Köszönöm a segítséget!:) Még annyi lenne a kérdésem, hogy a goldenpalm oldalról kínált banánmagok, ha majd lesz termésük rajta akkor a termésükbe lesznek vagy nem lesznek magok?
Ha másféle banánt is szeretnél nevelni,érdemes benézned a goldenpalm oldalára.Többféle musa magot kínálnak.Én is rendeltem már tőlük...kelt ki sikkimensis red tiger,musella lasiocarpa,utazók pálmája.Jó látni,ahogy cseperednek a kis növénykék.:-))
A basjoo banánomat,a stakl-tól rendeltem,4 évvel ezelőtt.
Meg azt szeretném még kérdezni, hogy melyik oldalról érdemes banánfát rendelni?
Mert tudom hogy van a tuja, sieberz, kolibri, szikkert, starkl stb stb ezeket ismerem, de utánanéztem külföldi oldalakon magyar fordítással, és magyarországra nem szállítanak növényt :/ Ha esetleg valaki tud egy/vagy több olyan oldalt is mutatni, amin több banán fajtát lehet rendelni, akkor azt megköszönném! :)
Azt szeretném kérdezni, hogy kaptam egy banánfát egyik ismerősőmtől, és mondta hogy nem tudja hogy milyen fajta, mert a Penny-ben vette és csak annyi volt ráírva hogy Musa! És hogy tudnátok segíteni abban, hogy milyen fajta lehet? Mert nekem egy tippem van a Musa Nana, mivel Magyarországon eléggé kaphatók az ilyen hipermarketekben.
Igaz, hogy úgy kaptam hogy nem nagyon lett gondozva, pókhálótól kezdve a száradt levélig minden baja volt, de rendbe hoztam, csak nem tudom hogy milyen fajta! :S
Levelei alapján tisztára hasonlít a törpebanánéhoz! ugyanaz a zöld vastag levél piros foltokkal!
Nálam tavaly kettő termett, előtte két évben pedig egy-egy. A termés tökéletesen be is érett (képeket is tettem fel). Nagyon dekoratív, látványos a virágzása, ( a fiam szívószállal csente a nektárt a hím virágokból),de a gyümölcs íze fanyar, élvzhetetlen.
A lényeg: "Musa basjoo grows in Brazil to 5.00 meters (17 feet) tall. The fruits are edible and are eaten in Japan as delicacy, they are small and therefore used like dessert bananas, when very good ripen, but does not taste for everyone. Unfortunately they are hardly usable in Europe and North America, because they don't ripe alright and are full of seeds, and they also taste bitter and dry. Crosses with Musa sikkimensis, Musa 'Prata', disease resistant new Brazilian cultivars and other species could change this."
Akkor igaz ez most, hogy a musa basjoo-nak a termése nem ehető?/ehető? Meg ez hogy sok a mag van benne szerintem ez hülyeség, mert a vadon lévő változatának van ez, hogy a termésében sok mag van, meg nem ehető. Amit lehet kapni kertészeteknél stb stb ott nem a vadon lévő változatát árulják, tehát ehető a termése és mag nélküli.
Ibolya szakértője a Maurelli szaporításának. Tőle hallottam, hogy ez egy hosszú folyamat, fel kell tölteni a földet (vagy méllyebb cserépbe ültetni), hogy a sarjakat érje a talaj, így fognak kigyökerezni. Szerintem mielőtt szétszeded őket, ellenőrzd, hogy van-e gyökerük. Kár lenne értük. De a te növényed, a te döntésed!
Én úgy tudom, hogy ezeket a sarjakat fel kellene a tövükig tölteni földdel, hogy begyökeresdjenek. Vagy ellenőrizted már, hogy gyökeresek-e? Mikor vágtad el az anyatövet?
Teljesen egyetértek Marikával. Szerintem kár levágni a sarjakat, tapasztalatom szerint a sok sarj nem befolyásolja negatívan sem az anyanövény növekedését, sem a virágzást. Ezen a képen a legkisebbekkel együtt több mint 50 különálló tő van egy rizómából, mégis hatalmasra nőtt a csoport, és rendszerint egy jó telelés után a 2. évben virágot is hoznak a nagyobb törzsek:
Az tény, hogy egy virágzó banán nagyon különleges, és egzotikus látvány nálunk, de a basjoo termését valóban nincs értelme megenni:
Nálam tavaly már majdnem beértek, de nem kaptam rá gusztust, elég kicsik, és alig van húsuk, viszont tele vannak maggal: