Keresés

Részletes keresés

vacuola Creative Commons License 2007.01.05 0 0 2083

"Arra pedig, hogy az ilyen magas rovarölőtoxin-tartalmú szármaradványok talajba forgatása milyen következményekkel jár a talaj életére, mikroflórájára nézve, nincsenek megbízható, pontos adataink."

Ez valós probléma, de sztem nincs összefüggésben az előzőekkel.

vacuola Creative Commons License 2007.01.05 0 0 2082

1.:

A hasonló hasznos élő szervezeteket viszont a kártevőkéhez hasonló eredményességgel megritkítja.

Ez valótlan állítás. Ha x rovar fogyaszt a növényből akkor elpusztul. (Torzítás No.1.: nem a méreganyagtól, hanem a beleiben élő szimbionták a méreganyagon véghezvitt változások okán) Y, SZ, Z rovar nem fogyaszt a növényből, mert táplálékul annak nem szolgál.

Ez az első kifogásom a cikkel.

Nem hsz. szám növelés céljából, hanem az áttekinthetőség kedvéért minden megjegyzésem külön hsz.ben.

Ezek egy laikus, a témában minimális mértékben olvasott megjegyzései, ha tudományosan nem megalapozott valamely megjegyzésem, akkor elnézést.

Törölt nick Creative Commons License 2007.01.05 0 0 2081
A rovarölő szerek használatát valóban ki lehet küszöbölni a Bt jelű (Bacillus thuringiensis toxinját termelő) növények esetében.”

Ez az állítás igaz:

• Cry1-toxin esetében, ha a növény összes kártevői a lepkefélék lárvái közül kerülnek ki;

• Cry3-toxins esetében, ha a növény összes kártevői a bogárfélék lárvái közül kerülnek ki.

Kukoricánál kártevőként lepkék, bogarak, levéltetvek és takácsatkák fordulnak elő.

Eddig nem találtak olyan Cry-toxint (cry gént), ami levéltetvek vagy takácsatkák ellen hatásos lenne.

A fenti mondat helyesen így hangzana: »A kukoricamoly és kukoricabogár lárvák elleni rovarölő szerek használatát valóban ki lehet küszöbölni a Cry1- plusz Cry3-toxint (Bacillus thuringiensis toxinok) termelő növényekkel. Mindez részben oldja meg a gyapotok-bagolylepke elleni védelmet és hatástalan a muharbolha imágók, a levéltetvek és a takácsatkák támadásakor.«

Belátom persze, hogy a Népszabadság ilyen részletességgel nem közöl efféle szövegeket. Ezen a fórumon azonban nem haszontalan tudni azt, amit IP is mint növényvédő szakmérnök és szerképviselő bizonyosan tudhat.

Előzmény: Törölt nick (2076)
Törölt nick Creative Commons License 2007.01.05 0 0 2080
Pepita Oféliából már eleget tudok. Lehetne, hogy biotechnológiára válts?
Előzmény: Rorimack (2079)
Rorimack Creative Commons License 2007.01.05 0 0 2079
1845 ;)
Előzmény: Törölt nick (2078)
Törölt nick Creative Commons License 2007.01.05 0 0 2078

Off:

[Csak annyi, hogy folyamatosan topikot rombolsz.

Gondolom - nagyon jellemesen - hamarosan jelented majd magad.]

Előzmény: Rorimack (2077)
Rorimack Creative Commons License 2007.01.05 0 0 2077
"- Pardon - szólt Pepita Oféliának, és lassan előrejött. - Talán velem van valakinek baja?"
Előzmény: Törölt nick (2073)
Törölt nick Creative Commons License 2007.01.05 0 0 2076
Törölt nick Creative Commons License 2007.01.05 0 0 2075

Mire gondolsz?

Ilyesmiről a levéltetvek jutnak eszembe, ahol a hetero- (ovipara) a monoszexuális (vivipara) szaporodással cserélődik?

Előzmény: vacuola (2074)
vacuola Creative Commons License 2007.01.05 0 0 2074
vajon a nemzedékváltakozás van e vmilyen különleges befolyással a GM növények transzgénjeire?
Törölt nick Creative Commons License 2007.01.05 0 0 2073
Pepita Oféliából már eleget tudok. Lehetne, hogy biotechnológiára válts?
Előzmény: Rorimack (2072)
Rorimack Creative Commons License 2007.01.05 0 0 2072
Lásd még Malcolm Gladwell: Blink.

Az a vicces, hogy az első benyomáson online kommunikációban lenne a legkönnyebb változtatni.

"Az átlagos döntések az első kimondott mondatok után megszületnek. "

Vagy előtte.
Előzmény: Törölt nick (2058)
Arth_ur Creative Commons License 2007.01.05 0 0 2071

"Nem értem pontosan, vmilyen alcó elemekről és ciklinekről van, transzpozonok befolyása a sejtciklusra gerincesekben, túl tömör ez a cikk."

A lényeg szerintem röviden:

Az eukarióta sejtciklus központi szabályozói a ciklin/cdk (ciklinfüggő fehérje kináz) komplexek. Ezek a komplexek több más fehérje szabályozása mellett egymást is váltják a G1-S-G2-M fázisok során. A ciklin D1 a G1 (sejtnövekedési, előkészületi) fázis során keletkezik, és megfelelő mennyiséget kell elérnie, és működő komplexet képeznie a cdk párjával, hogy a sejt átléphessen  az S-fázisba.

Ha a Csipkerózsika transzpozon transzpozáz enzimje a Miz1 transzkripciós faktorhoz kötődve mérsékli a ciklin D1 gén működését, akkor elhúzódik az a G1 fázis, ami alatt a transzpozon ugrálásához szükséges repair-rendszer aktív, így több esélye/ideje van Csipkerózsikának az ugrálásra.

Tehát Ivics Zoliék megtaláltak egy szabályozási pontot a sejtciklusban, amibe ez a transzpozon belenyúl a saját sokszorozódási esélyeit javítva.

A Pusztai-Bardócz könyvről feltett kérdéseidre idővel válaszolok.

(Az első oldalt az előbb nyelte el egy hálózatleakadás, most semmi kedvem újraírni.)

Előzmény: vacuola (2049)
vacuola Creative Commons License 2007.01.05 0 0 2070

Egy párkapcsolat esetében, az első-sokadik találkozás esetében, én nem tudok hinni a személyiség, az elhangzottak oly sokat hangoztatott felsőbbrendűségében. A külső dominál, illetve a kisugárzás-összkép, amiben úgyszint a külsőnek van dominanciája.

Freud elképzeléseit a szexualitás abszolútitásáról lehet hogy sok tekintetben revideálta mára a pszichológia, de a jelentősége vitathatatlan.

Előzmény: Törölt nick (2061)
vacuola Creative Commons License 2007.01.05 0 0 2069

hú ez a rakta meg, be helyett egy szörnyű Freudi elszólás, elnézést hogy elő-elő bukkan lelkem szennye.

Előzmény: vacuola (2063)
vacuola Creative Commons License 2007.01.05 0 0 2068

„..My idea was that the word of

hunger could be cancelled from the

dictionaries…by means the use of

biotechnology…"

Károly Ereky, 1946

vacuola Creative Commons License 2007.01.05 0 0 2067

To create this biochemical age ...is

a matter of decision..."

na, ez a vége...

azért van baj az indexxel.

Előzmény: vacuola (2066)
vacuola Creative Commons License 2007.01.05 0 0 2066

If...the farmer, the physiologist and

the biochemist will control the

production of food, and if they open

up the treasures of nature, in that

case it might promote the

prosperity of mankind at

inconceivable dimensions, which

the posterity will recall as the

beginning of a new era of

abundance.

Ereky 1919

vacuola Creative Commons License 2007.01.05 0 0 2065
nem hiszem el
Előzmény: vacuola (2064)
vacuola Creative Commons License 2007.01.05 0 0 2064

"It is necessary to reorganize food

production...by means of natural

a matter of decision..."

Károly Ereky, 1919

vacuola Creative Commons License 2007.01.05 0 0 2063

basszameg, rossul rakta meg, mindjárt..

Előzmény: vacuola (2062)
vacuola Creative Commons License 2007.01.05 0 0 2062

"It is necessary to reorganize food

production...by means of natural

a matter of decision..."

Ereky 1919

Törölt nick Creative Commons License 2007.01.04 0 0 2061

CsV kísérletei azt igazolják, akivel beszéltél.

Ha tudsz róla, akkor lassíthatod a döntést, de tartok tőle mindez nem változtat az 'akarok vagy nem akarok vele találkozni a jövőben' döntésen.

Előzmény: vacuola (2059)
Törölt nick Creative Commons License 2007.01.04 0 0 2060
Ez az, ami Európa döntésére vár.
Előzmény: vacuola (2037)
vacuola Creative Commons License 2007.01.04 0 0 2059

Pont az imént beszélgettem erről vkivel, egy tanárszakos csajjal, Ő azt állítja, hogy az első találkozáskor, az első tizenakárhány másodpercben kialakitott képet lemosni magadról a kapcsolat első 6-7 hónapja alatt történik meg.

Ezzel én nem értek egyet.

De tény hogy a beállítódás egy létező, bár ide csak részben kapcsolódó pszichológiai jelenség.

biztos én is hirtelen ítélek, de sebaj, ha felülbírálsz.

Előzmény: Törölt nick (2058)
Törölt nick Creative Commons License 2007.01.04 0 0 2058
A múltkor említettem neked CsV etológiai kísérleteit, de nem mondtam el a lényegét.

Arra voltak kíváncsiak, hogy az emberi szimpátia mennyi idő alatt alakul ki.

Egy teremben rejtett kamerákat helyeztek el, majd később a szövegen túl a metakommunikációt elemezték.

Ebben a teremben olyanok találkoztak, akik addig még soha és beszélgettek egymással.

Ezt követően egymástól független interjúkat készítettek velük.

Az átlagos döntések az első kimondott mondatok után megszületnek. Addigra döntünk. Szinte a látvány is elég. (Elég előítéletesek vagyunk?)

Előzmény: Törölt nick (2056)
vacuola Creative Commons License 2007.01.04 0 0 2057

Persze, de azért tekintve hogy milyen az élettudományok manipulatív területeinek társadalmi megítélése, egy ilyen rajzról könnyű azt feltételezni, hogy gúny.

Előzmény: Törölt nick (2056)
Törölt nick Creative Commons License 2007.01.04 0 0 2056

Pontosan.

Ezeken a stációkon én is átmentem.

Sokszor nem az valami, aminek az első pillanatban gondoljuk.

Előzmény: vacuola (2055)
vacuola Creative Commons License 2007.01.04 0 0 2055
s már azt is sejtem, hogy az nem egy gúnyrajz.
Előzmény: vacuola (2054)
vacuola Creative Commons License 2007.01.04 0 0 2054
értem, rájöttem.
Előzmény: Törölt nick (2052)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!