Egészségedre! :-)
Hogy milyen magot rax bele, az csak a raktárkészleten múl. A csipogás után szórd bele.
Van, hogy maradék összevágott hagymát rakok bele az elején, de darabos dióval is nagyon finom.
Na, akkor én most jól meghúzom itt magam a sarokban:-) A helyzet az, hogy én a "minek bonyolítsam, ha egyszerűen is megoldható, az eredmény pedig kiváló, van számtalan egyéb feladatom is itthon" kategóriába tartozó vagyok, vagy talán csak lusta? :-) Nálam ugyan nincs semmi extra ketyere, max. magok, ha olyan a kenyér/kalács, akkor aszalt vagy kandírozott gyümölcs, dió stb. és kb. ennyi. Porélesztő mindig van itthon, ha van éppen friss élesztőm, akkor az megy bele.
Még a recepteket sem tanulom meg, sőt az arányokat sem tudom fejből, a polcon a mappában ott a kezelési utasítás (alapreceptnél nyitva), kb. fél perc alatt zsupsz bele - szépen elrendezve - mindent a recept szerint, aztán dolgozgasson a kis kedves gépecske, nem érdekel a történet "egyéb része", csak a végeredmény:-)
Van egy tucat receptem, megsütöm éppen azt, amelyikre ingerenciánk támad, néhány éve, találomra csináltam egy karácsonyi (fahéjas, mézeskalácsfűszeres-mézes, néha, durvára tört diót is teszek bele) kenyeret, azóta ezen a recepten sem változtattam, húsvétkor tojásos kenyeret sütök, salátához paradicsompürés-olaszt, vagy fűszereset ... "oszt' joccakát" :-)
Ha egészen őszinte akarok lenni, akkor a főzéssel is így vagyok, kb. egy receptet sem tudok (semmilyet) kívülről, mert az agykapacitásom inkább másra tartogatom:-) Itt a net, a szakácskönyveim, egy komplett receptkártya-gyűjtemény (dobozában, ahogy illik), egy ajándék Lidl-s receptrendszerező "csurig" feltöltve innen-onnan kivágott, kapott stb. receptekkel, egy nagy mappában a szakács-konyhai újságokból kivágott receptek .... és a kenyérsütéshez a gépem használatija, tele receptekkel ... na én bizony, ezen felül nem töröm a fejem, ha kell valami, kikeresem, megcsinálom, megesszük és ennyi:-D
A kezelési utasításokban is leírják, hogy a sót és élesztőt külön kupacba tegyük a liszt tetejére, a víz pedig alulra kerül, de szerintem ezt sokan félreértik, mert csak késleltetett sütésnél van jelentősége. A szűkszavú leírás ezt elfelejti közölni.
Panasonic típusoknál például élesztőadagoló van a tetőbe építve, ami a kellő időben adja be az élesztőt. Nem véletlen, hogy ennél már nem írják elő az alulra tett vizet, sőt pont fordított az ajánlott sorrend, hiszen az élesztőnek nem tud ártani.
Enyém nem Panasonic, de már évek óta úgy sütök, hogy először a liszt, só, instant élesztő, majd az élesztő tasakjával (ha már úgyis ott van a kezemben), kicsit elkeverem a tetejét. Utána ráöntöm a vizet. Csak én egyéb okból szoktam rá erre, mivel már kopott a tengely, lötyög, így kevésbé szivárog be a víz csapágyhoz, ha felülre öntöm a vizet. (Így is időnként szétszedem, karbantartom.)
Adagolás közben a sütőforma rajta van a digitális mérlegen. 10 vagy 15 g só valóban nagyon nem mindegy, 500 g liszthez viszonyítva. 10 g alatt ízetlen, 15 g már igen sós.
Bio tönkölykorpát is szoktam hozzá adni (Sparban kapható, 200 grammos tasakban), 10-20 grammot, mivel a sima fehér kenyér nem tesz jót nekem, kell a rost is.
Üdv!
Én nem osztom. Sosem volt só-, vagy cukorfoltos a kenyér, max "toszkán", ha kimarad belőle a só. :-P
Ahogy a száraz élesztőt sem oldottam fel soha. Sőt, újabban a hagyományost is a lisztbe rakom.
A gyári, géphez adott kanálnál sokkal pontosabb adagolót nehezen tudnék elképzelni.
A kovász viszont igaz, azzal tényleg jót lehet csinálni.
Valamikor írtam ebbe a topic-ba egy kenyér alapreceptet, ami nem gépre készült, de arra is átszámolható.
Én magam részéről a "bögrézéstől és kanalazástól" óvva intek mindenkit.
Sóból elég egy pár gramm eltérés az előző sütéshez képest és a végeredmény meglepő is lehet.
Nem csak az íz világra van hatással a só, hanem a sikérre is, befolyásolja a gáz és víz megtartó képességét, terülékenységét.
Az élesztőről egy pár szó.
- ne érjen a sóhoz soha
- ha nem azonnal dagasztunk akkor valóban nem érdemes felfuttatni, mert a liszttel érintkezve tovább dolgozhat és szép hab keletkezhet a gépben mire elindítja a programot.
- így a késleltetett, időzített program indulásáig az is szerencsés ha vízzel sem érintkezik.
- ha azonnal indítjuk a programot akkor ha mást nem egy kis langyos vízben érdemes feloldani, főleg a szárított élesztőt.
A sót, cukrot viszont nem árt mindig feloldani vagy a dagasztó vízbe belemérni, egyenletesebben oszlik el és nem lep meg a só darab a kenyérben.
És ami a legfontosabb sajnos nincs kenyér kovász nélkül.
Sütni lehet nélküle, de azt ha nem gépben sütnénk, inkább nevezném zsemle cipónak vagy zsemle vekninek.
le1*űsített??:O :-D
1,5 pohár langyos víz, bele 1-1 evőkanál tej és olaj, rá 3 pohár liszt, bele, szépen elszeparálva 1-1 teáskanál só és porélesztő + 1 ek.cukor. Normál, francia vagy szendvicsprogramon és kész.
Ha nagyobb kenyérre van szükség, a matematikát ismeri mindenki, minden hozzávalót arányauchan fel kell szorozni.
Az én leegyszerűsített, egylapátos, 70 dekás receptem.
I. 1-2 kiskanál ecet/olaj keverék. Egy kiürült kis üdítős üvegben tartok fele ecet, fele olaj keveréket, azt ilyenkor összerázom és löttyintek belőle az üst aljába.
II. Rászórok 10 dkg teljes kiőrlésű/rozs/graham + 40 deka mezei sima liszt + 2 kismérő só+2 nagymérő sikér keveréket. Ebből kimérek előre 6-8 adagot kiürült lisztes zacskókba, ilyenkor csak be az üstbe.
III. 1 kismérő szárított élesztőt rászórok. Sk lereszelt 50g Budafoki élesztőből szobahőmérsékleten kiszárított utána légmentesen kis tégelyben a hűtőben tárolom, és amikor kell kiveszem.
IV. 3 dl 25 fok körüli víz. Ehhez is van kis üres üdítős flakonom amin bejelöltem a 3 dl-t.
és azért öntöm a végén a vizet mert már kicsit folyik az üstöm alja.
V. be az üstöt a gépbe és beállítom a 3-as teljes kiőrlésű programot 70 dekára közepes színűre. Az ablakot letakarom az összehajtogatott, újrafelhasználható alufóliával. 3 óra 32 perc az ideje, amikor készen van sípol.
Vastag kesztyűvel 1-2 perc múlva kiveszem, fejjel lefelé ráállítom a gáztűzhelyre a rácsra, 5-6 percig hagyom hogy kigőzölje magát. Ilyenkor még mindig két kesztyűvel kirázom fejjel lefelé a kenyeret az üstből. Általában a lapát az üstben marad, a kenyér megy vissza a tűzhelyrácsra tovább hűlni.
A kihűlt üstbe beteszem a vizes flakont, mérőkanalat, alufóliát, az üstöt vissza a gépbe, de nem fordítom be, mert így az újabb kenyérnél csak ki kell húzni.
az élesztő nem érintkezhet a vízzel a hozzávalók bekészítésénél ... ezt külön kiemelték.
Miután a hozzávalókat beletetted az üstbe, lezárod a tetejét és bedugod a konnektorba, ekkor azonnal beáll a fehér alapkenyér (basic white) programot és a közepes kenyérhéj színt (medium), csak megnyomod a start gombot és kivárod a 3 óra 50 percet és kész a kenyér. A számláló visszafelé fog számolni, az elkészültét csipogás jelzi, ha a kijelzőn a 0:00-át látod, akkor letelt az idő a kenyér elkészült, kihúzod a konnektorból, felnyitod a tetejét és óvatosan MERT FORRÓ (!!!!), konyharuhával megfogod és kiveszed az üstöt ... stb.
A gép a kenyér elkészülte, az idő lejárta után még 1 órán át melegen tartja a gépben a kenyeret (ha pl. még nem értél haza, vagy közben elaludtál stb.) és hogy "figyelmeztessen", 1 órán keresztül, minden 5 percben még csipog 5-öt ... egyszóval, ha nem akarod ezt a csipogást hallgatni, akkor húzd ki az elkészülés után a konnektorból és vedd ki mielőbb az üstöt :-)
Receptek: pontosan kell - a használati szerint - követni az arányokat: (ha a helyiségben, szobában, lakásban magas a páratartalom egy plusz kanál lisztet kell hozzáadni, a víznek, amit az üstbe öntöttél kb. 21-28 fokosnak, vagyis langyosnak kell lennie)
alapkenyér 1,5 fontos (kb. 1 kg-os)
1 1/8 pohárnyi víz
2 1/2 evőkanál (a kétvégű adagoló nagyobb része) sovány tejpor ... ez elhagyható
2 evőkanál cukor
1 1/4 teáskanál (a kisebb vége az adagolónak) só
2 1/2 evőkanál olaj
3 pohárnyi erős fehér kenyérlisz(ez a BL 88-as kenyérliszt) ... én sima BL-55-ös fehér búzalisztet is használok, ezzel is lehet
1 1/4 teáskanál instant (por) élesztő
Ezt a kenyeret készítheted az 1-es - alapkenyér, vagy a 2-es - gyors programon is.
Én először teszem bele a vizet, majd ráöntöm a lisztet, a lisztbe kis mélyedéseket csinálok az ujjammal, úgy, hogy alól ne jöjjön fel a víz, ezekbe öntöm az egyéb hozzávalókat, az élesztőt és a sót egymástól távolra kell tenni. Ha friss élesztővel szeretnéd, nem muszáj előtte felfuttatni, elég ha csak rámorzsolod a lisztre.
Nálam ez így néz ki:
Amikor a kenyér elkészül, kesztyűvel vedd ki a fogantyúnál fogva, óvatosan az üstöt, egy gyúrótáblára, vagy nagyobb vágódeszkára tedd, óvatosan rázogatva ki lehet borítani, esetleg óvatosan egy lapos fakanállal (vagy mifenének hívják) körbe "vághatod", ha véletlenül odaragadt volna az oldalához. Az üst belső borítását nem szabad megsérteni, ez rontja a minőséget, így késsel stb. ne is próbálkozz!
Ha nem tudod megnyitni a pdf fájl, akkor írj és lefordítok még neked néhány receptet az angol nyelvű használatiból stb. Sok sikert! :-)
Neked is boldog Új Évet kívánok! Sajnos 48210-esről nem találtam, de angol oldalakon, a 48261-eshez hasonlítják. Kívülről valóban hasonlít a 48210-esre.
Miután angol gyártmányú, Dél-Yorkshire-i a gyártó, leginkább angol nyelvű használati utasítások vannak a neten.
A "Crust colour" gombbal tudod kiválasztani, hogy milyen színű legyen a kenyér héja (medium-közepes, dark-sötét, light-világos), a "Setting" gombbal lehet kiválasztani az adott programot, a 48261-esen ezek vannak:
1. alapkenyér - basic white, 3 órás
2. gyors-quick, 2 óra 20 perc
3. francia-french, 3 óra 50 perc
4. torta, sütemény - cake , sütőporos sütikhez is, 1 óra 50 perc
5. teljes kiőrlésű, korpás-wholemeal/wholewheat, 3 óra 40 perc
6. cipó - fastbake (csökkentett idejű fehér cipókhoz, nedvesebb textúrájú kenyér) 58 perc
7. tészta - dough (ezen kever-dagaszt pl. pizzatészta stb.) itt medium beállításon kell hagyni a színválasztót, miután NEM SÜT, csak kever, keleszt, dagaszt, így a héj színét nem lehet állítani, ez 1 óra 30 perc
8. extra sütés - extra bake: ez egy spéci program, ha nem elég sötét a kenyér héja, visszateheted a kenyeret és süthetsz rá egy kicsit.
A 8. program használata: ha sütöttél pl. az 1-es alapprogin egy kenyeret, de nem lett elég sötét a héj, ki kell kapcsolni a gépet, kivenni az elkészült kenyeret, kivenni a keverőlapátot a gépből, visszatenni a kész kenyeret a sütőtálba, lezárni a tetőt, majd beállítani az időzítővel (timer set gomb) a 00:10 percet és kiválasztani a "setting" gombbal a 8. programot (addig nyomogasd, míg a kijelzőn megjelenik valahol egy kis 8-as ez jelöli a kiválasztott program számát) ... és a gép rásüt még 10 percet az elkészült kenyérre, ha ropogósabban, sötétebben szereted, mint amilyen a kiválasztott program alapján készült.
Nekem is volt ilyenem. :-) Nagyon jó volt, amíg tönkre nem ment, utána szedhettem szét naponta. :-(
Szerintem cirka 1forma poharakat adnak hozzájuk. Mondom, én sosem mértem le, hogy grammra mennyi a 4 pohár liszt, de az jó a kb kilós kenyérhez.
Az egyik Panasonic gépnél (találomra nyitottam meg az egyiket az oldalon) pl. 30 db (!) vásárlói véleményt is olvashatsz, esetleg nyisd meg a többi gép oldalát is, a termékleíráson kívül, hátha más gépeknél is van már vásárlói vélemény:
Szeretnénk kenyérsütő gépet vásárolni, a feleségem gluténmentes diétát folytat (meg tejmentes) és nem tudom, hogy milyet válasszunk... Gondolkoztunk a Panasonic gépeken, mert legtöbb helyen azokat ajánlják, de találtunk egy ilyet, hogy http://www.tefal.hu/%C3%89telk%C3%A9sz%C3%ADt%C3%A9s-%E2%80%93-elektromos-f%C5%91z%C3%A9s/Keny%C3%A9rs%C3%BCt%C5%91g%C3%A9pek/Nutribread/p/7211001708, a feleségemnek az tetszik, hogy 3 fajta gluténmentes program van rajta, mert előre nem tudja, hogy melyik fog beválni neki, nem csak 1, mint a panákban... Ezért szeretnék segítséget kérni Tőletek, hátha tudtok nekünk ebben segíteni. De ha tudtok egyéb ötleteket, akkor szívesen meghallgatnánk!
karácsonyra kaptam egy kenyérsütőgépet, ma jutottam el a kipróbálásig.Minden ment szépen, mígnem a sütés fázishoz nem ért, ott elkezdett csipogni és az EEE felirat villogott.Mi lehet a probléma?
Az igaz, amit a használati útmutatás írt, hogy csak egy sütés fázist végezzek el rajta hozzávalók nélkül, mielőtt használatba venném, az elmaradt,mert csak most vettem észre. Ezt az EEE hibakódot meg úgy írja, hogy ha ez jelenik meg, ha megnyomtam a bekapcsolás gombot, akkor szervíz.