek elején szedtek fel (építettek át részben normál nyomközzé).