Kerestem a topikok között, de nem találtam még kifejezetten ilyen témájút. Ez elég meglepő volt. Nos, mindegy, akkor itt van egy, amiben megtárgyalhatjuk a legújabb technológiákat, áttöréseket, hatásfokokat és persze, hogy ki, mikor fogja telerakni és legfőképpen mennyiből a háza tetejét napelemekkel?
Viszont ha a bruttó elszámolás kvázi napos szaldót jelent, az nagyon rosszul néz ki, mert pl. egy felhős napon összegyűjtött mínuszt nem tudja kiütni egy napos nap túltermelése (ami haviban kiütné egymást). Sokkal rosszabb mindenképpen a havi szaldónál.
Most volt az éves leolvasásod, elvileg a 10 év lejártát követő első éves leolvasáskor raknak át bruttósba, így mivel jövő nyáron lesz tíz éves, az az utáni első éves elszámoláskor, azaz mostanhoz képest kerek egy év múlva.
Ott a fogyasztott és a betermelt nem kompenzálja egymást egy pillanatra sem. Minden fogyasztott és termelt kWó-t külön elszámol. Más áron természetesen. Délelőtt túltermelsz pl. 5 Ft/kWó átvételi áron, este fogyasztasz 37 Ft/kWó áron. Csak a pénztárcádban találkoznak.
Ma jelent meg az app-ban, hogy leolvastak (a diktálós időszak utolsó napján, ami nem a legjobb nekem, mert mínuszba mentünk).
Azért egy ukk-mukk-fukk vagy publikus infó nem ártana, hogy mikor állítanak át havi szaldóra, az installálás évfordulóján, leolvasási évfordulón, vagy év végével vagy mi a franc van.
Olvasom, hogy a havi szaldó mellett van a bruttó elszámolás. Az mi a franc, hogy műxik?
Ha okosórád van, akkor nem jönnek leolvasni, mert ott van rajta az antenna, lejelenti az óraállást. Hogy mi lesz januártól, azt meg... azt se tudják merre van előre, komolyan gondolod, hogy ma, 30 nappal a bevezetése előtt tudni akarod, hogy mi lesz januárban?
2024. júniusban lesz 10-éves a naperőművünk. Okos óra év közben felrakva már. EON nem jött nov.20. körül leolvasni, a leolvasó ember semmit sem tudott. Online azt mutatja, hogy nincs diktálási időszakom. Egy rohadt mail vagy levél sem jött, hogy mi a bánat van most, gondolom a szaldó megszűnéssel szaroznak most.
Mi a szitu szerintetek, miért nem olvassák le? Ja és mi lesz az átvételi ár (5 ft/kWh? ennyiért tuti nem adok egyet sem) és mi a kivételezési ár esetünkben?
Holley DTSD545 órám van. Azon a Modem státusz LED-ek milyen színűek lehetnek? Ma kétszer levágta magát az óra, és azóta a család otthon lévő része azon aggódik, hogy szerintük az eddig mindig csak pirosan villogott (szomszédok is állítják nekik, hogy csak piros lehet), most pedig átmegy narancssárgába és zöldbe is. Mondtam nekik, hogy lehet, pont most kommunikál az óra, azért változik, vagy egyéb normális oka van, de nem tudtam őket meggyőzni.
Üzemszerű működés a piros, a narancssárga és a zöld? Vagy igazuk van, hogy csak a piros?
Az MVM-et hívtam, de a Műszaki ügyintézés menüpont alatti hölgynek annyi volt a válasza, hogy fogalma sincs...
Az különösen érdekes lesz, hogy a Kína vs. Dél-Korea örök gyűlölködés hogyan csapódik le itt. Azonos termékek esetében különösen. Ki hányszor jelenti fel a vetélytársát és a hatóságok mennyire lesznek kiszolgáltatva a döntésben a nagypolitika nyomásának. Mert ezek egy kanál vízben megfojtanák a másikat a legfinomabb esetben is.
A volt SZU tagköztársaságairól ugye nem gondolod, hogy függetlenek és önállóan döntenek?
Csak egy kicsit figyelj oda , hogy mi is történik M.o.-on . Az állam igyekszik visszaszerezni a külföldi kézben levő " aranytojást tojó tyúkokat " , hogy a haszon is belföldön maradjon és ne kerüljön ki az országból . Ösztönzi a mezőgazdaságot , hogy önellátó legyen az ország . A gazdaságot igyekszik kelet felé irányítani , hogy a nagy összeomlás után is legyen lehetőség kereskedni , valamint M.o. lesz a híd a nyugat és kelet között .
Én így látom a helyzetet . Ezzel be is fejeztem a témát !
De evvel is sokan foglalkoznak. Akik igyekeznek maguknak a lehető legtöbbet megtermelni. Vagy felkutatni a legrövidebb üzleti utat. Közvetlenül őstermelőktől vásárolni. Kis termelői közösségekben segíteni egymást.
Vagy igyekeznek többet keresni, hogy teljen a dráguló termékekre.
A rövidülő termék utak mindenképp olcsóbbodást jelenthetnek. Ugyanakkor sok feleslegessé váló boltot, kereskedőt. Van akinek megér 2-300 Ft-ot, hogy ne kelljen 10 km-t autózni egy csokor petrezselyemért. Mások lehetőleg csak helyben termelt javakat vesznek. De a helyi termelő is a piacról él, a többet kínálónak adja a termékét. Ahogy te is tennéd.
Esetleg olyan országba lehet költözni, ahol más a költések aránya.
Vagy a régi komcsi módszert javaslod, hogy az állammaffia határozza meg a tej, a hús és a kenyér árát? Ha veszteséges is, legyen kötelező termelni, különben viszik a Gulágra? Már volt ilyen, nem jött be. Az adókon keresztül az állam durva árfelhajtó, lásd a magyar ún. extraprofit adó nevű sarcot.
Aztán ha központilag határozod meg mennyi legyen a haszonkulcsa egy-egy gyártónak akkor a külkereskedelmet is betiltod? Nehogy másnak többért adja el?
Ha a rezsiden tudsz megtakarítani, akkor azt költsd kicsit jobb borra, kicsit jobb húsra. Kicsit jobb utazásra, vagy egy jobb színházra.
Értem amit írsz , de Te is értsd meg , hogy amíg a nyugdíjam 6 %-át költöm a rezsire havonta , akkor engem inkább a többi termék ára érdekel jobban ( élelmiszer , technikai dolgok , szolgáltatások ára ) . Ezek jóval több pénzt vesznek ki a zsebünkből . Ezzel miért nem foglalkoztok ? Tudom ez egy napelemes topik . :-)
Kisvállalkozó ként működtem 13 évet mint villanyszerelő . Képzeld minden munkaadóm akivel szerződtem , meg volt elégedve a munkámmal ( Frankfurt - E-Shelter , LMU München , Audi Ingolstadt , BMW München , VW Pozsony , Porsche Stuttgart , Ford Crajova , TES-6 Sostanj , stb . ) . Kényelmesen megéltünk akkor is és ma is . Nyugdíjba menetelem után is megkerestek , hogy a Győri Audiban a G40-esben segítsek megépíteni az új sort . Ha van ott ismerősöd akkor kérdezz rá . A Covid ideje alatt készült el a sor ( február-március ) .
A világot is értem a magam módján . Kilépünk az EU-ból . Az oroszok győznek ( észak királya a dél ellen ) . Létrejön a Kárpát medencei unió ( Kossuth álma : Duna menti köztársaság ) . Összeomlik a pénzpiac ( dollár , euró ) . Ez mind úgy sacc per kb . 10 év .
Talán más is így van evvel. kidolgozza a belét vagy kényelmesen jóval magasabb áron árul. Szabad a pálya, bárki megmutathatja.
Kivéve az energia szektort, mert ott ÁLLAMImaffia monopólium van.
Még egy szempont. A gazdaság MEGBÍZHATÓSÁGA.
Ha nem lehet hosszú távra megbízni benne, kicsi de lassú megtérülésre alapozni, akkor mindenki az azonnali és maximális haszonra játszik. Mert holnapra bármit kitalálhatnak a gazemberek ami tönkreteszi. Ha nem lehet hosszútávú befektetéseket tervezni.