Csak infokent mondom, én visszatértem a Bakonyi fele több reagenses méréshez. Ami egy reagensesből még nagyjából ok az az itt is említett szlovén.
Ha pedig a magas szabad ként szeretnéd csökkenteni, arra is van megoldás. Veszel a gyógyszertárban hidrogén-peroxidot, majd kiutazol Ausztráliába, ott elvileg engedélyezett a használata, és ott külföldön lassan csepegteted miközben az egészet átkevered.
volt itt még pH - kénezés összefüggés, illetve ez is:
Over time, free SO2 decreases in wine. Average estimates indicate that SO2 depletion may be around 5 mg/l per month in wines stored in large tanks in cool cellars with small headspaces. Wines stored in warm cellars with large headspaces often lose 10-20 mg/l per month, or more. [Eisenman, 2001]. (SO2 in bottle exhibits a depletion of no more than a few milligrams per year.) Because of this decrease, SO2 levels must be continually maintained.
SO2 depletion increases with an increase in temperature, headspace, and oxygen exposed surface area to volume ratio. Since it is dependant on many variables, SO2 depletion varies from set-up to set-up and wine to wine. Safe assumptions can be made based on the past experience witnessed with each set up. For this, free SO2 levels must have been measured to determine the level of decrease over a given time and situation.
a konklúzió, szerintem a hordót írták körül tudományosan:
SH2 and MeSH are natural by-products of fermentation and are also natural by-products of the metal-polyphenol catalyzed degradation of sulfur-amino acids. In addition, SH2 and MeSH accumulate in wine as stable complexes with metal cations, notably with Cu(II), meaning that traditional copper finning operations do not remove, just conceal these molecules and can increase the catalytic ability of the wine to form more of these off-odors. Once the complexes are formed, aeration operations are useless for removing these compounds. Bonded forms will be slowly released when the wine is stored in anoxia, possibly because under those conditions Cu(II) is reduced to Cu°. The rate at which free molecules are released is proportional to the amount of bonded forms and inversely proportional to the copper content. The present tools most effective for dealing with this problem are prevention, extended micro-oxigenation and avoiding the use of completely tight closures. Notwithstanding this, the new understanding of the problem, the ability to make a correct diagnose of the problem and the development of analytical essays for assessing in advance the wine tendency to develop reductive off-odors will trigger the development of safer and more satisfactory solutions.
inkább ide írom, érdekes, ha elfogadjuk, nem teszteltem:
As temperature increases, free SO2 increases and bound SO2 decreases. (SO2 bound to acetaldehyde remains constant.) This is because increased temperatures cause partial dissociation of the bound SO2 form, resulting in increased free SO2 and hence increased molecular SO2 concentrations.
For example, a wine containing 68 mg of free SO2 at 0°C (30°F) will contain 85 mg at 15°C (57°F) and 100 mg at 30°C (84°F) [Peynaud, 1984]. Sudraud [1977] showed 64 mg/l of free SO2 at 16°C increased to 120 at 48°C and to 200 at 80°C, as BSO2 was released.
Pl ha magától szépen letisztul, még sosem próbáltam deríteni. Ami viszont nem, azt úgy tapasztaltam hosszútávon sem lesz nekem tükrös. Ilyenkor rózsafüzér, ha az sem segít, akkor bentonit.
A mogyoróbokorból vágott vessző. Mielőtt vasabroncsokat használtak volna, ezzel fogattók össze a hordódongákat. A vasabroncs aztán annyira gyorsan és széleskörűen elterjedt, hogy kis idő alatt kivesztek azok az emberek, akik tudták, hogyan kell csinálni.
Az összes bentonit ugyanabból a kanadai bányából jön, úgyhogy őrült különbségek nem lehetnek köztük. A csomómentességet meg egyszerüen ki lehet küszöbölni: össze kell kötni a derítőanyag bekeverését a fejtéssel.
Az én -régi-emlékeim még abból a korból vannak, mikor volt szőlő, hozzáértő emberek, fahordók, kénezés(max!), és volt igen finom, szőlőízű, tiszta bor.
Igyekszem ezt a KORT követni: boraim most(is) tükrösek, semmi faxni, csak egy kis kén-erjedés után, de vannak kén nélküli tételek is: volt ami bejött, volt, ami nem.
Ajánlani nem tudok semmit a bentonit helyett, mivel én is azt használok.
Amúgy mi a gondod vele, hogy le akarod cserélni? A szóba jöhető alternatívák majd mindegyike fehéfjealapú, ebből a kazei biztosan jelölésköteles allergén, de lehet, hogy a vizahólyag is, a tojásfehérjét, zselatint nem tudom.
Az volt a jó, amikor volt még Xylamon. Csak az meg súlyosan rákkeltő volt. Nekem az egyik területemen az oszlopok azzal lettek lekezelve (rönkök), negyven éve, a 80 %-a még mindig áll, a fűrészelt-égetett oszlopok fele meg 10 év után kikorhadt.
A leginkább veszélyeztetett rész a talaj felső 20-30 centis rétegénél van.
A legegyszerűbb meg rézgálic oldattal telíteni: tömény oldatban áztatni a földbe kerülő részt+20 cm-t, 2 hétig. Csak légszáraz anyaggal működik, a frissen vágott nem szívja fel a szert.
Mondjuk, ez inkább való a szölészet topicba, de mindegy...
Ha kerítéslábnak akarod, akkor min. 12 centis kéne, ideális esetben még vastagabb, 15-20 centis és rönk, nem pedig fürészelt oszlop, ugyanis fürészelve kevésbé ellenálló, másként, a rönkfa jobban bírja, de mindenképp le kell hátolni a berakás elött. Ahhoz, hogy biztosan álljon a talajba, kb 60-70 centis fúrt lyuk kell neki.
Ha akác karóban gondolkodsz: én 12 éve vetten fűrészelt háromszög keresztmetszetűt, oldalai kb. 10 cm, ill. fűrészelt hatszög keresztmetszetűt, átmérője kb. 8 cm. Végük kihegyezett volt. Mindezek a gyártónál "osztályos" áruk voltak, jó áron.
Csináltam hozzá pneumatikus kézi cölöpverőt: 1 méter hosszú, 150 átmérőjű vascső befenekelve, kétoldalt collos csőből fogóval. Nagy levegővel működik.