A 20K onnan kapta a nevét, hogy ez volt az első motorolaja a Selenia -nak amire 20.000 km (20k) lett a megadott olajcsere intervallum! Ez az olaj csak szintetikus bázisú!
A Selenia K minden szempontból egy jobb, modernebb olaj. Full szintetikus, a teljesítményszintje és a viszkozitási besorolási is jobb. Ezért aztán hidegen jobban véd, sokkal csendesebb vele a motor és a meleget is jobban bírja.
A legjobb a Selenia K P.E. , ez a K továbbfejlesztése de itt már nincs akkora különbség.
Én 2003 -as 1.8 -as Stilomba 20k helyett K P.E. -t használlok, a különbség (főleg hidegindításkor) hatalmas, egy klasszissal csendesebb a motor!
Szerintem ma már 20k -t nem illik használni, a maga idejében nagyon jó olajnak számított csak hát eljárt felette az idő.
Nem tudom ezeknek az olajoknak az árát, de szerintem a legjobbat akkor teszed a motornak, ha tél előtt cserélsz új olajra, akár az olcsóbbikból, ami még megfelel ennek a motornak.
Különösen, ha nyáron beleszalad 6-8 ezer km. Ekkor megfontolandó a tél utáni olajcsere is.
Tudom, a marketing gyári előírás 30 ekm. Azért abba nem árt belegondolni, pár éve (10-15) még simán gyári előírás volt dízelek esetén, megterhelő körülmények között (vontatás, gyakori városi üzem) az 5 ezer km-enkénti olajcsere.
A motor mechanika, anyagok azóta nem sokat változott.
Tudom hogy a K-s van a könyvben csak arra gondoltam hogy a 20K jobb lehet máá paraszti észel sima K nál a 20K talán nevénél fogva többet nyújt ? :)
De lehet hülyeség ezen gondolkodni. Én akarom vinni az olajat és az Olajdepoban veszem meg itt Sorponban és nem értek annyira ezekhez a szintetikus meg félszintetikus olajokhoz ( szeretném a legjobbat a Lininek megadni) azért kérdeztem itt.
Ha teljesítményszintben, egyéb paraméterekben nincs különbség, a viszkozitási igényt a hőmérsékleti körülmények szabják meg - tudtommal. Szóval a nagyon hideg telek kivételével 5W-s olajra nem igazán van szükség.
Na ezért veszek én fémdobozos Selenia 20K 10-40W olajat, 2 litereset, azt aki hamisítja, az valami eszement ügyességgel megáldott ember ezen a Földön...:-) Annak a zárókupakja kész origami:-)))
"Az átalakított hűtőmaszk nekem igencsak befelé jön. Ezért, ha az időjárás engedi, akkor a hétvégén az enyém is ilyen lesz. REMÉLEM SZERZŐI JOGDÍJAT NEM KÖVETEL A FELTALÁLÓ?"
Nem követel, de elfogad... ;-) :-D
(-Milyen sört szeretsz? -A rekeszeset! :-D )
"bár az ABS-el már szégyeltem magam az indulatok miatt"
Nem tudom pontosan, tán egy-másfél éve lehetett, de már akkor sem értékesítettek. közvetlenül. Először mondta is akivel ebszéltem, hogy vegyem meg a partnerüktől(nefelejts.hu). aztán megbeszéltük... :)
meg az egyik munkahely már game over....a máiknál -10%, asszony meg eddig kapott tgyás-t, már csak a gyed maradt...
az a szomorú, hogy eddig vártunk a gyerekkel (most 8 hónapos) hogy ne albérletbe meg bizonytalanságba jöjjön. erre most... na nem mondom a magamét, amíg ételre-rezsire futja, nagy baj nem lehet :)
igen lejjebb szaladt az ára...erre a topicra hivatkozva 2,8-ig lejjebb is mehet akár...mindenképp el kell adnom, maradék melóhelyen választási lehetőség: létszám vagy fizu leépítés...utóbbit választottuk, így még 10% mínusz havonta... :(
Én egyszerűen felhívtam őket, és megbeszéltem velük hogy postán küldjenek egyet. Teljesen korrektek és kedvesek voltak. Ha jól emlékszem 10 e körül volt az alsó toldattal együtt. Nagyon jó és igényes cucc. Amúgy anno ilyet ajánlott a szalon 30e-ért! :)
A pancsolásról annyit, hogy állítólag külföldről nagy tételben van behozva /200L hordókban/ és idehaza van utángyártott flakonokba általuk betöltve.
Nekünk csak az volt a furcsa, hogy miért ajánlotta azt, amikor mi úgy döntöttünk, hogy 15ezer Km, hogy jobb lenne 8-10ezer magasságában megoldani a cserét.
A bal kézről jött dologról nekem az a véleményem, hogy ez akkor működik, ha a pult alól megy az üzlet. Ki merne a mai világban nyíltan zsiványkodni, főleg amikor a konkurencia figyel.
Mindettől függetlenül én továbbra is kapcsolatban vagyok velük, mert szerintem korrektek és értenek ahhoz amit csinálnak. Jó velük beszélgetni, itt az eladókra gondolok.