Keresés

Részletes keresés

Zéró. Creative Commons License 2020.06.23 0 0 1022

beillesztés-re is kell kattintani

Előzmény: zasmanyz (1021)
zasmanyz Creative Commons License 2020.06.23 0 0 1021

A virágok egyesével vannak.

Előzmény: zotya papa (1015)
zasmanyz Creative Commons License 2020.06.23 0 0 1020

Kicsit jobb minőségű képek.

Zéró. Creative Commons License 2020.06.23 0 1 1019

Van olyan fajta, amin nem csak nőivarú és hímivarú virágok, hanem hímnősek is vannak.

Ebben a bibe és a porzók is fejlettek.
De kisebb termés fejlődik, mint a hagyományos nőivarú virágból.

És a Kavkaz fajta is eltér a "hagyományos" fajtáktól.
Nem csak magányosak lehetnek a nőivarú virágai, hanem hármas állásban is vannak.

A hímivarú virágok, ha vannak, akkor általában hármasával vannak, kisebb fánál, kevesebb virágnál magányosan is lehet.
A Kavkaz ebben is eltér, mert a hímivarú virágai akár 10-es fürtben is lehetnek.
Már csak a csonkok látszanak, a többség már elvirágzott.

Sőt van olyan hármas fürt, ahol a középső virág termős és a két oldalsó porzós és a fordítottja is előfordul.
Itt a középső az porzós volt, leesett, a két oldalsó lehet, hogy hímnős.
Kisebb a csészelevele, mint az átlagos termős. Már elvirágzott, így nem tudom megnézni, hogy volt-e benne porzó is.

Előzmény: bcrich1994 (1016)
zasmanyz Creative Commons License 2020.06.23 0 0 1018

Üdvözöllek. Sajnos nem tudom milyen fajta, kertészetben vettem. Ha felismered lsz. írd meg. Köszönöm.

zotya papa Creative Commons License 2020.06.23 0 0 1017

Porzók hármasával, termők egyesével.

Előzmény: bcrich1994 (1016)
bcrich1994 Creative Commons License 2020.06.23 0 0 1016

Nagyon köszönöm! szemléletes.

Akkor datolyaszilva esetén a termés kizárólag egyedül helyezkedik el (hajtásonként?) és a porzó virágok 3db-osával általában vagy ez is változó különböző fajtáknál, adott fán belül?

Előzmény: zotya papa (1014)
zotya papa Creative Commons License 2020.06.23 0 0 1015

Üdvözöllek!

Mi a datolyaszilvád fajta neve?Esetleg tudnál feltenni fotót?A virágok egyesével voltak-e vagy hármasával?

Előzmény: zasmanyz (1013)
zotya papa Creative Commons License 2020.06.23 0 0 1014

datolyaszilva termő virág,

kivi porzó virág,

kivi termő virág.

Előzmény: bcrich1994 (1011)
zasmanyz Creative Commons License 2020.06.23 0 0 1013

Van egy tíz éves datolyaszilvafám, öt méter magas, hosszú ágai vannak, rengeteg virág van rajta vagy három éve, de elvirágzás után a kisújpercnyi termés mind lepotyog, még soha nem termett semmit, ha lett volna termés a hosszú vékony ágak egy gyümölcsöt sem bírnának megtartani. Tudnátok tanácsot adni mit tegyek.

Zéró. Creative Commons License 2020.06.23 0 0 1012

A porzós virágok csészelevele arányaiban sokkal kisebb, a virág mérete is kisebb.

A termős virágok magányosak.

Előzmény: bcrich1994 (1011)
bcrich1994 Creative Commons License 2020.06.22 0 0 1011

Megtudnátok mondani, hogy ez már nyílás előtt hogy derült ki? Termő/porzós virágokat majd elemeznem kell kinézetre, felépítésre, valakinek van pár jó összehasonlító/tanító képe? Akár kiwiről is jöhet, most akkor lementem majd az okosságokat magamnak megőrzésre! köszönöm!

Előzmény: bcrich1994 (1010)
bcrich1994 Creative Commons License 2020.06.22 0 0 1010

cioccolatino. János mondta, hogy ezek mind porzós fiú virágok, idén termés nem lesz :) De azért szépek!

zotya papa Creative Commons License 2020.06.17 0 0 1009

Diospyros kaki 'Kuro Gaki'
Ez a fajta közepes méretű, hagyma alakú gyümölcsöket produkál, a gyümölcsök gyönyörű fekete színűek, amelyek néha teljesen lefedik a gyümölcs bőrét, máskor a bőr csak fekete foltosnak tűnik.
A gyümölcs a VFNA pomológiai csoportjába tartozik (nem összehúzó műtrágyázási változók)

A gyümölcs jó ízlésű, rendkívül díszes és szokatlan.

Előzmény: zotya papa (1008)
zotya papa Creative Commons License 2020.06.17 0 0 1008

Diospyros kaki ‘Kuro Gaki’ Questa varietà  produce frutti di medio – piccole dimensioni della forma di una cipolla, i frutti prendono alla maturazione un bellissimo colore nero che a volte ricopre totalmente la pelle del frutto, altre volte la pelle appare solo punteggiata di nero. I frutti appartengono al gruppo pomologico VFNA (variabili alla fecondazione non astringenti )
I frutti sono di buon gusto, appaiono estremamente ornamentali e inusuali.

Geki vagy Gaki?Most evvel mi a probléma szerintem semmi.

Dmitrij Petrovic Creative Commons License 2020.06.16 0 0 1007

Nagyon könnyű megtudni, hogy melyik fa milyen alanyon van, ha több fád van. Mivel a virginiana 2-3 héttel később hajt ki mint a lótusz, igy ami később indul meg mint a dmkertes stb fák(mik lótuszra vannak oltva 100%),  az virgin van. :)

Egyébként szerintem abszolút nincs olyan jelentős különbség a növekedési erélyben a virgire és a lótuszra oltott fák között, HA rendesen locsolva van a virgi alanyos fa, ami sokkal vizigényesebb a lótusznál! Illetve mivel generativan szaporitott alanyokról van szó, igy egyedenként más és más a növekedési erélyük is, van nem egy virgi alanyom ami egyidősen nagyobb mint a lótusz átlag. 

Előzmény: 123János (1003)
123János Creative Commons License 2020.06.15 0 0 1006

A Vaniglia és Costata ágakat ahol a termés nagy súlya lehúzta a törés veszély miatt kötöztem a fa törzsére az alátámogatás helyett. Eddig bevált. Ebben az évben nem kell aggódni, mert a gyümölcsök nem terhelik meg a fákat, de a Costata többet terem kóstolónál 150-200db.-ra becsülöm a jelenlegi mennyiséget.

Előzmény: bcrich1994 (1005)
bcrich1994 Creative Commons License 2020.06.15 0 1 1005

Köszönöm a képeket és a részletes leírást!

Érdekes hogy a korona alakjában, felépítésében, növekedési erényben (persze ezt sok tényező befolyásolhatja, tudja mindenki) milyen különbségek tudnak lenni. 

A vaniglia annyit termett hogy az ágakat a saját törzsére feszítetted ki? 

A costata tényleg hatalmas, hát ennél nagyobb fa senkinek sem kell :D

Nem éppen ide kapcsolódó, de hasonlatként, tiszafából amolyan divatsövény szerűség lett a derítőnk mellé rakva annak idején takarásnak, és évek óta nem kapott nagy (vagy megfelelő mértékű) visszametszést, kb 3-4 méter magas volt már és fürésszel kellett elvágnom a törzseket 3 helyen is.

Hogy kezelhető maradjon, 1,6-1,7m magasságig lenyírtam, rengeteget szenvedtem vele.

Milyen jó, amikor egy fa is éppen kellemesen 3-4-5 méter magas és szüretelhető, metszhető stb. nem is akar magasabbra nőni :))))))))))))

Előzmény: 123János (1003)
Zéró. Creative Commons License 2020.06.13 0 0 1004

Az utóbbi pár évre nem akarok lótusz alanyra oltani.

Igaz, még idén elvetettem pár tucatnyit eladásra (alanynak), de magamnak biztos nem ültetek lótusz alannyal.

Előzmény: zotya papa (996)
123János Creative Commons License 2020.06.12 0 0 1003

Nekem van több fajta datolyaszilvám Costata, Mercatelli, Vaniglia, Nikita's Gift.

Costatával kezdeném, mert annak növekedése tér el legjobban a többitől. Hatalmas hosszú hajtásokat nevel és tör felfelé mint egy fenyő, már most 9 évvel az ültetést után legalább 5 méter magas. Erősen korlátozni kell a növekedését, mert nem tudom leszedni a fa tetejéről a gyümölcsöket. Tavaly leráztam az elérhetetlen magasságban lévőket. Némelyik gyümölcs megrepedt ezért lefagyasztottam, jó volt elővenni január végén ezeket a gyümölcsöket, nagyon finomak voltak.

Vaniglia, Nikita kisebb almafa méretű és alakú. Ezek a fajták alacsonyabbak maradnak és inkább szétterülők. Több, de rövidebb hajtásokat nevelő fajták. Nikitáról azt gondoltam kicsi marad, de van akkora és a fa formálya is hasonló, mint a Vaniglia datolyaszilva. Nikitát 2013-ban oltottam két éve a kertbe kiültetett lótusszilva alanyra, ezért nagyon erőteljesen növekszik. Ebben az évben csak 25-30 virág van rajta a tavaszi fagykár miatt. 2013-ban ültettem is egy vásárólt Nikitát, alany fajtája ismeretlen, de elég lassan fejlődik. Képem tavaly készült róla, de jól látható a két Nikita közötti méret különbség.

Mercatelli nálam nem lett központi tengelye, de 6-7 éves létére még mindig elég kicsi, de az utóbbi 1-2 évben nagyon erőteljes hajtásokat nevel. Virgyinia alannyal nincsen tapasztalatom, bár a kisebb Nikita lehetséges, hogy virgyinia alanyra van oltva.

Costata

Nikita

Nikita kisebb 

Vaniglia

Előzmény: bcrich1994 (1002)
bcrich1994 Creative Commons License 2020.06.12 0 0 1002

Lenne egy olyan érdeklődésem, hogy ezekről a közismert lótusz alanyos datolyaszilva fákról van-e valahol egy olyan összefoglaló, hogy mekkorára nő meg a fa?

Mert oké, hogy hallottam 4-6 méter, meg 6-10 méter, de kicsit homályos ez nekem és bizalmatlan vagyok a mindenféle helyeken található leírásokkal is.

Imént említettek egy 4-5 éves vanigliát, ő már elérte a teljes magasságát vagy még pár év (mennyi az annyi) :) ?

Most nyugodtan induljatok ki a JIRO, TIPO, CIOCCOLATINO fajtákból, de a VANIGLIA is érdekelne, hátha beszerzek egyet majd. (esetleg giant hana fuju?)

Illetve a hibrid fajták voksolói is nyugodtan felszólalhatnak. A virgi alany ilyen tekintetben a lótuszhoz hasonló famagasságot eredményez, egyáltalán az alany határozza meg a fa magasságát,  vagy ez függ a nemestől is kölcsönösen?

TK421 Creative Commons License 2020.06.12 0 0 1001

Köszönöm!

Előzmény: 123János (1000)
123János Creative Commons License 2020.06.11 0 0 1000

Máskor valamivel hamarabb virágoznak, de nem számít ez későnek, még nálam van olyan fajta amelyik most virágzik. Az utóbbi időben jelentős mennyiségű csapadék esett, ennek köszönhetően hirtelen sok tápanyaghoz jutnak a datolyaszilvák, ezért különösen fiatal fák hajlamosak gyümölcs hullással reagálni. Sokat nem lehet tenni, de száraz időszakokban a mérsékelt öntözés segíti a gyümölcsök megtartását. Kerülni kell a nitrogén műtrágya adagolását is, mert a növekedést serkenti és lehullanak a gyümölcsök. Tél végén szoktam kevés NPK műtrágyát kiszorni a fák alá, később csak vízet kapnak szükség szerint.

Előzmény: TK421 (999)
TK421 Creative Commons License 2020.06.11 0 0 999

Bocsássatok meg, tudom amatőr kérdés, de ha valaki mégis válaszol megköszönöm. Van egy 4-5 éves Vaniglia-m, most virágzik életében először, van rajta vagy 50 virág. Nincs késő a virágzás ilyenkor június elején, máshol is ilyenkor szokott? (Nincs és nem is volt korábban datolyaszilvám, azért nem tudom mire számíthatok)

Előzmény: bcrich1994 (998)
bcrich1994 Creative Commons License 2020.06.11 0 0 998

Nem saját kútfőből írom, Dmitrji Petkoviccal beszélgettünk kicsit ugyan erről. Az alany forrásának, fajtájának megbízhatósága sokat számíthat, hogy mégis mire van oltva valójában.

Most nem rád célzok, biztos tudja ki mire olt ha saját maga csinálja, viszont a kertészetekben érdekes dolgok mennek....

Szóval ez lehet, hogy egy kicsi kitérő volt, nem tudom ebből ki mit vett ki.

Egyébként épp előbb néztem, hogy Pécs közelében, bodán van sharon ültetvény. Tavaly 700ft/kg volt. Endre Becsehelyi ültetvénye a brillante fákkal egy körön fekszik szinte Böhönyével. Meg hát a füge. Ezek miatt azért nem temetem a csokit, bizakodó vagyok, pont az a legszebb, olyan szép zöld levelei vannak hihetetlen :))))))

Előzmény: diospyros (997)
diospyros Creative Commons License 2020.06.11 0 0 997

hogy egy kis reményt adjak, nálam az egyik chioccolatino volt az egyiik nagy túlélő 2018.03.01 után.

DEEE!

az igaz, hogy (nagyon) fagyérzékeny. a másik kettőből egy kiment, egy nagyon satnya.

IGAZ, az a kettő a domb alján volt... ami megmaradt, az meg a domb tetején.

a megmaradt fa szép,, már kb. 3 m-es. idén tavasszal sem fagytak el az ágvégek, mint a Hana Fuyu, Giant Hana Fuyu-nál... viszont a virágrügyek igen, nem lesz rajta semmi...

(tehát nem érdemes ez alapján hanyatt-homlok szaladni és csoki kákit telepíteni :) ;)

mindig írom, hogy (sok d. kaki fa megfigyelése alapján), egyedek ("példányok") között is nagy a különbség. X Ft-os kérdés: mert miért másért lenne az, hogy egyik Rojo fa roskadásig van virágokkal,

a mellette levőn meg semmi. majd a sorminta -nagyjából- folytatódik...

egyik sem kapott pl. műtrágyát - másik meg nem, tehát nincs különbség fajta, életkor, egyéni fejlettség, elhelyezkedés (4  m differenciáról beszélünk...), trágyázás, metszés, stb. között...

ha van TIPP-etek, írjátok meg, elméledjünk ezen együtt! THX!

Előzmény: bcrich1994 (992)
zotya papa Creative Commons License 2020.06.11 0 0 996

8 év nagyon hosszú idő miért nem oltottad át virginiánára?

Előzmény: Zéró. (983)
bcrich1994 Creative Commons License 2020.06.10 0 0 995

A cioccolatinonak iden telen akkor keszitek majd egy kis satrat, hogy a fold hojevel tamogassam. Beszerzem majd oltott meszet, megy a torzsekre, telen az oltasi helyek takarasa folddel, nem astam be ez eddigi harom fa oltasi helyet, vegre valamit jol csinaltam :)

Előzmény: 123János (993)
bcrich1994 Creative Commons License 2020.06.10 0 0 994

Bezzeg vanigliabol repedt torzsu, metszes nelkuli, meter torzsu bokrokat arulnak 13-15 ezerert ugyanott kaposvaron. Dm kertbe milyenek a friss tapasztalatok? Egy vanigliat mindenkepp akarok szerezni majd es mar csak hibrid...mert ha veletlen elviszi a meglevoket egy kemeny tel akkor vegem lesz.

Előzmény: 123János (993)
123János Creative Commons License 2020.06.10 0 0 993

Fagytűrő déligyümölcsök fórum keresőbe írd be   cioccolatino, a találatok közül a legrégebbi bejegyzés a legérdekesebb.

Egyébként a cioccolatino fagytűrőképessége elég gyenge a tapasztalatok szerint. Tipo, Vaniglia közel azonos a fagytűrés tekintetében, de ha még a Rojo Brillante is jobb fagytűrésű mint a cioccolatino, akkor kijelenthetjük, hogy bűn volt behozni az országba és rásózni gyanútlan vásárlóra. 

Előzmény: bcrich1994 (992)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!