Aki a cseresznyét szereti és szeretne cseresznyefát nevelni udvara előkertjében díszfaként, vagy gyümölcsösében a terméséért, az itt sokmindent megtudhat! ("A cseresznye édes meggy, a meggy savanyú cseresznye".)
Karcsú orsóra az almát, körtét szokták nevelni, de lehet, hogy a cseresznyénél egyformára gondolunk. Lényege a vegetációban való két-háromszori metszés. (104. hsz.)
Ne izgulj, kivéve ha a sivatag közepén van a fád. A porzás leginkább ültetvényeken és magányos fáknál lényeges. Egy faluban kétlem hogy kell porzóról gondoskodni.
Vannak meggyfáim, azok is porozzák a cseriket szerintem. Legalábbis valami ilyet olvastam. De azt nem tudom, hogy a meggy az minden fajta cserit poroz-e?
Jól tetted, közepes méretű gömb alakú koronát nevel, ennek megfelelően ültesd. Mivel tyúkláb szerű hajtásokat hoz, nyugodtan próbáld ki vele az Ali-bá által preferált szuperorsót. Menni fog vele.
Annak meg mi értelme van? Ha van hely, kell egy korai, egy közepes, meg egy kései. Ha a középső germersdorfi, az majdnem mindent poroz, a másik 2 meg a germersdorfit, meg egymást. Ha kicsi a kert, akkor meg kell egy kombi fa.
Régebben láttam egy táblázatot, ahol feltüntetik, hogy melyik cseresznyefajta melyik fajtákat poroz be. Sajnos nem találom. Tudnátok segíteni valamilyen jó linkkel?
Két különböző kertben van a két fa, Szentendrén pedig az egész hegyoldal cseresznyés volt régen. Tényleg vehettünk volna valami kevésbé kukacosodó fajtát mint a Germersdorfi, de szeretjük hogy friss és ropogós. Csak itthon jutott eszünkbe hogy már megint olyat vettünk :) A beporzással sosem volt gond, van bőven fa a környéken.
Nagyon aranyos! Egy kis kosz direkte hasznos, erősíti az immunrendszert, de csak annyi amennyivel meg is tud bírkózni a szervezet. Vigyázni kell rájuk!
Én biztos nem ennék trágyalével érintkező retket sem. Lehet hogy tudattalanul használtad a növekedésre az "irtózatos" jelzőt, de attól még valószínűleg eltaláltad rá a helyes kifejezést.
Újra megkérdezném (hátha most válaszol valaki), hogy egy méteres magasságú, újjnyi vastagságú cigánymeggy fa kb. hány év múlva fog teremni? Gyökérsarjól van szó, tavaly tavasszal kaptam, most pedig végleges helyére ültettem.
Szerintem én még csak a csresznyepaprikánál tartok :) De félre a tréfával, cseresznyefáról gyakorlatban is van már 39 évem, mert ennyi idősek voltak a fáink. Most megint van két csemete germersdorfi.
Azt nem értem, hogy ha a szervestrágyázás megengedett, akkor a trágyaleves öntözéssel mi a baj? Hisz a kettő gyakorlatilag ugyanaz. Ha a szervestrágya megázik a földben (esőtől vagy locsolástól), akkor trágyalé keletkezik.
Elhiszem ezt a fonálférges dolgot, de akkor mivel trágyázzon az ember? Vacak műtrágyával, ami tönkreteszi a talajt? Valamivel csak kell.
A meggy viszonylag magas talajvíz mellett is megél, de az meg....(ld. hsz-ek alább:)
A MAXMA 14 cseresznye alanyról olvastam, hogy alkalmaszkoduk a talajhoz. (Nálam a talaj felszinéhez közel nagyon dús gyökérzetet nevelt. Igaz öntözve volt nyáron.)
Körülbelül 60 fajuk emberi élősködő. Becslések szerint az emberiség mintegy 20%-a (több mint 1,5 milliárd ember) fonálférgekkel fertőzött. Évente tízezrek halálát, és sokkalta több embertársunk megbetegedését okozzák