Úgy döntöttem kipróbálom a Single-malt "készitményt" :D 4 kg füstölt maláta és 1 kg rozs malátából csináltam a csirizesítést...14% brixre sikeredett...de az illata valami eszméletlen frankó lett, enyhén füstös virágosszerű ,és kellemes édeskés ízű lett a lötyi.
Másnak milyen brix %-al sikeredik a maláta csirizesítés?
Elméletileg a kukorica és búza ad legjobban. A búza viszont nagyon hajlamos a leégésre, ezért a gyakorlatban kevesebb alkoholt lehet kinyerni belőle, mint a kukoricából. A kukorica és a bourbon cefre (kukorica, maláta, rozs) kilónként 1 liter 27-23% körülit szokott adni szimpla falúban, az árpa csak 22-20%-ot. Krumplival nem érdemes foglalkozni, mert ennek csak a negyedét adja, meg a belőle készült szesz is fertelmes, úgyhogy jobban jársz, ha megeszed.:)
Ö.M. korábban már megosztott velünk egy táblázatot az egyes alapanyagok alkoholkihozataláról:
4kg cukor 20 liter vízzel ad kb 1.070-1.080 körüli cefrét(A szupermarket cefre recept szerint.) Ebből ki tudod számítani, hogy mennyi cukor kell a Te cefremennyiségedhez. Mivel a vízből már nem tudsz elvenni.
Hello,Kukorica, Búza, árpa és burgonya alkohol kihozatal mennyiségére kíváncsi lennék hogy hozzá adott cukor nélkül jó cefrèzèssel, nagyjából hány literre lehet számítani, kinek hogy szokott sikeredni?
Elsősorban Öreg-muslicát kérdezem,bár tudom nem nagyon fórumozik már magyar fórumokon.
Tegnap elcsirizesítettem 4 kg kukoricát,hozzáadtam 40dkg füstölt árpamalátát,meg 60dkg rozsmalátát,GA-500-al felfőztem,10-es brix lett a végén,jód teszt nem lilult be.mennyi cukrot tegyek bele plusszban ? Kb 2 kg-ra gondoltam az arányhoz képest,meg gazdaságos kihozatal szempontjából is kérdezem.
Elolvasva a leírást, keményen biluxol a a kamuduma-detektorom. Ha egy termék olyan szuper, hogy minden mást helyettesít, sőt még a tapasztalati tényeket is felülírja, az gyanús. A legtöbb, általános élesztő működik 10 és 32 Celsius fok között. Ha egy élesztő túl gyorsan erjeszt, akkor a cefre is erősen melegszik. A melegedés pedig kihajtja az illékony aromakomponenseket. Tényleg "felszabadítja". Ha melegszik a lé, feloldódik a pektin. Ettől még nem pektinbontó. Aztán mi az, hogy DP1 meg DP2 meg DP3 glükóz? D-, és L-izomer létezik. A gyümölcsökben kizárólag a D-glükóz található. Ennek több enantiomerje is van, de ezek dinamikusan egymásba alakulhatnak. Ha "kifogyik" az egyik, a másikból folyamatosan átalakul, hogy visszaálljon az egyensúlyi helyzet.
Az bizony két kis egyszerű thumper, a főző és a hűtő közé illesztve szabályosan. A lehető legegyszerűbben van elkészítve, mert a páracső rögtön az első th. aljába viszi a gőzöket és a tetejéről is rögtön a második th. aljába van csatlakoztatva a páracső...és ahogy látom az egész olyan kicsi, hogy egy borszesz égő fűti...
Helló! Neten találtam ezt a képet, valaki megtudná mondani hogy ez mégis milyen fajta kutya? 😁Viccet félretéve, az üst és a hűtő között az a kettő valami az mégis mi lenne pontosan?
Miért nem figyelsz inkább??... úgy látszik nem figyeltél eléggé, mert épp lejjebb magyaráztam el, hogy anélkül is el lehet mosni tisztára, hogy szétszedhető lenne.
Erre egyébként teljesen jó bizonyíték a Robi 10-éves thumpere...
Mert nem véletlenül kérdeztem tőled, mit sikálsz?...nem tudom, te mióta használsz "thumpert", de te nem láttad azt amit én...olyat vágtam szét, amit két ember használt, összesen 10-évig és mégsem volt dzsuvás a belseje, amit sikálni kellett volna belőle...akkor miről beszélsz te itt?...
De nyugodtan mond meg nekik, hogy ők igénytelenek és koszosak, mert nekik úgy is jó és csak a te cuccod tiszta?...
Miért nem mondod meg őszintén, hogy már régóta szeretnél te is, két ilyen szép thumpert?...:):):)
Hidd el, nem a polírozott rézre "izgulok", egyszerűen tetszik és sokaknak tetszik...az pedig nem lehet kérdés, hogy attól mert szép, még jó is lehet...arról pedig megnyugtathatlak, hogy a tisztaság nálam elsőrendű szempont...(volt aki a cipőjét le akarta venni, amikor belépett a műhelyembe!)
Lehet, hogy nagyobb rend és tisztaság van nálam, mint itt sok nagypofájúnál, akikből csak az irígység beszél...
Megvan az eredmény a dupla thumperes pálinkát illetően...minden eddiginél jobb pálinkám született. Az alapanyag birs volt. Ízbomba lett, illatos, nagyon jól csúszik. Ep, minimális, up a szokásos mennyiség volt (up terén elég radikális vagyok, a legkisebb árulkodó jelnél már vágok). Egyértelműen jobb, mint az egy thumperes pálinka, és úgy tűnik, hogy a kisüsti is versenytársra akadt.
Vízkövet b+! Ha nem a polírozott rézre izgulnál, hanem a készülék tisztaságával foglalkoznál, nem kérdeznél ilyeneket. Nekem a főző minden része szétszedhető és tisztítható. A páracsőből és a hűtőből is van mit kisikálni. Feltéve persze, ha hozzá lehet férni. Ha nem, akkor homokba dugjuk a fejünket, hogy mitől lenne az koszos. :(
Ebben igazad van, csak szerintem folyamatosan tisztán kell tartani, akkor nicsen semmi gond...az asszony sem főzi a tyúkhúslevest a fazékban, a paradicsomos káposzta után, hanem előbb elmossa ugye?...
Amennyit pedig ezt takarítani kell, az klasszul megoldható a nagy nyíláson keresztül is, szétszedés és sikálás nélkül is...
..."Az legalább 10 évet ment, volt abban valami kosz?"...
Na ezt jó, hogy kérdezed, mert amikor szétvágtam, csodálkoztam is, hogy se az aljában, se az oldalpaláston, nemigen volt semmi különösebb lerakódás...kár, hogy nem fotóztam le...
Pedig aggódtam egy kicsit a forrasztás miatt, hogy majd mennyit kell csiszolnom, hogy egyáltalán jó legyen...
Nemrég említettem is, hogy a használt réz cuccokat, amikben már régebb óta főznek páleszt, milyen nehéz úgy megtisztítani (fémtisztára), hogy lehessen akár kemény, akár lágyforrasztani...a réz felületébe, a patina alatt, pár mikron mélyen egyéb anyagok is belediffundálnak és akkor a legjobb folyasztószerrel sem lehet jól forrasztani...
Nem tudom, hogy te miket főzöl, de az sem egészen világos, hogy mi az amit ki kell belőle sikálni?...hiszen ebbe még cefrét sem teszünk, csak levet (vagy vizet), ami még le sem tud égni, mert ugye nem ég alatta tűz, de mégis forr benne az anyag?...vagy vízkövet sikálsz?...
Elég átöblíteni, főzés után a forró levet azonnal leeresztem, a leeresztő csapokkal. Utána 5 liter vizet öntök bele, áll benn pár órát, aztán ismét leengedem. Jó, erős konstrukció, elégedett vagyok vele, nem volt olcsó, de megérte az árát.
Jó a kérdés, ezen én is gondolkodtam egy ideig a tervezésnél, mert a tetejét nyithatóra készíteni, nagyon macerás és munkaigényes, amit nem nagyon lehet az árban érvényesíteni...és ahogy egy barátom szokta mondani..."nem azért dolgozok, hogy koszos legyek"...:):)
De azért sikerült többekkel beszélnem, akik már évek óta használnak thumperokat és így alakult ki az a jó nagy, 5/4"-os nyílás, amibe nagy tölcsért is lehet tenni és slaggal beledugva ki lehet mosni, öblíteni...így működik.
A pistórius tányért is hasonlóan kell tisztítani és az is jól működik, pedig ott alul-fölül "csak" 1"-os fittingek vannak.
Egészen ügyesen összehoztad...gratulálok. A pálinkára én is kiváncsi vagyok két thumperral, mert eddig nagyon kevés infó született erről. Egy thumperes főzésekről már gyakrabban hallottam azelőtt, de ezt is kevesen publikálták...én is inkább csak Öreg Muslica írásait ismerem, még 2011-ből. Akkor ő azt írta, hogy szerinte nagyon jó és ha valaki kiprópálja, nemigen tér vissza a kétszeri lepárlásra...meglátjuk. Netuddki is évekig egy thumperral nyomta és most, hogy megvan a másik is, azt mondja így jobb vele főzni...
Igen, szépeket gyárt. A hétvégén megcsináltam a páracsöveket, tegnap még sokat szívtam, a béna forrasztásaim miatt, de kijavítottam. Hiába, nem vagyok egy Rézműves.:) Ma még csinálok egy próbafőzést. Kíváncsi vagyok, hogy pálinkára milyen lesz a két thumper.