A bemutatkozásba nem találtam szükségesnek leírni a nevem, ha már az egész webcím az, de belátom, ebből a névből nem sok van, többnyire mind rokon. Meg aztán az egómat az is növeli, ha a munkám alapján jön a következő megrendelő, nem a névre ugrik (remélem, leszek olyan egyszer, mint mondjuk az Adidas, haha), mert ha elégedettek, úgyis megjegyzik.
Egyik mesterem, Pallagi Roland még a gépén is leragasztja a feliratot - ami amúgy Canon -, hogy véletlenül se higgye azt senki, hogy azért készít jó képeket, mert olyan géppel fényképez. Egyelőre én is csak a vállpántot vettem le, kaptam egyedi színeset, és tökre bírom a bizonytalan tekinteteket, mikor kémlelnék oldalról, hogy mi van a kezemben.
Átalában én is használom a dupla mentést, de sokszor arra gondolok, milyen jól elvannak a D700, illetve a 5D MarkII tulajok az egy darab kártyájukkal. :)
Már válaszoltam Néked, de úgy látszik a feltöltés nem sikerült.
Köszömöm a leírást. Megnéztem a honlapodat és tetszettek a képek. A bemutatkozáskor nagyon szerény vagy, alig lehet rátalálni a nevedre.
Jó hogy a d800 megy a régi kártyákkal is. A dupla mentés minden esetben kell, amikor a felvétel men ismételhető meg gond nélkül. A többi esetben pedig azért mert nem kerül semmibe és hátha egy csúcs kép veszne el....
Köszönöm az infót. megfontolom. Ha minden igaz 1-2 héten elül meglesz a D800. visszatérek majd kérdésekkel. Kíváncsi vagyok a különbségre DSLR és full frame között.
Nem szoktam használni biztonsági mentést, így nem tudom, lassítja-e a gépet. Vásárlás óta egy 16 GB-os CF- és egy 16 GB-os SD-kártyát használok (Sandisk mindkettő, előbbi 30 MB/s, utóbbi 95 MB/s sebességű), más nem is volt benne még. Videózni mindkettőre kiválóan lehet, nem hibázott még egyikre sem.
Fotografálás közben nem gondolkodott el sorozat közben sem, nyilván van különbség lassú és gyors, kisebb és nagyobb felbontású képek esetén, de például egy klipet állóképekből raktam össze, amit eleve nem nagy .jpg-ben fényképeztem - egész pontosan 5520 x 3680-ban, 6-8 MB-os fájlok -, de gyors sorozatokat lőttem. Amíg nyomtam, addig kattogott, nem állt meg.
Az élességállítással sem szokott gondom lenni, de ez nyilván függ a felülettől is. A követő autofókusza pazar, a fenti példában is kellett használnom bőven, nagyon tetszett. Viszont múlt héten a követő fókuszt is sikerült megzavarnom egy esőztetéssel, itt látsz példát, ekkor manuálra kellett kapcsolnom, hogy lekövessem a mozgást. Viszont mikor állt a srác, akkor felvette a fókuszt aránylag hamar. De a honlapomon van mindenféle más is, a képek alatt írja, hogy milyen géptípussal készültek, illetve a sebességen kívül hozza a többi adatot is.
Korábban 80 és 7000 volt nekem, utóbbihoz képest is nagyon szexi a 800. Az elkészült képeken nagyon sokat lehet alakítani, játszani, a RAW jól tűri a húzogatást, igaz, én nem szeretek nagyon machinálni a képekkel (koncertképek kivételével, mert ott ugye elég soka váratlan momentum). Na igen, a koncertes teljesítménye fantasztikus, komolyan, szinte nincs olyan kép, amiből ne lehetne kihozni valamit, valóságos "képfaragó" lehetsz, még ha félresikerültnek is érzed elsőre, hehe...
A jpg-ben nem nagyon tudok nyilatkozni, merthogy alig lövök olyanban.
A színvilága nekem elsőre különös volt. Valahogy olyan kissé zöldesnek tűnt, aztán mikor megszoktam, rájöttem, hogy semleges, pff. Az örök necces pirossal is kiválóan boldogul, legfeljebb a szaturációt kell igazítani később, nem sokat.
Általában középre súlyozott fénymérést használok, a spotot és átlagolót ritkán. Így is van, hogy többet kell rajta igazítani, de ez inkább az én bénázásom, semmint a hibás mérés eredménye. A sötétben is frankón dolgozik, és valóban olyan színeket rögzít, amilyen ténylegesen ott volt. Képeken én a melegebb tónusú hangulatot kedvelem, és ezzel összhangban úgy is állítom, és ilyenkor is arányos színeket hoz.
Hát ennyi, ha még kérdés, ne habozz feltenni. De én csak tanuló vagyok, szóval ezt is vedd hozzá, haha.
Nem javaslom egy Pentax váz megtartásást sem. Ilyen ,,több géptípus más bajonettel" utcába én is beleszaladtam már. Csak idő kérdése hogy feladd.
Add el a limitedet. Értem én, hogy nagy kedvenc, de találsz ilyet a nikonra is. Például a Voigtlander 1.4/58 -as. Manuális, nagyon szép, éles, valószínűleg jobb mint a limited. Ja és megy vele a nikon rekesz, fénymérés vagy mi kell még: AF? No az nem megy. Ha szerencséd van, a mimited árában megkapod. 400 euro körül.
Például ha a vakupapucsba rögzíted, a nagyobb tömeg miatt stabilabb lesz a gép. :)
Nem, nem lehet használni, a nikon az egyik legszélessbb váz 46.5 mm bázistávolsággal. Mivel a pentax bázistávolsága 45.5mm, egy millimétert le kellene faragnod a pentax objektíved végéből, ez valósínűleg nem lehetséges. Azért kutakodhatsz: http://www.leitax.com/
Szerintem ez az objektív nem olcsó, kár lenne kockázatos átépítésbe bonyolódni. A nikonnak is vannak nagyon jó objektívjei, biztos például hogy egy 2.8/ 24-70 objektívvel jobban jársz.
Nekem sem ez az alap, de állványról, manuális élességállításnál nagyon szeretem. Iszonyat pontosan be lehet lőni az élességet mikor belenagyítok a képbe.
Sokan "panaszkodnak" nemzetközi fórumokon a Sigma bokehjére. Szerintem az is remek és krémes. Ami pedig külön tetszik, hogy szinte semmi kromatikus aberráció nem jelentkezik nyitva sem. Természetesen, ha időd és kedved engedi, örömmel megmutatom. Írj rám és gyere el egyszer a műterembe.
Sigma 35 1.4 teljesen nyitva. Teljesen natúr a fotó, mindössze 0,4 rekeszt emeltem a kivágáson, hogy jobban látszódjanak a részletek. A kivágás 1:1-es, az exportnál sem raktam rá élesítést.
Először is köszönöm a leírást. Valóban nagy előny a 100-as induló érzékenység, igazából nem is értem hogy a gyártó(k) ezt eddig hogy merészelték elhagyni. Tulajdonképpen még az ötvenes (alap!) érzékenység is illendő volna. Szóval nagyon jó hogy van százas alapérzékenység.
Az élesség megítéléséhez nem kell mindig teszttábla. Sokszor elég megnézni a képen egy kontrasztos ,,éles" határvonalat és a monitoron meg kell vizsgálni az ,,éles" átmenet hány pixelen keresztül töténik. Hamar kialakul a rutin, hogy megítéljük, hogy a kép jó, eladható, vagy annál több, ,,kúrva éles".
Majd egyszer meglesem azt a híres Sigmát, ha megengeded. Nálam is van egy makró (2/100mm) amiről azt gondolom, hogy már teljes nyíláson is éles. Más kérdés hogy a gyakorlatban ahol szinte mindig rekeszelni kell, ez kihasználható-e.
Persze eldöntöttem jó gép ez a d800, kell nekem. Hogy mikor az más kérdés, nem kapkodok.
Nem kell engem győzködni, egyedül is eldöntöm hogy mikor veszem meg. Főként pénzügyi megfontolások fékeznek, mint gondolom mindenki mást is.
Nem olcsó ez a gép, jelenleg ezt az árat tudja elérni a Nikon. Nem rossz ez a gép, a szokásos magas Nikon minőséget hozza, de végül is nagy csoda nincs benne. Nálam nyert főként azzal, hogy nincs ráépítve a markolat. Azért mindig elgondolkodok azon, ha Canonos lennék, fele ennyiből lehetne egy 5DII- m ami ha nem is pont ez a minőség, de nagyon a közelében van.
Gondolkoztam én is, hogy miért ilyen csendes a topik. Jó néhány embernek van a D800-a, de ha a hozzászólások számát nézzük, eléggé törpe minoritásnak tűnik a többi fórumhoz képest. Aztán arra jöttem rá, valószínűleg azért mert ez egy jó váz, mi több... nagyon jó. Kevés a gond, a probléma. Működik és ennek örül mindenki. Nekem most a Sigma 35 1.4-gyel mélyült el nagyon a kapcsolatom. Úgy látom, imádják a vázzal egymást. Sosem voltam nagy pixel kukker. Pláne nem a D800-nál, ahol utólagosan is bőven van helye az élesítésnek egy gyengébb objektív esetén leméretezés mellett. Ez a Sigma azonban valami megaton, ha szabad ilyen slendriánul fogalmazni. Eddig azt hittem, a 105 VR Micro-nál nem lehet jobbat találni, már ami az élességet illeti. Erre tromfolt rá a Sigma, de nem is kicsit. Már 1.4-en is olyat ad, amit kevés fixtől láttam 2 rekeszértékkel fentebb is, de f/4, f/5,6 körül szerintem már bőven a 36Mpixel adja a szűk keresztmetszetet. Talán a dupláját is könnyedén kiszolgálná. Persze ezek csak megérzések, nincs mögöttük bonyolult számítás, vagy kísérlet, de minden, jól sikerült kép után fülig ér a szám és örülök mint egy kisgyerek.
Az általad felvetettekre egy részére nagyon nehéz reagálni. Nekem egyedüli problémaként az jelentkezik, hogy ritkán 20-30mp-re is kimerevedik a kép, a kártyák i/o ledje pedig vesszettül pislákol a vázon. Sandisk 60MB/s-es CF-et és 45MB/s-es SD-t használok. A jelenség random és nem kell, hogy hosszú sorozatokat lőjek előtte. Annyira nem idegesít a dolog, mivel legrosszab esetben egy ki/bekapcsolás segíteni szokott. Nem tudom, ennek mi az okat, de majd legközelebb, ha bemegyek a Nikonhoz, rákérdezek. Volt a gépben már 15 és 30MB/sec-es kártya is. Sztenderd használat mellett nem éreztem gondot azokkal sem. Ilyenkor a puffer segít. Még egy apróság, amit nem szeretek, hogy Liveview használata esetén elég lassú az exponálást követő processz.
Úgy gondolom, ha valaki nem tesztábrát lődöz, akkor ritkán lesz meg a 36Mpixel élesség. Egyrész ugye a mélységélesség miatt, másrészt esetleg a magas iso miatt, haramdrészt pedig az adott objekítv, adott rekeszen nyújtott teljestménye miatt. Ezt azonban neked nem kell magyarázni. Én is sokat tanultam a cikkeidből már. Azt viszont határozottan érzem, hogy a témán sokszor ott van a 36Mpixel rá eső része és nekem ez az igazán érdekes.
Szerintem két, egyelőre megunhatatlan előrelépés van a D800-ban. Az egyik az alcsony ison-n nyújtott, korábban ismeretlen mértékű dinamikatartomány. Múltkor műteremben túl gyrosan exponáltam egymás után, így a második fotóra nem töltöttek fel és nem villantak a vakuk. Mit ne mondjak, full fekete fotó lett az eredmény. Viccből ráhuzigáltam lightroom alatt és csodák-csodája, teljesen hasznákható képet varázsolhattam belőle. A másik pedig a 36Mpixel, ami hatalmas előny vágásnál és leméretezésnél, utólagos élesítésnél. Így akár 6400-as iso mellett is szinte zajmentes fotó az eredmény egy kis utómunkával, A/4-es nyomatig.
Figyi, úgy veszem észre - szerintem más is -, hogy már 90%-ban eldöntötted, veszel 800-at, csak még hagyod magad győzködni kicsit, és ezt nem bántásból mondom, hanem sima konzekvenciaként. Bocsesz, ha rosszul látom! Valóban eszement jó gép a D800, valóban drága, és valóban megéri az árát, te meg úgyis dolgozol is vele, szóval ne gondolkodj többet, hanem usgyi a bolt.
Akinek már van D800 gépe írja le a használat közbeni tapasztalatait. Minden apró momentum érdekes lehet. Használtok-e a második kártyára biztonsági mentést, lassítja-e ez a gépet. Működnek-e a régebbi lassúbb 30 Mb SANDISK kártyák? A pixeleket kukkolva a képek hány százalékánál érzitek, hogy megvan a 36 megapixeles élesség? Vagy más kérdés, ha a képet 12 megapixelre visszaméretezitek, érezhető-e számottevő előrelépés a 12 megapixeles gépekhez képest? Ezekre a kérdésekre akkor érdemes válaszolni, ha valakinek egyszerre van a kezében a két gép, és azonos körülmények között készülnek a fotók. Nemrégiben kölcsön kézbe kaptam egy D800-t elég silány beltéri világítás mellett. Meglepődtem, hogy mennyire jók lettek a színek. Ilyesmit Ti is éreztetek, vagy csak hallucináltam?
A felbontást, dinamikatartományt, magas iso-t költői kérdésnek szántam, mert nálam ezek nem relevánsak. Ha tudják fejleszteni, ám legyen, de a mostanival nagyon meg vagyok elégedve, így ezek miatt nem cserélnék vázat szerintem.
Néha makrózom a természetben. A kihajtható kijelző ott jönne jól.
Látszik, hogy teljesen különböző dolgokat gondolunk fejlődésnek. Hiába, minden munkához más gép kell.....
Például a további pixelnövekedés kimondottan hátrány, már ez a 36 Mpixel is enyhe túlzás. A sebesség is hidegen hagy, ami van, az éppen elég. Hasonóképpen a jelenlegi érzékenység is megfelelő, mondjuk hogy elég. Nyilván minden érzékenység növekedés előny, de ha ennek bármilyen ára van, akkor már nekem nem kell. Kihajtható kijelző? Néha előny, de mindig rozoga tőle a gép , nekem nem kellene. Mindenkinek más dolog fontos, érdekes lenne ha a megrendeléskor be lehetne ixelni mit kérsz. Modjuk valahogy így: Kihajtható kijelző - beépített vaku - balkezes kivitel - pixelszám/érzékenység - álló kivitel portréfotósoknak - kivehető infraszűrő kísérletezőknek - videó igen/nem - cserélhető szenzor vayg prizma, és még ki tudja mi minden lehetséges, esetleg mi az ami már a gyártók fiókjában pihen.
Kétértelmű volt a mondat. Elnézést. A végén kellett volna helyesebben úgy írnom, hogy "500e Ft-ért majd három éves, 100e+ expos vázakat fogsz kapni". Jövőidőre akartam utalni.
E-bay-en viszont nem magyar, azaz általában rövidebb garanciás vázak vannak, ráadásul ilyen értéket jobb előzetesen kézbe fogni, kicsit tesztelni.
Nem tudom miben lenne érdekesebb az utód. Talán még nagyobb dinamika, még jobb magas iso-n nyújtott értékek, gyorsaság? Nagyobb felbontásnál odáig jutnánk, hogy már f/6 körül fellép majd a diffrakció. Ha valami hasznos dolog lenne, az egy a Canon sraw-jához hasonló kisebb felbontás, esetleg gyorsabb sorozat mellett, de nem crop módban. Vannak helyzetek mikor bőven elég a 12 Mpixel. Én bizonyos esetekben jó hasznát venném egy kihajtható kijelzőnek is, valamint liveview esetében jobb lenne a gyorsabb expo. Nagyjából ennyi, de de ez már csak a csokireszelék a habos tortán.
Látom költői túlzásba esel: ,,majd három éves" :) 2012 februárban jött ki....
Az ebayen a németországi leütések 1800-1900 euró között vannak, az expók pedig 5.000 és 20.000 között. Hetente eladásra kerül egy tucat.
Szóval nincs vészhelyzet , van kínálat, úgy látszik számos amatőrnek sok ez a rengeteg pixel. Különben nem irreális ez a Fotósarkos ajánlat sem.
Valóban jó lenne látni mi lesz az utód.....
Nem vagyok ideges, a D3 gépem jól fut, csak a portrémarkolatát utálom. Szívesen lefűrészelném, de félek ugrana a garancia. :) Ja, az már nincs is rajta.
Ha hozzáveszed az utángyártott markolatot, úgy még kedvezőbb az ár.
Szerintem ha jó a gép és megteheted, lépd meg most. 500e Ft-ért majd három éves, 100e+ expos vázakat kapsz, vagy meg kell várnod míg kijön az utód.
Ha visszaemlékszünk, másfél éve még a nem garanciális D700-ak is bőven 400e Ft felett mentek el, holott az új ára már jóval lentebb volt, mint most a D800-é,
Szerintem túl jó ez a váz ahhoz, hogy csak álmodozz róla. :)
Köszönöm szépen. Tulajdonképpen én nagyon szigorúan 500 -nál vontam meg a határt de azért ha hazai, bizonylatolt eredetű, meg lehet nézni, garis akkor mégis elképzelhető.
A Fotósarok a FB-on közzétett egy üzenetet, talán téged érdekelhet, így szól: "Érkezett egy használt Nikon D800 elég megkímélt állapotban 30e expoval, utángyártott markolattal és még majdnem két év garanciával... 540 000ft".
Nekem senkim a Fotósarok, csak egyszerűen szóltam.