A "Lélek" létezését régóta kutatja az emberiség - ahogyan az agyműködésel is ezt teszi. Vajon hol állunk tudományos szinten és mi a vallások álláspontja?
" "Az igazságosság tanulás nélkül kegyetlenség, Az egyenesség tanulás nélkül gorombaság, A bátorság tanulás nélkül fejetlen vakmerőség, Az állhatatosság tanulás nélkül hóbortosság, Az erkölcsösség tanulás nélkül sötét korlátoltság."
Kung Fu-Ce (Kr.e. 500 körül) "
Ezt a bölcsességversikét lehet hogy Konfuciusz írta, bár az is lehet, hogy nem, hisz neve alatt számos írás jelent meg amihez semmi köze sincs, mint ahogyan látjuk ezt a biblia esetén is, no meg Buddhánál, netán Mohemd prófétánal, aki természetesen, mint Jézus egy sort sem írt!
Nézzük meg, hogy ez egy agytevékenység szüleménye, vagyis át nem gondolt, önmagának ellentmondó mondokaféleség!
Nyitott a lehetőség, tessék csak elemezni és ne csak meggondolatlanul odavágni a közösbe, mint valami óriásai igazságot, ez sohasem volt igazság!
"egyik orvos a másikkal szemben - ugyanazokból a tünetekből kiindulva más megbetegedést "diagnosztizál" (valójában csak vélelmez.) Ha az orvostudomány ilyen bizonytalan önmagában (a 21. században), akkor itt valaminek lennie kell, ami nem m a t é r i a . Itt léphet a képbe a Lélek és szerepe."
Ne vedd rossz néven, de ez totális tévút. Szakértői konszenzus nem csak mentális zavaroknál létezik. Nálam egyszer tévesen tüdőgyulladást állapított meg egy balfácán (valami helyettesítő dokiként volt ott éppen akkor). A helyes következtetés nem az, hogy ha az orvostudomány "bizonytalan önmagában", akkor ott kell lennie valami nem materiális zagyvaságnak (ez bizony logikai bakugrás), hanem az, hogy vagy nem elég képzett(ek) az adott orvos(ok), vagy valami olyan materiális dologgal találkoztak, amit még nem értenek összefüggéseiben. Ennyi.
"Az igazságosság tanulás nélkül kegyetlenség, Az egyenesség tanulás nélkül gorombaság, A bátorság tanulás nélkül fejetlen vakmerőség, Az állhatatosság tanulás nélkül hóbortosság, Az erkölcsösség tanulás nélkül sötét korlátoltság."
Nos - akkor a lényegről egy picit. Nem (csak) én állítom (hanem kutatóorvos): "........továbbra is csak tünetcsoportokat (szindrómákat) kezelünk. A változás (régebbi időkhöz képest) csupán annyi, hogy ma már nyíltan bevalljuk és felvállaljuk. A pszichiátriában "mentális zavarokról" beszélünk, mert jelenlegi diagnózisaink nem orvosi műszerrel kimutatható, laboratóriumi vizsgálatokkal alátámasztható, egyértelműen azonosítható a g y i betegségek. (megj.: bizonyos agyi megbetegedések - de nem lelkiek ! - gyógyszerrel befolyásolhatók.) (Az idézet 2006-ból származik, nem i.e. 200-ból.) Ha egy kutató orvos nyíltan bevallja, hogy még a "materializmus talajára kényszerített" agyi funkciózavarokat sem tudjuk ex katedra diagnosztizálni, akkor mit szóljunk a szintén materialista tudományként kikiáltott p s z i c h o l ó g i a esetében? A mentális zavarokat Kendler a "szakértői konszenzus elvé"-nek vallotta - jobbhíján, hiszen egyik orvos a másikkal szemben - ugyanazokból a tünetekből kiindulva más megbetegedést "diagnosztizál" (valójában csak vélelmez.) A "gyógyításról" meg aztán had ne beszéljek.
Ha az orvostudomány ilyen bizonytalan önmagában (a 21. században), akkor itt valaminek lennie kell, ami nem m a t é r i a . Itt léphet a képbe a Lélek és szerepe.
Egyik sem lenne baj, csak nem ennek a topiknak a témája. Előbb-utóbb Ő fázik rá, ha mindenáron kicsikarja. Egyébként a vitákhoz kell talán leginkább az intelligencia - nem azt állítom, hogy Neki nincs, csak azt, hogy nem jól használja.
Ismeritek azt a Lélekhez szóló dalt, hogy: "Szeressük egymást gyerekek ........" Egyikünk Lelke sem olyan, mint bármely másik emberé. A viták módja, stílusa, mondanivalója is a Lélek egyik-másik megnyilvánulása. (Befogadóképesség, vitakészség, önuralom, tolerancia, megértés képessége(nem azonos az egyetértéssel), de ha csak folyton szapuljuk egymást, abból csak szájtépés, egymás sértegetése jön ki. Ezek nem csupán a Lélek sajátjai, ezek a szimpla agyműködés részei is.
Normális vitaalapnak: Platón és Descartes azt tanították, hogy az emberi test materiális, a lélek pedig immateriális - nem anyagi eredetű. Úgy vélték, hogy a kettő (agy - lélek) úgymond "beszélő viszonyban" állnak egymással. Az agy feladatát úgy határozták meg, hogy az összegyűjti és rendszerezi a test belsejéből és a külvilágból érkező ingereket és azokat átnyújtsa - az agyban önállóan tevékenykedő Léleknek. De - a Lélek is érzékel (az önmaga számára fontos dolgokat), érez, "gondolkodik" és dönt - döntését "közli" az aggyal, az agy pedig v é g r e h a j t.
Figyelj - átestem a problémádon. Az a baj, ha a hozzászólás nem a topik témájához tartozik - és ha túl sokszor ismétled Önmagad. Legalábbis én így tudtam meg.
"..Csak valaki hozzászólásában Jézus és Édesanyja közti viszonyt nevezi furcsának. Szerintem semmi furcsa nincs ebben. Jézust küldetésének teljesítése "akadályozta" abban, hogy az embernél megszokott, - szoros anya-apa--gyermek kapcsolat a felnőtt korban is folytatódjon. Jézus lelkileg nem "hagyta magára" Édesanyját, csupán arról van szó, hogy Neki valamennyi Édesanyával kellett "törődnie". A felnőttkori szülőhöz viszonyulás egyik alapfeltétele a meghitt együttlét. Jézust pedig küldetése sürgette - ez volt a legfontosabb, ez volt a Cél..."
Kivétel nélkül olyanoknak furcsa, akik a vallás értelmét nem igazán értik, valamint a lélek, mint olyan nem tisztázott fogalom náluk. De ebben a vallás nem gyakorlása adja a meg nem értés okát, ugyanis a vallásosok között nem okoz fennakadást, hogy értelmezve legyen Jézus szülői, vagy más emberekkel létrejövő "felszínes" kapcsolata.
Mikor a tanítványokat elhívja, az egy nagyon jó példa arra, hogy "anyagi test" nem tud így hatni egy másikra, hogy otthagy csapot-papot és megy. Kell egy olyan lelki töltés, ami ezt kiváltja.
".. Mintha a lelkem nem öregedett volna meg a testtel párhuzamosan..."
A lélek örökké fiatal, az anyag az ami "lekopik". Nézz meg egy lelkileg tudatos családba született gyermeket, már elég kicsi korában "majdnem" olyan, mint a nagyok. Egy hasonló korú gyerek, egy olyan családban, ahol a lelki értékek és a tudati beállítottság erre a látásmódra nincs kifejlesztve, ott a gyermek nagyon sokáig irányított, önállóan gondolkodni nem tudó egyén marad. A jelenlegi oktatási rendszerben ez nagyon jó táptalaj arra, hogy amit tanítanak, azt beveszi, és nem is gondolkodik el rajta, hogy esetleg nem stimmel valami(mivel nem is része a tanításnak a többlet információ, mert nem rendelkezik vele). Ahol alapból lelki beállítottságúak között nő fel a gyermek, ott az olyannak hiába jönnek a tudomány állásával, tudja, hogy az hol helyezkedik el, és meddig tart a tudása. Ezért tudnak többet a lelket ismerők, mint akiknek fogalmuk róla nincs, hogy mi lehet az.
Mindenben egyetértünk, amit leírtál. Csak valaki hozzászólásában Jézus és Édesanyja közti viszonyt nevezi furcsának. Szerintem semmi furcsa nincs ebben. Jézust küldetésének teljesítése "akadályozta" abban, hogy az embernél megszokott, - szoros anya-apa--gyermek kapcsolat a felnőtt korban is folytatódjon. Jézus lelkileg nem "hagyta magára" Édesanyját, csupán arról van szó, hogy Neki valamennyi Édesanyával kellett "törődnie". A felnőttkori szülőhöz viszonyulás egyik alapfeltétele a meghitt együttlét. Jézust pedig küldetése sürgette - ez volt a legfontosabb, ez volt a Cél.
Kanyarodjunk vissza (és ezt szeretném kérni a T.Többiektől is) az eredeti témához, mert az iskolásgyermeki cívódások nem ennek a topiknak a tárgya.
Felvetnék egy számomra érdekes megfigyelést. Én már öregnek számítok. testem valamennyi szerve ehhez igazodóan működik. (Nyilván az agyam is, ha hülyeséget írok) DE - saját önkontrollom során döbbentem rá arra, hogy lelkileg egy 20 - 25 éves fiatalember szintjén vagyok. Mintha a lelkem nem öregedett volna meg a testtel párhuzamosan. Nem kitaláció - higgyétek el. Nem is fikció. Ha nem néznék tükörbe (sajnos van otthon tükör), és félretenném a testi bajaimat (bár megtehetném), - akkor lelkileg egy fiatal ember lennék. Nem állítom, hogy ez valamiféle "bizonyíték" a Lélek és a test szimbiózisához, ugyanakkor különállásához. Mégis elgondolkoztató a tény.
Furcsa hozzászólások jelentek meg itt az utóbbi időben. Mintha mindegyik OFF lenne, ám - tisztelet a kivételnek - ezek nem lettek jelezve. Én ugyan nem akadok fönn az ilyesmin, de mások igen. Talán önmagatok alatt szeretitek vágni a fát?
Vagy egy topik szétoffolásának mintapéldáját szeretnétek az utókor számára megörökíteni?
Én elmondhatom, hogy te miattad tiltottak ki végleg egy olyan topikból, ahol a topiknyító sem szólt nekem, hogy ne írjak oda....
Miért is baj, ha Paleokrites szól?
Mert én egy kritikus vagyok?
még semmit nem igazoltál a vallásoddal kapcsolatban, mint itt oly sokan és neked áll feljebb?
Én 1999 óta írok ide, de soha senkit nem tiltattam ki sehonnan, nem kértem egy módit se, hogy töröljék bármely beírását bárkinek, nem voltam gerinctelen senkivel, az a fórum is a véleményszabadságról szólna, de tehetnek itt róla, hogy egyesek ezt akadályozzák offokat kiáltva, sok esetben egyáltalán nem off írásokra?
Pedig nem egy esetben lett volna okom...., de soha nem éltem vele!
Beismerem, hogy néha kellemetlen is tudok lenni, de " amilyen az adjon Isten, olyan a fogadj Isten "....., és ez nem megbántásra méretik...
Egy emberi közösség tagjai vagyunk öregem és milyen dolog magadat felemelni, míg másokat ledegradálni holmi vallási eszmék miatt?
Tőlem jöhetnek a vidám vasárnapok, vagyis vidám vásárnapok a lélekkufárok napja.....
Ám a KERESZT tények még mindig hitelesebb formula, persze szektája válogatja, mint a kinyekert-nyakart bölcseleti semmitmondásokra épülő tápolat!
Ha van Isten, akkor vallásoktól független kell, hogy legyen, ha nincs, akkor beszélhetünk krisnákról, védaiságról, buddhizmusról, iszlámizmusról, kereszténységról, zsidó és egyéb bölcseleti szentírásokra épülgető vallásrokól....
Erre okod Neked van. A Te nickneved emlegetik együtt a Paleokriteszével és még nem írnám ide, hogy kiével, mert lehet ért belőle, hogy ez amit Ti műveltek nem emberhez méltó. Bocs.
Mielőtt itt is elharapódznál, a közönséggel érdemes közölni, hogy most tiltottak ki miattad egy topicból egy hétre(Téged végleg). Szóval itt nem fogod azt folytatni velem, amit ott.:)
Sem erre, sem a többi hsz-edre nem válaszolok. Vannak itt elegen, Velük diskurálj!:D
Ez egy kétirányú topic(vallásos-ateista), nyugodtan kifejtheted a véleményed, csak engem nem érdekel. Bocs.