Sokan vannak még manapság is, akiket nem érdekel a rengeteg fícsör (jégkocka készítő, italadagoló, elekronikus vezérlés, internetes hozzáférés stb.), hanem beérik mindössze egy hűtőtér világítással, meg a jó hűtőteljesítménnyel. Én ilyen gépek közt keresgéltem legutóbb, néhány szempontot szem előtt tartva: - nagy kapacitású kombinált hűtő legyen, legalább 100 liter körüli fagyasztótérrel - lehetőség szerint ne haladja meg a 100 ezer Ft-os összeghatárt - megbízható alkatrészellátása és szervizháttere legyen - semmiképp ne legyen no frost-os, és inox kivitelű Érdekes módon sokkal nagyobb választékra számítottam, de nem így lett. Lényegében a Gorenje RK6192AW és a Zanussi ZRB36104WA maradt, és végül az utóbbit vettem meg.
Részletesen:
Külső, ergonómia
A gép méretei: 185 cm magas, 60 cm széles, 64 cm mély (hátsó távtartóval együtt). A gyártói utasítás szerint oldalanként legalább 3-3 cm légrést kell biztosítani! Vagyis a megfelelő szellőzés érdekében a helyszükséglete minimum 66 cm! Az ajtó 90 fokban kinyitva 2 cm-t túllóg a hűtő oldalának síkjából. A nyitásirány megfordítható (ha ez valakinek a konyha elrendezése miatt fontos).
Fehér és inox (inox ajtó, szürkére festett oldalak) kivitelben készül. Annak ellenére, hogy egyébként a fehér sem illik a házunk enteriőrébe, én mégis inkább ezt választottam. Az inoxról szívesen kifejtem bővebben is, hogy miért nem érdekelnek.
Sajnos az ajtó nyitását az élébe süllyesztett perem biztosítja, szóval nincs különálló fogantyúja. Lehet, hogy így dizájnosabb a megjelenése, de számomra sokkal fontosabb lenne a funkció. Aki 190 cm feletti magasságú (mint én is), az nagyon szívni fog vele, mert állandóan hajlongásznia kell, hogy elérje az ajtó alsó peremét. Nagyon bosszantó. Én emiatt inkább az ajtó felső pereménél fogva szoktam nyitni, de ez sem a legjobb megoldás. Később valószínűleg készítek majd egy kisebb dobogót, vagy egyéb magasítást a hűtőnek, hogy kényelmesebben lehessen majd nyitni az ajtaját. A hűtőgép elejére szintezőlábak kerültek, hátulra pedig görgők. Utóbbi megkönnyíti a gép mozgatását takarításkor.
A hűtőtér kialakítása
A hűtőgép alulfagyasztós kivitelű. A fagyasztórész három részes, középen egy nagyobb méretű fiókkal. Más kérdés, hogy nekem hasznosabb lett volna, ha arányosan osztják el a fiókok magasságát... A fagyasztótér nettó 111 literes, low frost rendszerű.
A "normál" hűtőtérbe 2 "fix" + 2 variálható magasságú üvegpolc került, plusz egy osztott palacktartó fémrács. Ez utóbbira 2 db italos palackot lehet fektetni, plusz mellette jut még hely néhány apróságnak. Nekem személy szerint ez a megoldás jobban tetszik, mint a teljes szélességében italtartóként funkcionáló, általában 4-5 palack tárolására alkalmas polc. Egy jó tanács: vásárláskor érdemes magaddal vinned a legnagyobb üdítőt (pl. 2,5 literes Lift), hogy megbizonyosodj róla, elfektetve akadálymentesen becsukható-e tőle az ajtó, vagy elpakolható-e anélkül az ajtózsebbe, hogy belefeszülne, vagy elrepedne a műanyag elem. Nevetségesnek tűnik, de nem minden hűtőgép képes "megbírkózni" egy nagyobb palackkal.
Alulra került egy keskeny frissentartó rekesz a húsok számára (itt alacsonyabb a hőmérséklet), illetve kialakítottak egy hatalmas zöldségtárolót is, ami két részre lett osztva (bal + jobb oldali fiók). Ez az osztott kialakítás apróságnak tűnik, de a gyakorlatban sokkal logikusabb, funkcionálisabb elrendezést tesz lehetővé, mint a szokásos, 1 darabból álló, széles zöldséges fiók.
Hogy alul a zöldségtartó fiókokat akadálymentesen ki lehessen húzni, az ajtón lévő 3 db ajtózseb a szokásosnál picit magasabbra került. Mivel a köztük lévő távolság így lerövidült, a nagyobb üdítős palackokat csak úgy lehet az ajtóban elhelyezni, ha a 3 zsebből az egyiket kivesszük. De az esetek többségében valószínűleg erre nem lesz szükség, csak ha valaki a 2 részes italtartó polcon felül több palackot szeretne a hűtőben tárolni. A felső zsebeken 4-4 db mélyedés található a tojások tárolásához.
Tartozékok
A szokásos "duguláselhárító pálcán" túl a hűtőgép tartozéka még egy jégkaparó, illetve egy fedeles és egy fedél nélküli műanyag doboz. A jégkaparó két funkciót lát el: egyrészt a felolvadt jégréteg biztonságos eltávolítását szolgálja, másrészt a hűtő aljában lévő mélyedésbe helyezve könnyen elvezethető a felolvadt víz egy tálkába. Nagyon okos megoldás. A két kis műanyag dobozkának először nem sok értelmét láttam, pedig nagyon hasznosak: sajtot, vajat, apróságokat lehet benne tartani, akár gyógyszertárolónak is jó. Mélységében pont az ajtózsebhez igazították, de a peremes kialakításának köszönhetően a zöldségtároló fiók belsejére is ráakasztható.
Működés közben...
Talán a LED világítás ma már nem olyan nagy szám, de hátha valakinek ez még újdonságnak számít. Azért hozzáteszem: láttam már sokkal jobb megvilágítású hűtőteret is. Az áttetsző fiókok miatt elvileg könnyen átlátható lenne az alsó szint is, viszont a zöldségtartó feletti üvegpolc alján a magas páratartalom miatt gyakran alig lehet átlátni a vízcseppektől.
A gép pillanatnyilag túlzottan erősen hűt, gyakorlatilag 2-es fokozaton már jegesedik a belső tér hátfala. Így jelenleg minimumra van állítva a termosztát. Talán "bejáratás" után változik majd a helyzet. A zajszintje alacsonyabb, mint a korábbi hűtőnké, ahol 1 méteres távolságból 42 dB-t is mértem. Ennél 39-40 dB volt a mért legmagasabb érték. Jó dolog, hogy a fagyasztó fiókjai is áttetsző műanyagból készültek, viszont ezek sajnos ridegebbnek tűnnek, mint a 25 éves Liebherr fagyasztónk műanyag fiókjai (amelyeken a mai napig nincs egyetlen repedés sem). A fiók könnyen pótolható, de nem olcsó.
Összevetve a Zanussi ZRB36104WA-t a Gorenje RK6192AW-vel: a két hűtőgép közel azonos tulajdonságú. A Gorenjnél mindenképpen pozitívum a 3 év garancia (a Zanussinál csak 2 év), a különálló fogantyú, a belső zsanéros kialakítású ajtó. A Zanussinál pedig a logikusabban felépített hűtőteret, a frissentartó rekeszt, a Gorenjéhez képest 15 literrel nagyobb a fagyasztóteret lehetne megemlíteni, meg azt, hogy itthon készül. A Zanussi ZRB36104WA-t osztrák Secop kompresszorral szerelik, a Gorenje RK6192AW-be pedig ha jól tudom, Jiaxipera kompresszor került.
A Bosch KGV36UW30S-t annyira nem ismerem. De hogy műszakilag többet tudna, mint a konkurencia, azt nem hiszem. A többi belépő szintű hűtőjükhöz hasonlóan valószínűleg ebbe is Jiaxipera kompresszor dolgozik, és valamelyik kelet-európai összeszerelő üzemben szerelik össze. Hozzáteszem: attól, hogy egy kompresszor kínai, még nem feltétlenül hitvány. A pontos típusra rákeresve úgy látom, ez egy nagyon puritán kialakítású hűtő. Ha alapvetően nem hiányolod a palacktartó polcot, és nem jelent Neked gondot a kisebb hűtőtér (213+94 liter), akkor persze ezt a gépet is számításba veheted. Viszont érdemes lenne utánanézni, hogy mennyire biztosított itthon az alkatrészellátása, és hogy milyen áron mérik azokat. Az ajtónyitása amúgy elég fura, de ez lehet, hogy csak az én heppem. :-)
ZanussiZRA33101WA (olvastam itt, hogy távol keleti kompresszorral szerelik)
AEG S63300KDWO
Kérdésem, hogy megbízhatóság tekintetében melyiket érdemesebb választani, ill. ebben az ársávban hasonló készülék kerülhet e a figyelem központjába ezeken kívül még?
Illetve rosszul írtam: a Gorenje 6192 és a Zanussi 36104 között. Ez a két hűtő szinte egy árkategória, és mindkettőnek megvan a maga előnye, és hátránya is. Ha szeretnéd, kifejthetem bővebben is.
Én a felsorolt típusok közül korábban a Gorenje 6191 és a Zanussi 36104 között dilemmáztam. A Samsung akár kakukktojásnak is tekinthető a no frost miatt, a Bosch meg valamivel magasabb árkategória.
Mi most vettünk a feleségemmel egy electrolux hűtőt a media marktban. Nagyon meg vagyunk elégedve vele, egy 15 éves hűtőnk volt, aminek a fagyasztó része nem zárt jól és kéthavonta le kellett olvasztani. Nekem a szállítással személy szerint nem volt semmi gondom. Pécsen lakunk egy dombos részen, plusz a házba is keskeny lépcső vezet felfelé, a szállítók készségesek voltak és ügyesen megoldották a cipekedést.
Én továbbra is azt mondom, hogy olyan márkát érdemes választani, amelyiknek biztosított az alkatrész ellátása, megbízható a szervizháttere, és a cég megfelelő hozzáállást tanúsít a vásárlóival szemben. Minél egyszerűbb a hűtőgép (ohne digitális vezérlés...), annál kevesebb a meghibásodás lehetősége. Illetve a minél hosszabb garidő sem hátrány (nem a "megvásárolható" kiterjesztett garanciára gondolok, mert az csak mókusvakítás!).
Az MM-nél, illetve Euronicsnál nem minden hűtőszekrényre vonatkozik az ingyenes házhozszállítás, és nem feltétlen ők a legolcsóbbak.
Látszik, hogy gyakorlatban ezt nem próbáltad még nagyon. Én mint írtam elég régóta használom ezt a felállást és azért is írtam le ezt, mert szerettem volna némi előítéletet eloszlatni. Nyilván viszont ízlés dolgokba nem akarok beleszólni, de az szubjektív.
Először is, amit Petya is írt már: Nem olyan szokatlan, hogy van fagyasztó+kombinált hűtő felállás. Sőt még csak falusi közeg se kell hozzá. :) Én panelos vagyok és ennek ellenére az előszobában álló külön fagyasztót mindig sikerül tele rakni.
A kombináltban, ami a konyhában van, pedig alapvetően a jégkocka, fagylalt, főzéshez szükséges zöldségek és hasonlók vannak. Ha fiókos lenne a kombinált úgy nem tartanám jó ötletnek ezt, de így nagyon kényelmes.
Ami a hajoldozást illeti: Ne feledd, hogy az a fajta, amiről írtam az eleve olyan, hogy arányaiban kisebb a felső fagyasztó rész. Tehát a felső polcokhoz nem igen kell hajoldozni, inkább enyhén előre dőlni. Legalul pedig a zöldséges fiókok vannak, amit relatív ritkábban használ az ember, oda kell csak lehajolni. A zöldséges fiók feletti rész határeset, de oda olyan dolgok kerültek nálunk, ami megint nem minden nap használunk (pl tojás).
Nyáron amúgy már csak a jégkocka+fagylalt kombó miatt gyakrabban nyitogattam a felső fagyasztót, mint a zöldséges fiókot, vagy akár az felett lévő polcokat használtam volna.
Ma délután leszállították az új kombi hűtőnket. Ez most itt nem a reklám helye, de úgy gondolom, muszáj megosztani a tapasztalataim egy pár üzletről: Sajnos nálunk itt a városban nincsen egyetlen komolyabb elektronikai szakáruház sem, csak a Hülyeazé'nemvagyok, meg a Juronics. Ennek okán pár hete bementem az Euronicsba, és kinéztem magamnak egy hűtőt, amit aztán augusztus 17-én a weboldalukon keresztül megrendeltem. Készleten ugyan nem volt, de azt írták, hogy várhatóan 7-10 napon belül kapnak majd. Figyelgettem a weboldalukat, hogy hogy áll épp az aktuális készlet, és hogyan változik a beérkezés várható ideje az adott üzletben. Először augusztus 26-át írtak, aztán aug 28-29, később szeptember 2-át. Gondoltam, ez nem rám vonatkozik, hanem azokra, akik épp aznap rendelik meg a hűtőt. 10 nap elteltével viszont már picit türelmetlenné váltam, és felhívtam az ügyfélszolgálatukat, hátha tudnak valamit a szállítás pontos idejéről. A hölgy azonban sajnos nem túl biztató hírekkel szolgált, ugyanis semmi konkrétumot nem tudott mondani, csak még egy kis türelemre biztatott. Kérdeztem, hogy náluk - üzletláncról lévén szó - nincs-e boltközi árumozgás, ugyanis egy rakás másik áruházukban van készleten ebből a hűtőből. Valami furcsa magyarázattal szolgált, de a lényeg, hogy nem. Én meg úgy voltam vele, hogy akkor hagyjuk a fenébe az egészet, töröltettem a rendelést. Aztán aznap jött is egy email tőlük, hogy sajnálattal értesültek az elállásomról, de azért remélik, hogy a jövőben még a segítségemre lehetnek stb-stb. Mindezt - ahogy korábban is - név nélkül, szimplán Euronics Ügyfélszolgálat aláírással. A jelenlegi állás szerint amúgy szeptember 4-én érkezik hozzájuk a hűtő, ha épp megjön. Ha nem, akkor majd pár nappal később, vagy megint később... Hát, azt hiszem, a Juronicstól az életbe többet semmit! Egyébként az ottani, és az MM eladóira is jellemző, hogy fél méterrel a föld felett járnak. Lényeg a lényeg: csütörtökön felhívtam telefonon a pesti márkaboltot (AEG-Electrolux-Zanussi), hogy van-e náluk az adott hűtőből, és hogy milyen határidővel szállítanák le hozzám (180 kilométerre). Volt náluk, és mondták, hogy szombaton tudnák hozni. Gyorsan megrendeltem a webshopban, és rá 2-3 percre már telefonáltak is, hogy leegyeztessük a szállítást. Ma 13 órakor hívott a sofőr, hogy kb. 1 óra múlva hozza a hűtőt. Úgy is volt, gond nélkül leszállította, kicsomagoltam, átnéztem, minden OK. A szállító elment; a hűtőt szépen beállítottam a helyére, beszinteztem, leszedtem a rögzítő ragasztásokat, kitakarítottam, aztán csörög a telefon. A márkaüzletből hívtak, hogy odaért-e a szállító, sérülésmentes volt-e a géppel, megkaptam-e a számlát, a garijegyet stb. Tök váratlanul ért, és meg is lepődtem a híváson. Tudom, hogy ez amúgy nem nagy dolog, de tényleg jól esett, hogy utánaérdeklődtek, minden rendben van-e. Főleg a Juronics hozzáállása után, akik arra nem veszik a fáradtságot, hogy egy emailt küldjenek a szállítás csúszásáról. A két áruház közti különbség kiszolgálásban ég és föld...
"Ahol van külön mélyhűtőszekrény, oda is hasonló méretű rendes hűtő szokott kerülni, általában mélyhűtő nélkül, mert mi a fenének mégegy."
Ha van különálló fagyasztód, bizonyos esetekben nem hátrány mellé egy kombinált hűtő.
Aki falun lakik, és van zöldséges-, gyümölcsös kertje, disznót vág, annak egy alulfagyasztós kombi hűtő önmagában valószínűleg kevés. Tehát mindenképp kell egy fagyasztószekrény, amibe kényelmesen el lehet pakolni. Ezek a fagyasztók viszont sokszor nem a konyhában vannak elhelyezve (a fagyasztóládákról nem is beszélve), hanem egy kamrában, a szélfogóban, vagy ahol éppen jut neki hely.
És mivel nincs a konyhában a közvetlen közeledben, ezért lehet esetleg jó alternatíva egy felülfagyasztós kombi, ahová az átmenetileg tárolt, vagy gyakran használt élelmiszereket el tudod pakolni (pl. lefagyaszott készételek, zöldségek, nyáron jégkrém, jégkocka stb-stb.). Apósoméknál például ez a helyzet, és mivel régebben gyakran kaptunk tőlük fagyasztott húsokat stb, ezért eddig nálunk is egy fagyasztó és egy felülfagyasztós kombi páros dolgozott. Csak most, hogy egyre kevesebb dolgot fagyasztunk le (meg egyre kevesebb mirelitárut tartunk otthon), döntöttünk úgy, hogy elég lesz egyedül egy alulfagyasztós kombi is.
Ja, még annyit: nagycsaládosoknál, ahol rendszeresen nyitogatják a hűtőajtót, nem biztos, hogy az A++, vagy A+++ energiaosztályú hűtő jó választás, mert ezeknél az energiahatékonyság sok esetben a teljesítmény rovására megy.
Nem ez lényeg. Az ember alapvetően utál hajlongani, szerencsétlen hűtőgyártók erre csak pár éve jöttek rá, de rájöttek. Sokkal, de sokkal kényelmesebb a naponta ezerszer nyitogatott normál részt olyan magasságban használni amihez nem kell hajolni, leguggolni. A mélyhűtőnek meg tökmindegy, jóval kevesebbet kell nyitogatni. Cserébe a legalsó részére nem lehet bedugni a pizzásdobozt, hiszen a kompresszornak ugyanúgy kell a hely. Emiatt lesz "nagyobb" a lenti mélyhűtőrész, és egyúttal elfelejtheti mindenki a hűtő tetejére való pakolgatást, hiszen az immár jó magasra került. Ahol van külön mélyhűtőszekrény, oda is hasonló méretű rendes hűtő szokott kerülni, általában mélyhűtő nélkül, mert mi a fenének mégegy. Ha lenne egy csöpp eszük, a hűtő alá tennének a gyárban valami lócát, és a hűtő ugyanúgy kényelmesen használható lenne, nem kellene hajlongani. De mivel ilyen tudtommal nincs, marad minden a földön, és lehet hajlongani, vagy gyártani sajátkezűleg.
Szeretnék még egy gondolatot megosztani itt a kombinált hűtőkről.
Sok helyen látom, hogy "természetesen alul fagyasztós kell".
Teljesen logikus elgondolás az, hogy a ritkábban használt fagyasztó fiókok lent legyenek és a normál hűtőtér pedig fent, kényelmesen HA nincs a családban külön fagyasztószekrény.( Jellemző amúgy, hogy az alul fagyasztósaknál arányaiban nagyobb is a fagyasztó rész.)
Ez az elv azonban borul ha van a lakásban külön álló fagyasztó egység, mert akkor lényegében a fagyasztott holmikból a gyakrabban használtat tárolja ott az ember. Ilyenkor jön képbe az, hogy nem csak hogy fent van a fagyasztó, de az polcos is a fiókos rendszer helyet. Habár továbbra is igaz az a tétel, hogy gyakrabban használja a normál tért az ember, viszont az arányaiban a kiegészítő fagyasztó élhetőbb lesz a polcos rendszerrel. (alul polcosat még nem láttam.)
Ez persze most sokaknak talán nehéz elképzelni, de 8 év tapasztalata után mondom, hogy ebben a felállásban jobb a felül + polcos + arányaiban kisebb hűtő, mint az alul fiókos.
Ha persze nincs külön álló fagyasztó akkor én is alul fagyasztósat keresnék.
Köszi, alapban a hiba nem bosszantana, de az, hogy ezt a nem is olyan új technológia mennyi gondot okoz a szervizelésnél, az a bosszantó. Amikor a szakszervizen kívül próbálkoztam minden szerelő bepánikolt és kapásból nem vállalta (nem a márkával volt gondjuk). Egy kijött, végig tapogatta, aztán el ment, hogy inkább neki se kezd. Teljesen nevetséges, pedig egy fejlett megyeszékhelyen lakok. Persze lehet, hogy a fővárosban más lenne a helyzet.
Ez van, utólag már úgysem tudsz rajta változtatni. :-/
A CTP2921 gondolom, Radinovóban készül, valamilyen kínai Jiaxipera kompresszorral szerelve, emiatt az olcsóbb ár. Persze ettől függetlenül még lehet tartós darab. Utána kell érdeklődni valamelyik szervizben, vagy a márkakereskedőnél, hogy mi a tapasztalat vele, és hogy milyen az alkatrészellátásuk. Bár az én régi Liebherr fagyasztómnál eddig még semmit nem kellett cserélni, a műanyag elemei is hibátlanok...
"...A fő probléma az elektronikus vezérlés, ami rengeteg meghibásodási lehetőséget rejt magában, és egy vagyon a javíttatása."
Az én tapasztalatommal kiegészítve:
"...A fő probléma az elektronikus vezérlés, ami rengeteg meghibásodási lehetőséget rejt magában, és egy vagyon a javíttatása, amit tetéz az, hogy a félig felkészült szak szervizesek barkóbázva találják ki, hogy sok lehetőség közül vajon melyik lesz a rossz. Minden egyes találgatás kb 10 nap és X tízezer forint lesz.
Amúgy a leibherr CTP2921-et nézegetek, de csak remélem azért, mert tartós lesz.
Sajnos ez van. Te épp a Whirlpool-al szívsz, de hidd el, hogy nagy általánosságban a többi sem különb. A Whirlpool hűtők többsége amúgy Wroclawban készül, Lengyelországban. Régen alig lehetett alkatrészt kapni hozzá, most meg van, csak győzzed kifizetni. Amúgy van néhány szerviz, aki konkrét márkát favorizál, de manapság már inkább az az általános vélekedés, hogy a kiválaszott hűtők közül azt érdemes megvásárolni, amelyikre több a garancia (nem az a biztosítós marhaság, amit kiterjesztett garancia néven plusz pénzért ajánlanak fel az üzletek, hanem a tényleges gyártói garancia!). A No Frost meg nagyon szuper dolog, de sokan megfeledkeznek róla, hogy az a hűtő sem gondozásmentes (sőt!). Évente 1-2 alkalommal azt is ugyanúgy portalanítani kell, meg a belsejét is ki kell törölgetni. Ilyen tekintetben tök mindegy, hogy No Frost, vagy "hagyományos" hűtő (csak utóbbinál egyúttal az esetleges kialakult jégréteget is ki kell olvasztani). Meg ugye ne feledkezzünk el a No Frost hátrányáról sem: az, hogy jellemzően kisebb a hűtőtere, hogy a zöldségeket, gyümölcsöket, süteményt "légmentesen" elzárva kell tárolni, hogy a plusz ventilátorok miatt általában egy picit hangosabb, az még csak egy dolog. A fő probléma az elektronikus vezérlés, ami rengeteg meghibásodási lehetőséget rejt magában, és egy vagyon a javíttatása. Ezzel szemben egy totál egyszerű hűtőgépben van egy termosztát, meg kapcsolóval ellátott lámpa, oszt' ennyi az össz vezérlése. A hűtőgép egy tök egyszerű szerkezet, semmi értelme agyonbonyolítani. Én a többi háztartási gépemet is úgy vásároltam meg, hogy lehetőleg minél puritánabb kivitelű legyen (tekerőgombos mosogatógép stb.) Hűtőgépből meg most egy Zanussit rendeltem, konkrétan a ZRB 36104 WA típust. Na nem azért, mert ez a csúcs, hanem mert a többségük Jászberényben készül; de bármilyen alkatrész könnyen beszerezhető hozzá - bár nem túl olcsón - ( http://alkatreszek.electrolux.hu/search?ssv=92505350400 ), a szervizek is ismerik, és aránylag olcsó. Aztán ha idővel elromlik, mégsem akkora teher, mint egy jóval drágább hűtőgép meghibásodása, és ha nem lyukad ki a hűtőtest, talán olcsón javítható is. Liebherrből milyen hűtőt keresel? Nekem amúgy van egy kis Liebherr fagyasztóm. Nagyon megbízható szerkezet, de ez még a békebeli időkből való. A mostaniak nem tudom, mennyire tartósak...
Sok igazság van abban, amit írtál én tavaly és most újra megtapasztaltam a szervizelés poklát.
Whirlpool totál No Frost gépünk van. Eddig áldásnak éreztem a No Frost rendszert, de most, hogy elromlott egy átok lett. Gyakorlatilag senki nem vállalja külsős a javítását amit meghallják, hogy "No Frost", a "szakszerviz" pedig már tavaly is rengeteget bénázott, súlyos ezreket nyelt be és lám itt vagyok megint.
Sanszos hogy hűtő csere lesz, de soha többet No Frost.
Amúgy 8 éves, most, de egy felső kategóriás géptől több élettartamot vártam.
Ne is mondd. :) Bár panelnek éppen nem panel, és ha letenne az ember az étkezőrészről a másik felében, lehetne normálisabb konyhát kialakítani. De ezt az előző tulaj sem akarta, és mi sem.
Ez egy nagyon rossz elrendezés. Amikor panelban laktam, ugyanígy nyílt a konyhánk. Ott is pici volt a hely, de azért sikerült valamennyire összehozni a "munka háromszöget".
A külön csomagban csak az ajtófordításhoz szükséges cucc volt. És a használati is csak azt írta, hogy "ha van" távtartó, akkor... és pont ahogy írod. De nem volt. :) Némi helyet meg hagytunk mögötte, de icipici, étkezős konyhánk van, és a hűtő egyik oldalán hatvan cm mély elem van, a másik oldalán meg az ajtó. Ha belépek, a hűtőt kerülve jutok a konyharészhez - minél mélyebb, annál inkább kerülgetni kellett volna, és még hülyébben nézett volna ki, pedig eleve sem egy nagy látvány. :) /Az előző tulaj a bútorokat építtetett pódiumra rakatta, és a hűtő helyén nincs, nem lehet a sort folytatni./
Elvileg ennél a típusnál is kellene lennie távtartónak. Nem volt egy külön csomagban elhelyezve?
Ha közvetlenül a falra tolod, baja ugyan nem lesz, de egy picit magasabb fogyasztással kell számolnod. Ha nincs elegendő helyed, akkor persze érthető, de más esetben célszerű hátul azt a kb. 5 cm-t elhagyni.
Ja és enyhén idegesítő, hogy ha kiveszel valamit a rendes hűtőből, vagy várnod kell a visszatevésével, vagy erőmutatványt előadni, mert alig engedi még kinyitni a vákuum vagy mi. :)