Értem mire gondolsz, itt is volt eső, bár mm-t nem mértem. Annyi volt, hogy ma éppen nem kellett locsolni. A számításom ilyen téren nem jött be, a gaz nem nőtte túl az oltványokat, (nem nőttek magasra törő agresszív gyomok) nem nyújtana védelmet a jéggel szemben. Eddig jég se pusztított szerencsére. Mostmár majd csak idő kérdése, hogy mikor fogom kigyomlálni, csak érjek oda. Az az 1-2 lefagyott öreg tőke is szépen regenerálódott, igaz termés azon nem lesz, de ez nem számottevő. Bár engem most mindentől jobban érdekel, hogy jövő héten elindítom az egyik területem kataszteri besorolását, ha sikerül, utána a másikat is, aztán igénylem a telepítési engedélyt :)
Én kibontanám az árnyékból. Nem tudom felétek mi a helyzet de nálunk eddig 40 mm eső esett, ha erre rá jön a napsütés akkor centiket fog nőni. És ha a takarásban fejlődött hajtást kibontod a nap valószínű le fogja égetni.
Nagyon szépen köszönöm a könyveket, megpróbálom beazonosítani a könyvekből, meg elmegyek ha az időm és az időjárás is engedi és megkérdezem milyen fajta lehet.
Köszönöm szépen! Letöltöttem, de jelszót kér eddig nem tudtam kicsomagolni. Az egyik könyv Tóth Imre - Pernesz György - Szőlőfajták ez nekem is megvolt ebből épp csak pár fajta, ami a levélben hasonlított annak idején, mikor néztem, a többit is végig nézegetem majd. A hétvégén elmegyek arrafelé, ha szerencsém lesz otthon lesznek. :)
Ez nem lisztharmat, ezen nem kell rugóznod, ez makk egészséges szőlő! A többi zöldséged sokkal hamarabb lesz lisztharmatos, mint a szőlőd. Szóval ha azokon megjelenik akkor lehet egy kénes permetet adni.
A fajta megállapítását illetően már rég becsengettem volna a helyedben az illetőhöz. Lehet nem a pontos fajtát fogja tudni, de legalább irányadónak jó.
könyv:
(dr) Hajdu Edit - Magyar szőlőfajták. (a könyvön még nincs dr címe feltüntetve)
Bényei, Lőrincz - Borszőlőfajták, csemegeszőlő-fajták és alanyok Tóth Imre - Pernesz György - Szőlőfajták
http://juhostt.atw.hu/szolofajtak.rar itt vannak. Olyan 12.00 körül már le tudod tölteni, még most töltöm felfele. Mint láthatod, a szív alakú levél nem csak az alanyoknál van. Ezen kívül nagyon sok apró dolog van ami esetleg kizárhat 1-1 fajtát.
Ez a szőlő egy tőlünk elég távol eső részről származik, de innen Szombathelyről. Egy utcára kihajló ágról van szó. Ez elvben lehet alanyfajta is, de nézegetem, az általam nevelgetett nagyon hasonlít a Teleki 5C-re is . Itt a képen is lefelé lógnak a hajtásvégek. Sajnos könyvem ilyesmi nagyon nincs. Esetleg tudnál könyvcímet is írni, maximum benézek a könyvtárba és rákerestetek.
Nem állítom, hogy az enyém az, csak ha mégis ezen Teleki 5C lenne, akkor. Bár ez sem 100 %. Bocsi, csak próbálom kideríteni a fajtát. Esetleg elmegyek és becsöngetek és megkérdezem. :)
A fehér vitorla nem feltétlen jelent liszt harmatot, nem értem minek ezen rugózni ennyit.... Egyes fajták vitorlája fehéres, szőrös, stb.
A szív alakú levél sem feltétlen direkt termőt jelent. De honnan szerezted a vesszőket? Ahonnan van, onnan kellene kezdeni a kiderítést a fajtát illetően.
Az, hogy ellenálló-e így kijelenteni merész dolog, főleg hogy szted mindennel szemben az.
Lakótelepen vagy, védett, más szőlőtől, sőt legtöbb fertőzéstől elzárt helyen, ha csak nem hurcolod be, akkor nem lesz filoxérád (nem fognak átvágni egy betondzsungelen egy tőke szőlő miatt) és a fertőzések is bár nagy távokat tudnak megtenni, de megint csak a városi környezet védelme sokat számít! Küldj vesszőt valakinek aki kötött, filoxéraveszélyes területen szőlészkedik. Ne permetezze és ne oltsa semmire rá. Na akkor megtudod hogy minek ellenáll.
A fagytűrést se veheted számba egy védett déli fal tövében. Még csak hideg sem volt... Amúgy is a fagytűrés ez érdekes dolog. A legtöbb fajtánál meg van határozva, hogy hány fokig bírja a hideget. Lehet ha ott lenne egy -20-22 fok, tövig elfagyna a szőlőd.
További ellentmondásod, hogy a Teleki5c pont a száraz és meszes talajra való.
Ha már pattanva törik, akkor szvsz próbálkozhatsz az oltással.
Ívelni, hajtogatni még nagyon korán van... Várj még vele 1-2 hónapot.
De 2 dolgot javaslok a fajta megállapításához:
1. ampelográfiai könyvek.
2. a vessző ahonnan van onnan tudakold meg milyen fajtákkal foglalkoztak.
Nálam a fénykép fehéresnek mutatja, de ez a valóságban inkább sárgásfehér, bár inkább fehér szőr szerű. A levelek fonák része fehér pókháló szerű marad kezdetben, majd kissé elhalványul a nagyobb leveleken. Az is elképzelhető, mivel ma olvasgattam épp egy Teleki 5C nevű alanyszőlőről, mely hasonlít mind levélben, mind pedig habitusban az általam nevelésbe vett szőlőre, az is lehet, hogy egy alanynövényt nevelek, nagyon erőteljes növekedésű ahhoz képest, hogy 10 db rügyből tör elő 10 db jó 1 méteres hajtás mér. Ha ez tényleg igaz, amit írok, akkor jó fagytűrő, filoxéra/peronoszpóra és lisztharmat ellenálló, jó mésztűrő. De a nagyon száraz meszes talajokat már nem bírja. Most ezen új infó után nézek, hátha amit sikerül levágnom már valami alany hajtás volt. Érdekes módon sok felé van felénk is lugasszerű kialakítás de ilyen fonákán fehéres pókhálós fajta nincs. A fürtök nálam soha sem voltak fehérek, azok szép zöldek mind.
Elég hosszú hajtásai vannak már, de próbáltam megívelni, hogy vízszintesre hajtsam az egyik ágat de még mindig pattanva tört. Szerintetek mikor lehet ívelni az friss vesszőket? A tövük lassan kezd fásodni, szerintetek alkalmas lenne már oltásra? A hajtás színe is vöröses sárgás már az alapnál.
A mostani időjárási feltételek mellett erősen indokoltnak látszik a kéntartalmű permetezés a lisztharmat ellen! Egyes helyeken már ápr. végén találtal elsődleges lisztharmat tünetet.
Én még nem merem az oltványokat lefényképezni, mert nagyon gazos és sztem sokaknak az fordulna meg a fejében, hogy hanyag vagyok... De a gaz védi a jégtől egy bizonyos fokig a kis hajtásokat. Majd ha már letudtuk ezt jégesős rossz időt, akkor majd kigazolom.
Tisztelt csoporttagok,ma kimentem a szőlőbe és picit jobban körülnéztem.Örömmel jelentem hogy a múltkori fagyok alkalmával elfagyott hajtások/amelyeket letördeltem/újra elkezdtek rügyezni.Ezek a letördelt hajtások mellékrügyei lehetnek,szinte mindegyik újra hajt,sőt még sok helyen az alvó rügyek is kezdenek előbújni a régebbi fás részeken.Csináltam egy pár képet is,íme:
az újabb képeken már nem látszik amit írtam, uh a fene tudja....lehet h tényleg nem az vagy az volt csak a fajta nem túl érzékeny és az erősebb hajtással már nem bír a betegség....tényleg passzolom.
Viszont megpróbálok betenni pár mai képet. Az általam lisztharmatnak vélt dolog úgy kezdődik ahogy a Te korábbi képeiden a hajtásvégeken. Aztán ha nem történik beavatkozás és a fajta érzékeny, nomeg az időjárás is olyan, megy tovább a folyamat...persze itt is vannak akik egyszerűen nem hiszik el, íme pár kép egy ilyen szőlőről és a mellette levő gazról.
Az enyém persze nem ilyen, de a lemosózás óta tegnap másodszor permeteztem lisztharmat ellen...
Egyetértek a két előttem írt észrevétellel. Értem, hogy ilyenkor cselekvési kényszer támad az emberben és megpróbál tenni valamit, de annak kb. annyi értelme van, mint a vonat elhaladása után engedni le a sorompót. Elnézést az okoskodásért, de úgy gondoltam, ha többen írunk hasonló véleményt könnyeben túlleszel rajta.
Nekem totál lefagyott, s ma nézegettem --nem az alvórügyekből, hanem a rejtett rügyeből - kezd néhol egy kis rügyecske előtörni. Máshol, a majdnem virágzó szőlőhajtás nem teljesen fagyott meg és az elfagyott levél tövéből kezd éledezni...
Ha most elkezdenék "szadizni", biztos, hogy ezeket az alig éledező rügyeket is letörném.
Szóval szerintem nyugi... ha van benne élet, akkor élni fog (temeni nálam ezek biztosan nem fognak, csak a falon magasan, ahol nem fagyott meg).
Más: egyáltalán nem permetezek, miért éppen most???
Ahol legalább 4-5 jól fejlett levél volt, ott hónaljhajtásokból szépen elkezdett hajtani. Idő hiányában nem is nyúltam hozzá, ma jártam fel. Az egy szem totál elfagyott tőkém is elkezdett hajtani a tőkefejből. Persze ezeken a termés kevesebb lesz, hát rá kell hagyni hogy az idei év ilyen.
Ahol a hajtások csak kis picik voltak azokat eltávolítottam.
Ilyenkor én személy szerint a felesleges permetezéseket hagynám el, amelyekkel a szőlőt terhelik egyesek.. Ha nincs fertőzési veszély, de inkább jelek, akkor ne nyomjuk rá az anyagot. Ha nagyon fiatal a tőke, a fiatal kis hajtásokat simán le lehet perzselni egy meggondolatlan lombtrágyázással. Ha erős, idősebb a tőke, akkor meg azért nem kell nyomatni a lombtrágyát, mert simán regenerálja magát a szőlő.
Ha meg lepusztult (!elhanyagolt!) idős tőkékről van szó (nem nálad hanem általában véve bárkinél), akkor nem most kell elkezdeni észbe kapni és nyomni rá mindent amit csak a boltba adnak...
Más:
De azt is tudom értékelni mikor a "komoly" mezőgazdász talál egy sérült levelet, leszedi, majd jól megfonnyadva elviszi a mezőgazd boltba, odadobja az eladónak hogy ez van, adjál valamit... Ezt pont 2 napja láttam. Na az ilyeneknek el lehet adni mindent, főleg a drágább szereket.
Tisztelettel szeretném megkérdezni a szőlőtulajdonosoktól,hogy az elfagyott szőlőtőkéken milyen munkálatokat végeztetek,az elmúlt napokban.
Gondolok itt arra, hogy a lefagyott hajtásokat le kell-e vágni, vagy leszárad magától,ha le kell vágni akkor mikor,mekkora csonkot kell hagyni, mikor milyen szerrel kell permetezni.
Nekem a fiatal szőlőhajtások kb. 60-70 százaléka károsodott.
Ha a tőkék gyengék, akkor kényeztetheted. de viszont ilyen állapotban meg könnyen leperzselheted egy rosszul adagolt lombtrágyázással.
A kén csak a lisztharmat ellen jó és atkák ellen (nagy dózisban adagolva) szőlőnél. Na már most ha nem atkás a szőlőd akkor felesleges. A lisztharmat megint csak olyan dolog, hogy ha látsz jelet akkor védekezz, ha nem akkor minek? Nagyon jó vektornövény a szulák (mondjuk ez nem éppen a szőlőbe való) és az árvacsalán. Ha ezek lisztharmatosak akkor már a szőlőnél is lehetne egy megelőző védekezést beiktatni.
Én személy szerint még várok, meglássuk a virágzásra milyen időt jósolnak. Ha muszáj akkor felszívódóval megyek, ha nem akkor nem. Tavaly 1 felszívódóval megúsztam. Annyi, hogy nyár végén a lombozat tetejét már csipkedte a lisztharmat és a peronoszpóra, de csak mert sűrű volt a lombozat, de viszont a fürt zóna nagyon szellős volt, ott gond se volt ezért elhagytam a permetezést.
Kedves szőlészek,borászok:lehet már ill.kell-e permetezni a szőlőt?Úgy gondoltam a jövő héten már lefújom.A Thiovit vagy a Kumulus lenne jobb?Esetleg még kevernék hozzá valamiféle lombtrágyát,ugyanis eléggé sok hajtás elfagyott így kényeztetném a megmaradt hajtásokat. Köszönöm a tanácsokat!
Hát az biztos hogy valamiféle hiánytünet,esetleg vehetnél Wuxal-t ez is egy komplex trágya féleség és ezt vízzel keverve lombtrágyaként is alkalmazhatod.
Erre már én is felfigyeltem, úgy augusztus végén, szeptember elején kezdődött a dolog, és a levélszél felől, én kálium hiánynak véltem, bár lehet, hogy tényleg magnézium. Idén vettem Wolldüngert, az lesz párszor a talajra öntözve. De ha benőtt a gyökérzet a házfal alá, akkor aztán hiába öntözöm oda nem megy el. :( Remélem azért nem így lesz.
Üdv.nézegettem a képeket,szerintem egy picit Mg hiányosak a levelek.Egy pár levélen látszik hogy világosabb szinűek mint a többiek,a levélszélen látszódnak a tünetek.Itt találsz megfelelő lombtrágyát,de ez csak egy jótanács:http://www.kerteszekaruhaza.com/tapanyagellatas/tapelemek/magnezium.html
Szerintem meg fogja tartani az uborkaháló, tavaly is volt rajt lomb bőven. Igaz, lehet, hogy ennyi szőlőfürt nem volt, de idén csak 3 vízszintes ág maradt az 5-ből. Jövőre tervezem, hogy készítek neki falécből valami támaszt. Jó lett volna idén, de így alakult. Szerintem nem lisztharmat, tavaly sem láttam raj fehér foltokat sem a színén, sem a fonákán, a bogyókat pedig zsendulás után már nem támadja meg, azt írják. Az eső nem éri soha sem a leveleket, mivel az eresz alatt növekszik, na talán a nyári felhőszakadások idején párszor, ha déli széllel fúj és bever az eső az eresz alá.
Szerintem meg fogja tartani az uborkaháló, tavaly is volt rajt lomb bőven. Igaz, lehet, hogy ennyi szőlőfürt nem volt, de idén csak 3 vízszintes ág maradt az 5-ből. Jövőre tervezem, hogy készítek neki falécből valami támaszt. Jó lett volna idén, de így alakult. Szerintem nem lisztharmat, tavaly sem láttam raj fehér foltokat sem a színén, sem a fonákán, a bogyókat pedig zsendulás után már nem támadja meg, azt írják. Az eső nem éri soha sem a leveleket, mivel az eresz alatt növekszik, na talán a nyári felhőszakadások idején párszor, ha déli széllel fúj és bever az eső az eresz alá.
A direkt termők nem feltétlen rezisztensek. Pl lisztharmatra nagyon érzékeny az az izabella és otello. De viszont az otello meg kén érzékeny így itt óvatosan és meggondoltan kell(ene) védekezni.
Amúgy meg lakótelepi kertésznek semmi baja a szőlőjének (még). Az más kérdés hogy ilyen terhelés mellett mégis mi fogja megtartani a lombozatot.
ha direkt termő, amit többen állítanak itt a fórumon is, akkor az erre elvben rezisztens lenne, vagy ez sem teljesen így van.
Nem teljesen... ha nem érzi jól magát (melege van, mint irtam), akkor pláne lisztharmatos. Nekem tavaj a fehér delewár és az oltott otelló (másik nincs belőlük) is lisztharmatos volt, de sok nemes nem. Igaz nem csinál akkora kárt benne
Hát ez az általad betett link bődületes elírást tartalmaz. azt írja, hogy szőlőlisztharmat (Plasmopara viticola)
Lehet, hogy ez csupán elírás, de ezt azonnal észre kellett volna vennie a szerkesztőnek és javításra visszaküldeni, de semmiesetre sem feltenni a netre.
Nem lisztharmat. A fehér hajtáscsúcs több fajtánál is van. Viszont a levél alapján nem merném állítani hogy az általad leírt csemege szőlők lennének. De sose tudni. Viszont azt tudom javasolni, hogy ampelográfiai könyveket keress és abba nézelődj. Van olyan fajta is, pl hogy minden leírás és egyéb stimmel, de pl fürt kezdemény színe nem ugyanaz. Vagy hajtás csúcs nyitott vagy zárt. Szóval ilyen apróságok már egy-egy fajtát adnak