Kínából származik a fás szárú bazsarózsa.
Nagy díszértékű 1-2 méter magasra megnövő cserje. Számos változata ismert,úgy színben, mint szirmok tekintetében.
Szélesedhet a mosolyod még jobban :-) A Lukontól érkezett Bazsarózsák bimbósak :-) Az Immaculee, a Duchesse de Nemours, Jan Van Leeuween töveken is van bimbó, sőt, több bimbó is :-) Biztos fognak virágozni a Tieid is ;-)
A Jin Ge nagyon szép lesz. Úgy tűnik ugyanaz lehet- vagy nagyon hasonló- mint a Kingkoku. A Hillary egészen különleges szín és forma, de a többi is elbűvölő.
Ó igen :-) Nálam is van sok újdonság. A Kikeleti Bangita pl. most virágzik nálam először, meg hagymások, amik ősszel kerültek földbe. A Bazsarózsa vonal teljesen új. Izgatottan várom a fejlődésüket.
Astilbém még nincsen. Azt gondolom, a hajtásai megtalálják majd a kiutat, legfeljebb ha nem egészen helyesen kerültek földbe, kicsit "nagyobb" utat tesznek meg. Én 2 tő Hunyort rendeltem még tőlük, az lett a másik nagy szerelem a Szellőrózsákkal együtt :-) Amint valami megmutatja magát, hozom :-) Úgy láttam fás bazsarózsa már csak 2017-ben lesz. A teljes készletet eladták. Közöttük van a Godaishu, amit mindenképp szeretnék, de tetszik a "Peony Kingkaku" és a "Peony Hanakisoi" fás szárú is.
Hozom a képeket, de várom majd a te beszámolódat is. :-) Én a Lukontól még kértem Astilbéket, tavaly vettem 5 tővel, és nagyon megszerettem őket, csodálatos növények. Remélem ezek az újak is szépek lesznek, elültettem őket, igaz sokáig forgattam a rizómákat, mert se teteje, se alja, olyan gyökércsomó kinézetük volt , remélem kibújnak majd:-)
Majd az oldalt még én is áttanulmányozom, fás szárú bazsarózsákra még nagyon vágyom.
Megnéztem újra az említett oldalt. Elvileg csak nagyker. de nincs minimális rendelési követelmény. Rendeléskor 30% előleg fizetendő, a többi legkésőbb aug. 31-ig. A szállítás októbertől-decemberig. (szabad gyökerűek)
Mindenképp jöjjenek a beszámolók, fotókkal együtt, mert az "irigység" ami ilyenkor fellobban, sok szép új szerzeményt hoz :-) Egyedül rendeltem én is, nekem most ez így volt egyszerűbb. Én úgy láttam, hogy a hollandoknál ilyenkorra már nagyon sok fajta kifogyott, és nem is lesz csak 2017-ben, így meglehet az őszi választék kisebb, mint a tavaszi. Örömmel csatlakozom tavasszal, ha van kedved illetve ha van valaki aki még szívesen rendelne onnan.
Jól látod, olvasva soraidat itt a mosoly az arcomon:-) Ez mindenképpen ígéretesen hangzik, ha virágoznak ígérem beszámolok róluk itt is, meg talán a rózsás fórumon is borzolom majd az idegeket velük.:-))
Igen, szeretem a szimplákat is, nagyon bájosak kellenek a kertbe, de talán a teltek állnak közelebb a szívemhez. Ez a Mrs. F. d R. ha tényleg olyan amiket olvasni lehet róla akkor biztosan nagy kedvencem lesz.
Egyébként én is néztem azt az oldalt amit kérdeztél, pont pár nappal korábban kerestem rá egy fajtára és akkor keveredtem oda. Ha most tavasszal nem is, ha gondolod ősszel rendelhetünk onnan közösen ha még aktuális lesz a dolog. Most tavasszal én már meghúztam azt a bizonyos vonalat.:-)
Te egyébként a lukontól egyedül rendeltél vagy csoportban? Én lecsúsztam a gazlapos közös rendelésről ezért csak egymagam, de lehet érdemes lenne ketten- hárman összeállni.
Megnéztem a HMF-en, a Mrs Franklin d Roosevelt -t nekem is tetsző, ráadásul még erősen illatos is :-) Remek választás. Gondolom őszig még frissülhet Papp Úr honlapja, max. ahogy ajánlottad, felhívom a későbbiekben. Szépek, különlegesek a tieid is, látom Te is kedveled a szimplákat is :-) Pici fejtörés volt nálam is a mit hova ültessek kapcsán, de ezekkel a színekkel talán nem lőttem nagyon mellé a párosításnál.
Ranyu írta egy korábbi hozzászólásban: " Amiket a Lukonbulbs is küldött vagy azon évben, vagy a rákövetkezőn már virágzott." "Látom" a mosolyt az arcodon :-) Bármi megtörténhet, már ebben az évben is :-)
Ú nagyon klassz kis fajtákat választottál.:-) A Coral Charmon én is gondolkoztam, végül inkább a Coral Beach mellett döntöttem.
Nekem a Lukontól jött most: Alertie (szerencsés vagy hogy pont azt kaptál ajándékba), Anemoniflora, Coral Beach, Madame Caloto, Suzette, Sorbet.
A tulipánvilágtól is kértem párat: Red Charm, Celebrite
Duchesse de N nekem is van de még nem láttam a virágát, tavalyi szerzemény.
A Papp György íriszkert honlapján most sok a hiányzó, de szerintem tavaly óta nem frissítette a készletinformációkat, úgyhogy érdemes szerintem rákérdezni, hogy várhatóan lesz e ősszel abból eladó.
Papp Úrtól tavaly sok szépséget vettem: pl Mrs Franklin d Roosevelt (érdemes ráguglizni, szerintem csodálatos
lehet ennek ellenállni?!) , Bella Rosa, Starlight, Primevere, Neon, Scarlet O-Hara, Gay Pare...
Nálam szinte minden szín jöhet, remélem sikerül majd úgy elhelyezni őket a kertben, hogy ne legyen zavaró a sokszínűség, de ha választanom kellene akkor minden lila, rózsaszín, krémszínű és fehér lenne hasonlóan a tiedhez.
Már nagyon kíváncsi vagyok rájuk, remélem mind az lesz aminek vettem.
Gondolom a most ültetett tövektől azért csodát ne várjak idén. Szerinted fognak egyáltalán az első évben virágozni?
Ó :-)! Ennyi helyem nekem nincs a kertben. Ha innen nézem még bőséges is a választékuk. A lentebb említett Holland cégnél láttam valamit ami nagyon tetszik, de mivel onnan biztos nem rendelnék már csak 2-3 tövet, abba a rendelésbe nem vágnék bele egyedül.
Mivel- néhány kivételtől eltekintve- a fehér, krémszínű, meg úgy általában a pasztell színek a gyengéim, meg a szimpla vagy fél telt fajták, ezeket rendeltem a Lukon-tól:
Coral Charm, Claire de Lune, Jan Van Leeuween, Prairie Monn, Border Charm, Boule de Neige, Duchesse de Nemours, Immaculee. SzászIrisz-től Emodi és Buckeye Belle. Ja, a Lukontól kaptam egy ajándék tövet, Alertie néven van jegyezve, így már van egy rózsaszínű is :-). Egy fás szárú, fél telt fehér érkezik még a Plantheontól. Végül nálam is cserépbe kerültek, egyrészt, mert állandóan esett, szüttyörgött valami, másrészt, mert így megvárom míg megérkeznek a hazai kertészetből rendeltek is, akkor majd együtt kerülnek ki a kertbe a helyükre.
Engem tavaly tavasszal még ez a választék is meglepett, rendeltem is mindegyikből.
Cserépbe, ill. dézsába ültettem mindet, őszre találtam ki, hova is ültessem őket. Vennék még máshonnan, de most előbb kisütöm, hol lenne jó helye és lehetőleg ősszel rendelnék.
Jaj, igen, és Papp Györgyöt is meg kell említsem. Egy tüneményes, lelkiismeretes ember, elég sok fajtája van és hatalmas töveket kaptam tőle!!! Nála íriszek, sásliliomok is szép számban vannak, igaz a szállításra a bazsarózsák esetében várni kell, ő ősszel postázza azokat.
Milyen fajtákat rendeltél? Én most legutóbb a Lukonbulbstól rendeltem, nem túl nagyok ugyan, de szép egészséges töveket kaptam. Én most csak cserépbe ültettem el, mert meg kell várnom míg kibújnak a többiek,hogy lássam hol van még szabad hely az ágyásban:-)