http://www.origo.hu/sport/jegkorong/20111218-magyarroman-himnuszbotrany-egy-csikszeredai-hokimeccsen.html Romániában alaposan felborzolta a kedélyeket, hogy az Euro Ice-hockey Challenge elnevezésű csíkszeredai jégkorongtorna pénteki román-magyar mérkőzése előtt a román válogatott - többségükben magyar nemzetiségű - tagjai némán hallgatták végig a román himnuszt, viszont a magyar csapattal együtt énekelték a magyar himnuszt, és a mérkőzés végén elénekelték a székely himnuszt is, amely spontán módon tört fel a lelátókon. - Én azt mondom, jól tették a fiúk, büszke vagyok rájuk!
Magyar városban, volt magyar területen, helyben született magyarok, köztük sok magyar állampolgár, majdnem színtisztán magyarokból álló válogatott - meg a török vendégmunkás, vagy gyermeke....
A román jégkrong múltja is elég fényes (nem olimpiai aranyakban mérhető persze), nem is oly régen, igaz nem is mostanában még az "A" csoportban játszottak ők is. De a párhuzam tényleg sántít, semmilyen egyéni sportágat, az abban elért eredményeket nem szabadna összehasonlítani a csapatsportágakkal, más vidék).
"tudomásul kell venni, hogy amíg magyar ajkú játékosok és magyar ajkú nézők vannak a meccseken, addig az ilyen esetek természetes velejárói a sportnak."
"mindkét csapat és a közönség is nagy tisztelettel hallgatta végig a román himnuszt. "Ez korábban nem mindig volt így, tehát akár pozitívan is értékelhetnék."
""A székely himnusz rengetegszer felcsendül a meccseinken, és mondhatnám, hogy ilyenkor a román bíró nem veszi le a fejvédőjét, de mi nem csinálunk ezekből ügyet" - tette hozzá Antal Zsombor. Horváth szerint ezúttal annyi volt a különbség, hogy a szurkolók csatlakoztak a magyar himnuszhoz is. "A játékosok bekapcsolódását nem vettem észre, de aki úgy érzi, hogy énekelnie kell, énekelje, szabad emberek szabadon választható joga az éneklés."
Márcsak azért is, mert többen a játékosok közül magyar állampolgárok is.
nem jó párhuzam, mert nekünk legalább a múltunk fényes, de mondjuk mintha 20 magyar-kínaiból állna a magyar asztalitenisz-sport, akik hirtelen kínainak kezdenék érezni magukat
nem hiszem, hogy tömegtüntetés lenne a Kossuth-téren, ha leépítenék az egész kócerájt. néznénk helyett mittudomén, pókert
Az eddig megszerzett aranyakat nem buknánk szerintem, azokat magyar színekben szerezte. Hogy utána mit buknánk, azt ugye nem tudni, jövőbe senki sem lát. Lehet, hogy jön egy év múlva egy hasonlóan tehetséges versenyző a hazai utánpótlásból, aki lenyomja, mint a bélyeget. A románok mit buknának? A mostani válogatottjuk mellett körülbelül az egész sportágat. Jelenleg csak Erdélyben létezik komoly jégkorong a románoknál, utánpótlás szinten ugyancsak, szóval úgy 10-15 évvel visszavetné őket, ha ignorálnák az erdélyi hokisokat. Bár ez nem egy esetleges olimpiai arany, de ez sem kevés.
a spanyol válogatott mezében lehetsz nyugodtan katalán
egy magyar-román meccsen, szimbolikájában, valaki vagy magyar, vagy román (mármint a pályán). arra a két órára ezt el kell döntenie. és nem a jégen, hanem már az öltözőben
természetesen egy spanyol-katalán meccsen már állna a párhuzam
egy valamivel reálisabb helyzetet feltételezve, volt-e olyan török származású játékos a német akármilyen sportágbéli nemzeti válogatottban, aki egy német-török meccsen a német himnuszt nem énekelte, de a törököt igen?
Kevesebb a pénzük, mint volt régebben, de most is van azért svéd, amerikai, szlovák légiósuk. Mondjuk a HSC mai góljaiból négyet szintén légiósok szereztek (két szlovák és egy cseh), de aki ismeri a két csapatot, az tudja, hogy "tiszta" csapattal, vagyis légiósok nélkül is lenne ennyi, ha nem nagyobb különbség köztük.
majd ha ugyanezt előadod személyeskedés nélkül, akkor esetleg folytathatjuk, drága olv.társam
én spec. nem venném fel egy általam rühellt ország címeres mezét hogy egy általam szeretett ország ellen játsszak
ha már akkora nagy hazafi vagyok, ugyebár, meg akkora nagy magyar, hogy aki magyarabb, az vagy csal vagy hazudik, vagy mindkettőt
nem, ezek szerintem setét bunkók voltak (amitől persze még lehetnek kiváló magyarok, ld. mint lentebb, a kettő ugyebár nem zárja ki egymást), de ha már magukra öltötték a rühellt ország mezét, akkor vagy mindkét himnuszt eléneklik, vagy csendben kussolnak mindkettő alatt
A románoknak számít azért, és most valamilyen szinten róluk szól ez a sztori, szóval teljesen feleslegesen írtad ezt be. Csak azért írtam ezt az eredményt, hogy lehessen azért látni, nagyjából ilyen sorsuk lenne, ha az általad kívánt nagy kizárási hullám végigsöpörne a válogatottjukon.
Hol igen, hol nem. Volt aki dacból visszamonta, és volt, aki egy "baráti" ETA-felhívásra gondolta meg magát.
De egyébként a baszkoknak és a katalánoknak van saját nemzeti csapatuk, évtizedek óta kilincselnek eredménytelenül a FIFA-nal, hogy brit mintára engedjék őket külön játszani.