Egy egész országot (sőt kettőt) háborít fel az eltűnt francia diáklány ügyében tanúsított hatósági magatartás. Az apa, Francis Bretnacher azonban besokallt: emberrablás, fogva tartás és személyes szabadság megsértése miatt december 30-án tett feljelentést a budapesti, majd 31-én a párizsi ügyészségen. Hajrá Párizs!
Hát amit az összefüggő 3 hsz-edben leírtál, még nagyon messze van attól, hogy azok alapján önmagát komolyan vevő amatőr "profilozó" is arra a következtetésre jusson, amire Te kutottál O. prolját illetően. Szörnyen sok adat hiányzik vagy nem ismert általunk, (feltételezem, Általad is), hogy bármilyen következtetésre jussunk, nélkülük hiba lenne bármit is állítani.
Csak egy példa, amit én biztosan elvégeztem volna. Még december-január folyamán (minél hamarabb, annál jobb) megkértem volna az au-pair szülőket, hogy engedjék meg, hogy az O. felügyeletére bízott gyerek(ek?) "véleményét" is számításba vehesse a nyomozás O. profilépítése számára. A gyerekek a legérzékenyebb módon észlelik a metakommunikációt, ezért amennyiben O. lelkiállapotában ilyen szinten bármilyne változás, készülődés, feszültség létezett, amit verbális, fizikai kommunikációval nem testesített meg, egy gyerek attól még észlelhette, főként, ha a hét 5 napján több órát töltöttek együtt. Szóval gyermekpszichológus segítségét igénybe véve megkértem volna a gyereke(ke)t, rajzolják le O-t és saját magukat, illetve rajzolják le valamilyen közös időtöltésüket, és kielemeztettem volna, hogy van-e olyan a gyerekrajzokban, ami O. lelkiállapotára való utalást jelent. Nagy valószínűséggel nem végeztek ilyen vizsgálatot, és február 12. után is lenne ennek értelme, csak az eltelt idő illetve az előkerült holttest már egy gyerek számára is befolyásoló tényezők.
"Ezt azért csak LEHETNE tisztázni egyszer s mindenkorra, a sok dezinformáció helyett?"
Úgy abszolút egyetértenék ezzel a mondattal, ha KELLENE lenne benne, B. papa teljes érdeke is ezt diktálná. És minden felmerült bizonytalanságot vagy takargatást feltételező körülményt sorra kellene venni vele.
Azt hiszem, az itteni debütálásomkor említettem is, hogy én nem "oldal" szerint nézem a dolgokat, hajlandó lennék bármelyik magyarázat elfogadására, csak nem úgy, hogy ennyire szegényes sőt ellentmondásos bizonyítákok vannak bármelyikre is, illetve, hogy a lehetséges indítékok sorát ne vesézték volna alaposan ki. Én képes vagyok remélem, logikusan, végiggondolni bármelyik bemutatott verziót, és azt is remélem, hogy bármelyikkel kapcsolatosan képes vagyok észérvekkel cáfolni vagy elfogadni azt. Ezért nem hinném, hogy dícséret járna egyébként, elvárnám mástól is.
Az viszont elszomorít, hogy már-már el sem olvasod mások hsz-eit, mert úgyis tudod, mit tartalmazhatnak, illetve hogy szerinted itt az emberek saját magukkal leveleznek. Ezzel a kijelentéseddel az én szememben azért elég nagyot estél, bár ha jól meggondolom, bloki-hez hasonlóan Tőled sem sok konkrét saját véleményt lehet olvasni, csak állandóan a piszkálódásokat, igaz, sokkal elviselhetőbb stílusban mint nevezett (és általam nem hiányolt) antipatikus személy által.
Megvallom, nem látom, hogy jön ide a számítógép? Mi köze az egészhez, hogy lehet az apát belekeverni saját lánya eltűnésébe? Több verzió is létezik, mi az igazság? Tudott róla vagy nem tudott? Manipulálta vagy nem? Ezt azért csak lehetne tisztázni egyszer s mindenkorra, a sok dezinformáció helyett?
Japán, Magyarország és... Franciaország vezet az öngyilkossági listán, tudomásom szerint. De nem az ambíciózus, jólmenő családok listáján. És nem ilyen körülmények között, éjjel háromkor a Lánchídon.
ebbe igazad van, de az a legnagyobb "piszokság" ha valakire rásütik, hogy öngyilkos lett, ée véletlenül még sem lett az, hanem valaki szépen elbánt vele.
Én forognék a síromban, ha ilyet állítanának rólam, bár lehet, hogy tévedek, de ilyet állítani valakiről bizonyosság nélkül szerintem nem helyénvaló
jó tudom, hogy elvonatkoztatott a gondolkodásom, de akkor is....
Legfeljebb egy dolgot vetnék a francia szülők szemére: nem voltak eléggé babonásak. Hogy lehet Ophélie nevet választani a lányuknak? (Szép, divatos név különben, és sok Ophélie van errefelé.)
Végül, ami a legfontosabb, címadó téma itt: az apa, Francis Bretnacher, szerepe a tragédiában. Féktelen cinizmussal, hideg érzéketlenséggel vetik az apa szemére, hogy mit keres itt Budapesten, hogy jön ahhoz, hogy beleártsa magát a magyar nyomozók munkájába. Ehhez "no comment".
Egyetemista koromban a Balatonon nyaraltattam egy francia gyerekcsoportot. A táborban voltak magyar gyerekek is. Ebédnél sorbaállt a francia és a magyar csoport. Érdekes volt figyelni a különbséget. A francia srácok élénkek, fegyelmezetlenek, hangosak, vidámak voltak, nehéz volt rendet tartani közöttük. A magyar gyerekekkel semmi baj nem volt, fatalista módra, majdnem szótlanul várták, mikor kerülnek sorra, halkan beszélgettek. Látszott rajtuk a "közösségi", porosz nevelés. Itt valaki megemlítette, hogy miközben nagy felhajtást kerítünk Ophélie eltűnésének, meggyilkoltak egy magyar fiút Angliában, és a szülők nem avatkoztak bele az ügy felderítésébe.
Hát én inkább a francia apa hozzáállását követném hasonló esetben.
Ami a családi konfliktust illeti, totális blődség egy intelligens felnőtt lányról azt feltételezni, hogy éjjel háromkor, akár részegen is, egy buliból hazafelé tartva, a Dunába vesse magát. A francia családok összetartó ereje jóval jelentősebb, mint ahogy azt otthon elképzelik. Különösen, ha a lány (tanulmányok , diploma) az apja nyomdokain halad. Az én nejem például kétszáz kilómétereket utazott egyetemista korában, hogy hétvégeken együtt lehessen a családjával...
Na itt vagyok. Kezdeném azzal, hogy mint amatőr profilozó, kizárt dolognak tartom az öngyilkosságot. Két lehetséges okot emlegetnek: 1. "reménytelen" szerelem, 2. családi konfliktus. Mindkettő inkább ered a hozzászóló saját lelkivilágából, mint a megállapított tényekből. Még "magyar" koromból ismertem egy lányt, aki levetette magát egy társasház nyolcadik emeletéről. Megtudta, hogy nagy szerelme, (kollégám) megcsalta és hazudott neki. Előző nap elkísértem kesztyűt venni. Sok szép színes kesztyű közül egy fekete pár kesztyűt választott. Ilyen halálos szerelembe akkor esik az emberlánya, ha belül azt érzi, hogy teljesen elveszte a talajt a lába alól. Mint amatőr profilozó, állítom, hogy nem ez volt a helyzet Ophélie esestében...
mind az ekezethiany, mind a smileyhiany tudatosan megfontolt/alkalmazott kellek. szerintem normalis beszelgetotarsnak van annyi empatiaja hogy TUDJA ezeket a dolgokat es valamilyen modon egy allandoan megfigyelt partnernel ez felesleges es az ertes mutatja hogy mennyire tiszteljuk egymast.
tkp ilyen helyeken ott tartunk hogy el sem kell olvasni a masikat (ez nagy konnyebbseg) hiszen szinte tudjuk hogy mit ir le az elso szavak utan. vagy olyasmi mintha onmagunkkal leveleznenk.
azert irtam hogy te tudtal ujdonsagot hozni, mert nem ironizalni akartam hogy te is a csontbrigad tagja vagy es ugyanazokat irod, hanem pont forditva. lenyegeset forditottal allaspontjaidon es szinte a masik oldal ervrendszeret adtad elo. amit en maximalisan helyesnek tartok. hiszen igazamat, ezen oldal igazat nem az onmagaban allo tenyek, kovetkeztetesek alapozzak meg, hanem a masik oldal kivedhetetlen hibai, illogicizmusai. es ezt nem akarod igazabol megerteni. sokkal tobb momentum hianyzik a masik oldalnal mint ezen az oldalon. abban igazad van hogy egy kizarol korulmeny is az egesz tortenetet megkerdojelezi. de ilyet meg nem sikerult elovezetni (es itt viszont a francia rendorseg elfogado allaspontja a sorvezeto).
szerintem meg lehet magyarázni minden hülyeséggel, hogy pl a szülőkkel való vita miatt veti be valaki magát az öngyilosságba... a legszemetebb fulladásos halált választva...
meg egy olasz gyerek miatt,,,amikor tudott volna magának szerezni tucatnyi különbözö hapsit stb..
sok süketelés, levágott , idő nélküli felvételek, nem megtalált taxis stb...ugyan már.
Annak a hsz-nek az első fele kifakadás volt, nem újdonság-közlési akarat.
A másik fele pedig leginkább lamentálás az öngyilkosság verziót hitelesebbé tevő kétségekkel kapcsolatban. B. papa elfogultsáága miatt nem értékelhető az ügyben, hacsak hazugságvizsgálóval összekötött tanúvallomásra nem hajlandó. Mielőtt megszólalt egyáltalán az ügyben, O. barátnője már telenyomta a médiát az elrablás-teóriával. Az öngyilkosságot egyébként is azoknak van valamennyi esélye megakadályozni, akik a cslekmény előtt fizikai kapcsolatban vannak az áldozattal, nekik kellene észlelniük a jeleket, értelmezni és közbelépni. Akár ösztönösen is lehet ilyet egyébként tenni, pl. amikor látja elmenni készülődését, fogja magát és egy pici határozottsággal vele megy. Mivel sokáig nem volt holttest, csak eltűnés, az öngyilkosság mint lelkiismeret-furdalást okozó árnyék telepedett ezeknek a "barátoknak" a lelkére és a legtermészetesebb pszichés magatarrtás, az elhárítás, projektálás, racionalizálás -- és erre sokkal alkalmasabb egy ismeretlen de tiszta szívből, hangosan és nyilvánosan gyűlölhető bűnelkövető fantom kreálása. Az összes szereplő az ügyben, akinek csak egy kicsi szerepe is lehetett volna, hogy megelőzze a tragikus végkimenetelt, ugyanerre a pszichés logikára járó gondolatmenetet követ. Csak az a vicc, hogy a fantomok emlegetésén kívül ők sem tudtak semmi konkrét gyanút igazolni.
Szerintem rövidesen csak-csak valamelyik előjön egy hihetőbb történettel is, pl. O. lelki állapotát illetően (nem feltétlenül B. apuka).
Pontosság kedvéért, a szakértők nem mondtak a köznépnek semmit, a kirendelő végzésre megírták a válaszaikat és csatolták a szakmai magyarázatukat. Az egész írásbeli szakértői vélemény és orvosszakértői jegyzőkönyv formájában került a nyomozók kezébe. Ebből ők annyit voltak kedves közölni a sajtóval, hogy a hulla legkevesebb 6 hetet töltött a vízben. A sajtó jól-rosszul idézte és kiszínezte, amit hallott a szervtől. Go figure...
Egyébként olyan ügyesen fogalmazol, hogy soha nem jön át, mikor komoly és mikor ironikus a mondandód. Ha már ékezeteket nem, legalább használj smájlikat...
ha mar szakertok akkor azert mondhattak volna tobbet is. elemezhettek volna a szokasos korulmenyekt, idojarasi, homersekleti viszonyokat es odabiggyeszthettek volna egy masik szamot is. mittoment 6 hetnel nem kevesebb es 12 hetnel nem tobb...
haaaat te mondtal ujat!!! annyira, hogy, mar elkezdtem gondolkodni hogy valamit rejtegetsz es esetleg TENYLEG nem ongyilkossag volt hanem valamelyik verzi.
amugy abszolut egyetertek, bar szerintem itt a papa allaspontja a meghatarozo a 'hivok' tudataban, valamint a minden szar magyarorszagon allaspontja, a gyurcsany kormany meg ez az egesz kibaszott elet, ahol ha egy kulfoldi diak megongyilkolja magat az biztos atfordul valamilyen inkompetencia felrovasara.
mint amikor a viz nem tudott visszafele folyni...
ez termeszetesen nem jelenti hogy az ellentetes allaspont onmagaban valami 'jo' lenne. de rekonszideralashoz tenyek szuksegeltetnek. legalabb annyi teny ami el tudja inditani a gondolkodast...
Nem tudom a blokifélék mit állítottak, a boncolás viszont azt állapította meg, hogy 6 héttel biztosan a megtalálás előtt került vízbe, azaz minimum 6 hete. Magyarázatot erre nem mondtak, vajon a körmök elmállása kezdődik el ezzel az idővel? Ez szerintem nem azt jelentette, hogy 6 hete, sőt egyáltalán nem azt, hogy maximum 6 hete. December 4 és február 12. között egyébként pontosan 10 hét telt el.
Valaki próbáljon már valami ÚJAT is mondani, mert ez már a kergemarhakór!
Semmiben nem lehet senki biztos (az egész világ egy nagy illúzió, pontok vagyunk a Mátrixban), semmi nem az, aminek látszik. A két és fél hónapos vízihullák táska nélkül és táskával együtt is legvalószínűbb, hogy idegenkezű segítség nélkül fulladtak vízbe, ha vízbe fulladtak és nincsen idegenkezűségre utaló bizonyíték.
Az öngyilkosság a leggyakoribb rendkívüli halálfajta. Az öngyilkosságok fele előre nem érzékelhető ok miatt váratlanul és megmagyarázhatatlanul következik be, mindenféle közvetlenül ráutaló hátrahagyott üzenet, jel nélkül. Az áldozat nem minden esetben küld fizikai vagy metakommunikációs jeleket a környezetének, a tettére készülődés nem minden esetben állapítható meg utólag sem. Az áldozat tettét szinte mindig megelőzi egy hangulati, pszichés előkészület ha nem hirtelen fellépő, erős lelki megrázkódtatás váltja ki az önagressziót. Nem hiszem, hogy valaha is feljegyeztek volna olyan szuicid esetet, amelyikben önmagában nagyobb mennyiségű alkoholfogyasztás és egy negyedórás magányos éjszakai séta váltotta volna ki a cselekedetet, ellenben nem volna meglepő, ha az előzetesen meglévő lelki állapotot, előkészületet nagyobb mennyiségű alkoholfogyasztás, magányosság-érzés, csalódottság elősegíti hogy végső elhatározássá érllelődjön.
O. aznap este még 11-kor türelmetlen SMS-ben bombázta Paolo-t, hogy jön-e a partira. Csak a szokásos ragaszkodás jele volt ez, vagy valami más (elhatározása volt-e már vagy a Portside-ban érlelődött cselekvéssé)? Költemény vagy valóság, hogy rövid veszekedés zajlott le közöttük? Mi volt a veszekedés tárgya? Úgy emlékszem az olasz fickó ügyesen verbalizálta a dolgot, sőt bagatellizálta a jelentőségét, majdhogy nem tagadta az egészet. Christine vagy a másik barátnő kényelmesennem emlékszik rá, mit mondott neki O. mielőtt elment. Úgy gondolom, ez a két ember a hozzáállásával nagymértékben hozzájárul ahhoz, hogy az öngyilkosságot nem képesek sokan elfogadni. Vajon mennyiben jelent nehézséget ebben a nyomozásban az egymás számára idegen nyelvek bábeli kavalkádja? Mennyire akadályozta a mélyebb kommunikációt egymás között, beleértve a tanúkihallgatásokat is? Nem könnyebb akár hazugságokat vallani, amikor tolmácson keresztül értekezik a kihallgató személy? Videóztak-e a kihallgatásokon? Kielemezték-e utólag a videókat? Keresték-e a metakommunikatív jeleit a hazudozásnak vagy elhallgatásnak?
Vagy mindenkinek kényelmesebb úgy beállítani, mintha nem öngyilkosság lenne, mert akkor nyilván valamennyire jogosan saját magukt is felelősnek érezhetik vagy szimplán csak bűntudatuk van?
a kamerakat illetoen, a hidra valo feljutast illetoen fenntartom a velemenyemet ha homalyos pontok vannak azt a franciak biztosan megreklamaljak.
tovabbra is fenntartom hogy az ugy elso (szamomra) es leglenyegesebb allitasa a hatosag reszerol az volt hogy feljuthatott kameralatas nelkul a hidra. ha ez nem igaz vagy ha csak nyakatekerten lehet igaz, akkor az egesz ugy nem all meg, de ebben az esetben a franciak lecsaptak volna ezt a magas labdat...
es akkor nem a hidon es nem a DUNABAN kerestek volna opheliet. ha nem ment fel a hidra, ha nem mehetett fel a hidra, akkor a franciak miert monitoroztak vegig az egesz dunat? es az ebbol a szempontbol lenyegtelen hogy nem talaltak. hiszen ott volt es megtalalasa sem volt szuksegszeru.
erre jonni a blokifelek es elkezdik mondani hogy a szakvelemeny szerint nem kesobb mint 6 het a vizbekerules idopontja. mintha ez nem tenne lehetove a 8 hetet...
velemenyem hogy minden ongyilkossagos tortenethez lehetne kolteni egy csomo mindent es mint tudjuk nagyon sok esetben koltenek is.
hany anya keresi (velt) igazat evekkel sot akar evtizedekkel a tragediak utan. es meg az sincs kizarva hogy valamelyikuknek igaza van de szinte mindegyik elkepzelhetetlennek tartja hogy az o gyereke ongyilkos lett volna.
es akkor az ervelesek elkezdenek hasonlitani a mi ervelgeteseinkre...
A kamerán megjelenés esélye arányos a látószögében megtett úttal...De amúgy egyetértek, a táskafelvivős történet nem túl életszerű. Nem tudom, hogy néz ki a part 164 cm-es vízállásnál, de valószínűleg ugyanilyen köves. Viszont lehet, hogy 1m-en mélyül 1m-t, tehát ha lökik, nem kell feltétlenül megütnie magát. "es miert kert meg valakit hogy felvigye a hidra a taskajat?" hahaha
ha valakinek az utja a hidra vezet es valakinek a taskajat a hidon talaljak meg akkor kulon kell bizonyitani hogy o vitte fel a taskat? ja es valoszinusithetoen cellal ment a hid fele es valoszinusithetoen bizonyithato hogy ott esett be a vizbe. ja es szinte kizart hogy barkivel talalkozot beszelt volna meg valamint ugyszinten szinte kizart hogy hirtelen emberrablok bukkantak fel taxival vagy taxi nelkul.
ha valahol ott vagyok is bofogok egyet, akkor megkerhetem a 'nepet' hogy ugyan mar gondolkodjon el hogy ki bofoghetett? ha valahol egyedul vagyok ott? es hallatszik egy bofoges?
szerintem az ervelesed gyenge. mert ha christine taskajat talaltak volna meg a hidon es ophelie ment volna a hid fele, akkor tenyleg tag tere lenne a kulonbozo elmeleteknek. de nem christine ment ophelie taskajaval, chritine a mulatoban mulatott. az olasz fiu is a mulatoban mulatott. a kofaragok is a mulatoban mulatoztak.! a taxisoforok meg eppen nem embert raboltak hanem taxit vezettek es utasokra vartak. a rendorok sem jeanetteket eroszakoltak meg, hanem bekesen durmoltak valahol es igazoltattak orrba/szajba.
az ongyilkosok meg a dunaba ugrottak, taskajukat elobb letamasztottak a korlat melle. akkuratusan!
A képen a part látható, csak azért érdekes, mert dec.4-én még ennél is 60cm-rel alacsonyabb volt a víz. Tehát a rakpartról nem eshetett a vízbe, mert a kövekre esett volna. Viszont ezek szerint egész kis "korzó"volt akkor a fal alatt.