Keresés

Részletes keresés

Tótikám Creative Commons License 2022.01.18 0 1 11119

Brewersfriend tervező szerint 75% kihozatal esetén kb 20l lé plusz 5L a maláta, 14Brix. 75% kihozatal nem rossz de nem is csúcs.

Előzmény: Dezodoros Ede (11118)
Dezodoros Ede Creative Commons License 2022.01.17 0 0 11118

Úgy döntöttem kipróbálom a Single-malt "készitményt" :D 4 kg füstölt maláta és 1 kg rozs malátából csináltam a csirizesítést...14% brixre sikeredett...de az illata valami eszméletlen frankó lett, enyhén füstös virágosszerű ,és kellemes édeskés ízű lett a lötyi.

Másnak milyen brix %-al sikeredik a maláta csirizesítés?

 

barbárállat Creative Commons License 2022.01.15 0 0 11117

Elméletileg a kukorica és búza ad legjobban. A búza viszont nagyon hajlamos a leégésre, ezért a gyakorlatban kevesebb alkoholt lehet kinyerni  belőle, mint a kukoricából. A kukorica és a bourbon cefre (kukorica, maláta, rozs) kilónként 1 liter 27-23% körülit szokott adni szimpla falúban, az árpa csak 22-20%-ot. Krumplival nem érdemes foglalkozni, mert ennek csak a negyedét adja, meg a belőle készült szesz is fertelmes, úgyhogy jobban jársz, ha megeszed.:)

Ö.M. korábban már megosztott velünk egy táblázatot az egyes alapanyagok alkoholkihozataláról:

http://forum.index.hu/Article/viewArticle?a=107735003&t=9206163

Ugyan ipari módszerrel, és enzimmel lehetnek igazak a számok, meg kicsit számolgatni is kell, de arányításhoz jó lehet.

Előzmény: kalomista mark (11113)
Tótikám Creative Commons License 2022.01.15 0 0 11116

100gr cukor 1l-ben ,1.037. Vagyis 3gr cukor durván ,egy pontot emel egy literben. Bármelyik sörtervezővel könnyen kiszámolható.

Előzmény: Dezodoros Ede (11112)
nyikto nye Creative Commons License 2022.01.14 0 0 11115

4kg cukor 20 liter vízzel ad kb 1.070-1.080 körüli cefrét(A szupermarket cefre recept szerint.)
Ebből ki tudod számítani, hogy mennyi cukor kell a Te cefremennyiségedhez. Mivel a vízből már nem tudsz elvenni.

Előzmény: Dezodoros Ede (11112)
kalomista mark Creative Commons License 2022.01.14 0 0 11114

Szerintem se nem jobb se nem rosszabb mint az összes többi élesztő

Előzmény: kopasz szuzukis (11110)
kalomista mark Creative Commons License 2022.01.14 0 0 11113

Hello,Kukorica, Búza, árpa és burgonya alkohol kihozatal mennyiségére kíváncsi lennék hogy hozzá adott cukor nélkül jó cefrèzèssel, nagyjából hány literre lehet számítani, kinek hogy szokott sikeredni?

Dezodoros Ede Creative Commons License 2022.01.14 0 0 11112

Elsősorban Öreg-muslicát kérdezem,bár tudom nem nagyon fórumozik már magyar fórumokon.

Tegnap elcsirizesítettem 4 kg kukoricát,hozzáadtam 40dkg füstölt árpamalátát,meg 60dkg rozsmalátát,GA-500-al felfőztem,10-es brix lett a végén,jód teszt nem lilult be.mennyi cukrot tegyek bele  plusszban ? Kb 2 kg-ra gondoltam az arányhoz képest,meg gazdaságos kihozatal szempontjából is kérdezem.

Előzmény: Dezodoros Ede (11111)
Dezodoros Ede Creative Commons License 2022.01.14 0 0 11111

Lehet hogy így van...egy próbát azért csinálok vele majd a nyáron :)Bár biztosan nem lesz más a végeredmény mint máskor.

Előzmény: kopasz szuzukis (11110)
kopasz szuzukis Creative Commons License 2022.01.10 0 1 11110

"

Valakinek van tapasztalata ezzel az élesztővel kapcsolatosan...milyen lehet?

https://palinkafozoarak.hu/palinkafozes/distilla-fruit-x-eleszto/ "

 

Elolvasva a leírást, keményen biluxol a a kamuduma-detektorom. Ha egy termék olyan szuper, hogy minden mást helyettesít, sőt még a tapasztalati tényeket is felülírja, az gyanús. 
A legtöbb, általános élesztő működik 10 és 32 Celsius fok között. Ha egy élesztő túl gyorsan erjeszt, akkor a cefre is erősen melegszik. A melegedés pedig kihajtja az illékony aromakomponenseket. Tényleg "felszabadítja". Ha melegszik a lé, feloldódik a pektin. Ettől még nem pektinbontó. Aztán mi az, hogy DP1 meg DP2 meg DP3 glükóz?  D-, és L-izomer létezik. A gyümölcsökben kizárólag a D-glükóz található. Ennek több enantiomerje is van, de ezek dinamikusan egymásba alakulhatnak. Ha "kifogyik" az egyik, a másikból folyamatosan átalakul, hogy visszaálljon az egyensúlyi helyzet. 

 

Előzmény: Dezodoros Ede (11080)
Netuddki- Creative Commons License 2022.01.06 0 0 11109

Szívesen.

Előzmény: Hyuing-II (11108)
Hyuing-II Creative Commons License 2022.01.06 0 0 11108

Ez tetszik! köszönöm

Előzmény: Netuddki- (11085)
rézműves1 Creative Commons License 2022.01.05 -1 3 11107

Az bizony két kis egyszerű thumper, a főző és a hűtő közé illesztve szabályosan. A lehető legegyszerűbben van elkészítve, mert a páracső rögtön az első th. aljába viszi a gőzöket és a tetejéről is rögtön a második th. aljába van csatlakoztatva a páracső...és ahogy látom az egész olyan kicsi, hogy egy borszesz égő fűti...

Előzmény: kalomista mark (11105)
Netuddki- Creative Commons License 2022.01.05 0 1 11106

Thumper.

Előzmény: kalomista mark (11105)
kalomista mark Creative Commons License 2022.01.05 0 0 11105

Helló! Neten találtam ezt a képet, valaki megtudná mondani hogy ez mégis milyen fajta kutya? 😁Viccet félretéve, az üst és a hűtő között az a kettő valami az mégis mi lenne pontosan?

rézműves1 Creative Commons License 2022.01.04 -4 4 11104

Nyugodjál le b+... 

 

Miért nem figyelsz inkább??... úgy látszik nem figyeltél eléggé, mert épp lejjebb magyaráztam el, hogy anélkül is el lehet mosni tisztára, hogy szétszedhető lenne.

 

Erre egyébként teljesen jó bizonyíték a Robi 10-éves thumpere...

Mert nem véletlenül kérdeztem tőled, mit sikálsz?...nem tudom, te mióta használsz "thumpert", de te nem láttad azt amit én...olyat vágtam szét, amit két ember használt, összesen 10-évig és mégsem volt dzsuvás a belseje, amit sikálni kellett volna belőle...akkor miről beszélsz te itt?...

De nyugodtan mond meg nekik, hogy ők igénytelenek és koszosak, mert nekik úgy is jó és csak a te cuccod tiszta?...

Miért nem mondod meg őszintén, hogy már régóta szeretnél te is, két ilyen szép thumpert?...:):):)

 

Hidd el, nem a polírozott rézre "izgulok", egyszerűen tetszik és sokaknak tetszik...az pedig nem lehet kérdés, hogy attól mert szép, még jó is lehet...arról pedig megnyugtathatlak, hogy a tisztaság nálam elsőrendű szempont...(volt aki a cipőjét le akarta venni, amikor belépett a műhelyembe!)

Lehet, hogy nagyobb rend és tisztaság van nálam, mint itt sok nagypofájúnál, akikből csak az irígység beszél...

 

  ............

Előzmény: öreg_néne_b (11101)
barbárállat Creative Commons License 2022.01.04 0 0 11103

Köszi!

Megvan az eredmény a dupla thumperes pálinkát illetően...minden eddiginél jobb pálinkám született. Az alapanyag birs volt. Ízbomba lett, illatos, nagyon jól csúszik. Ep, minimális, up a szokásos mennyiség volt (up terén elég radikális vagyok, a legkisebb árulkodó jelnél már vágok). Egyértelműen jobb, mint az egy thumperes pálinka, és úgy tűnik, hogy a kisüsti is versenytársra akadt.

Előzmény: rézműves1 (11092)
öreg_néne_b Creative Commons License 2022.01.04 0 3 11102

Az asszony is csak kiöblíti egy kétcentis lyukon keresztül, vagy nekiesik a mosogatószerrel, szivaccsal?

Előzmény: rézműves1 (11100)
öreg_néne_b Creative Commons License 2022.01.04 -2 3 11101

Vízkövet b+! 
Ha nem a polírozott rézre izgulnál, hanem a készülék tisztaságával foglalkoznál, nem kérdeznél ilyeneket. Nekem a főző minden része szétszedhető és tisztítható. A páracsőből és a hűtőből is van mit kisikálni. Feltéve persze, ha hozzá lehet férni. Ha nem, akkor homokba dugjuk a fejünket, hogy mitől lenne az koszos. :(

Előzmény: rézműves1 (11097)
rézműves1 Creative Commons License 2022.01.04 -2 2 11100

Ebben igazad van, csak szerintem folyamatosan tisztán kell tartani, akkor nicsen semmi gond...az asszony sem főzi a tyúkhúslevest a fazékban, a paradicsomos káposzta után, hanem előbb elmossa ugye?...

Amennyit pedig ezt takarítani kell, az klasszul megoldható a nagy nyíláson keresztül is, szétszedés és sikálás nélkül is...

Előzmény: obsitos3 (11098)
rézműves1 Creative Commons License 2022.01.04 -1 1 11099

..."Az legalább 10 évet ment, volt abban valami kosz?"...

 

Na ezt jó, hogy kérdezed, mert amikor szétvágtam, csodálkoztam is, hogy se az aljában, se az oldalpaláston, nemigen volt semmi különösebb lerakódás...kár, hogy nem fotóztam le...

Pedig aggódtam egy kicsit a forrasztás miatt, hogy majd mennyit kell csiszolnom, hogy egyáltalán jó legyen...

Nemrég említettem is, hogy a használt réz cuccokat, amikben már régebb óta főznek páleszt, milyen nehéz úgy megtisztítani (fémtisztára), hogy lehessen akár kemény, akár lágyforrasztani...a réz felületébe, a patina alatt, pár mikron mélyen egyéb anyagok is belediffundálnak és akkor a legjobb folyasztószerrel sem lehet jól forrasztani... 

Előzmény: Netuddki- (11096)
obsitos3 Creative Commons License 2022.01.04 0 3 11098

Sok szó esett itt is meg a másikon is a takaríthatóság fontosságáról.A thumpert ugyanaz szennyezi,ami a páracsővet,hűtőt.

Előzmény: rézműves1 (11097)
rézműves1 Creative Commons License 2022.01.04 -4 3 11097

Nem tudom, hogy te miket főzöl, de az sem egészen világos, hogy mi az amit ki kell belőle sikálni?...hiszen ebbe még cefrét sem teszünk, csak levet (vagy vizet), ami még le sem tud égni, mert ugye nem ég alatta tűz, de mégis forr benne az anyag?...vagy vízkövet sikálsz?...

Előzmény: öreg_néne_b (11094)
Netuddki- Creative Commons License 2022.01.04 0 0 11096

Rézműves bá! Te szétszedted az öreg réz thumperomat, amiből a kicsit építetted. Az legalább 10 évet ment, volt abban valami kosz? 

Előzmény: rézműves1 (11093)
Netuddki- Creative Commons License 2022.01.04 0 0 11095

Elég átöblíteni, főzés után a forró levet azonnal leeresztem, a leeresztő csapokkal. Utána 5 liter vizet öntök bele, áll benn pár órát, aztán ismét leengedem. Jó, erős konstrukció, elégedett vagyok vele, nem volt olcsó, de megérte az árát. 

Előzmény: öreg_néne_b (11094)
öreg_néne_b Creative Commons License 2022.01.04 0 0 11094

Az enyém kuktából van, nem olyan szép, mint a polírozott réz, viszont szétszedhető és kisikálható. Van mit sikálni...

Előzmény: rézműves1 (11093)
rézműves1 Creative Commons License 2022.01.04 -1 1 11093

Jó a kérdés, ezen én is gondolkodtam egy ideig a tervezésnél, mert a tetejét nyithatóra készíteni, nagyon macerás és munkaigényes, amit nem nagyon lehet az árban érvényesíteni...és ahogy egy barátom szokta mondani..."nem azért dolgozok, hogy koszos legyek"...:):)

De azért sikerült többekkel beszélnem, akik már évek óta használnak thumperokat és így alakult ki az a jó nagy, 5/4"-os nyílás, amibe nagy tölcsért is lehet tenni és slaggal beledugva ki lehet mosni, öblíteni...így működik.

A pistórius tányért is hasonlóan kell tisztítani és az is jól működik, pedig ott alul-fölül "csak" 1"-os fittingek vannak.

 

...

Előzmény: öreg_néne_b (11091)
rézműves1 Creative Commons License 2022.01.04 -1 1 11092

Egészen ügyesen összehoztad...gratulálok. A pálinkára én is kiváncsi vagyok két thumperral, mert eddig nagyon kevés infó született erről. Egy thumperes főzésekről már gyakrabban hallottam azelőtt, de ezt is kevesen publikálták...én is inkább csak Öreg Muslica írásait ismerem, még 2011-ből. Akkor ő azt írta, hogy szerinte nagyon jó és ha valaki kiprópálja, nemigen tér vissza a kétszeri lepárlásra...meglátjuk. Netuddki is évekig egy thumperral nyomta és most, hogy megvan a másik is, azt mondja így jobb vele főzni...

Előzmény: barbárállat (11090)
öreg_néne_b Creative Commons License 2022.01.03 0 1 11091

Ez is egy szép készülék. Csak tudnám, hogyan tervezte a thumper tisztítását... Mármint belülről, ahol értelme van.

https://img.index.hu/imgfrm/8/3/5/2/IMG_0016918352.jpg

barbárállat Creative Commons License 2022.01.03 0 0 11090

Igen, szépeket gyárt. A hétvégén megcsináltam a páracsöveket, tegnap még sokat szívtam, a béna forrasztásaim miatt, de kijavítottam. Hiába, nem vagyok egy Rézműves.:) Ma még csinálok egy próbafőzést. Kíváncsi vagyok, hogy pálinkára milyen lesz a két thumper.

Előzmény: Netuddki- (11087)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!