Sok olyan mediterrán származású növény van, amit szívesen ültetnek az emberek, és ez a kedves színes, sőt színváltós virág is joggal tartozik ide.
Beszélgessünk róla- ki hogy teleteti, és ki hogy szaporítaj, ki hogyan-mivel éri el, hogy sátányrózsája sokáig szép maradjon!
Elkezdtem végre lefényképezni a sétányrózsáimat, és nemsokára teszek is fel róluk képeket. Nekem idén a sárga-narancssárga átmenetesek nem akarnak virágozni. A leveleik sárgásabb színűek, mint tavaly, és a szélükön barna foltok vannak, pedig minden este megöntözöm őket. Az egyik piros is ilyen, nézzétek meg:
Tudja valaki, hogy ez mitől lehet? Jó lenne tudni, mert az egyetlen fehéremnek is felpöndörödtek a levelei, és kezdenek sárgásak lenni:
Sziasztok! Nagyon szépek, Napraforgóé és Kodié is!
Kodi! Nem lehet, hogy véletlenül, a télen kipusztult bordód lesz az ismeretlen? :)))) Tavaly mintha, ilyenek lettek volna az enyémen a kezdő virágok. Idén nálam még nem nyílik, megindulni is nehezen akart, aztán lehet nem is bordó lesz....
Jól értelmezem, hogy meg kell várni, míg megfeketedik a mag, és összeaszalódik, és akkor leszedni? És ha ezt tesszük ősszel, akkor a következő évi vetésig nem szárad ki, vagy nem aszalódik tovább? Ugyanúgy lehet ablakban magoncozni vele február környékén, mint a leanderekkel? Nekem is tele van a bordó-sárgám, de virág alig van rajta. Szeretnék minél többet meghagyni, hogy biztos legyen a vetés:)
nekem is megfeketedik, de én még nem próbáltam magról ültetni, ősz felé rengeteg fekete mag van, de nekem már most is tele van bogyóval a rózsaszines lila, sőt , csak bogyó van rajta, de rengeteg, virág nem igen, ill elvirágzott, és most rengeteg a bogyó, csak még zöldek arra gondoltam levágom őket, mert így nem virágzik
a többieken amelyek virágoznak , nincs bogyó még, lehullik a virág
úgy látszik mindegyik más, se a fehéren, se a narancsoson, se a futó sárgán nincs bogyó, ez a rózsaszines lila meg tele van, pedig egymás mellett vannak
Akkor lesz érett mikor meg feketedik és össze aszalódik, ne hagyd meg mindet mert a virágzást lecsökkenti. Én ki szoktam szárítani, és még másik évben is csiraképes.
Azt szeretném kérdezni Tőled vagy ha más adna rá választ akkor azt is megköszönném. Nálam is sok növényen vannak már zöld magocskák. Mikor érnek ezek be? Le kell majd szedni vagy leesnek maguktól? Mikor lehet őket majd elültetni és hogyan?
Ez a telepátia:) Éppen most gondolkodtam, hogy leülök kérdezni tőletek a beporzással kapcsolatban, és látom, már felvetődött tegnap. Szóval én is arra gondoltam, hogy, mivel én már 3 éve leander magoncozok elég keményen, és ugye mint tudjuk, sohasem lesz olyan, mint az anyanövény. Szóval hogy vajon a sétányrózsánál is ugyanez lehet e a helyzet. Még éppen, hogy elkezdtek virágozni az áttelelt növényeim, de már elég sok a mag rajtuk. Gondoltam, a hideg téli napokon, mikor úgysem lehet a kertben tenni venni, kipróbálom a magoncozást a sétánynál is. Ki tudja, milyen gyönyörű színeket lehetne nyerni belőlük.
Nagyon szépek a virágaid. Az 5.képen az tiszta piros vagy az is sárgából indul? Nekem most a magoncokból lett egy új színem, a közepe sötét sárga a széle narancsos rózsaszín. Lehet a sétányrózsáknál is van keresztbeporzás, mint a leandereknél.
Azok nem a magoncok, hanem a törzsekről leszedett kis hajtások, és már nagyobb is van, azok is virítanak már, de pont ilyen cseppek voltak.
A magokkal nem tudom mit bűvöltem, szerintem túl hamar kiültettem őket, aztán valahogy eltüntek, vagy ki sem bújtak, de még vannak magjaim, majd újra próbálom, de így is sikerült növelnem az állományt, hogy a kis hajtásokat ledugom:)
Hallottam a gyerekektől, hogy gyönyürű "édenkerted" van, ha arra járok előre is köszi a meghívást, elfogadom:))
nekem is van csüngő sárga, igaz még nem ennyire csüng , pedig már tavalyi, sikerült átteleltetnem,
most egyenlőre nálam még csak ez ami nagyon szépen virágzik
ő a sárga csüngő, már egy kicsit jobban virít, ez egy két héttel ezelőtti kép
úgy látszik Ti jó helyen laktok, itt Pestlőrincen ahol én lakom, a piacon is csak néha van egy két darab, az is olyan mint ami nekem már van, áruházakban még nem láttam
majd próbálok neked hajtást gyökereztetni ebből a sárga csüngőből
Az a virágbolt alighanem több megyével arrébb van - gondoltam tegnap bánatosan. Ma viszont úgy adódott, hogy bementünk a megyeszékhelyre, és ha már... útba ejtettem az ottani O.I-t - és volt sétányrózsa! Három félét láttam, hoztam is egy fehéret. De csüngő sárga sajnos ott sem volt!
Épp ma mentem el egy virágbolt előtt és megláttam, hogy van sétányrózsája is, gyorsan végig néztem a kinálatot és 3-at ki is választottam. Eléggé kicsik voltak a növények, de csak 450Ft volt az áruk.
Már nagyon vágyom sárga csüngő sétányrózsára, de felénk idén még hagyományosat sem árulnak. (Az árusok szerint a hagyományos fajtákból tavaly volt, de nem tudták eladni!)
Tavaly voltál szíves küldeni hajtást, de sajnos nem eredt meg. Idén megpróbálkoznék a magvetéssel - talán több szerencsém lesz. Tudnál esetleg később magokat küldeni a sárga csüngőből? Sokféle cserét tudok kínálni, gyökeres növényekből is.