Vajon miért nincs a kajszinak külön topikja? Hisz' se nem szilva, se nem őszibarack. Ellenben a kedvenc gyümölcsöm gyerekkorom óta, amikor először magyar kajszit kóstoltam... no meg a lekvár, pálinka, ki mit szeret.
Csak egy elmélet aminek van alapja vagy nincs csak elgondolkodtató nem lehet hogy virágzásban történő kezelés miatt csökken a virág fagytűrő képessége ezt jó lenne tudni mert én virágzásban soha nem mertem rézzel permetezni különösen fagyveszélyes időkben mert arra gondoltam megkapja a hideghatást v megfogja kapni és én még ráfejelek és stresszelem a rézzel.
Mert, hogy állnak nálad a rügyek? Már rózsaszínesedik? Egyébként szerintem kicsit túl van parázva ez a dolog, ha zártak még a rügyek, én úgy gondolom, hogy fújható. Esetleg felezd a dózist, ha úgy gondolod.
Ez a 22 -es csapda miért is mert túlnyomó részt az országban vagy így vagy úgy beindult a nedvkeringés bontakoznak a virágrügyek lassan sor kerülhet a lemosásra igen ám , de ha a nappali felmelegedések elmaradnak mint most is 2.6 fok akkor nem hiszem hogy eredményesen lehet használni a lemosó szert ergo lehet felesleges az elpocsékolt anyag energia stb….nagyon a tű fokán fogunk járni a növényvédelemmel előnyben azok a termelők akik egyből tudnak reagálni még aznap amikor lehetőség van rá mert ha nem lesz hosszabb távon permetezésre alkalmas idő és a virágzás folyamata nem áll le lehet lemaradunk egy fontos jól időzített kezelésről ami kihat a további folyamatokra .
Ha így folytatódik, akkor március elejére virágban lesz nálam minden csonthéjas (őszi-kopasz-kajszi), de még a szilva is lehet március közepére. Elszomorító. De úgy tűnik ez már általános lesz, hogy a 3 hónapból összesen 1-1,5 hónap tél van (januárban volt 3 hét viszonylag hideg, meg talán november végétől december közepéig). Legalábbis egyelőre, a március még visszavan...
Ez a február pedig egy vicc, márciusi-áprilisi idő van egész hónapban. Többet vagyok a kertben pulóverben, mint kabátban. Kislányom is alig hajlandó kabátot húzni napközben. :)
Az összes fajtám megindult. A gönci és a bergeron is. Megint összecsúszik minden. És valóban van előttünk másfél hónap. Az időjárásban pedig nem nagyon lesz változás, ameddig még ellátnak. Az őszik is megmoccantak már. Durva év lesz ez is.
Ha ez így megy tovább, február végén virágzás? Nem csak a korai kajszi, hanem a Farhial is nagyon előre van :(. Kötve hiszem, hogy lesz bármi termés is, hogy fogják a pusztító tavaszi fagyokat megúszni.
Nem biztos, hogy akkora hülyeség pl. a tebukonazolos kezelés. A jobb impegnálószerekben is van (tetol, bochemit), talán 0,6 %-os töménységgel. Mivel a fás szöveten volt neki a gomba, lehet, hogy azt lekenve, beissza neki annyira, hogy megfogja addig ameddig a fa benövi a sebbet. PErsze ki tudja a fába mennyire ment be, nyolnány az impregnálószer is megelőzésként a legjobb. Az is kérdés, hogy milyen koncentráció az, ami még a körülötte levő éló szövetnek is tetszik...
Ha nincs vesztenivaló, akkor igazából egy próbát megérhet.
Már volt itt róla szó, a téli hideget nem bírja. A tavaszit a virágzása miatt igen. Szóval ez sem tuti. Bár amilyen teleink mostanában vannak, ez lassan nem szempont.
Amúgy ha ezt a kéregnyavaját sikerülne megfogni, elképesztő termésre képes. Itt nálunk csak a szomszéd kiotoja termett, ritkítani kellett, nagy ültetvényben hatalmas munka lehet a ritkítás, iszonyat sürűn be tud rakódni.
Remélem kibírja ezt a kezelést(tömény bordói+kén). Ha nem, akkor azt a béka zabáló nagynénikéjét. Állítólag az osztrákoknál vizsgálták a fagytűrést és többszáz barackból ez a lófsz kioto nyert. Lehet ez is hozzátett hogy többszáz darabos ültetvény telepítettek ebből a pusztulatból.
Azért mond már meg hogy szívódik fel pl egy tebukonazol a fa kérgén vagy háncsán keresztül mert ha ez igaz máris megyek permetezni tafrina ellen vagy bármi más gomba ellen .
Ilyenre receptet még nem olvastam, de a rézzel bekenés kevésnek tűnik. Nekem a szilvafa törzsén volt hasonló repedés gombával; megvártam, míg leterem, aztán töményre kevert felszívódó gombaölő szerrel több menetben befújkáltam a rést. Azóta - legalábbis a szemnek - nem jelent meg a gomba.
Vagy baktérium okozta kéregelhalás .A száraz felrepedt részt egy nagyon éles késsel levágod a fehér pontszerű valami az ha jól látom gomba telepek ezt óvatosan lekeféled valamilyen súroló kefével v drótkefével tiszta felületig majd ha ez meg van rézzel bekened többször is az év folyamán.
Valószínű,hogy gomba miatt halódó koronarészbe telepedett a kéregszú. Ha járatszerű mintázatot látsz a kéreg alatt, akkor ez történhetett. Elsődleges probléma a gomba.