Ez nagyon nem normalis dolog. En nem akarnek bemenni 700nm es parcellakra , ahol semmihez sem lehet kezdeni. Logikus h nagyobb telket keresek, na ott meg a hatosag genyozik. Epp a hatosag csinalja a legnagyobb katyvaszt a tulzsufoltsagban es a sajatos magyarosch utcakepek latvanyaban
Én most 3 ügyfélnek nézek telkeket, mert már vásárlás ELŐTT le kell egy csomó mindent tisztázni az épitési hatósággal és főépitésszel, különben nagy pofáraesések lehetnek.
NA MEG VAGYOK ALDVA EZZEL A buzi epitesi hatosaggal. Mo-n egyszeruen nem normalis egyenek uraljak az epitesi hivatalokat.
Vettem volna egy nagyobb telket, kozvetlen kozseg hatarban. kb 5000nm. Na most az epitesi hatosag eloirja h 6000nmes kell lennie. Meg kulonben is a 3% beepithetoseg sem 3 %, ugyanis eloirjak h ez ket reszbol all. 1, 5% lakoepulet , es ezen felul 1, 5% gazdasagi epulet. Na most kerdem ezek normalisak???? Lattak ezek mar tanyat, vagy gazdasagot, mert nem hiszem????
Tehat epithetek ra egy 75 nm es hazat. 5000 nm es telekre. Es ezeknek van pofajuk videkfejlesztesi miniszteriumot csinalni?? Az uj epitesi eloirasok koszonoviszonyban sincsennek a realitasokkal az elettel. Csodalkoznak nem epit senki , csak a kogazdagok?? csodalkoznak a videki lakossag csokken?? Nem az lenne a cel h ha valaki vesz egy nagyobb ingatlant, azt barmire hasznositani tudja??
Ok, koszi! Nem lesz megterhelve olyan ertelemben, hogy nem kerul ra valaszfal, vagy ilyesmi. Ahova igen, oda is gipszkarton megy es fofal van alatta. Nagyon koszi megegyszer a hasznos tanacsokat!
Elvileg jó a sikba húzott salakra a lépéshanggátló (inkább Steprockot rakj akkor), és rá a perlitbeton.
De nagyon fesztáv és gerendafüggő a dolog, én amiket csináltam az utóbbi években tetőtérbeépitéseket, szinte sehol sem felelt meg statikailag a födém erre.
A betontálcás födémet nem tetőtérbeépitésre találták ki, nagyon korlátozottan alkalmas ilyesmire.
Szia! Nagyon koszonom a valaszod! Az epitesz nem mond kb semmit. Hivatalbol nekunk csak egy tetoszerkezetet tervez, lehet ez az oka.
Laikuskent en azt gondoltam ki, hogy mivel a salaktoltes a gerendak szintjeig tart erre tennek valami lepashang gatlo reteget es arra menne a perlitbeton. Ez igy mennyire vallalhato? Az eleg nyomos erv e mellett, hogy nem kellene a salakot lehordani, majd egy fa vazat megepiteni a beton ala. A padlo ala nem kerul semmilyen cso, vezetek, stb.
A szárazpadlót nekem is ajánlották a napokban. Nekem azért szimpatikus, mert rögtön szép a felület. Viszont ha gipszkartonfalakat akar húzni az ember, akkor előtte kell a szobákat kialakítani az OSB-re és utána padlót, hogy "úsztatott" legyen?
Megteheted minden további nélkül, bár rohadtul nem értek egyet még látatlanban sem a statikusoddal...
Ha ki van véve a salak a tálcáról, azzal leveszel 5-6 tonna súlyt a födémről, és utána RENDESEN meg lehet csinálni a tetőtéri aljzatot.
Mert ha a mostani salakra ráhúzol egy aljzatbetont, akkor NULLA kopogóhanggátlásod lesz, azaz "dübögni" fog a födém, nem is kicsit. (épitész ilyet nem mondott?)
A helyes kialakitandó rétegrend ez lenne:
A)
- burkolat
- perlites aljzatbeton 5 cm
- lépéshanggátló EPS 23/20
(amennyiben radiátor vagy elektromos csövek mennek a padlóban, vagy van vizesblokk, kell még:
- lépésálló EPS 4 cm)
- OSB 22 mm kiszintezve
- 5x5 stafniváz gerendákra keresztbe, 50 cm-ként
vagy
B)
- burkolat
- Kanuf Vidifloor szárazpadló 2x10 mm
- lépéshanggátló EPS 23/20
(amennyiben radiátor vagy elektromos csövek mennek a padlóban, vagy van vizesblokk, kell még:
Sziasztok! Olyat szeretnek kerdezni, hogy tetoter beepiteshez, ha a meglevo salakfeltolteses, talcas betonfodemre en rahuznek egy 5 centi vastag perlitbeton reteget aljzatkepzes celjabol, azt megtehetem-e epitesi engedely nelkul? Statikus kiszamolta, a jelenlegi szerkezet ennyit elbirna. En azt gondolnam, hogy ez tartoszerkezetet nem erinto atalakitas, csak a meglevo tartoszerkezetet terhelem a teherbirasan belul. Az eredeti 1972-es terven is szerepel egy 6 centis salakbeton reteg, ami nem keszult el. Esetleg - ha valaki kesobb megkerdezi - mondhatom-e azt, hogy azt korabban felszedtem es most ujrabetonozom? Most keszul engedelyezesi terv a teto atalakitashoz es igazabol arra iranyul a kerdes, hogy ezt fel kell-e tuntetni rajta, mert a leheto legtobbet onerosen szeretnek kivitelezni, csak ugye azt mar kitargyaltuk, hogy ami az engedelyen megjelenik, azt foldi halandonak nem lehet hazilag megcsinalni. Elore is koszonom a valaszt!
Köszi, és ez a tudomásulvételi eljárás milyen összegbe kerülhet sacc/kb? Na és egy esetleges 100 éves vályog tanya alaprajza, leírása nem könnyű feladat előszerezni
Bontási tudomásulvételi eljárás kell, azaz alaprajz, műszaki leirás, fotók, illeték (mindezt ÉTDRen).
Ugyanis ezzel tudod csak a földhivatali térképről leszedni az épületet.
Én úgy tudom, hogy a művelés alól kivett területet is meg kell határozni a telken belül, de ez lehet csak erdőnél/szőlőnél van igy, mezőgazdaságinál nem.
Januárban vennék egy nyelestelkű (L formájú) tanyát közvetlenül falu mellett, tanyaszámmal "A"és "B" melléklettel . Bent a betonúttól távol van rajta egy romos épület "A",(ez a tanyaszámos) amit leszeretnék bontani. És "B"-re (jelenleg mezőgazdasági művelésalatti terület) szeretnék építeni a betonút közelébe. Az lenne a kérdésem kell e a bontásért a hatóságtól engedély és pénzbe kerül -e? 400nm-ig a mezőgazdasági művelés alóli kivonás illeték mentes állítólag. Létezhet e olyan hogy nem engedi a hatóság a lebontást, ill a másik területre való építést?? Elvi síkon összevonhatom e a két területet kb 6000nm összesen, és szabadon oda építhetek -e ahová akarok?? Köszönöm megtisztelő válaszát az illetékesnek.
Teljesen jogosan kéri az éphatóság ezt, ha nem akar magának bonyodalmat. Ugyanis egy másik jogszabály alapján felhatalmazása van erre, csak éppen a két jogszabály máshol van, és nem mutatnak egymásra.
A belső utasitás szerint pedig kell a hozzájárulás, anélkül meg se mozdul a bürokrácia fogaskereke. (egy épitésügyi előadáson mondták még december tájékán, amikor erre konkrétan rákérdezett valaki a hallgatóság soraiból)
Ha szo szerint veszik a jogszabályt, akkor igy van (balfaszok voltak a jogalkotok), viszont utasitasba van adva, hogy ilyen esetben az éphatoságnak kell kérnie az ingatlan tulajdonosának a hozzájárulását, anélkül nem adhato ki.
Kérdezni szeretném,hogy hol találok arról írásos választ ,hogyha valaki építési engedélyt kér más tulajdonában lévő területre akkor mi történik. Engem úgy tájékoztattak az építési osztályon ,hogy megadják a tulajdonos hozzájárulása nélkül.
10 év az elévülés, tehát már nem lesz belőle birságolás. Egyébként igen, kellett volna épeng.
Elvileg mostanra már a hiteles térképmásolaton is rajta kellene lennie, ezt le tudod ellenőrizni, ha kikérsz egy térképmásolatot (Földhivatal élőben, vagy Takarneten keresztül digitálisan).
Ha nincs rajta, és valami miatt fel kell tüntetni, akkor fennmaradási engedélyt kell rá kérni, amit tekintettel az elévülésre, meg fognak adni. (kivéve ha épitési helyen kivül van)
Szeretnénk információt kérni, egy építés jogi esetében. 1999-ben a házunkat megtoldottuk 3x3mas kazánház résszel. Építési engedélyt nem kértünk rá, és arra lennénk kíváncsiak, hogy ezt anno kérnünk kellett volna-e ? Vagy esetleg itt is van elévülési idő? Köszönettel!