Ezen a fórumon a citrusfélék és a banánfélék hazai neveléséről osztjuk meg egymással tapasztalatainkat. Bárki elmesélheti sikereit, de esetleges kudarcait is, hátha találunk közösen megoldást az utóbbiak kiküszöbölésére.
Kezdő citruskedvelőknek javasoljuk a http://quicktor57.fw.hu/ weblap Citrusnevelési útmutatójának alapos áttanulmányozását. Ebben átfogó ismeretekre lelnek az otthon nevelhető citrusfélékről, azok beszerzési forrásairól, az alapvető nevelési körülményekről és a gyakori hibákról, kártevőkről, növényvédelemről, a magoncok neveléséről.
Úgy 4 éve kaptam egy mandarinfát az egyik barátomtól, eddig néhányszor volt rajta 1-2 mandarin és virág is, azonban az elmúlt időkben nem hozott még virágot sem, télen behoztam a szobába és az összes levele lehullott most új levelek jöttek rajta és aggódóm mert elég világosnak tűnnek és 1-2 furcsán is áll, vagy ezek az új levelek besötétednek idővel?
Nálam c. arancio corrugato (ez is keserű narancs) van poncirus alanyon, kiváló növekedési habitussal a levelei szép sötét zöldek. Az oltás fölött kb 70cm a nemes rész. A két éves növényen már bimbók vannak
Rossz kifejezés volt, igaz. Na de miért kell ezzel foglalkozni?
A kezdő citromtartók dilemmája járt az eszemben, mekkora gond virágos ágat lemetszeni, netán ha termések is vannak rajta. Csak nyomatékosítani szándékoztam hosszabb magyarázat nélkül :)
"Élettanilag a legkedvezőbb, ha hagyod a fát nőni ugyebár..."
Szerintem ez semmire nem igaz.
Csupán egy példa a 10 000 000 -ből: ha őszi barack fát hagynánk csak nőni-nőni-nőni sza.. sem lenne belőle, de főként őszibarack nem. Csak nőne-nőne és nőne, de minek?
Nem vagyok egy nagy kertész de van egy pár citrom magomcom (2-3 éves) és arra gondoltam ,hogy megpróbálnék ráoltani nemest (meyer,mandarin,esetleg narancs vagy egyszerűbb lunarió,euréka )fajtából
Ha valaki tudna küldeni oltóágat nagyon megköszönném
- persze rendeznénk a történetet
Természetesen tudom a szokásos eljárást ha valaki úgy gondolja,hogy meg tud szánni a feleslegessé vált oltóanyaggal (mégse a kecske egye már meg :)
A várakozással ellentétben a Salustiana narancs (a növény jobb oldala) közös alanyon (P.T.) kétszeri visszametszés után is eléggé elnyomja a Volkamer (bal ) citromot!
Ezt az olajat nem ismerem, de olajjal óvatosan, könnyen perzsel.
A metszés egy új citrom-tulajdonodnak nehéz ügy, de a fa alakítása szempontjából mindenképpen szükséges. Vagy virágok, vagy termések mindig lesznek rajta, és virágtól könnyebb megválni - főleg, ha sok van, mint kis citromoktól. Azt se feledd el, a citromfa több hullámban virágzik az év folyamán, szinte mindig van virág rajta, de élettanilag a legkedvezőbb a metszés tavasszal.
Kedves Bombaba! Én már ebben a műanyag "dézsában" kaptam, és tudomásom szerint nem fiatal citromfa, 10-15 éves is lehet, de talán több is. Mára kinyílt 4 bimbó! Nagyon kellemes illata van!
Most nézegetem, milyen növényvédőt ajánlanak, lehet, írta itt már valaki a Neem olajat, ezt holnap megpróbálok beszerezni, mert félek hogy megint előjönnek a pajzstetvek. A metszésen most már én is gondolkodom erősen, erről is olvastam most, azt, hogy tavaszi metszést kell alkalmazni, nekem viszont most van tele virággal, hogy merjek én most nekiállni és lemetszeni? Szerintem sehogy. Megvárom mi lesz a virágokból, kivárok. Most megyek és olvasgatok tovább, nehogy valaki megszóljon itt, hogy ezt és ezt már leírtátok, miért nem olvastam utána? :) Azok után amiket itt olvasgattam, kicsit tartok tőle hogy bármit is kérdezzek. :)
Amúgy bármilyen tanácsot szívesen fogadok, köszönöm, E.
Most ültetted ekkora dézsába? A mérete alapján bőven elég lenne egy kisebb dézsa. Kis metszés ráférne, a kilógó hajtások hosszúak.
Ez egy nem túl koros fa, a fajtáját nem könnyű megállapítani. Úgy gondolom, a levele alapján nem Lunario. A citromok virágai többnyire egyformák, esetleg kicsit lilásabbak vagy fehérebbek évszaktól, körülményektől függően.
Talán majd a termés formája adhat a fajtájáról infot.
Azért még megkérdezhetném, a limakváttal kapcsolatban (nekem nincs, de érdeklődtem felőle), valóban (ahogy olvastam a leírásokban) nagyon savanyú a termése? Vagy valamit rosszul olvastam?