No igen, az jó módszer :) Mediterrán országokban tényleg nem szabad vezetékes vizet inni, könnyen összeszedhet az ember egy kis gyomorfertőzést, pár napos lázzal, hasmenéssel. Elég, ha valaki azzal vesz be valami gyógyszert és oda lehet a nyaralás. Egészen óvatosak még fogat is ásványvízzel mosnak.
Jó utat! Vezetékes vizet ne igyál. Feleség se. Ha pincér is hoz ásványvizet, ragaszkodj hozzá, hogy előtted bontsa ki. Fényképezz sokat, majd referálj! És persze irigykedem.
Nem mintha megérezné a fórum, mert hogy nem sokat írok nektek (sem) , meg a dicsekvésvágy is szól belőlem amikor mondom néktek a szájammal azaz írom néktek az ujjammal, hogy a hétvégén 1 egész hétre lelépek a meló unalmából és elhaladok Olaszhonba. Pontosabbat azért nem írok, mert a végén a jóindulat elharapódzik, és rámuszítjátok a Greenpeace-t. Ezt két okból is tehetnétek:
1. Mondván, hogy bálna vetődött partra, és vissza kell lökdösni a vízbe.... (ez gyönyörű kidolgozott testemre való enyhe utalás....)
2. Igen komoly károkat kívánok véghezvinni a halállományba azok elfogyasztásával...
Ez a terv...
Tengerpart, meg halételek, meg borok, meg a feleségem....
Kész!
Más nem is kell.
Úti beszámoló amikor hazajöttünk!
Legyetek rosszak, jót ne halljak rólatok, és a halászléfőzésen pedig ne veszekedjetek, mert hazajövök és közétek csördítek egy valamivel.
előfözött krumplikarikákat tettek az edénybe, aláöntöttek egy kevés olivaolajat majd rátették a friss, darabolt polipot.
Fokhagymával, rozmaringgal ízesítették, majd betakarták egy nagy domború fedővel, aminek a tetejét betakarták parázzsal a képen látható módon és puhára párolták.
Nem igazán tudtam figyelni a receptet, mert közben beszélgettünk és elég sok rozét is megittunk, de a jövő hétre megtudom hogy kihagytam-e valamit !
Hááát...én valahogy úgy vagyok vele, mint a zsidók: a vízi élőlények közül csak azt eszik meg, aminek uszonya és pikkelye van. No azért nem vagyok annyira szigorú, mert akkor harcsát sem ehetnék ugye...De a polip már nem fér bele.
Ja! Az elébb ment el a cigó, egy keszeg és két márna, 3,1 kg egy ezresért. Sokan nem szeretik a márnát a szálkássága miatt, de az engem sosem zavart, az íze pedig jó.
Senki sehal? Beváltottam régi fenyegetésemet, és elmentem Garadnára pisztrángot enni. Nem mondom, jó volt, de 1400 Ft-ot kicsit sokalltam érte (az csak a hal volt, a kenyér és a sör + 290). Végül is jól át volt sütve, nem maradt csak a gerinc és a fej, de ha nagyon akartam volna, talán még azt is meg tudtam volna enni...
melyikre gondolsz? ami a 47-es ut menten van a hid labanal? sosem ettem ott. ha szegeden jarok, a kiskorossybe szinte mindig elmegyek. nem szoktam csalodni. :)
regebben letezett meg egy masik etterem a tabanban, asszem csepp a tengerben volt a neve, es a tabani viztroronytol olyan 100m-re volt. lehet, hogy meg meost is uzemel. na ott is ettem finomakat.
Ilyen pl. - a fokhagymával-citromlével és római köménnyel bedörzsölt, roston sült busa, - az osztrigaszószos palacsintatésztába mártott, és olajban kisütött, - egy egyszerű, alapban sózott, majd bakonyi módra készített, - parmezános tojásba forgatott és úgy sütött, - petrezselymes-majorannás húslevesben főtt (amit aztán besűrítve mártásként adunk rá), - roston sütött, és tejfölös-gombás szalonnával leborított, - savanyú hallevesként, ecetes zöldségekkel főzve, tojássárgával sűrítve és pirított zsemlekockával tálalva, - fokhagymás-sajtos spenóttal rétegezve, csőben sütve, - apró kockákra vágva és natúrban megpirítva, majd tojással és tejes zsemledarabokkal muffinformába töltve, felfújtként, - szardellapasztával húslevesként megfőzve, - gyömbéres-chilis paprikakrémmel együtt sütve spagettivel tálalva - fűszeres tejben főzve, rizzsel tálalva stb. stb.
"De miért korlátozod ezt a versenyt az édesvizi halakra, amikor a gyakorlatban uúgy vehetsz tengerit? Ha törődöm az O3 zsírsavakkal -- én tényleg -- akkor vehetek lazacot, az egyedülállóan finom és nem elkészíteni nehéz, hanem elrontani."
Igazad van, nem kell a korlátozás. A példával azt szerettem volna érzékeltetni, hogy az ITTHONI halaink közül nagyra magasztaltak élettanilag értéktelenebbek, mint ez az olcsó és szemétnek nézett hal. Ha pedig a lazaccal hasonlítjuk össze, akkor kapásból az ötszörös ár lehet az, ami nem mindenkinek engedhető meg...Ha pedig közelebbről is megnézzük, akkor sajnos a lazac is nagyon lemarad a busától. Akik omega 3 ügyben megelőzik a busát, a makréla és a hering (nocsak, mit is esznek északon előszeretettel;))) a kecsegén kívül, természetesen. Mondhatnám még a hús túl nagy zsírtartalmát is, mint a lazac egyik hátrányát, persze ez 6-8 kilós példányok fölött a busa hátrányára fordul (boltban viszont nem kapni -legalábbis felénk- ekkorát)