A külföldi munkavállalókat leszámítva is szorosabb a viszonyunk az osztrák és német gazdasággal, az se véletlen, h a megválasztott magyar ME első hivatalos útja ált. Németo.
Alig hiszem, hogy itt a "német után könnyebb angolt tanulni" érv az igazi indok. Sokkal inkább az, hogy a magyar gazdaság a német gazdasághoz kötődik, nem pedig a brithez. És mintha azt érzékelném, hogy többen mennek német nyelvterületre munkát vállalni, mint angolra. Már csak ha Ausztriát nézzük, akkor is, de Németországba is rengetegen mennek.
Hát pássz, kezdőtől akármeddig. Én némettel kezdtem, aztán folytattam a németet, és közben hozzájött az angol (meg pár másik, de ezt most hagyjuk). A németről van papírom is, az angolt csak értem meg beszélem, szerénytelenség nélkül, elég jól.
Az, hogy olvasni, meg számolni nem tud, nem hinném, h Rózsikánk hibája lenne. Pl volt az a nem szabad buktatni - ötlet.
Ha a középiskola végére 1 nyelv közepes ismerete a cél, akkor az eredmény az lesz, hogy mégjobban szétválik versenyistállókra meg gettóbeli gyerekmegörzőkre az oktatás, ui. egy orvoshallgatótól elvárják a latin nyelv legalább minimális ismeretét bekerüléskor.
A munkahelyeken meg elvárnák a min. 2 (!!) nyelv felsőfokú (!!) ismeretét. És közben, aki interjúztat, csak makog az adott nyelven. Kicsit röhejes.
Különben azt se értem, hogy a német nyelvet miért kell valami gusztustalan és használhatatlan fölösleges valaminek beállítani.
Viccen kívül, szinte semmiben nem értek egyet az Orbán-rezsimmel meg Hoffmann eftársnővel, de konkrétan a németet a magyarnak könnyebb tanulnia, mivel egyszerűen kulturálisan közelebb áll hozzá. Ezért a két nyelv szemlélete, szóhasználata, fordulatai sokkal több esetben fedik egymást, mint a magyar-angol viszonylatban, ez ténykérdés.
Az más kérdés, hogy a világ ma angolul beszél, beleértve a németeket is, ha külföldiekkel akarnak szót érteni.
-Mindegy, milyen nyelv, ha a nyelvtanítás metódusán nem változtatnak.
-Nálunk még mindig sokkal fontosabb a nyelvtan helyes használata, mint az, hogy beszélni tudjon az illető.
-Ott tartunk, hogy a többség még 1 nyelven sem beszél, épp ezért talán a "könnyebb" nyelvet kellene első helyre tenni, mert azzal mégiscsak több az esély.
-Ha az első nyelv úgy-ahogy megy, a következő mindenképpen könnyebb.
Ezek az emberek egyszerűen nem a földön járnak. Próbáljuk már meg azt a célt kijelölni, hogy a középfokú oktatásból kikerülők 90 százaléka legalább közepesen tudjon angolul és ha ezt a szintet sikerül megugrani, akkor lehet majd második meg harmadik nyelven gondolkozni. Jelenleg fényévekre vagyunk ettől. Jellemző az oktatásunkra, hogy irreális célokat fogalmaznak meg, amik papíron kurva jól hangzanak, csak a valóságban meg a középiskolások fele olvasni meg számolni alig tud.
A nyelvcsaládok mondanak neked valamit? A latin pl igazi alap lenne, minden európai nyelv vett át szavakat, az olasz, francia nyelvtan hasonló, a szlovák használja az ablativust, a portugál a vocaivust, a német a többi 4 esetet, orvosin, állatorvosin, töri szakon amúgy is fontos. Kár, hogy holt nyelv...
megegyezhetne a nagyvilág már abban hogy mi legyen a világnyelv
mert meg lehet még tanulni spanyolul, meg olaszul is sőt még hozzá lehet venni a kínait meg a japántot is csak van akinek nem annyi a szakmája hogy nyelveket beszél
"Ezt azzal indokolják, hogy más nyelveknél nincs garancia arra, hogy felső tagozatban és gimnáziumban folytatni tudja a diák az elkezdett nyelvet. A dokumentum ugyan hangsúlyozza, hogy "angolul mindenkinek tudnia kell", Hoffmann Rózsáék ugyanakkor azt javasolják, hogy a németet tanítsák először a diákoknak."
Német után az angol sokkal könnyebb, mint fordítva. Én nem bánom, ha nem anglomán lesz a nyelvoktatásunk. Az egy probléma, hogy az egész ezer sebből vérzik nálunk. (Feliratozás hiánya, nyelvtanárok felkészültsége, könyvek minősége, nyelvtan-mánia a beszéltetés helyett.)